Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe, telewizor a komputer

Quad

Rekomendowane odpowiedzi

Do MrHelp: Dzieki! wszystko dziala!

Do Piotra: W 100% zgadzam sie z opinia o TV Sony - wlasnie przezwyciezylem swoje lenistwo i po podloaczeniu laptopa do TV przezylem maly szok ;D Rzeczywiscie obraz bdobrej jakosci.

• 4 tygodnie później...

Do Kondrat:

Od dłuższego czasu poszukuję płyty głównej lub karty graficznej z wyjściem telewizyjnym RGB (SCART). Twoja płyta (i810) to właśnie to!

Czy mógłbyś podać szczegóły dotyczące tej płyty?!

Do AdamKA

Istnieją tak na prawdę 2 modele 2 różnych firm (QDI i AVT- lub coś zbliżonego), które produkują (lub raczej chyba produkowały) płyty główne wykorzystane m.in. w moim zestawie. Nie będę Ci cytował dokładnych parametrów, ale zerknij sobie na ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (to jest dokładnie taka płyta jaką ja mam). Z tego co się orientuję AVT jest wręcz identyczna lecz różni się biosem.

Problem z tą płytą polega na tym, że z tego co się orientuję jest nie do kupienia w normalnym obrocie (tzn. firmy, które je produkowały sprzedawały je tylko zamawiającemu, który tworzył gotowe set-top-boxy.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to myślę, że nie będziemy zaśmiecać forum i daj znać na priv.

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widziałem podobnego set-top-box'a na allegro - za 900zł. Co do mozliwości skonfigurowania komputer do celów DVD to mozliwe jest złożenie go na prawie standardowych podzespołach. Płyta główna MicroATX Via z chipsetem KM266 i rdzeniem graficznym (nie ma gniazda AGP) oraz procesor VIA-C3. do tego lepsza karta dźwiękowa np. Terratec Aureon, tuner telewizyjny (lan jest na płycie), cichy HDD np. Samsung SpinPoint. System Linux (zamiast winshita)...

Co myslicie o takiej konstrukcji?

Problemem jest obudowa i zasilacz, które nie moga być standardowe zeby całośc była bezgłosna

Czy istnieje coś w rodzaju rozgałęźnika SCART? Mam TV z jednym tylko gniazdem SCART i chciałbym do niego podłaczyć DVD ale brakuje mi juz gniazda do podłączenia magnetowidu. Na nagrywarkę DVD na razie mnie nie stać a wymiana Tv też nie wchodzi w grę. Czy ktoś ma na to jakieś lekarstwo?

zobacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiscie uzywam mojego PC'ta jako komplement do KD.

Zakupilem miedzy innymi katre dzwiekowa Audiphile 2496

od M-Audio do odtwarzania mp3:jek o wysokiej jakosci dzwieku

a TV mam podlaczony do GeForca 5600 zlonczem S-Video.

Zgadzam sie: divz, xvif i inne formaty nie poruwnaja jakoscia

obeazu do DVD ale jak filmik jest poezadnie zakodowany to

jak bym ogladal dobrej jakosci film z kasety VHS (tak do poruwnania).

To nie o dzwiek lub obraz divx konkuruje.

Sa inne zalety:

mozna znalesc sporo zardkich i niespotykanych filmow ktore

trudno znalesc w lokalnym butiku

Czesto wypuszczne sa filmy na necie wczesniej niz premiera kinowa.

JA obejzalem Gladiatora z divx'a a pozniej i tak poszlem do kina i zakupilem

DVD.

Uzywam tez komutera jako "juke box". Bym nie wyrobil zmieniac plyte co chwila

, szukac ich po polkach itd... O wiwle wygodniej zakodowac swa muzykoteke w

plikach mp3 i z prostota odtwazac je z kompa, sluchac "internetowego" radia

lub zaladowac muzyke ktorej bys nigdy nie znalazl w swoim lokalnym sklepie.

Zauwascie ze zainwestowalem w powazna katrte dzwiekowa dla najlepszego

oddania dzwieku oraz poziom jakosci mp3 inzynierowie polepszaja z dnia na

dzien.

Witam !!

Na wstępie chciałbym wam zaproponować bardzo ciekawą grę (można by powiedzieć że mini-grę) o właściwościach edukacyjnych w charakterze zręcznościowym. Polecam ją szczególnie w przerwie między seansami. Szczegóły na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (co do wyniku - miałem 321,8 a znajomy 323 :)

Chciałbym teraz wyrazić swoją opinię dotyczącą sprzętu komputerowego używanego w charakterze odtwarzacza wieloformatowego :)

1. Trio Matrox/Ati/Radeon. Jakość obrazu wg podanej kolejności. Uwagę zwraca nVidia, której produktom od serii FX naprawdę niewiele brakuje do Ati. Matrox jest tutaj bezdyskusyjnym zwycięzcą. Nawet starsze modele (G400 czy G450) charakteryzowały się już wręcz idealną jakością obrazu. Nie biorę tutaj po uwagę profesjonalnych dedykowanych układów za xxxx $ z wiadomych powodów.

2. Karta dźwiękowa. Tutaj bezsprzecznie króluje Creative, szczególnie ze swoją serią Audigy (chociaż pierwsza wersja nie była tak do końca dopracowana jeżeli chodzi przede wszystkim o kompatybilność i współpracę).

Co najciekawsze, model Audigy 2 LZ posiada certyfikat THX oraz obsługuje standard DVD-Audio. O czymś to jednak świadczy :)

3. Płyty główne z zintegrowanym układem graficznym (np. na intelowskim chipsecie i810) raczej nie powinny być dobrym rozwiązaniem do użytku jako platforma do kd z racji słabej jakości obrazu płynącego z tego chipsetu. Płyty takie mają swoje zastosowanie głównie w zestawach komputerowych na których głównym zadaniem jest edycja tekstu oraz mało skomplikowane arkusze kalkulacyjne (przykro mi ale taka jest prawda).

Polecam stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na której możecie przeglądnąć testy sprzętu komputerowego (m.in. kart graficznych).

4. DivX w cale nie jest taki zły, szczególnie jeśli ktoś nie jest właścicielem 100 Hz telewizora o przekątnej powyżej 25 - 28 cali. Biorąc pod uwagę szybki rozwój tego formatu i brak środków finansowych na zestaw DVD + wypożyczalnia płyt, jest to ciekawa alternatywa.

5. Format MP3 też nie jest taki zły szczególnie jeśli wziąć pod uwagę kino domowe gdzie minimalnie większą rolę od jakości odgrywa przestrzeń czyli "otaczający Cię" dźwięk. Zresztą osoby które słuchały już nagrań z bitrate większym od 128 kBit/s wiedzą o czym mówię. A w przeciętnie zakodowanym filmie wartość ta wynosi ok 224 kBit/s.

5. Sprawa głośności takiego zestawu. Nie trzeba się posiłkować sprawadzaniem specjalnych podzespołów żeby zestaw chodził cicho. Na rynku są ogólnodostępne pasywne zestawy chłodzenia zarówno procesora jak i karty graficznej. Można także kupić zasilacze o mocy przekraczającej 300W z takim systemem chłodzenia (chociaż w tym wypadku jest to nie mała inwestycja).

Na końcu zaznaczę jeszcze raz iż nie krytykuję czyichkolwiek poglądów. Wyrażam jedynie swoją opinię.

Poza tym i tak wolę stacjonarne DVD bez jakichkolwiek kompresji... :)

Pozdrawiam, M_LesiU.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.