Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać zestaw stereo do 7000zł

dw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Postanowiłem kupić sobie wieże hi-fi, zamierzam przeznaczyc do 7000zł. Nie mam za duzego pojęcia na ten temat, a wybór jest duży. Stad prośba o pomoc w wyborze.

Zestaw ten miałby się składać ze wzmacniacza + odtwarzacz CD (+ ewentualnie tuner, jak zmieści sie w cenie) do tego kolumny (wolnostojące) z okablowaniem oraz (jak bedzie potrzebny) subwoofer.

Mam pokój około 22m^2, średnio zagracony, po jednej stronie stoją meble, a po drugiej komp na biurku. Miejsca jest ogólnie dość dużo.

Słucham muzyki w sumie różnej, techno, rave, hip hop, również jakiejs spokojniejszej. Nie słucham tylko jazzu, metalu i muzyki klasycznej. Lubie dużo basu.

Za wszelkie wpisy z góry dziekuje każdemu.

Pozdrawiam.

Mysle ze odpowiedzi na twoje pytanie moze byc tyle ile forumowiczow na forum, a odpowiedz powinna byc jedna jedyna. Mianowicie taka, ze to ty powinienes wiedziec co ci sie podoba, a co nie.Proponuje zrobic ci rzecz nastepujaca. Zadzwon do firm ktore sprzedaja sprzet audio i popros o zestawienie 2, 3 zestawow za cene ok. 7 kz. Idz posluchaj i sam zobacz co ci pasuje, a co nie. Przekonasz sie ze wcale nie koniecznie cena odpowiada za jakosc tego co slychac. Czesciej jest to dobre zestawienie klockow, ktore buduja caly zestaw. Jeszcze jedna rzcz nie popadaj w zachwyt po pierwszych dzwiekach z pierwszego zestawu to moze byc bardzo mylace.

pozdrawiam kaszanka7

Ps. Sam zastosowalem podobna metode przy wybieraniu Wzmaka+CD i calkiem dobrze ta metoda sie sprawdzila.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Dolozyc 1500 i poczytac watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ponownie.

Może bardziej to sprecyzuje. Jaki polecalibyście mi zestaw stereo do 7kz?

Nie wiem co jest lepsze Marantz, Cambridge Audio czy Harman seria 970, a może Denon seria 700?

Jakie kolumny?

Pozdrawiam.

Witam, dw za twój budżet tak na prawdę trudno kupić dobry interkonekt ale mam kolumny dla ciebie na wstędze Raven R1 i Scan Speak'u niskośrednio tonowym. Używałem tych kolumn przez 2 lata bo nic nie można kupić za kilka tysięcy co by grało w miarę neutralnie.

Jak będziesz miał resztę komponentów możesz spróbować bo naprawdę warto.

Mirku w twoim wpisie jest jakas dziwna sprzecznosc. Napisales ze za 7 kzł ciezko dostac dobry IC, a chlopakowi proponujesz do kupienia kolumny, pewno nie za 7 kz, czyli co to dopiero musza byc za kiepskie kolumny. Bo chyba zgodzimy sie, ze raczej jak ktos podpina kiepskie IC za 7 kzł do systemu to nędzne kable glosnikome musza kosztowac pewno ze 25 kzł co tym samym daje do myslenia ile kosztuja kolumny - pewno jakies mizerne 200 kzł. Juz nie bede sie domyslal kosztu cd i wzmaka.

Pozdrawiam kaszanka7

Chetne bym posluchal twojego zestawu - mysle ze kosztuje tyle co maly Bank z pieniedzmi.

kaszanka,

głośniki o których pisałem to własna konstrukcja. Przeliczając to na firmowe kolumny należałoby szukać w przedziale za około 30000 zł. Stoją opne na strychu i kurzą się tylko, najwyższy czas aby komuś dały trochę przyjemności.

Co do kabla głośnikowego to 20000$ MIT Oracle 1.1 naprawdę jest niezły.

Mieszkam w Radomiu, jeżeli masz ochotę zapraszam. Kolumny, które mam teraz, kiedyś były w ofercie dealer'a za 151000zł.

Za kolumny zadowoli mnie zwrot części kosztów, mogę dołożyć dobry wzmacniacz, bo mam kilka i cd po tuning'u.

Okablowanie gratis, bo nie wiem co z częścią kabli robić.

Mogę dodać nawet tuner Sony 505 ES

"Mieszkam w Radomiu, jeżeli masz ochotę zapraszam. Kolumny, które mam teraz, kiedyś były w ofercie dealer'a za 151000zł" - sorry, ja Ci nie liczę, ale Ty masz tylko 33 lata - musiałeś się więc urodzić w jakiejs rodzinie arystokratycznej, ze stać Cię na to wszystko, chyba że to cena kolumn przed denominacją :))))

zyzio - jak wpis ,,o mnie'' byl zrobiony w dniu 1 wejscia na forum to 35 lat, ale czy to cos zmienia ;)

Pozdrawiam kaszanka7

Ps. tak na marginesie kiedys ubawilem sie jak podano przelicznik zarobkow Bekhama (nie mam pojecia czy tak sie to pisze) w przeliczeniu na polskie srednie krajowe zarobki. ABY ZAROBIC TYLE CO BEKHAM W 1 ROK Polak powinie zaczac pracowac 100 lat przed chrztem Polski (866 r.)

Zyziu, żeby konserwowac gaśnice trzeba miez dużą wiedzę. Dobrze by było też być rzeczoznawcą do spraw ochrony p.poż. A jeszcze lepiej gdybyś zanał 3 języki obce. Nie wiem ile masz lat ale języków możesz zaczą sie uczyć. Rozkręc firmę i przkarz swoim potomkom.

