Skocz do zawartości
IGNORED

OrtofonConcorde gra tylko lewymIwysokie?

trryt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem gramofon z systemem Ortofon Concorde EC10. Mam problem bo gra jeden kanał dobrze (lewy), a na drugim (prawym) słychać cicho i tylko wysokie tony. Gramofon jest OK - sprawdzałem z inną wkładka (taka najtańsza Audiotechnika). Czy to jest uszkodzenie wkładki - które jest raczej nienaprawialne (no bo jak tam coś naprawić), a może to wina igły. Wiem że to system raczej dla DJ i nie ma co się na niego w domu upierać, ale jak już go mam to chciałbym wiedzieć. A fakt że do dyskoteki się nadaje (puściłem sobie płytę z jakąś techno łupanką - kupioną w MM za 5zł ) i takie coś na tym brzmi bardzo dobrze. Czy jeżeli to wina igły, to do wszystkich Concordów są takie same? Bo ten to chyba jakiś stary bardzo - nic o nim nie widziałem. I jeżeli to coś z igłą to czy to może mieć jakiś wpływ na płyty - czy może działać jak "rylec"? Wiem że ten system z powodu dużego wymaganego nacisku i tak nie jest dobry dla płyt, ale tak zacząłem myśleć że to może coś z "zawieszeniem" igły i nie drga ona dobrze w jednej płaszczyźnie i wtedy może niszczyć płyty.

Byś może wkładka po przejściach grawitacyjnych

Dokładnie obejrzyj zawieszenie igły i czystość wkoło niej.

Jeżeli na innej wkładce grmofon gra o.K to znaczy że tylko ten element jest trefny.Może być tak że po

upadku . wewnętrzene odprowadzenia z cewek się zwarły.a grubość przewodu jest cieńsza od włosa.Spróbuj podmienić samą igłę

Podeslij fotke wkladki i igły

Z moim aparatem (komórką) zdjęcia nie mają sensu. Narysowałem jak to mniej więcej wygląda patrząc na igłę od "wnętrza", czerwone to "magnesik" widać że wyraźnie nie jest ustawiony na środku tylko zadarty do góry, ale może to tak ma być gdy wkładka nie jest "oparta" o płytę. Od przodu nie widać zawieszenia, igła jest tu w takim jakby kanale. Dookoła igły jest wyraźnie brudno (na zewnątrz), wewnątrz jakby tak tłusto, jakiś olej czy coś. W środku wkładki naprawdę się ciężko czegoś dopatrzyć. Jutro pójdę do DJskiego sklepu gdzie mają Concordy i zobaczę jak z inną igłą o ile będzie pasować od nowszych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Położenie obsady niobciążonej jest prawidłowe ,na płycie będzie symetrycznie.Natomiast masz odpowedź w drugiej części swoje relacji. Brud, kurz jest niedopuszczalny. Rada- płyn do mycia igieł. Zwykle oparty na izopropylenowym alkoholu, tylko nie aplikowac na koniec igły(na ostrze)Nawet można strzykawką pod ciśnieniem aplikować.Powinno pomóc

Z tym nie aplikowaniem na końcówkę to ważne? Bo trochę tego nie widzę żeby mi się udało to zrobić. Wklejam zdjęcie igły z aukcji. Jak widać igła jest dość ściśle otoczona taką "rynienką" i to właśnie tam jest brud. Lejąc tam ten środek czyszczący trudno nie oblać końcówki igły. A może to być zwykły alkohol - spirytus czy musi być ten izopropylowy, bo tak nie bardzo mam ochotę na inwestycję i poszukiwania tego środka jak nie wiem czy będę używał tej wkładki. Spirytus salicylowy raczej odpada bo ten salicyl się osadzi tam w środku.

I zdjęcia zapomniałem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Izopropyl tu wszyscy reklamują ;-))

A może się uda sprężonym powietrzem do czyszczenia z aerosolu.

Czasem końcówki igięl sa przyklejane - stąd obawa i potrakotwanie alkoholem. Poszukaj w wyszukiwarce pt."czyszenie igieł" może będą wypowiedzi precyzujące odnosnie ortofona.Na rynku sa środki przeznaczone specjalnie do czyszczenia igieł ale to inwestrycja rzędu 25 PLN

Dzięki!

Pomyśle co z tym zrobić.

O Concordzie to tu w ogóle mało co - nie to forum;)

Jutro i tak będę przechodził obok tego sklepu gdzie mają to sprawdzę z nową igłą, a może mają coś tańszego do czyszczenia, coś DJskiego a nie audiofilskiego;)

Igła od nowego Concorda nie pasuje. A ja mam dość całego tego gramofonu, klapa pęknięta, a na zdjęciu nie była, sama opada, talerz krzywo osadzony chodzi góra dół i jeszcze słychać jakieś brumienie jakby transformatora. A miałem już uważać na Allegro i się znowu dałem zrobić :(

Pasowac może od Duala 150 155 165,Ale w tym świetle stanu technicznego pytanie PO CO.

Albo wpierw reikarnacja sprzętu , albo powrót na strony www.Co prawda tego oststniego nie polecam w trosce o innych co by sie nie nacięli.

Nie no sprzedaż nie wchodzi w grę bo ja bym napisał o tym wszystkim co z nim jest a w takim stanie to bym dostał jakieś śmieszne pieniądze. Piszę do sprzedawcy ale on sobie napisał w aukcji że sprzęt uszkodzony, zwrotów nie przyjmuje. Tylko że uszkodzenie to miało być że nie gra jednym kanałem, to byłem przekonany że to albo kable (wtyczki) albo wkładka, co i tak bym wymienił i wszystko byłoby OK. A się okazało że są jeszcze te wszystkie wady. Sprzedawca twierdzi że wysyłał dobry, ale paczka nie wyglądała na taką po przejściach, w środku dobrze zapakowane, więc trudno żeby pokywa pękła a tym bardziej się porysowała. Już więcej nie kupię czegoś uszkodzonego w nadziei że zadziała, jeżeli już to na części czy obudowę.

• 2 tygodnie później...

Sprzedawca mnie olewa, skończy się negatywem pewnie. Mam pytanie czy taki bujający się lekko tależ ma istotne znaczenie dla dźwięku, jakie? Jestem w gramofonach początkujący więc stąd to może trochę głupie pytanie, bo pewnie musi mieć, ale chciałbym wiedzieć jakie. Bo ramię sobie jakoś przecież "nadąża" za talerzem tzn sobie chodzi leciutko góra/dół. No i czy to łatwo naprawić? Gramofon jest direct drive. Z rozkręcaniem i oględzinami poczekam do zakończenia sprawy ze sprzedającym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.