Skocz do zawartości
IGNORED

Grand Coupe, EL121, Haydn, Dione

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

ja się nie przejmuję, bo w końcu jesteśmy zadowoleni ze sprzętu i zmieniać nie zamierzamy. A Deltę mamy 6l6, czyli taką jak Zegarmistrz, zresztą trochę ten zestawik od niego zgapiliśmy, bo bardzo nam się podobał. A Proaki zagrały gorzej od Dali ze wszystkim, co próbowalismy u nas,z KT88 też. Powoli dochodzimy do wniosku, że lepiej w naszym pokoju grają kolumny z basrefleksem z tyłu

Fajny kolorek na scianach no i obrazek odjazdowy (nasza szara rzeczywistosc).

Co do kolumn to GC bardzo wyrafinowane brzmienie jak dla mnie troche za grzeczne ale naprawde swietne.

Mialem okazje sluchac wszystkich kolumn Waszego testu i wybral bym Dali ale zaznaczam ze slyszalem juz lepiej grajace studio 100 zalezy od konfigoracji i pomieszczenia.

Ps Do nastepnego spotkania w DS podobno Michal z AA sie do nas wybiera.

Profil, 25 Paź 2006, 13:58

>->Mc

>Jakość głośników często nijak się ma do jakości brzmienia, nic to nowego.

Nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jeżeli głośnik jest słabej jakości, to cudów nie ma. Nie zagra rewelacyjnie nawet w najlepszej aplikacji. A że sama cena głośnika często ma się nijak do jego jakości, to rzecz inna.

Natomiast z drugiej strony brzmienie obiektywnie znakomitego głośnika da się zupełnie zarżnąć niewłaściwą aplikacją. W omawianym wypadku jednak nie mamy do czynienia z taką sytuacją.

>Zdolni potrafią z rzeczy

>tanich zrobić drogie a mniej zdolni nawkładają drożyzny a wychodzi miernota - bez przykładów bo za

>wiele :-)

Dali Grand Coupe mają właśnie taniutki woofer Vify, mimo to grają z klasą jakiej nie ma wiele wypasionych, drogich monitorów od konkurencji.

>Poza tym studio 100 właśnie nie poczęstowano 'piecem' dlatego nie pokazały i chociażby dlatego nie

>można powiedzieć o nich że są gorsze.

Delta Studio KT88 to wzmacniacz który pociagnie w zasadzie każde kolumny. Mało który inny wzmacniacz będzie zdolny napedzić Studio 100 jeszcze lepiej. Dlatego też nie tutaj dopatrywałbym się przyczyn różnic w ocenie.

>dla mnie są lepsze, na mocniejszym wzmacniaczu wychodzi, że

>DGC troszkę gwiżdżą :-))

Podczas odsłuchów nie stwierdziłem żadnego efektu który możnaby podciągnąć pod to określenie. Za to w brzmieniu Studio 100 doskwierało mi zawsze pewne schłodzenie i osuszenie barw średnicy, oraz niewielkie, choć wyraźnie słyszalne niedostatki szczegółowości, dźwięczności i powietrza w zakresie wysokich tonów. Te aspekty w Dali GC znajduję jako satysfakcjonujące.

>Pozdrawiam

Ja również.

->Mc

Nie zamierzałem polemizować w wątku annywroc na temat naszych odczuć :-)

Schłodzenie i osuszenie barw średnicy w studio 100 to dla mnie nic innego jak bieda reszty toru. Poza tym, zapytaj andrea29, gdzie polazł gwizdek w studio 100 :-)))

I wybacz, dla mnie 'piec' nie kojarzy się nijak z 60W? Deltą.

Pozdr.

Dodam jeszcze tylko, że często forumowicze osądzają krytycznie brzmienie głośników na podstawie swojego toru audio, niejednokrotnie krzywdząc je przez to. Wiesz o czym mówię, bo stąd też wynikała obawa o 'brzmenie' Twoich wyrobów na tegorocznym AS. :-)

A co mają do tego waty? Moje Monobloki Pana Maćka mają jeszcze mniej, bo 30 watów, a radzą sobie nawet z bardzo trudnymi kolumnami.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym gwizdkiem w Studio 100 który gdzieś miał poleźć. Andrea29 miał Tablette2000 (a nie Studio 100), ale już ich nie ma. Dlaczego więc miałbym jego właśnie pytać o gwizdek z kolumn których nie miał? A Studio 100 są o niebo lepsze od Tablette2000, tyle że nie każdy wzmacniacz da sobie z nimi radę. A że ja wolę Dali Grand Coupe, to co? Taki mam gust. Ty akurat masz inny, no i OK. Nie bedziemy się chyba z tego powodu kłócić?

MariuszJ, 25 Paź 2006, 22:29

>Gwiżdżące Grand Coupe :))) (szczególnie w porównaniu)

>

>Idę na Monty Pythona, choć tu też jest fajnie :)

Polecam szczególnie na takie okazje "Sens życia", scena z rzyganiem ma głęboki wydźwięk filozoficzny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cayin miękki?? Idę na piwo, nic tu po mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A swoją drogą najpierw piszesz wyżej o piecu do studio 100 - wzmacniacz spawarka a później o 30W monoblokach?

Poza tym nigdzie nie pisałem o Tabletkach a Andrea29 chyba wykracza poza 1 rodzaj głośników?

Pass.

50 watów z dobrej lampy (Cayin) to dużo. 30 watów z triody to nawet bardzo dużo. Jeśli nie wierzysz, to zapraszam. Przekonasz się że nie potrzeba kilowata do napędzenia trudnych kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>->MariuszJ

>Też się pośmiałem cayin i sonus - miękkie tuptanie :-)

Śmiech to zdrowie, więc cieszę się, że wszyscy, prócz bujnej fantazji, mamy poczucie humoru.

dodam jeszcze, że Dali pod każdym względem pokonały Proaki, natomiast już Proaki nie pod każdym względem pokonały Haydny. Fakt, może i to kwestia reszty sprzętu i pokoju, ale było to słuchane na różnych wzmacniaczach i cd. Nie oznacza to, że Proaki są złe, ale nam dużo bardziej podobają sie Dali

to także kwestia estetyki brzmienia w ogóle. VA są bardzo soczyste co wielu osobom możę się podobać (np: mi :) ) Proac`i na tym tle takie bardziej pastelowe. Dla takich cech, ktore nam subiektywnie b. odpowiadają, często jesteśmy gotowi zrezygnować z odrobinę większej klarowności, kontroli basu itd. Tak więc kolumna w ocenie bezwględnej njabardziej przejżysta, kontrolująca , szczegułowa itd nie staje się automatycznie najlepszym wyborem.

annawroc

Słuchałem monobloków Delta Studio z VA Mozart, to ch o najbardziej rzucało sie w uszy to niesamowita plastyka, wręcz holografia. Do muzyków można było po prostu podchodzić i podawać im rękę. Czy możesz napisaćjak wypada porównanie Dali i VA pod tym względem?

jesli chodzi o holografie, to faktycznie haydny(mozartow nie znam) sa niezle, natomiast wydaje sie, ze wokale sa nieco przesycone, moze nawet pogrubione,dali bardziej prawdziwe, ale przy obu kolumnach mozna "podawac reke";) w dali lepiej slychac co sie dzieje z tylu i po bokach. nalezy wziac pod uwage ze haydny sa 3x tansze

Lepiej (bo dostatecznie długo) zapoznałem się z brzmieniem ProAc Studio 100 (wygrzanych) u profila. /To był mój 2. kontakt z tymi standowcami./

Cedekiem był C.E.C, sygnał wzmacniała integra - hybryda - S. A. Rock. Soft był różny - w większości w moim typie.

Kabli już nie pamiętam ale nie były tanie.

Brzmienie tweetera w ProAc Studio 100 odebrałem (i zapamiętałem) jako iście wyczynowe. Zastanawiało mnie ile jeszcze w górę może pociągnąć, bo 2x pod rząd zaskoczył mnie swoimi możliwościami... (Zupełnie jak z obrotami silnika w Hondzie /kto nią jeździł ten wie o czym piszę/.

Gwizdek w moich T2k ani się może równać z tamtym, bo to nie ta liga ani osiągi.

Zresztą w następcach T2k Tyler "poszedł drogą/myślą McGyver'a" i go zmienił... (test w 11/'06 n-rze AV).

Ad. DALI Grand Coupe - nie mam zdania, bo nie słuchałem. Wiem tylko jak te kolumienki wyglądają (BTW: b. ładne skrzyneczki).

annawroc - pamiętam jak u mnie na kanapce siedzieliście i jak Wam się podobało, a teraz to ja sobie do Was mógłbym przyjść posłuchać jak grać powinno - Marantz to nie Meridan - miałem go chwilkę u siebie i odchorowałem swoje później. A tak w ogóle to trzebabyłoby sobie posłuchać czegoś wspólnie niebawem bo zima idzie.

Co do tych porównań klocków audio to naprawdę można się na tym temacie doktoryzować - wiadomo, że zapamiętuje się te najlepsze połączenia i w tym przypadku (DaliGC+Delta6l6+Meridian506.20) moje pomysły na porawę brzmienia bez rujnowania budżetu domowego zmianą wszystkiego na inne się po prostu kończą, tym bardziej że trochę ostatnio zasypiam gruszki w audio-popiele.

Zegarmistrz, wiesz, że jesteś zawsze mile widzianym gościem u nas, więc jak tylko znajdziesz czas, to daj znać, napijemy się piwka, posłuchamy muzyki, pogramy na gitarze i...;) pozdrawiamy

>annawroc

Jestem pod wrażeniem. Jak miło posłuchać niewiasty, która zna się na rzeczy. Tymbardziej, że piszesz o Haydnach, których słucham na codzień.

Bardzo miło.....masz może siostrę?

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.