Skocz do zawartości
IGNORED

co to za wejscie coaxial?

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

czesc czy te wejscie na płycie głównej w kompie to coaxial??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28810-co-to-za-wejscie-coaxial/

Jest to pewnie digital out ze zintegrowanej karty dzwiekowej. Mam takie cos w sb live. Mozna podlaczyc zewnetrzny przetwornik. Jest to podyktowane zapewne tym, ze jakosc zintegrowanych kart jest bardzo kiepska.

Prawdopodobnie to wyjście (nie jak w temacie wejście)cyfrowe koncentryczne(coxial).Pozatym jaki to model płyty głównej i producent znajdź jej opis np. na stronie producenta lub jeśli posiadasz do niej książke opisową wtedy będziesz wiedział na 100%(chocć na 99% to coxial).I czemu kablem optycznym przecież to zwykly koncentryk a nie optyk więc jesli masz wejście w amplitunerze coxial to nie ma najmniejszego problemu z podłączeniem.Dzięki takiemu rozwiązaniu omijasz naprawde licha jakość dźwieku karty muzycznej w kompie(a naprawde róznica jest kolosalna)pozatym możesz dzieki temu po odpowiednim ustawieniu kodeków cieszyć się dźwiekiem 5.1 z filmów divx(jeśli oczywiście sa w nim nagrane)

>optycznym przecież to zwykly koncentryk a nie optyk więc jesli masz wejście w amplitunerze coxial to

bo myslałem ze to nie jest coaxial i ze bede musiał to połaczyc optycznym (jak widac jest tam te wyjscie)

>po odpowiednim ustawieniu kodeków cieszyć się dźwiekiem 5.1 z filmów divx(jeśli oczywiście sa w nim

a po co kombinowac z kodekami AC3 skoro to ampli bedze sie zajmował dekodowaniem dzwieku

-> majmaj

"a po co kombinowac z kodekami AC3 skoro to ampli bedze sie zajmował dekodowaniem dzwieku"

Ano po to, żeby karta dźwiękowa była w stanie wysyłać odpowiedni sygnał do amplitunera - czyli np. Dolby Digital 5.1 zamiast PCM 2.0.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

dokladnie po to co powiedzial nedj

A to przykładowa konfiguracja kodeka ffdshow(fotka)starsza wersja poniewaz obecna(nowsza) po ustawieniu dzwieku przez ac3 poprostu sie wiesza (pokazuje bład systemu)bynajmniej u mnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie bedzie takiego miekiego lądowania :( winamp muzyki mp3 nie odtwarza przez ac3 ale dzwiek bedzie OK . zas do odtwarzania filmów winamp(lub inny program np. vplayer) uzyje kodeków video np ffdshow-a(który pokazany jest jak wyżej)ale tez nie bedzie tak różowo ponieważ jesli film nie bedzie nagrany w ac3 to nie bedzie plynal zaden dzwiek(cisza) wtedy nalezy odznaczyc opcje w kodeku ffdshow ktora jest zaznaczona na zdjeciu wyzej i wybrac jedno z powyzszych opcji (16,24lub 32bit).

Jeśli chodzi o filmy DVD otwarzane przez komputer to program ma swoje ustawienia dzwieku np.winDVD ma opcje w menu aby dzwiek byl wysylany przez SPDIF(czyli twoje wyjscie koksjalne)wiec żadna inna konfiguracja nie bedzie potrzebna do DVD.

Co do gier nigdy mnie nie bawily czy jest w ac3 czy w PCM (2.0) wiec zostalem aby dzwiek byl PCM a jak potrzebowalem przezstrzeni to wlaczalem odpowiedzni tryb DSP na amplitunerze i tyle.

Filmiki w internecie(typu flash player itp) smigaja wszystkie i nie trzeba nic konfigurowac tylko ze nie sa w ac3(i raczej tez dobrej jakosci:P)

o_O jak to? np jak bede słuchał przez winampa w Dolby Pro-Logic 2 to? wydaje mi sie ze jestes w błedzie :P jak bede miał film divx z dzwiekiem mp3 to po prostu włacze sobie na ampli Dolby Pro-Logic 2 i mam przestrzenny.

