Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra i prosta regulacja glosnosci

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

>rzerzuch, 15 Sie 2007, 12:21

Gdzieś to widziałem, jak sobie przypomnę, to zamieszczę.

Znalazłem, jest w EP 9/2001.

Niestety, nie mam skanera.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Witam.

Czy ktoś próbował zrobić coś na wzór Primare? Bardzo mi odpowiada ich rozwiązanie, zastosowanie zwykłych ledowych wyświetlaczy segmentowych a nie wyświetlaczy LCD. Niestety nie znam sie na programowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

wstach1

Ukryta Zawartość

Hm... czy ten układ działa dla napięcia stałego na wejściu? Próbuje go odpalic, w podstawowej wersjim takiej jak w datasheecie, podaje na wejscie 2.5V a na wyjsciu, ciagle uparcie jest 0V. Zasilanie podaje 5V

Dzięki. Znam ten schemat. Jednakże nie da rady go podłączyć pod DS1802 bo DS1666 na interfejs 3-wire, a DS1802 to potencjometr typu pushpot:/ Może źle sie określiłem w poprzednim poście ale właśnie chodziło mi o podłączenie impulsatora do DS1802 bo ma już takowy w domu złożony tylko nie odpowiada mi regulacja przyciskami.

Pozdrawiam

>Hm... czy ten układ działa dla napięcia stałego na wejściu? Próbuje go odpalic, w podstawowej

>wersjim takiej jak w datasheecie, podaje na wejscie 2.5V a na wyjsciu, ciagle uparcie jest 0V.

>Zasilanie podaje 5V

Działa dla stalego napięcia, jesli kogoś by to interesowało.

• 8 miesięcy później...

Wreszcie po latach ;) udalo mi sie znaczaco posunac projekt do przodu wiec troche odswieze temat.

Przesluchalem dokladnie kilka roznych kombinacji tego powiedzmy wzmacniacza sluchawkowego na TPA6120A2 (THS6012) + DS1802 jako regulacja glosnosci i ostetecznie musze powiedziec jestem wreszcie wpelni zadowolony z uzyskanego efektu :) Ostatecznie pozostala konfiguracja z buforami na FETach przed i za DS1802 - wszelkie proby ze wzmacniaczami operacyjnymi w tym miejscu nie brzmia nawet w 10% tak dobrze :) Polaczenie neutralnego DS1802 z miekko brzmiacymi buforami na FETach i z raczej chlodno brzmiacym TPA dalo w sumie bardzo neutralne i przyjemne brzmienie ale przy tym szybkie i ze wszystkimi najdrobniejszymi detalami. Najciekawsze jest to ze najbardziej spasowal mi ten wzmak do osterej muzy :) Przeaznie wczesniejsze rozne konstrukcje najlepiej spisywaly sie na jakis spokojnych jazzowych kawalkach, trabce albo czystych wokalach a tutaj pelna niespodzianka - teraz najbardziej lubie sluchac Jane's Addiction, Rage Against the Machine, Spin Doctors, Red Hot'ow a tez Iron Maiden i tym podobnych - nigdy wczesniej nie podchodzila mi taka muzyka na sluchawkach :) Gitara elektryczna brzmi fantastycznie - az dreszcze przechoda jak gra AC/DC albo Rage :) Przy sluchaniu osterej muzyki wzmak przekazuje niesamowita ilosc energii az sie chce podkrecac glosnosc do oporu - az powietrze z pod sluchawek wywiewa wlosy :))) Naprawde polecam wszystkim sluchajacym takiej muzyki :)

Jedyna uwaga to polecam raczej dobre zrodlo bo np. z kompem nie bylo juz tak rewelacyjnie - sluchajac glosniej muzyka stawala sie meczaca natomiast z moim DVP-999ES mozna odkrecic glosnosc do oporu i im glosniej tym wiekszy odjazd :)

Elektrycznie wzmak zachowuje sie pierwsza klasa - nie mialem zadnych problemow ze wzbudzaniem, szumami czy przydzwiekiem - bez podlaczonego zrodla jest kompletna cisza w sluchawkach - zero :) Mimo braku kondensatorow w sciezce DC na wyjsciu nie jest wieksze niz srednio +/- 3 do max 5 mV co nie powinno nikomu przeszkadzac :)

Ponizej zalaczam schemat i fotki obecniej wersji

Ukryta Zawartość

post-3138-100003305 1210511464_thumb.jpg

post-3138-100003306 1210511464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze kilka w zblizeniu ...

Ukryta Zawartość

post-3138-100003303 1210511519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zaprojektowalem tez niewielka plytke z klawiszkami do glosnosci / balansu i mute tak zeby mozna bylo ja latwo podlaczyc tasma do reszty i ostatecznie calosc wyszla tak

Ukryta Zawartość

post-3138-100003301 1210511631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na plytke niestety wkradl sie maly blad - dwie nozki stabilizatora napiecia sa zamienione :( wiec bedzie poprawka a poza tym chce dobrac jeszcze na ucho elementy i jak bede mial calosc dopracowana to jezeli bedzie ktos zainteresowany to oczywiscie udostepnie kompletny projekt w EAGLE'u

te podwojne FETy sa niestety ciezko dostepne i jak sie juz trafi to cholernie drogie ... ale robilem tez testy z wciaz dostepnymi 2SK170 i jak sie dobrze dobierze pary to brzmienie jest takie samo jak z 2SK389 - niestety trzeba miec tez wieksza ilosc 2SK170 bo dobrac dobrze pary nie jest latwo :(

Cieszę się, że projekt w końcu powstał, faktycznie trochę czasu minęło :). Co tu dużo pisać - PROFI robota !!! :)

Jeśli ktoś ma problemy z DC na wyjściu przy użyciu SK170 to można się poratować trochę użyciem różnych rezystorów w buforze (R3 i R4 na schemacie powyżej). Powinno się udać, choć pewnie nie obejdzie sie bez łączenia rezystorów szer/równolegle.

Co do wskaźnika głośności - używam DS1802 i jakoś nie potrzebuję - do końca skali i tak nigdy nie dochodzę więc co za różnica gdzie akurat jestem...

jeszcze raz gratuluję :)

Lenny

PS - dlaczego dokończenie projektu nie na www.audiohobby.pl ?? :D

Saginata ~ najlepiej to bylo by zastosowac w tym przypadku optoizolacje co jest wlasciwie ogolnie wskazane przy podlaczeniu mikrokontrolera do ukladu audio

Ogolnie moze i mikrokontroler i wskazanie poziomu glosnosci to fajna sprawa ale w tym przypadku chyba osobiscie pozostane bez takich udogodnien. Uklad gra super i co jest dla mnie najwazniejsze jest idealnie cichy i pozbawiony wszelkich wlasnych szumow. Jak nie ma wysterowania to w sluchawkach jest taka cisza jak by byl odlaczony od zasilania i dlatego slychac najdrobniejszy szczegol ktory plynie ze zrodla :) podlaczenie galwanicze mikrokontrolera moze to popsuc :)

Testuje tez ta sama plytke tylko bez stopnia wyjsciowego na TPA jako pre do GC i Syma i pierwsze efekty sa pierwsza klasa :) jak narazie powaznie rozwazam wywalenie mojego pre na PGA2311 :) czas i dalsze sluchanie pokaze :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.