Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 9700 - propozycje modyfikacji

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

...choć może jeszcze jedno ...oczywiście że błędy się zdarzają , ale niestety trzeba za nie płacic , więc może w takim przypadku warto potraktować klienta poważnie i zwrócić mu chociaż część kasy ?? tym bardziej że przed wysyłka produktu zapewniało się go że wszystko jest Tip-Top

>>sprocket, 21 Paź 2006, 19:45

spoko, nie mówię że jesteś giermkiem, tylko trochę ostre słowa padają

>>discomaniac71

zdaję sobie sprawę z tego że seryjny 227 nigdy nie stał przy 9700, wiekiem są podobne a różnica cenowa jest duża, zresztą to nie ta klasa. Jeśli wypadałoby porównywać sony vs. pionek to Sony musiałby być pewnie 707ES lub 777ES. Nigdy nie miałem okazji zestawienia/słuchania modyfikowanego 227 z CD wyższej półki, stąd moja ciekawość jak to porównanie wypadło

Pzdr

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

saczek wydaje mi sie ze 707 ES to za wysokie progi dla 9700 ale moge sie mylic. Mnie ten dzwiek odpowiada. Chce zeby byl jeszcze bardziej analogowy satd ten watek. marze o PD 75 lub PD 95 ale zwyczajnie (na razie) mnie nie stac. Moze nowa praca zdziala cuda. Pozdrawiam. Rafal

saczek xtrm

jeżeli moje ostre słowa spowodują to że niektórzy przestaną się przypieprzać bez większego powodu do innych ...tak dla hecy ...to napewno nie będę żałował że ich użyłem.

pozdrawiam

Co zrobiłem w swoim Sony jest opisane tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Rzeczywiście, nie mam osobnego trafa do analogu i do cyfry, ale w założeniach chciałem zrobić modyfikację maksymalnie nieinwazyjną. Zresztą w środku i tak nie bardzo jest miejsce na dodatkowe trafo, z trudem wymyśliłem gdzie umieścić miniaturowy trafolek zasilający tylko zegar i nic więcej.

Niemodyfikowany CDP227ESD gra wyraźnie gorzej od Pioneera PD9700. Z kolei zmodyfikowany CDP227ESD lekko przewyższa jakością dźwięku niemodyfikowanego Pioneera, co skłoniło mnie do wyrażenia poglądu, że Pioneerowi przydałby się jakiś niewielki szlif.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>McGyver,

Fakt że miejsca w Soniaczu jak na lekarstwo... Piotrek608 mówił (co nie ukrywam bardzo mnie zdziwiło) że wszelkie zmiany w Pionku zaburzyły jego seryjną piękność. Dziwne, chociaż bardziej mocno zastanawiające. Może właśnie spróbować dać dla tego PD oddzielne zasilanie, poprawić istniejący zasilacz. Nic więcej poza tamtymi modami które wprowadził Piotrek nic na usta się nie nasuwa...

oops! Andrea zwrócił mi na coś uwagę ;)) Widzę 2 oddzielne trafa EI dla analogu i cyfry. No cóż ale widać też dużo adiofilskiego powietrza z którym możnaby coś tu zrobić. Ja jednak na Waszym miejscu dałbym jeszcze oddzielne zasilacze z podwójną stabilizacją dla OPA i DAC. Poza tym zmiana seryjnych byle jakich OPA na pewno przyniesie pozytywne efekty, można spróbować dać lepsze stabilizatory (jeśli zmian in plus nie będzie zawsze można przecież wrócić do stanu poprzedniego) Bez prób się nie obejdzie...

Dawałem lepsze stabilizatory odpowiedniki prodykowane przez LT..nie było poprawy...wstawiłem kwarc z omigu..kicha płasko wrednie i do kitu...Dzis Bodo przywrócił PDeka do stanu orginalnego ..więc juz jestem zrehabilitowany:):)!!Wiecie co panowie..Pioneery sa fajne ale ja wole Denony..to jednak mnóstwo pyszności dla prawdziwych gości:)bez obrazy

>>discomaniac71

z tego co Piotrek608 opisuje ze swoich doświadczeń to aż strach się tam dotykać ;-). Jak dodatkowy zegar nie pomaga to nie wiem czy Pioneer tak dobrze zrobił tego CD czy aż tak spieprzył ;))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

hehehe spieprzyc nie spieprzyl skoro jego nieco slabsza wersja (PDS 901) radzi sobie z cdekiem za 6,6kzl. A na pewno nie jest gorszy. Arczi35 wywalil wszystko z 9700 wlozyl 24-bitowe DACs (PCM 1704 PK) i zrobil wszystko na nowo. Potem rozlozyl Wadie 16 (tak twierdzi) wiec chyba sie da... W najgorszym wypadku dam arcziemu:):):)

jejku...disco..co to znaczy ze se radzi z cd za 6kzł...tak ogólnie sobie radzi czy jak....ile był odsłuch przeprowadzony,jaki repertuar(czy muzyka dance zy cos innego...).Wiesz moje autko na drodze tez sobie poradziło z 3 razy drozszym,ale potem odczułem brak mocy przy ponad 100km/h,no ale sobie radził;).To taka luzna dygresja;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

elfan to nie moja opinia i dotyczy PDS 901 - nastepcy 9700 grajacego jednak nieco slabiej - ja nie wiem nie sluchalem i nie porownywalem wiec nic o tym nie moge powiedziec:

andrea29

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1206 / 4058 / 5

(...) Fajny gra Cairn za 6,6(?)kzł ale IMO daje za mało czytelny dźwięk. To mój jedyny zarzut po szybkim, 30min. słuchaniu. Ale to jest mniej więcej poziom mego pionka, choć gra inaczej, naprawdę świetnie (!).(...)

Onegdaj wstawiłem zegar do swojego Pioneera PDS-06 i żadnej poprawy . Zamiast zwykłego kwarcu jest tam

fabrycznie coś lepszego , 4-ro nóżkowy oscylator . Teoretycznie niezly napęd , wielobitowe Burr-Browny

PCM1702J i bardzo przeciętny dzwięk jako CD i marny transport do zewnętrznego przetwornika.

Uzywałem jako transport PD705 z dobudowanym wyj cyfrowym coax i to też była nędza.

Już nie wrócę do tej klasy czy nawet wyższej japońszczyzny , wolę urządzenia dzielone.

zorro, 22 Paź 2006, 21:07

Jak chcesz to na 1. wieczór, w tym tyg. mogę przywieźć swego PD-S901 i porównalibyśmy np. z zydelkowym, albo Twoim. /Sam jestem ciekaw./ (Zdaję sobie sprawę, że mój pionek to nie jest mistrzostwo świata ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.