Skocz do zawartości
IGNORED

Galeria fornirów

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie masz na myśli to trzecie zdjęcie. Fornirowanie zrobiłem tak, że złożyłem dwa liście, które przechodziły przez bok na góre i drugi bok, same liście miały rzadko spotykany w orzechu "przerost" stąd wyszedł ten nieco szalony wzór. Zazwyczaj kiedy klient życzy sobie np. Tineo, to nie kupuje co mi wpadnie w ręce, tylko to co w oko;-) Ostatnio jest trochę gorzej z wyborem...niestety.

Palisander santos.

Może to będzie większe:-)

Mocny słój i barwa, chyba nie wszędzie będzie sie dobrze komponował.

Palisander palce lizać:)

W dynkach palisandry są zawsze bardziej czerwone, to jest jakaś obróbka?

Pewnie masz na myśli to trzecie zdjęcie. Fornirowanie zrobiłem tak, że złożyłem dwa liście, które przechodziły przez bok na góre i drugi bok, same liście miały rzadko spotykany w orzechu "przerost" stąd wyszedł ten nieco szalony wzór. Zazwyczaj kiedy klient życzy sobie np. Tineo, to nie kupuje co mi wpadnie w ręce, tylko to co w oko;-) Ostatnio jest trochę gorzej z wyborem...niestety.

Tak, to trzecie zdjęcie głównie spowodowało takie obawy ;) Takie wyraźne forniry z bogatym wzorem słojów są czasem "niebezpieczne" .

Edytowane przez jar1

Palisander palce lizać:)

W dynkach palisandry są zawsze bardziej czerwone, to jest jakaś obróbka?

Nie, nie było żadnej obróbki, palisandry czasem trafiają się wyjątkowo barwne. Gdyby w czasie roboty zabrakło jakimś sposobem liścia, to cięzko jest dobrać z innej kłody czy dostawy. Po za tym na palisandrach przejechał sie już nie jeden stolarz, mnie niestety też się ostatnio zdarzyło;-)

jar1

Orzech ma w miarę równą barwę, można sobie pozwolić na takie dobieranie liści, jednak z bardziej kontrastowymi może wyglądać kontrowersyjnie.

Nie, nie było żadnej obróbki, palisandry czasem trafiają się wyjątkowo barwne. Gdyby w czasie roboty zabrakło jakimś sposobem liścia, to cięzko jest dobrać z innej kłody czy dostawy. Po za tym na palisandrach przejechał sie już nie jeden stolarz, mnie niestety też się ostatnio zdarzyło;-)

Chodziło mi raczej o obróbkę po stronie dynaudio, może stosują jeszcze bejcę?

Na dynkach fornir wygląda przeważnie spokojniej niż palisandry, które wklejasz. Czasami to wada a czasami zaleta:)

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodziło mi raczej o obróbkę po stronie dynaudio, może stosują jeszcze bejcę?

Na dynkach fornir wygląda przeważnie spokojniej niż palisandry, które wklejasz. Czasami to wada a czasami zaleta:)

.

Całkiem możliwe ze bejcują, bejca uśrednia kontrast między słojami, fornir przez równiejszą barwę jest mniej nachalny. Możliwe jest też że tak duża firma może pozyskiwać duże ilości wyselekcjonowanych odmian.

wojtas75

Wenge flader przez swoją budowe długie grube włókna i chyba różną twardość, jest cięzki w obróbce, zwłaszcza krawędzi. Dobrze przyklejony lubi sie postrzępić, trzeba umiejętnie dobierać ilość kleju(i klej) za mało wiadomo może się nie dokleić, za dużo to cała masa przebitek. Ogólnie twardy i jednocześnie kruchy fornir.

Oczywiscie chodzi o fornir naturalny.

Edytowane przez marko3T

marko3T Powiedz mi proszę który z fornirów modyfikowanych wenge(jest ich kilka rodzajów) jest najładniejszy.Chodzi mi o wzór słojów zeby nie był taki drobny i jak najciemnniejzy kolor.Chcę przyklejać modyfikowany bo robię to pierwszy raz(boki o wymiarach 40cmm na 100 cm ,klej moment)

• 8 miesięcy później...

Jasne, ciemne...różne. Lepsze zdjęcia przy okazji;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, odnawiam stare kolumienki i chciałbym je pokryć fornirem najbardziej zbliżonym do oryginału. Wie ktoś może jaki to fornir ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja podpytam. :)

Jaki to fornir?

Ukryta Zawartość

post-41147-0-38057600-1349717458_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

@tdziwosz:

Nie chcę sie wymądrzać, bo nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się, że ten twój fornir to palisander. Może nieco wyszarzany...

@wkizet:

http://www.audiostereo.pl/galeria-fornirow_28742.html/page__view__findpost__p__626927 - chyba te kolumienki to coś podobnego.

Nazywa się imbuia i występuje w rozmaitych wybarwieniach i wzorach http://www.hobbithouseinc.com/personal/woodpics/imbuia.htm

To i ja podpytam. :)

Jaki to fornir?

Bubinga

Ukryta Zawartość

Bubinga

Ukryta Zawartość

Palisander modyfikowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Fornir palisander santos modyfikowany po położeniu 2 warstw wosku bezbarwnego Starwax jeszcze bez polerowania. Momo że moje kolumny to mi się średnio podoba, taka za przeproszeniem sraczka ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Forpłyt na ul Grodzieńskiej (praga płn) w W-wie.

