Skocz do zawartości
IGNORED

jaka wkładka zamiast P-J 4/II (Goldring)

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam gramofon Pro-Ject RPM6 z wkładką Pro-Ject 4/II sygnowaną przez Goldringa.

SLucham juz na niej dluzszy czas i w zasadzie jestem zadowolony - gra bardzo przejrzyscie z powietrzem i dynamika, niezla scena, z moze lekko jednak podkreslona gorna czescia pasma.

Nieodpowiada mi troche ze nie posiada tego czegos, czyli dokladniej rzecz ujmując - "klimatu analogowego" :-) . Szukam jakiejs wkladki grajacej przejzyscie z dobra scena ale bardziej rowno no i zeby dodala mi troche klimatu czarnej plyty....

Szukam czegos w rozsadnej cenie - do powiedzmy 500 zl. Przegladajac forum widze ze dobre opinie ma tutaj Audio Technica AT 440 ML... Czy to jadna jedyna, czy moze jednak cosik inszego by sie znalazlo...? ;-)

Wszelkie sugestie mile widziane od braci analogowej! ;-)

Czy przy tej klasie gramofonu nie warto pomyśłeć o MC

Choć sam nie jestem zwolennikiem , zastanowiłbym się

Z MM osłuchałem dość i to zarównoo z linni AT jak i shura i innych jednostkowych modeli..Nie przepadam za wkładkami

typu Grado , Sumiko, Goldring .Są jak stare whiski. Niby klarowne, ale ciezkie.

W mojej odenia wieksze pole manewru w wyborze i bardziej sróznicowane sa AT.Może wynika to z przetestowania szerszej gamy

Od At 3600, 70,71,72 , 91,24,13Ev, VM8 ,Signet TK5(ta wypada najlepiej) .tu daje sie slyszeć detale róznicujące poszczegolne modele.Nie jestem mocny w dopasowywaniu teori podatności do ramienia. Oceną brzmienia jest ucho.

Jezeli szukasz czegoś z dolem iśrodkiem to może coś z ortofonów.lub shure..At to równia w szerokim pasmie,.

Jesli chcesz znalezc we wspolczesnych AT typu MM "klimat analogowy" to bedzie ciezko. One generalnie sa "zimne".

Z tych wkladek co sluchalem "najcieplej" graja Grado, a wiec m in. twoja P4. Niektorzy twierdza, ze ma zbyt mocno "przymulona gore", ale dla mnie osobiscie brzmia bardzo dobrze. Wada moze byc niezbyt wyrafinowany szlif igly - zwykla elipsa.

Moze jakis wyzszy model Grado? Pestige Gold ?

>>Lenin

Czy aby ocena AT jako "zimnych "nie wynika z ich perlistości w wyższych częstotliwościach. To jakby porównać grę na skrzypcach Mistrza Kulki i Perlmanna.Niby tak samo , ale ten drugi gra z tym "Pfuj" a pierwszy ma tylko " phe";-)

Słuchałem goldringa i brakowało mi właśnie tej zimnej krystaliczności . A pełnie dołu w moim odbiorze charakteryzuje CD.

Stąd moje określenie cięzkich zamoglonych brzmień z wycofaną góra jako "angielska szkola"

Ale są różne gusty i rózne konfiguracje sprzętu. A dopasowania chociazby C -wej. decydują o tym co slyszymy.

> rafko

Wkładka, o której piszesz na początku, to jest chyba produkcja Grado sygnowana przez Pro-Jecta,

a nie Pro-Ject sygnowany przez Goldringa.

Czy nie? Nie jestem całkiem pewien. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.

Janusz z Torunia

Cześć

Od kiedy słucham na wkładce ProJect K-6, to za każdym razem doznaję ekstazy. Bardzo polecam !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> rafko

A np. w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą coś zupełnie innego.

To jak to w końcu jest, kurczę ??

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

> Yanoosh

Ja nie mam wkladki PJ K4 ani K6 tylko PJ 4/II....

Pierwsze zdanie specyfikacji dołączonej do wkładki wygląda tak (żeby nie było juz niejasnosci :-):

"The cartdridge, which is manufactured by GOLDRING in the UK is equally suitable for all styles of music. ..."

Pozdrawiam.

Może to i lepiej. Przynajmniej robią to Ci, którzy się na tym znają i robią to dobrze.

A Pro-Ject robi dobrze gramofony i chyba lepiej niech tak zostanie.

Janusz z Torunia

• 1 miesiąc później...

> rafko

Nie słyszałem AT-440, więc nie mam porównania do Sumiko BP2.

Na pewno najlepiej by było posłuchać kilku różnych wkładek przed zakupem.

Ale czy gdzieś wypożyczą wkładkę gramofonową do sprawdzenia?? Raczej wątpię.

Wzmacniacz to jeszcze tak, chociaż i to pewnie nie wszędzie. Z gramofonem już gorzej. Ale wkładka...

Janusz z Torunia

r.crac

Od kilku dni posiadam wkladke ProJect K-6. Dostalem od goscia, ktory na gramofonach juz zeby zjadl. Powiedzial, ze kupil ja, bo troche o niej poczytal i slyszal wiele dobrego. Zamontowal, ustawil, przesluchal kilkanascie plyt, oddal innym, zeby moze mu ja ustawili, posluchal kilkanascie plyt i... oddal ja mi i kupil inna. On slucha glownie hard rocka z lat 70 i powiedzial, ze sluchajac tej wkladki slyszy jakby dzwiek dobiegal zza kurtyny. Ja po kilku godzinach sluchania i ciaglych regulacjach tez powoli zaczynam dochodzic do podobnego wniosku. Ale w zwiazku z tym, ze darowanemu koniowi sie w zeby nie zaglada, to bede dalej regulowal i moze jednak sie cos zmieni ;-)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.