Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Zalecam równiez zmiane kabli bo seryjne to zwykłe druty ,polecam VdH obcinaja lekko góre ,uspokajają ,nadaja kultury ,VdH w połączeniu ze studio nadaje dzwięku "lampowego ciepełka" polecam the wind.

Ja zastosowałem w swoich byłych Studio 20 v2 Nordosty Flatline Gold dla obydwu zakresów .

Zrobiło sie bardziej szczegółowo i poszerzyła sie scena ,wyszła poza głosniki .

Generalnie na kablach oryginalnych scena w Paradigm Studio trzyma sie między głośnikami , taka moja obserwacja .

Co do kabli to też dokonałem wymiany. U mnie znalazły się Ultralinki Excelsiory, ale biorąc pod uwagę kłopotliwość wymiany spowodowaną grubością samego kabla, oraz tym że prawie nie słyszę zmiany to bym drugi raz się nie zdecydował. Może inne przewody. Z Ultralinkiem mam takie doświadczenia że kable grają dobrze ale trudno wyczuć ich charakter. Tak było u mnie z interkonektem Ultimą, która po wpięciu nie wywoływała żadnych spektakularnych zmian w stosunku do mojego XLO Pro 150. Może zmienie je na coś lepszego i wtedy docenię ten upgrade.

Co do dalszych zmian to już mam kondy do sekcji Średnio-nisko tonowej i czekam na dogodny moment żeby je zmienić. U mnie wyleciały również rezystory i wstawiłem Millsy. Co ciekawe Mills z oryginalnym kondem na górze nie zagrał i na jakiś czas go od lutowałem, ale z Mundorfem zdecydowanie wróciły do łask. Co do cewki to faktycznie kusząca sprawa, ale paraliżuje mnie fakt że nie wiem jaka tam powinna być wartość.

viktorrr1, 21 Kwi 2008, 22:30

>Cewke możesz wysłac do akkusa, oni ją pomierzą i dobiorą o tych samych parametrach.

A po co aż wysyłać do Akkusa? Wystarczy na forum spytać kto z kolegów ma możliwość pomiaru indukcyjności i mieszka niedaleko...

lub też udać się z cewką w kieszeni do najbliższego sklepu z multimetrami, poprosić o demonstrację mierników z funkcją pomiaru indukcyjności, i sobie ową cewkę zmierzyć. Rzecz jasna trzeba zmierzyć również jej rezystancję, ale to już jest dość proste, i wystarczy do tego miernik uniwersalny za 10zł z Leroy Merlin.

Po to do akussa poniewaz łatwo o błąd w tych ceregielach z mierzeniem cewki ,zresztą sam pomiar niewystarczy trzeba jeszcze kupic dobra cewke a takie właśnie są w akussie ,w elektronicznym raczej niedostaniemy cewki o audiofilskiej jakości .

viktorrr1, 21 Kwi 2008, 23:11

>Po to do akussa poniewaz łatwo o błąd w tych ceregielach z mierzeniem cewki

No chyba żartujesz? Pomiar indukcyjności współczesnym miernikiem jest tak samo prosty jak pomiar rezystancji. Nie wymaga żadnych ceregieli. Mierzysz, i już.

>,zresztą sam pomiar

>niewystarczy trzeba jeszcze kupic dobra cewke a takie właśnie są w akussie ,w elektronicznym raczej

>niedostaniemy cewki o audiofilskiej jakości .

Toż ja mówię żeby w sklepie elektronicznym tylko zmierzyć, a nie od razu kupować cewki. Cewki można kupić w Polinku, Dexonie, Akkusie i w dziesiątkach innych miejsc. W Polinku np. mają fajne cewki taśmowe w niezabójczych cenach.

Jezusicku, jakiez te kolumny maja basisko... :) Szedlem wczoraj sobie spokojnie z pracy, az tu nagle, ni stąd ni z owąd ;)pojawil sie sklep z plytami :) A wejde, mysle sobie. Jak pomyslalem, tak zrobilem. A w sklepie leci cos w tle... Fish? Marillion? Panie, coz to? - pytam. Odpowiada - najnowsza plyta Fish'a. I tak wyladowala u mnie. Panowie! Jakiz 9 kawalek jest piekny... ta gitara basowa, a 10 - ostatni utwor sluchajcie koniecznie na maxa, jest zaskakujacy. Ale kolumny mialy radosc!!! Polecam, plyta sie zowie "13TH STAR".

