Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi PA7 - sklonować

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

divaldi>>>

coś sobie przypomniałem, że ja cos podobnego popełnilem na początku lat 90-ych, czy wstawilbyś ten schemat, bo jak ja go zredukuje do 50k to nic niebędzie widać, to co mogę wysłać Ci na priva?

czy ktoś zechciał by to wstawić? na forum podobną konstrukcję, jeżeli chodzi o konfigurację tranzystorów wyjściowych to identyczną też bez pętli sp. zwr. proszę dac glos to wyśle na priva

>>adamhiend

już jest oto on

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

widoczny tutaj schemat posłużył do zmontowania wzmacniacza mocy 2X100W w czystej klasie, z tym ze finalnie przyszło 10par tranzystorów mocy, a tranzystory bipolarne sterujące tr. mocy zastapily mosfety 2SK216/2SJ79, wzmacniacz został wykonany w ukladzie 2 mono blokow, kazdy dostał toroid 1.5KW oraz dwustopniową elektroniczną stabilizacje tr. mocy realizowaną na tr. Sanken DAT1521N/DAT1521P (dwa tr. mocy w jednej obudowie sparowane 2X150W/2X15A/200V), klient wybrał ten schemat (zawodowy elektronik,nauczyciel akademicki), bo ten schemat najbardziej przypadł mu do gustu, no i brak petli spż.zwr.(b. modne w tym czasie) i musze przyznać, że poraz pierwszy wzmacniacz ten niczym szczególnie sie nie wyrózniał, owszem mozna powidziec, ze był idealnie neutralny (tak uznał klient), niemniej ja uznalem, ze to slepa uliczka i wiecej nad tym schematem nie pracowałem, układ ten opracował wspólnie ze mna dr.Julian S. (i uzyskal na niego patent) i to cała historia

Nawet gdybym był dentystą, to i tak nie zmieni faktu że w ten sposób bazy tranzystorów wyjściowych będą na ~stałym potencjale względem linii zasilającej, co w połączeniu z ze spadkiem napięcia na rezystorach emiterowych (o ile takie będzie się mogło wogóle wytworzyc) spowoduje utrzymywanie stopnia wyjściowego w stanie ciągłego zatkania. Przyznam że pierwszy raz widzę takie dziwo i jeżeli to rzeczywiście działa to z przyjemnością przeczytałbym dokładniejszy opis funkcjonowania tego układu.

Pozdrawiam.

panterka,

niesadze żebyś gdzieś znalazł, był to dualtranzystor wykonany specjalnie na zamówienie Kenwood'a w latach 80-ych, robili na nim swaoje końcówki mocy Basic M-1, M-2, ja wówczas współpracowałem z Kenwood'em i uznałem że jest idealny do stabilizacji zasilania, ma wspólny kolektor, jest już sparowany ale to samo mozna zrobić na pojedynczych tranzystorach, które trzeba parować no i to trochę drożej wychodzi, dlatego pod pretekstem serwisu kupiłem sobie u nich pewien zapas(DAT=dual audio transistor)

Uaktualnienie schematu PA7 oraz PCB:

SCH

Ukryta Zawartość

PCB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foksik,

ten stały potencjał to tylko 1.8-2V taki potrzebny jest zeby wysterować prądem 0.25A każdy z tranz. mocy, dokładniejszy opis w Urzędzie Patentowym w Warszawie i dziala wkońcu sprawdziłem to osobiście, obecnie Julek jeszcze to zmodyfikował

Mój wkład w klonowanie PA-7.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foksik>>

o.6V przy klasie AB, żeby uzyskać prąd jałowy na tranzystorach mocy 0.25A(na kazdym X10=2.5A)czysta lkasa A trzeba je wysterować napięciem około 2V

I moja wersja płytki (kanał lewy widok od strony elementów). Kanał prawy w trakcie "klonowania"

Układ maksymalnie zgodny z instrukcja serwisową.

Ukryta Zawartość

post-3707-100004987 1170302230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak jak proponowałem wcześniej radzę zrobić stabilizacje zasilania +/-60V stopnia wejściowego, czyli przeciąc ścieżkę zasilania pomiędzy tr.Q113/Q110 i Q114/Q111 i zrobić łącznik, czyli traktować tą stabilizację jako ewentualną opcję, lub od razu na PCB dołożyć układ stabilizacji, jak chcecie mogę wam przesłać schemat (jest dosyć prosty na 3 tran. na gałąź (+) i 3 tr. na (-) i projekt tej dodatkowej płytki, którą jednak radziłbym jak implant połączyć z główną PCB wzmacniacza, wykluczyłoby to kable polaczeniowe i dało najlepszy (najbliższy)efekt stabilizacji

zadałem sobie trud i przejżałem wszystkie strony serwisówki PA7, to nie jest serwisówka tylko antyserwisówka, nie podaje istotnych napieć, a wiele elementów jest absurdalnych (o czym pisał divaldi), to nie jest KIT z elektora na postawie którego można zmontować wzmacniacz!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.