Skocz do zawartości
IGNORED

Brak współmierności częstotliwości

foni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem tuner sony z serii ES - dość wysoki model. Nie ważne zresztą jaki. Problem polega na tym, że jest lekkie przesunięcie pomiedzy dostrajaną częstotliwością widoczną na wyświetlaczu, a tym co faktycznie nadaje radiostacja. I tak w Poznaniu mamy Trójkę na 96,4MHz, a ten tuner odbiera ją na 96,5Mhz. RMF jest na 94,6 a tunerek gra na 94,7. Itd, itd, itd. Ogólnie rozbieżność jest o 0,1Mhz. Niby nic a wkurza niemiłosiernie.

Sprzedający twierdzi, że przed wysyłką sprzęcik był OK, no ale wiadomo: ja tego nie sprawdzę, a on tego nie udowodni. Zresztą zachowuje się on super uczciwie i zgadza sie na odesłanie urządzenia z powrotem do niego. Szkoda mi tylko bo tunerek jest w dobrym stanie, cena była rozsądna, a i brzmienie jest całkiem, całkiem.

Pytanie: czy taka usterka to coś poważnego? Łatwo usunąć ten problem? Czy tego rodzaju feler można zlecić jakiemuś serwisowi nieautoryzowanemu czy tylko serwis Sony może się za to zabrać? No i podstawa: ile może taka naprawa kosztować?

Słuchając rozumu....

Digi58

No właśnie nie można.

Ustawienie na prawidłowej częstotliwości nie daje oczekiwanego dostrojenia, a tym samym i poziom dźwięku jest ...no wiadomo jak to gra kiedy nie jest dobrze ustawiona częstotliwość.

Bez znaczenia - czy ręcznie, czy automatycznie tuner odbiera prawidłowo wszystkie stacje z przesunięciem +0,1Mhz

Pedro311

A chciałbyś mieć taki tuner u siebie? Kupowałem stan techniczny 100% idealny.....

Słuchając rozumu....

foni> ja mam sansuja 9900 i też ma 100khz w prawo.wystarczy pokręcić jedną srubeczkę ale nie robię tego bo po co.Gra jak nic dotąd i tak jest dobrze .ma swoją ch-czną cechę i za to go powinieneś lubić.Nie masz wiekszych zmartwień. ALe chyba nie masz.A kręcąć spieprzysz całkiem i dopiero będzie ból.

Czy nie mam zmartwień...hmmm....może tak: to ma być prezent i to taki na który składaliśmy się w parę osób w rodzince. Czułbyś się komfortowo dając takie coś w prezencie? Myślę, że skoro kupowałem 100% sprawny to mam prawo chcieć aby był sprawny. Zesztą nie o to chodzi! Sprzedający jest super i deklaruje przyjęcie tunera z powrotem do naprawy. Ja mu odsyłam, on naprawia i mi przesyła sprawnego. Chciałem się dowiedzieć czy taka operacja to rzecz często się dziejąca w ES-kach, czy drogie może byc jej usunięcie i czy może to zrobić jakiś serwis "uniwersalny" czy tylko taki od Sony, bo może niepotrzebnie obaj narazimy się na koszty wysyłki, mogąc w zamian mieć naprawione urządzenie od ręki, na miejscu (w Poznaniu).

Słuchając rozumu....

mnie by to tez wkur..., Rmf za miast 92,9 to 93,0 itd serio wkurw... by mnie to znam na pamiec wszytkie czestotliwosci i co chwile bym chcial poprawic, pewnie jest lekko rozstrojony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.