Kurcze kolumny za 30 tysiączków, nie mówie że takich nie ma, ale ja mam tylko 7kz.

żeby mieć 30kz, musiałbym posiedzieć w norwegii jakieś dodatkowe 3 - 4 miesiące. To dopiero w przyszłym roku.

Niestety nie mam takich funduszy.

witaj dw jezeli chodzi o sklepy to zobacz tutaj- jest dosyć miło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dw>>>Studiujesz a czytac nie potrafisz? Mirek wyraznie napisal ze zbywaja mu kolumny ktore sluzyly mu jak jeszcze nie mial obecnych(i moze kasiury na nie) teraz ma wiec chce ci zrobic prezent bo dorzuca jakies klocki i kabelki - Ja bym zadzwonil na twoim miejscu i to sprawdzil.

Sklepy we wrocku oczywiscie sa ale skontaktuj sie z Robtango napewno ma ciekawa propozycje

(Oczywiscie jak Mirek Potemski zaleci w H i nie bedzie mial kolumn na poziomie 30klz)

dw, 27 Wrz 2006, 17:35

Jaki polecalibyście mi zestaw stereo do 7kz?

>

>Nie wiem co jest lepsze Marantz, Cambridge Audio czy Harman seria 970, a może Denon seria 700?

>

>Jakie kolumny?

Z dzisiejszym zasobem wiedzy to zadna z tych firm :-)

7 tys. zl to sporo pieniedzy ale takze z punktu widzenia fi-fi to pozim wstepny i wiele sie nie ugra. Warto poczytac troche inne, podobne watki na forum, moze poogladac gazetki o fi-fi - to naprowadzi Ci na trop decyzji, ktore trzeba bedzie podjac. Mimo, ze to brzmi nieciekawie to jednak polecam wzmacniacz i kolumny z drugiej reki. CDP raczej nowy. W sumie majac 7 tys. mozna uzbierac sprzet warty na rynku jako nowy jakies 10-12 tys zl i to juz jest cos. Kabelkami na razie za bardzo sie nie przejmuj - to sprawa pozniejszego dopracowania tego, co sie zlozylo. Tuner radiowy zdecydowanie z drugiej reki bo wszystkie tunery duzo bardziej ogranicza jakosc nadawania FM niz to co jest w nich w srodku (a jest niewiele).

pzdrw

soso

Mirek Potempski

Myślę, że to świetny pomysł marketingowy dla DIY-owca, który chciałby sprzedawać swoje kolumny na szerszą skalę:

"W naszych konstrukcjach wykorzystujemy wyrafinowane technologie używane przy produkcji najwyższej klasy gaśnic używanych na amerykańskich promach kosmicznych”

(nie wiem czy tam używają gaśnic – ale bez słowa „kosmiczny” na rynku audio ciężko się przebić)

dw

Kup sobie sredniej klassy IC za 7000zł .Na poczatek bedziesz zadowolony.Taki interkonect gra sam z siebie.

Gdybym miał 7kzł....

W sumie takie pytania sa bez sensu ,chyba ze koniecznie chcesz wydac 7000zł.

Grundig High Fidelity

dw

Tuner oczywiscie analogowy sobie spraw.A na poczatek kable jak najtansze a dobre.Na IC polecam klotz Y106 mikrofonowy.Nie daj sie wpuscic w kablarskie maliny.Ten Y 106 jest lepszy od wielu sklepowych IC.basu nie duzo ,tyle co trzeba i ogólnie b,dobry.te procentowe wyliczenia ze 30% kolumny 20% wzmak i np.15% ceny kable to bzdura.

Żadnych sieciówek itd drogich.7 kzł to bardzo duzo i mozna miec granie jak marzenie.Sprzetu bym szukał Vintage na Allegro.Co do kolumn to nowe chyba lepsze są .CHoc hip hop nie jest tolerowany w kregach audiofilów...heheheh

Moze stare kolumny sansui....

Grundig High Fidelity

napisałes jeszcze subwofer .Dobry kosztuje chyba min te 7000 zł.Wiec odpusc na samym poczatku...I naczej porazaka i wyrzucenie kasy.Sub za tys zł miałem i jest to nieporozumienie.

Grundig High Fidelity

mzawek,

ja nie jestem producentem kolumn, mam jeden komplet który robiłem kiedyś dla siebie. Teraz mam inne i chcę sprzedać te poprzednie.

Powinieneś wiedzieć, że za tak ograniczony budżet kolumny własnej konstrukcji to chyba jedyna alternatywa.

Sptróbuj przeliczyć ile warte są elementy z kolumn, które są sprzedawane np. po 7000zł. Wartość komponentów to jakieś 1700zł. Ja za same głośniki dałem ponad 4000zł.

W tym przypadku meloman chce sobie sprawic cały zestaw za 7 kzł.ja bym szukał jak najlepszej uzywanej elektronki starszej nawet daty ale TOP.Oraz ja najlepszych kolumn ale nowych.na kolumnach DIY sie nie znam bo nie słyszałem.

powinien jak najwiecej kasy zostawic na kolumny.Z elektroniki Vintage za 2,5 -3 tys (zestaw CD+ wzmak ) .Kable z wtykami dobrej firmy od sprzetu estradowego to max 150zł.Mam takie wtyki kupione razem z klotzem u dystrybutora w warszawie.I róznic jakosciowych nie widze przy 20 razy drozszych.Oby tylko nie pseudonakamichipozłacane z Allegro.

Grundig High Fidelity

koledzy!

zobaczcie czego kolega założyciel wątku słucha

w przypadku tego rodzaju muzyki zniekształcenie jest integralną jej częścią

trudno polecać coś "audiofilskiego"

raczej coć estradowego z "wykopem" i "niezbyt dobitnym" ;-) dźwiękiem (żeby uszy nie krwawiły)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.