Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Tak americano, ale zeby nie komplikowac. W CA ludzie sa z zasady bardziej zainteresowani relaksem niz polityka, co do "bitch", jest to znowu w innym kontekscie i obcokrajowcy zazwyczaj zle to interpretuja, podobnie jak niewiedze dot. np zwrotu "you left some ash in my duce and a quarter nigger". W Polsce jak juz zbudujesz ten "raj", holota (przerozna wg zasad zawisci) przyjdzie i szybko ci go zamieni w pieklo, ale jezeli wyciagniesz w tradycyjny polski sposob odpowiednia kwote z systemu i wyprowadzisz na zewnatrz, wtedy standardem jest raj na poludniu Francji, lub wlasnie w stanach. Nigdy odwrotnie.

Zdecydowanie tutaj jest mniej hedonizmu, przy czym ten brak ma wartość pozytywną. Ciekawe, że USA i Europa tak naprawdę wyrasta na tym samym korzeniu kulturowym, cywilizacji Greckiej z domieszkami...

10 wpisów i tylko jeden na temat. Może trochę mniej spamowania co?

Wracając do główengo wątku: w tej samej rezenzji jest też mowa o tym ,że w SACD nowa "sódemka" kopie tyłek dzielonemu DCS o Carry 306 SACD nie wspominając. Wiem ,że to tylko jedna opinia - ale może coś w tym jest. Czyżby "a new king was born"?

Jazz :-), 18 Lut 2007, 03:35

>Mam u siebie nie jedna, ale nawet dwie sztuki SA-7S1. Jezeli kumpel sie nie zdecyduje odesle albo

>jedna, albo obydwie sztuki do Marantza. Dotychczas sluchalem kilka plyt (brak czasu) w konfiguracji

>SA7S1+M902+S702 oraz Capri+102+805 i jest to bajka w obydwu przypadkach.

Jak już dłużej posłuchasz to napisz coś bardziej konkretnego, bardzo jestem ciekaw.

americano, 20 Lut 2007, 08:58

>Wojtek

>AN DAC kit 2.1 (level B lub signature)

Americano napisz coś jeżeli słuchałeś tego DAC'a!

Myślę nad takim rozwiązaniem ( tylko proszę się nieśmiać) : mój Sony jako transport + DAC 2.1 = AA Capitole..

Dodam jeszcze ,że w dźwięku francuskiego odtwarzacza odnalazłem wiele wspólnego z tym co proponują urządzenia AN. Więc może coś by z tego wyszło :)

Poirot:

Jazz pewnie nie przywiezie bo za ciężki :) a w Audioklanie nie mają go nawet w swojej ofercie. Tak więc na razie będziemy musieli zadowolić się recenzjami z bardziej "cywilizowanych krajów" - jak chociażby ten link z audioasylum.

Poirot:

Jazz pewnie nie przywiezie bo za ciężki :) a w Audioklanie nie mają go nawet w swojej ofercie. Tak więc na razie będziemy musieli zadowolić się recenzjami z bardziej "cywilizowanych krajów" - jak chociażby ten link z audioasylum.

To prawda, nie sadze, zebym zmienial zrodlo w Polsce na ten model Marantza, ale nie ma to nic wspolnego z waga. Egzemplarz SA11S1, ktory mam obecnie stoi z reguly wylaczony z prostego powodu, ze bardziej mnie interesuje sluchanie radio i moje wizyty w kraju sa coraz krotsze.

O dobrym źródle ze słabym transportem możesz zapomnieć. Już lepiej odwrotnie - drogi transport i tani DAC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

El, nie wiem jak to zrozumiec. Czy sugerujesz ze marantz ma podrzedny transport? Ze swojej strony moge wniesc dwie uwagi. Poniewaz od kilku lat mam duplikat zrodla, wiec zawsze w 2 egzemplarzach, ani SA14V2 ani nastepnie SA11S1 nie mial zadnych negatywnych objawow, lub jakichkolwiek problemow, pomimo, ze jeden z nich jest zawsze wlaczony i faktycznie niezle uzywany. Nastepnie, co moze zniechecic potencjalnych nabywcow marantza, w firmie wystepuje rozna jakosc na roznych rynkach okreslona w wewnetrznej dystrybucji stock A, lub B, nie wiem czy jest dezygnacja C". Stock B dotyczy maszyn "reconditioned", czyli tych, w ktorych pojawily sie problemy w danej serii produkcyjnej i zostaly poddane poprawkom. Zakupow droga internetowa przez niekoniecznie autoryzowanych "dystrybutorow" tez bym odradzal, jest to strefa szara tak dotyczaca pochodzenia, jak i jakosci urzadzenia.

