Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie zegar do CDM-Pro2 ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Aby przekonać się czy warto wymienić trzeba najpierw to zrobić :)

Peter

Zbudowałeś kiedyś transport z CDM-Pro2. Czy instalowałeś tam Clock ?

Jeśli tak, to jakie były efekty ?

Peter Daniel

recepta na optymalne polaczenie tych walorow (muzykalnosci i dokladnosci).>

Tak to prawda.

Niedawno wymieniałem zegar w studyjnym Studerze /ma fabrycznie 2 zegary do wyboru i wejście na zewnętrzny zegar/. Efekt był taki że poprawiła się detaliczność, pogorszyła muzykalność a dodatkowo dzwięk na teoretycznie lepszym zegarze stał się mocno odchudzony. Tak też się zdarza.

Nie doszedlem jeszcze do instalacji zegara w CD Pro (Tenty czekaja w pudelku od 2 lat). Zainstalowalem natomiast Tent clock w Marantz CD-94. Ale poniewaz robilem tam tez dodatkowe modyfikacje (zmiana DACa i przerobka zasilania) trudno mi powiedziec jaki to przynioslo dokladnie efekt (nie bylem jeszcze wtedy skrupulatny odnosnie wlasnych porownan, raczej kierowalem sie tym co pisali inni).

Bottom line jest taki, ze wolalem przerobic transport Levinsona, i jest on znacznie lepszy od mojego CD-Pro lub CD-94. A TL0 bez przerobek bije modyfikowanego Levinsona. TL0 na razie nie ruszam, bo boje sie naruszyc jego obecny balans dzwiekowy, ktory mi bardzo odpowiada.

Zabieram sie z kolei na powaznie za vinyl ;-)

Maplenoll Ariadne air bearing TT mam juz od dobrych 10 lat (kupilem go kiedys od A. Salvatore) ale przez ostatnie lata nie uzywalem vinylu. Poniewaz moj digital system osiagnal jako taki pulap i nie czuje za bardzo potrzeby aby cos zmieniac naszlo mnie teraz na vinyl. ;-)

Zakupilem wiec S&B 103 silver MC step up transformers, Shelter 901, w planach budowa clonu Jadis JP-80, EAR 834 i ONO ktory jest juz prawie skonczony. Kupilem tez niedawno Oracle Delphi z Eminent Technology air bearing arm. Mam tez do dyspozycji Koetsu Black, i kilka pomniejszych wkladek.

Ostatecznie, jesli vinyl sie sprawdzi to chce kupic jakis naprawde dobry TT (moze jakis wyzszy model Micro Seiki lub Forsell). Mialem tez przez pewien czas Rege P9 ale ostatnio ja sprzedalem.

Wszystko jest na tej płytce.

A co, wydaje ci się, że 16 regulatorów napięcia, 6 mostków prostowniczych i 2 trafa nie dają rady ? :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zawsze jest coś do poprawienia. Często głupi dławik na zasilaniu cyfrówki potrafi zdziałać cuda. Problem w tym, że na płycie takie rzeczy trudno zmieścić, a te SMD, czy z rdzeniem innym niż toroidalny sieją jak cholera.

Stabilizatory również bywają różne - niekiedy zmiana na lepszego lowdropa daje już duże korzyści itp, itd...

Odpowiedź z AudioComa:

Dear Adam

Thank you for your enquiry.

Superclock 3 was not designed to run at 3.3V, and only operates as a 5.0V system.

Superclock 3 is now being replaced with the latest Superclock 4 which operates at both 5.0V & 3.3V output.

Although Superclock 4 has not yet been officially released we do have stock. If you order a Superclock 3 from our website you will receive the latest Superclock 4 for the same price.

Please note that our website is currently undergoing a rebuild and no further updates are being made to the existing website.

Best Regards

Mark Bartlett

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z pewnoscią tak rozbudowane zasilanie poradzi sobie bez problemu :)

Zastanawiam się też od dłuższego czasu nad topologią różnych zasilaczy do CDM-Pro2 .

W niedalekiej przyszłoci jeśli czas mi pozwoli planuje wykonanie własnego napędu

w oparciu o kit z Daisy. W MBL jest chyba coś w rodzaju podwójnej stabilizacji .

Czy możesz odczytać symbole stabilizatorów zwłaszcza w pierwszych trzech szeregach

obok większego trafa ? Są tam też chyba dwie złączki i któraś z nich jest do zasilania napędu .

Nadal jestem zdziwiony ceną tego Audiocoma , kosztuje tyle co Tent + LCaudio razem wzięte

a nie wygląda na urządzenie bardziej zaawansowane .

Wszystkie regulatory to LM1086 - niektóre z radiatorami, a niektóre bez. Wyjatek stanowi para 317/337 dla sekcji analogowej. Wszystkie zasilacze w części cyfrowej są podwójnie stabilizowane. W sumie CD-Pro2 + zasilacz otrzymują 5 stabilizowanych napięć. Bardziej rozbudować tego już się chyba nie da.

>Elberoth, 29 Wrz 2006, 21:52

>Bardziej rozbudować tego już się chyba nie da.

Oj da się, da :-)

LM1086 rzeczywiście dość mało szumi (o ile dobrze liczę ~150uV RMS), ale można zrobić coś lepszego.

A jakie dajesz kondensatory blokujące?

Jestem Europejczykiem.

Chodziło mi o to, że nie da się chyba podać więcej niż 5 dwukrotkie stabilizowanych napięć do CD-Pro2. Kondensatorów nie będę wymieniał. Elektrolity są co prawda zwykłe, ale wszystko ładnie bocznikowane czeroną i zieloną Wimą.