Niestety nie bedzie takiego miekiego lądowania :( winamp muzyki mp3 nie odtwarza przez ac3 ale dzwiek bedzie OK

a czy w tedy bede mógł właczyc w ampli dolby prologic II?? i uzyskam dzwiek na 5.1?? ale dzwiek bedze dekodowany w ampli a nei w badzewnej karcie zdwiekowej?

ale tez nie bedzie tak różowo ponieważ jesli film nie bedzie nagrany w ac3 to nie bedzie plynal zaden dzwiek(cisza)

w tedy przełacze w kodeku i moge właczyc prologic II??

majmaj

"o_O jak to? np jak bede słuchał przez winampa w Dolby Pro-Logic 2 to? wydaje mi sie ze jestes w błedzie :P jak bede miał film divx z dzwiekiem mp3 to po prostu włacze sobie na ampli Dolby Pro-Logic 2 i mam przestrzenny.

oczywiscie dzwiek bedze poprowadzony cyfrowym kablem, wiec to ampli bedze dekodowało cały dzwiek

odpowiedz .

Niestety nie bedzie takiego miekiego lądowania :( winamp muzyki mp3 nie odtwarza przez ac3 ale dzwiek bedzie OK

a czy w tedy bede mógł właczyc w ampli dolby prologic II?? i uzyskam dzwiek na 5.1?? ale dzwiek bedze dekodowany w ampli a nei w badzewnej karcie zdwiekowej?

ale tez nie bedzie tak różowo ponieważ jesli film nie bedzie nagrany w ac3 to nie bedzie plynal zaden dzwiek(cisza)

w tedy przełacze w kodeku i moge właczyc prologic II?? "

Oj kolego zapowiada sie ciezka rozmowa ale masz racje choc nie do konca.Po pierwsze prologic 2 to nie typowe 5.1 a raczej jego symulacja ,oryginalny sygnal 5.1(czyli dolby digital 5.1 lub dts 5.1)ma nagrywany kazdy kanal osobno czyli 5kanalów dookólnych przedni lewy przedni prawy ,centralny i tylny lewy i tylny prawy(w sumie 5)sygnal 0.1 to sygnal niskich czestotliwosci dla subwoofera a system pro logic 2 zostal stworzony po to aby z sygnalu stereo lub dd2.0 itp. przerobic sygnal (zdekodowac czy jak tam kto chce to nazwac)na sygnal pięciokanalowy(tak aby plynal do wszystkich glosników)roznica miedzy pro logic2 a starym pro logic jest tak ze z tylu mamy tzw stereofoniczne kanaly tylne a nie jak w pro logic monofoniczne.

1.W trybie prologic 2 uzyskasz dokólny dzwiek (przestrzenny)symulacje 5.1 ale caly temat dotyczyl DZWIEKU AC3(DOLBY DIGITAL)ktory aby amplituner zdekodowal(zapalily ci sie te cholerne lampki z przodu Dolby digital I piec kwadracików)musi byc wyslany(cyfrowo) przez odpowiednio skonfigórowany program lub kodek

2.Dzwiek z Winampa nie jest dekodowany w amplitunerze tylko przetwarzany z postaci cyfrowej na analogowa za pomoca przetwornikow cyfrowo analogowych(DAC)sygnal PCM

3.Dekoderem dzwieku jest procesor dolby digital ale aby zdekodowac ten dzwiek musi to byc ac3 (nie PCM)

Co do wczesniejszych wypowiedzi AC3 to nie jakis program w ktorym da sie ustawic wlasciwosci to system kodowania dzwieku!!!!!

TAK wogóle to masz gdzie podlaczyc ten kabel cyfrowy znaczy sie posiadasz amplituner z procesorem dolby digital lub dts???bo z tego co widze w opisie" o mnie " u ciebie to raczej do grudiga go nie podłaczysz a wiec jesli nie ma gdzie podlaczyc to nie przedluzajmy tej polemik a i prosilby o to abys troche poczytal o sytemach przestrzenych typu dolby o roznicach miedzy nimi oraz o sytemach kodowania dzwiekow wtedy mozemy ominac ta polemike

no nareszciej uz sie tak bałem ze wszystkie mp3 bede musial nagrac jako Audio CD na płyty DVD (było by takich płyt ok 30 :P )

Flisia4 - mam prośbe do Pana, jak mozesz napisz do mnien a gg 3123428 bo mam kilka pytan a nei chce Cie meczyc na forum. Dziekuje slicznie :)

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.