Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova Abiogenesis

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie się nad tym, zastanawiam. chciałbym najpierw skatalogować cechy brzmienia, opisać dokładnie co znaczy każda cecha, a potem oceniać brzmienie w każdej z nich. I może jakieś punkty, oprócz krótkiej charakterystyki. Zachowanie takiego formalizmu pozwoli na lepsze ujęcie tematu. Oczekuję też na propozycje. Warto też podawać odsłuchiwane podczas oceny płytę i utwór.

Tak, by można to potem zweryfikować (ocenę i punkty)

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Zastanawiam się dlaczego na forum zaczyna brakować konstruktywnej dyskusji tylko wszyscy wylewają na siebie pomyje.Mamy wielką przywarę narodową krytykowania wszystkich którzy potrafią wypromować Polskie produkty,myślę że cały czas jesteśmy narodem ludzi zakompleksionych i wszystko co przywiezione z zachodu jest lepsze niż wyprodukowane w naszym kraju.Dyskutować powinny osoby które miały styczność z produktami,a swoją drogą poznałem właściciela Audionovy super sympatyczny gość i jeśli produkty są tak dobre jak sympatyczny właściciel to czapki z głowy,myślę że w najbliższym czasie napiszę coś na temat produktów które potestuje u siebie w systemie,popierajmy Polskie pomysły i Polską produkcję.

większość znakomita z nas i tak nie może zrobić sensownych testów w domu - no bo skąd nagle 5-10 drogich IC w domu mieć ;-((

a opis muzyki i zmian brzmienia..hmmmm... zastanawiam się czy to w ogóle ma sens ;))

Co do opisu wpływu IC na dźwięk, to z moich doświadczeń wynika że kable tylko psują dźwięk, w różny sposób i w różnym stopniu. Jeśli na przykład mamy system z preampem, a więc dwa interkonekty, jeden dobrze oddający górę, a drugi bas, to będziemy mieli schrzanione i górę i bas, bo jeden IC zepsuje to co przepuści drugi.

Skupić się wiec trzeba na tym co psują i jak bardzo. Myślę że takie spjrzenie na problem, choć nie do przyjęcia w prasie bo niemarketingowe, bardziej by odpowiadało technicznej rzeczywistości.

Takie są moje obserwacje, może uważacie inaczej.

@ Forsik

Z punktu widzenia logiki nie ma znaczenia, czy szklanka jest do połowy pełna czy w połowie pusta.

Tak więc nie ma znaczenia, czy będziemy się koncentrować na tym, czego interkonekt nie oddaje w sposób najbardziej netralny z perspektywy możliwości pozostałych elementów toru. Powstaje tu wręcz dodatkowe utrudnienie, ciężkie do przezwyciężenia - co miało by być tym referencyjnym układem odniesienia - brzmienie cedeka z gniazda słuchawkowego???

Ja opisuję pozytywne zmiany w jakości dźwięku, ewentualnie różnice pomiędzy jednym, a drugim kabelkiem i nie uważam wcale, żeby to było niepoprawne metodologicznie.

adamgdansk,

Ma sens pod warunkiem wymienienia konkretnych utworów muzycznych, sprzętu jaki był odsłuchiwany i porównania wpływu na kształtowanie brzmienia jednego czy drugiego kabla w stosunku do innego ale uzytego w tym samym teście (odsłuchu)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nalezałoby raczej unikać porównań na zasadzie: Dziś odsłuchiwałem kabel B i wydaje mi się że "zagrał" czy też miał wpływ na brzmienie takie i takie w porównaniu do kabla A, który odsłuchiwałem rok, miesiac, tydzień czy trzy dni temu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Foksik Święte słowa odnośnie pisana o kablu że ,,gra" cała sztuka w tym aby jak najmniej zabrał myślę jednak że przyjemniej się słucha , pisze i czyta ,,gra"niż np.degraduje.

Tara nie jest zła, ale to kolejny, może nawet najbardziej jaskrawy przykład amerykańskiego dźwięku tzn. przestrzenność przeogromna, ale oparta na lekkim zchłodzeniu średnicy i wyjaskrawieniu góry - takie mam odczucia. Moim zdaniem Abiogenesis może być jej równorzędnym rywalem - to wszystko zależy, co kto lubi.

Na pewno nie jest to kabel dla fanów lampowego brzmienia z tranzystora.

Taa... Z powyższych wpisów można się dowiedzieć które IC są warte odsłuchania (na fali) oraz z jakimi innymi rywalizują.

Z moich doświadczeń wynika, że nie da się za bardzo opisać kabla, jakby wszystkie jego cechy były niezależne od "reszty" toru (nie wyłączając pom. odsłuchowego - ostatnie moje "odkrycie" - jeszcze do weryfikacji ;)

Można więc opisać najprawdziwszą i obiektywną (subiektywną) prawdę o dowolym elemencie toru akust., a i tak będzie dotyczyła konkretnego systemu...

Warto o tym pamiętać.

Nie chcę przez to powiedzieć, że nie mam kabli (swoich faworytów) niezależnie od systemu.

A to z kolei przemawia za pewną uniwersalnością cech, bo spodziewałbym się dużego prawdopodobieństwa trafienia...

(I bądź tu mądry.) Trzeba zatem wszystko sprawdzać na własne uszy.

* * *

Wydaje mi się, że jakiś szerszy pogląd na cechy kabli dałoby się wyrobić, jeśli dany model przesłuchiwałoby wiele osób i w różnych systemach. A każdy napisałaby swoją niezależną opinię. Tylko czy potem jakieś ogólne wnioski o d. kablu, byłyby miarodajne dla czytającego ? Wszak ten może mieć zupełnie inny system to i wnioski może wyciągnąć nieco inne lub ostatecznie skłonić się do którejś już istniejącej opinni forumowicza X.

I taka moim zd. jest prawda o kablach.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

wczoraj podłaczyłem Abiogenesis - ciekawy kabel, przejście z Nightflighta na ten lepszy przyniosło...hmm.... więcej przestrzeni; głos Katie Melua nabrał ciepła i brzmiał jakby siedziała u mnie w pokoju, potem wygonił ją Leonard Cohen i ... mam taką płytkę "I'm your man" z początku lat 90tych, super muza ale zawsze miałem wrażenie pewnej szarości, nie było "kolorów" w tych nagraniach - z Abiogensis coś zaiskrzyło i płytka zabrzmiała jak w 3D... sieziałem i słuchałem, słuchałem, słuchałem...

tylko za cholerę nie wiem po co jest ten mały zasilacz i dlaczego ta diodka na kablu się świeci ;))))

ach to swiatelko amle neibieskie ma nadac nastroj podczas odsluchu w zupelnej ciemnosci:))..a teraz to ja mecze nightflighta od ciebie..no ale do pelni szczecia potrzebny mi jeszcze jeden taki sam..bo mam preampa + koncowa...:(((

jak narazie..to duzo miejsca z ttylu zajmuje:..musialem go lekko naprazyc, bo inaczej bym musial chyba przemeblowanie zrobic w domu zeby go wcisnac..ale juz sie zastanawiam co zrobie z nastepnym, bo umnie koncokwa jest troche glebsza jescze niz reszta sprzeru..wiec jeszcze bardziej bede musial od sciany odsunac...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.