Piękne forniry modyfikowane w duuużych arkuszach i dobrych cenach.Różne wzory

Ukryta Zawartość

post-30841-0-83322600-1350989768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie możecie Panowie wstawiać mniejszych zdjęć? Nie za bardzo uśmiecha się ludziom oglądanie fotek w maksymalnym rozmiarze... Takie proste a takie trudne...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Cóż.....fotografem nie jestem;-) Topola czeczot na obudowie i zdjęcie surowego.

tdziwosz, fornir na tych starych paczkach, to moim zdaniem orzech.

Ukryta Zawartość

post-10226-0-79804200-1351025227_thumb.jpg

post-10226-0-36526600-1351025331_thumb.jpg

post-10226-0-05313400-1351025552_thumb.jpg

post-10226-0-07328800-1351025629_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marko3T

tdziwosz, fornir na tych starych paczkach, to moim zdaniem orzech.

... no właśnie Orzech, ale doszedłem do tego za późno i położyłem ten cholerny palisander i już mi się nie uśmiecha zmieniać, dobrze że przez 2 dni trochę ściemniał bo była niezła kupa :).

Edytowane przez tdziwosz

Topola czeczot na obudowie

ten fornir był w dużych liściach, czy składany ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Był w dosyć dużych liściach ok. 140x45. Żeby zachować w miarę płynne przejścia z jednej ścianki na druga zdecydowałem się przy tym zamówieniu poświęcić sporo forniru na odpad.

Składanie czeczota mocno rzuca się w oczy burzy to trochę naturalny obraz wzoru, ale wszelkie pasiaki i fladery na składaniu mogą zyskać.

Edytowane przez marko3T

wszystko wyglada bardzo naturalnie , pięknie ułozony wzór

fazowanie krawędzi nadaje lekkosci szkrzyniom, bardzo dobry pomysl

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Dziękuje. Topola czeczot wzbudza "różne emocje" i sporo jest z nim roboty pewnie dlatego rzadko się go widzi na firmowych skrzynkach.

Coś i z innego bieguna, nie wszystkim się podoba, dla mnie absolutny top, heban naturalny.

Ukryta Zawartość

post-10226-0-39286200-1351373203_thumb.jpg

post-10226-0-52119300-1351373315_thumb.jpg

post-10226-0-84155600-1351373853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skrzynki b. oryginalne -Ładne

Ale pytanie o "ducha"paczek.Jak pozbyć się "kubłowego posmaku"w dźwięku.

Niby zwrotnica w/g projektu, skrzynki też zgodne z obliczeniami. a jednak "to coś " ciągnie się w dźwięku.

Czy im więcej wytłumienia , tym mniej basu ale lepszej jakosci ( krótszy zwarty, głębszy punktowo?)

Może pytanie powinno być przy wątku konkretnego projektu , ale równiedobrze moze dotyczyć wielu projektów.

marko3t,

Piękne! Kurcze jakby tak ktoś moje Yamahy ofornirował..... :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dziękuje. Topola czeczot wzbudza "różne emocje" i sporo jest z nim roboty pewnie dlatego rzadko się go widzi na firmowych skrzynkach.

To fakt. Można wiedzić czym kleiłeś ten "dziurawy" fornir ?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Panowie, wiem że to nieodpowiedni temat ale jak wygląda sprawa z fornirowaniem starych paczek, czy stary fornir trzeba usunąć czy po prostu nakleja się nowy?

Jaki mógłby być orientacyjny koszt ofornirowania kolumn typu NS1000M np. palisandrem?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To fakt. Można wiedzić czym kleiłeś ten "dziurawy" fornir ?

Klej przemysłowy kupuje go najczęściej w 10kg wiadrach.

Panowie, wiem że to nieodpowiedni temat ale jak wygląda sprawa z fornirowaniem starych paczek, czy stary fornir trzeba usunąć czy po prostu nakleja się nowy?

Jaki mógłby być orientacyjny koszt ofornirowania kolumn typu NS1000M np. palisandrem?

Wszystkie renowacje robię w ten sposób że usuwam stary fornir, do "żywego" materiału skrzynki, robię tak dla pewności i spokoju. Koszty renowacji mogą być różne wszystko zalezy od stanu obudowy rodzaju lakierowania, a i sam palisander ma rózne ceny zależne od gatunku jak i klasy jakości, oczywiście myślę o naturalnym palisandrze.

Edytowane przez marko3T
Ale pytanie o "ducha"paczek.Jak pozbyć się "kubłowego posmaku"w dźwięku.

Niby zwrotnica w/g projektu, skrzynki też zgodne z obliczeniami. a jednak "to coś " ciągnie się w dźwięku.

Czy im więcej wytłumienia , tym mniej basu ale lepszej jakosci ( krótszy zwarty, głębszy punktowo?)

Może pytanie powinno być przy wątku konkretnego projektu ™, ale równiedobrze moze dotyczyć wielu projektów.

Albo źle zestrojony bass-reflex, albo drgające ścianki.

W pierwszym wypadku ściągnij ARTA LImp i z jednego rezystora, kawałka kabla i dwóch wtyczek jack zrób przyrzad do pomiaru impedancji i ja zmierz. Piki powinny byc mniej wiecej równe, a dolek miedyz nimi powinien wypadac przy fs glosnika.

W drugim wypadku (spradz reka czy drgaja) pomoga tylko wzmocnienia i maty bitumiczne.

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi