Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo dla laika do pokoju 35m2

sail0r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnie takich pytan bylo juz mnostwo. Niestety poziom mojej niewiedzy jest tak potezny, ze nawet nie wiem gdzie zaczac szukac. Chce kupic sprzet stereo do pokoju wielkosci jak w temacie. Na ten cel moglbym przeznaczyc do 3k zl. Jesli chodzi o muzyke to sluchacm: Pink Floyd, Muzyka klasyczna, Jacek Kaczmarski. I chcialbym tego sobie posluchac na przyzwoitym sprzecie. Wiem, ze za te cene i z tym poziomem wiedzy to nie wiele mozna zdzialac samemu, stad moje pytanie. Oczywiscie sprzet moze byc z drugiej reki.

Pozdrawiam

Lukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/28787-stereo-dla-laika-do-pokoju-35m2/

moja opinia na początek - Do 35 metrów to proponuję kolumny podłogowe, dwudrożne a może lepiej 2,5 drożne. Ok połowy tej kwoty można przeznaczyć na kolumny, z tysiąc złotych na wzmacniacz no i z pięćset na jakieś źródło. W tej kwocie to trudno będzie szukać wśród nowego sprzętu. raczej wchodzi w grę używany jeśli chcemy mówić o jakimś poprawnym dźwięku. można by doskrobać trochę na kabelki - z 200 pln na interkonekt i głośnikowe powinno wystarczyć... więcej chyba nie ma sensu. Kwestia teraz tylko synergii. Nie wystarczy kupić przypadkowego sprzętu bo może się okazać, że będziemy mieli pecha i zagra nam to niepoprawnie do tego stopnia, że słuchanie będzie nas męczyło i nie będziemy wiedzieli nawet dlaczego:)

Zaczął bym od szukania kolumn, do nich dobrał jakiś poprawny wzmacniacz a na końcu kupił źródło. Można też pokusić się o kupienie kolumn w okolicach 2000 pln... do nich dokupić średni wzmacniacz i źródło ledwie poprawne. W razie czego wzmacniacz szybko się potem zmieni. Według mnie kolumny są najbardziej decydującym elementem. Co do konfiguracji to radzę jeszcze poczytać wątki o akustyce pokoju itd... ważne jest aby kolumny były odizolowane od podłogi tak aby nie grała nam (np tak jest jak są deski na legarach). Więc dobrze mieć jakieś kamienne płyty. kolumny powinny stać na kolcach... powinny być też odpowiednio ustawione.

Polecam śledzić naszą giełdę.

To tak w skrócie. Acha, prześledź maksymalnie dużo wątków. poświęć na to nawet kilka dni... a zaprocentuje to jakąś wiedzą i pozwoli uniknać "wtopy" polecam też wątek znaleźiska na ebay i alegro jako poglądowe:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.