Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra i prosta regulacja glosnosci

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainspisowany aplikacja Pedji Rogic'a poskladalem na szybko cyfrowego potka na DS1802 wedlug schematu ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przezylem lekki szok :) nie zdawalem sobie sprawy ze ten uklad jest taki dobry :) super prosta aplikacja, nie wymagajaca zadnego procka i efekt rewelacyjny. Pierwsze co moge powiedziec to u mnie na szybko poskladany zagral zdecydowanie lepiej niz niesymetryczna konfiguracja PGA2310 - zero (kompletne zero) szumow ktore denerwuja mnie w PGA2310 gdy slucham na sluchawkach. Sam wewnwtrzny uklad potencjometru jest bardzo delikatny i lepiej nie traktowac go duzymi sygnalami - powinien chodzic z buforem na wejsciu i wyjsciu. Ja testowalem z AD8610 na wejsciu i LT1210 na wyjsciu (bo akurat takie gotowe mialem pod reka). Jezeli ktos z was szuka prostej i dobrej regulacji glosnosci to to jest wlasnie to! polecam :)

post-3138-100005368 1170301714_thumb.jpg

post-3138-100005369 1170301712_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28668-dobra-i-prosta-regulacja-glosnosci/

dodam tylko ze uklad wymaga raczej dobrego napiecia stabilizowanego i masa audio musi byc podpieta z masa zasilacza - Ground na schemacie Pedji :) Uklad pobiera w Standby ponizej 100uA wiec idealnie nadawal by sie na zasilanie bateryjne - chyba to bedzie kolejnym krokiem do testow :)

josef ~ no zapomnialem dodac ze uklad mozna podpiac bezposrednio do HDD i czyta i dekoduje mp3 - a turbo ... hmmm ... no oczywiscie zeby zwalniac i przyspieszac odtwarzana muzyke :) a tak serio to wybebeszylem kiedys kilka PC i mam teraz kupe plastikowych zlaczek takich jak na zdjeciu :)

Jeszcze taka "nowość" z AVT na układzie MAX5440 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Właśnie,

Ja do swojego pre lamowego dałem PGA2310 i coś mi syczy, wydaje mi sie, że na zwykłym potku takiego syku nie było. Czy to możliwe ? Druga sprawa to pytanie o napięcia, nie bardzo kumam, w nocie aplikacyjnej DS1802 jest, że może do 5 V?

Pzdr

buzer ~ no jezeli masz naprawde niskoszumny tor to napewno podlaczenie PGA2310 spowodowalo slyszalny szum - u mnie PGA jest jedynym szumiacym elementem toru i nie da sie tego wyeliminowac :( niestety pod tym i wlasciwie jedynie tym wzgledem nie jest ten scalak specjalnie dopracowany :( a ciekawe dlaczego - przeciez BB robi takie fantastyczne niskoszumne opampy a do PGA wsadzili jakas kaszane ... probowalem w zamian dac PGA2311 i jest zdecydowanie lepiej - ogolnie moim zdaniem PGA2310 srednio nadaje sie do preampa - znacznie lepiej spisuje sie PGA2311 :)

buzer ~ a co do zasilania to tutaj jest wlasnie najciekawsze miejsce ukladu :))) faktycznie wedlug noty katalogowej uklad powinien byc zasilany napieciem +5V wzgledem masy :) Jest jedno ale :( uklad akceptuje wtedy syganal w zakresie 0 ... VCC - ujemna polowka sygnalu audio bedzie obcieta :( co nie do konca chyba jest napisane w dokumentacji ale jest slicznie opisane w nocie aplikacyjnej AN-161:

"Single Power Supply Audio Circuits

The first step in using the DS1802 is understanding how to bias an AC signal to within the DC supply range. This

is required because the DS1802 will clip audio signals that attempt to go below GND or above VCC. The DS1802

can operate from a 3V or 5V supply, but be aware that selecting the supply voltage also will affect the maximum

audio signal swing that the part can handle. Since audio signals are generally symmetric, it is best to set the DC

bias to VCC/2 to obtain the maximum audio signal swing..."

Co ozcnzcza ze dla prawidlowego dzialania trzeba sygnal przesunac na poziom 2,5V - za pomoca mostka tak jak robi to Dallas lub za pomoca opampow zasilanych tez +5V wzgledem masy :)

Pedja w swojej aplikacji zrobil taki manewr ze za pomoca dwoch shunt regulatorow TL431 (2 * 2,5V) zasilana jest czesc cyfrowa dokladnie tak jak powinno byc czyli 5V - masa audio jest podpieta pomiedzy shunt regulatory co powoduje ze caly scalak ma przesuniety potencjal masy na poziom -2,5V :) Mamy tutaj do czynienia z klasycznym zastosowaniem Teorii Wzglednosci Einsteina :) Dla scalaka sygnal audio jest przesuniety o +2,5V :))) dzieki temu nie potrzeba zadnych dodatkowych elementow w torze.

Ile razy wlaczam tego potka w tor tyle razy jestem na nowo zaskoczony jak on swietnie gra :)))

a jaki dokladnie masz ten syk? Ja mam poprostu szum z PGA ... calkowite wzmocnienie za PGA to okolo 20x, szum slyszalny jest w odleglosci ponizej 1m od glosnikow gdy w pokoju jest kompletnie cicho :)

u mnie na PGA2310 szum sychać w głośniku dopiero jak przyłoży się ucho. A fakt, powoduje go PGA. Jak jest sam amp to się zastanawiam czy w ogóle jest włączony... Ale te kilka cm szumu od głośnika mi nie przeszkadza...

kafka ~ faktycznie w normalnych odsluchowych warunkach czyli poznym popoludniem/wczesnym wieczorkiem ten minimalny szum nie przeszkadza i bardziej przeskadza mi swiadomosc ze on tamc jest :) ale wczesniej czsto zdazalo mi sie siedziec nad elektronika tak okolo 4...5 rano kiedy reszta swiata jeszcze spi i wtedy jak jest bardzo cich slychac szum nawet w odleglosci 1,5m od glosnikow :)

Mam małe pytanie- chciałbym się upewnić, czy ten potencjometr nadaje się do regulacji napięcia sygnału zbalansowanego? Wystarczy wtedy jedna sztuka czy należy użyć ich więcej?

Drodzy Koledzy,

gdybyscie jeszcze chcieli podpowiedziec jak podlaczyc ten (a moze te?) !@@##$%%^Y^& rotary encoder do tego salaczka bylbym wniebowziety :). Uwierzcie, ze sprawdzalem note katalogowa i jakos nie dopatrzylem sie (czeka mnie wizyta u okulisty...) wzmianki o uzyciu encodera (poza tym czeka mnie wizyta u okulisty...) za wszelkie info serdeczne dzieki

Właśnie zabieram się za układ na DS1802. Kości mam już od roku, a za grosz motywacji.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Właśnie go zmontowałem i już gra, fajna zabawka, tylko mam wątpliwości, czy użyć tego zamiast tradycyjnych potencjometrów Alps. To jednak dodatkowa elektronika i swoje zniekształcenia wprowadza. Fakt, nic nie szumi i brzmi przyjemnie.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

>wovo , napewno można kupić jak każdą inna rzecz zamawiając w odpowiednim sklepie "realnym" lub internetowym.

Witam, mimo kompletnego braku czasu prace nad preampem opartym na DS1802 powoli posuwaja sie do przodu :))) Powstala konfiguracja taka jak na schemacie ponizej - wszelkie slowa krytyki (poza Seniczem) mile widziane :)))

Kilka slow odnosnie konfiguracji. Do schematu dorysuje jeszcze zasilacz stabilizowany na LM2941/LM2991 tak zeby byl potem zintegrowany na jednej plytce z preampem. Stopien wyjsciowy wymyslilem sobie na TPA6120 - swietnie steruja kolejnym stopniem a zwiekszajac wzmocnienie bedziemy mieli mozliwosc bezposredniego sterowania sluchawkami :)

no i jeszcze schemat :) ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.