Jazz:

tani transport + drogi dac = źle

drogi transport + tani dac = dobrze

;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wojtek

miałem kiedyś transport Enlightened Audio Design T-1000, który był bardzo udany i tani. Napędzał DAC-a Audio Logic model 34 kablem AT&T wadii glass optic i dźwięk był duży i naturalny. Podobny ale lepszy dźwięk daje DAC AN 2.1, świetny bas, nasycenie średnicy, naturalne wokale i instrumenty, fenomenalna przestrzeń i głębia.

Elberoth

"tani transport + drogi dac = źle

drogi transport + tani dac = dobrze

;-)"

Cenie twoja filozofie, chociaz podobnie jak u americano wywolala ona na mojej twarzy usmiech. Zreszta moze nie chodzi tyle o cene co o jakosc, ale mniejsza z tym. Wytlumacz mi prosze jak ta teoria ma sie do Marantza.

Elberoth, 20 Lut 2007, 19:35

>O dobrym źródle ze słabym transportem możesz zapomnieć. Już lepiej odwrotnie - drogi transport i

>tani DAC.

No tak ale mój sony to dobry transport :). W każdym razie ten sam napęd jest zastosowany w lindermanie 680 kosztującym 9 kEuro. Na jego tle np. napęd z Carry 303/300 wypada dość rachitycznie. Wykonanie całości ( wiadomo seria ES) również bez zarzutu no i waga 17,5Kg! Czy coś pominąłem?:)

Marekzawa : przyznaję ,że napisałem trochę prowokacyjnie :) Z drugiej strony ciekawe może być rozważanie ( mieszczące się chyba w formule tego wątku) czy stosując układ dzielony możemy osiągnąc więcej. I konkretnie np. czy układ kit AN DAC2.1 + transport za ok.5kzł(second hand) zagra na poziomie AA Capitole. Myślę ,że takie rozwiązanie mogłoby zainteresować kilka osób na tym forum. Kit w wersji signature (najlepszej) kosztuje ok. 2 kusd.

Jazz : do Marantza ma sie nijak. Pisałem w kontekście źródeł dzielonych.

Wojtek: tak jak napisał americano - solidność mechaniczna nie robi jeszcze dobrze brzmiącego transportu. Miałem już dobrze wykonane transporty (Teac VRDS T-1), które brzmiały bardzo przecietnie.

Używany AAC to koszt ok 12k zł. Zakładając że chciałbyś zbudować za te pieniadze coś dzielonego, musisz zostawić 1000zł na dobry kabel cyfrowy, 1000zł na dodatkową sieciówkę, więc zostaje 10k zł na DAC i CDT. Wydaje mi się to wręczniemożliwe aby za te pieniadze zbudować coś lepiej brzmiącegoi niż Capitole. A i tak nie będziesz miał preampu (koszt pre, dodatkowego IC i dodatkowego kabla sieciowego).

Moja rada: kupić Capitole, do tego Plinius 102 i cieszyć sie hi-end on the budget.

Elberoth, prosze cie, naprawde cie bardzo prosze, tylko nie Plinius, stary, badzmy racjonalni. Wybacz, mialem szereg Pliniusow u siebie i to jest jakis chyba nastepny zart. Nie wiem, ale propozycja flegmatycznej Nowej Zelandii z francuskim odtwarzaczen - nie tedy droga. Dodaj troche kasy i podlacz Moona z Esoteric i bedziesz mial naprawde lepsza zabawe i SACD! Ten Capitole, jest niestety tez kapitalna pomylka. Ale co kto lubi. :-) Wbrew pozorom pewnych skojarzen markowych, gdzie Teac bardzo rozsadnie wymyslij na wzror Toyoty-Lexus eEsoteric, Marantz przez pomylke nie poszedl ta droga, ale te firmy maja tak ogromne zasoby technologiczne, ze nie mozna czesto sugerowac sie brakiem egzotyki, ale zauwazyc wartosc czyli stosunek jakosc/cena w kontrascie do malych butikow elektronicznych.

IMHO obydwie rady są trafne. Pilnius 102 z AAC + np. Gamuty, które odsłuchiwałem, bardzo dobre zestawienie, podobnie jak wysoki Moon i Esoteric. Co do Capitole to nie spotkałem jeszcze opinii, że jest to kapitalna pomyłka, Jazz jesteś pierwszy ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.