CD-Pro2 potrzebuje tylko dwóch napięc +5V do układów cyfrowych i +9V zasilające mechanikę .

LM1086 w porównaniu do 317/337 to wyższa półeczka . Czy po oznaczeniu cyfrowym 1086

są jeszcze jakieś oznaczenia np CT-5 ? Chociaż widać tam rezystory, więc będą to prawdopodobnie wersje

regulowane stabilizatorów. LM1086 nie występuje też w wersji stałej na +9V.

Jeśli są dwa stopnie stabilizacji, to jest już trochę możliwosci zabawy. Ja zrobiłem to w taki sposób, że pierwszy stopień to LT1085 (ustawiony na 10V), później dławik (jakieś 7-8 zwojów na rdzeniu toroidalnym) i drugi stopień na LT1086 CT-5. Za nim w cyfrówce OSCON SA 22uF/20V, w analogówce BG-N 47uF/50V. Przed pierwszym stopniem 2x2700uF Nippon LXY (bardzo blisko pierwszego stabilizatora). Takie rozwiązanie doskonale mi się sprawdza. Wcześniej nie miałem tych dławików i było może trochę dynamiczniej, ale suchość i brak wyrafinowania góry to określenia, które najbardziej oddają poprzedni stan (chociaż wtedy uważałem również, że jest świetnie:).

Własnie o podobnym rozwiązaniu myślę , jest to dosyć proste i efektywne.

Wszystko można zbudować na perforowanym PCB i możliwosc w zabawy z różnymi

diodami i kondensatorami jest nieograniczona.

>Szkoda że MBL nie zastosował stabilizatorów Linear Technologies które

>uchodzą za topowe ale i cena ich jest wielokrotnoscią układów LM.

To fakt. Ja już innych niz LT nie stosuję w kluczowych miejscach. Różnica w brzmieniu pomiędzy jakimikolwiek 78xx (nawet AN), czy LM-ami, a układami z linear-a jest duża. Niekiedy jako preregulator można zastosować LM317, ale na końcu zawsze daję LT.

Mam niezbyt dobre zdanie również o czerwonych Wimach - znacznie bardziej podchodzą mi zielone (FKP2).

rekin

zielony nie jest oznaczeniem fkp2 i na oficjalnym wykazie oznaczeń wimy nie występuje - przynajmniej nie jest obecnie.

Z rok temu zamówiłem partię różnych wielkości mkp2 i w rozmiarze 0.15 uF dostałem zielone,

natomiast wszystkie fkp2 jakie miałem do tej pory były czerowno żółte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Bacek

Masz rację. FKP2 są również w różnych kolorach. Zwykle zielone są MKT, ale zakupiłem ostatnimi czasy 12nF - FKP właśnie w kolorze zielonym. Posługiwanie się tylko kolorami jest dość nieszczęśliwe, bo czerwone są np. MKT, MKC, MKP, MKSE.

Zresztą te FKP o pojemności rzędu 100nF są już b. duże i nie stosuję ich bo są niepraktyczne do większości zastosowań. Dobra szkoda marudzenia - nie o tym jest ten wątek.

Regulatory mozna zawsze wymienić. Ileż to roboty :-)

Jakie propozycje jako direct swap w miejsce LM1086 ?

Na przetwornik proponowałbym LT1086 - uwaga mają zamienione wyprowadzenia. Przed tym ostatnim stabilizatorem dałbym jakiś filtr typu T (L-C-L) (Peter Daniel podrzucił mi schemacik ML 31 i jest tam właśnie takie rozwiązanie). Za stabilizatorem dałbym lepsze kondensatorki typu BG-N 47uF.

W zasilaniu sekcji analogowej również wyrzuciłbym te kondensatorki za stabilizatorami i zamienił na BG-N, natomiast te szaroniebieskie Philipsy są OK i można je zostawić. Dodatkowo na kazdym z wzm. operacyjnych w sekcji analogowej polutowałbym od spodu pomiędzy + i - zasilania mniejsze BG-N np. 10uF.

Brak dławików na płycie zastanawia mnie - u mnie wlutowanie prostego filtra L-C na zasilaniu DAC-a i filtra dało zaskakujący skok jakościowy. Sam stabilizator żadnych śmieci wyższych częstotliwości nie tłumi, więc taki filtr IMHO jest wręcz niezbędny. W sekcji analogowej trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z L, bo będzie wprawdzie ładnie i barwnie, ale dźwięk może ulec lekkiemu spowolnieniu. Ja użyłem rdzeni toroidalnych podobnych do tych, które mamy w zasilaniu płyt głównych komputerów i nawinąłem około 7-9 zwoi drutem 0,8mm.

chciałbym dodać swoje trzy grosze na temat sensu montowania zegara w odtwarzaczu CD. Otórz nabyłe ostatnio krella KAV 300 CD który sam z siebi gra nawet nieźle. Zamówiłem z LC audio zegar i czekam, aby umilić sobie czas oczekiwania włożyłem do Krella zegar trichorda, poprawa była ale na granicy percepcji. Myślałem o tym jakby poprawić zasilanie owego Trichorda gdyż jeden LT i dwa małe tantale nie budziły mojego zaufania i wpadłem na pomysłą aby na szybko podpiąć do zegara akumulatorek 12V. To co usłyszałem po włączeniu CD przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Dźwięk uwolnił się, nabrał rozmachu, porawiło się w zasadzie wszystko i nie troszkę ... różnica jest o klase a może nawet dwie. Teraz myślę o całości zasilania do mojego CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.