średnicy kturą można poprawic eliminując elementy kture możemy spotkac w radyjku kuchennym a takim właśnie elementem jest kondensator elektrolityczny ,fizyki się nieprzeskoczy!

Prosze was nieczarujmy się seria studio posiada kilka badziewnych elementów kture trzeba wymiec na lepsze jakościowo o tych samych parametrach ,paradigm to nie ferrari ,a i ferrari da sie udoskonalic ,na tym przeciez polega droga do hi-endu

...Hi-endu czyli rzeczywistego odwzorowania sceny jaką grają muzycy podczas nagrywania płyty ,na cewce rdzeniowej i kon.elektrolitycznym w głośniku średniotonowym jest to raczej niemożliwe.

No i w końcu stało się. We wtorek wywaliłem te elektrolity. Pierwsze zaskoczenie że nie przybyło basu, a tego się obawiałem bo dałem mniejszą wartość konda. Zamiast 12 jest 10uF. Póki co nie miałem okazji ich dobrze posłuchać, ale pierwsze wrażenie jest takie że kolumny grają mniej wysokim basem, niski bas nawet lepszy, większa dynamika, tzn. uderzenia są bardziej skupione przez co wydają się mocniejsze i lepiej zaakcentowane. W średnicy wielkiej rewolucji jeszcze nie słyszałem, ale fakt że pod tym kątem nie słuchałem.

Z tymi cewkami też tak myślałem żeby je gdzieś pomierzyć, ale nie było okazji. Poza tym zniechęciłem się ponieważ poczytałem trochę że tu sprawa jest trochę trudniejsza i charakterystyki cewek rdzeniowych u powietrznych są odmienne co powoduje że ta podmianka nie jest tak oczywista. Choć przyznam szczerze że gdybym znał jej wartość to bym zrobił eksperyment.

No nic muszę jeszcze podjąć decyzje co zostanie na wyjściu w CD. Wszystko wskazuje na to że będą to obecne Mundorfy Supreme.

P.S. Jednak największą bolączką jest dla mnie akustyka pokoju, a dokładniej fakt że wymiar 2.4 występuje dwa razy i przy około 120Hz mam rzeźnie, do tego jeszcze harmoniczne i czasami mi się nie chce słuchać. Ze względu na małe gabaryty pokoju nie wiem czym mam to tłumić.

Jak już modyfikujecie, to zajrzyjcie tu:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=33251&p=10#k

Na dole strony wkleiłem moje opracowanie modyfikacji Studio 20.

A tu:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=33251&p=15#k

Baltona opisał jak to gra i wkleił fotkę.

Może się komuś przyda.

Dlatego pisałem że niewarto samemu mierzyc cewek lepiej wysłac do ludzi którzy się na tym znają i dobiorą taką która niezmieni strojenia ,po wymianie dzięk zostanie odbasowany (zniknie dudnienie) ,puki co możesz zatkac otwór bass reflex ale wtedy zmienisz automatycznie strojenie.Akustyka pokoju to podstawa ,musisz troche poczytac aby dobrze wytłumic pokój ,niezbędne będzie przemeblowanie ,polecam conajmniej przednia ściane wyłożyc płytami korkowymi tanio niebędzie ale efekt super dżwięk nabiera prawdziwej naturalności ,w dodatku płyty korkowe są świetnym podkładek pod panele akustyczne ,jeden koleś który mieszka niedaleko mnie ma firme zajmującą sie produkcją paneli akustycznych ,jakośc sprawdzona ,ceny najnizsze w polsce no i wykonuje również indywidualne zamówienia. tel: (+48)66 77 999 77

mail: [email protected]

Ciekawe jak chcecie potem sprzedać takie grzebane kolumny...czasami takie są skutki tuningu:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4924147 :))) Elektroniki też to dotyczy :))))

Mi na sama mysl, ze mialbym odkrecic srubke od tych kolumn, wlos na glowie sie jezy, ze cos zj**ie. Z reguly jest tak, ze jak cos sie ulepsza i ulepsza, to w koncu sie przedobrzy... i bedzie ryk i zgrzytanie zebami :)

spaniard, 24 Kwi 2008, 19:26

>Mi na sama mysl, ze mialbym odkrecic srubke od tych kolumn, wlos na glowie sie jezy, ze cos zj**ie.

>Z reguly jest tak, ze jak cos sie ulepsza i ulepsza, to w koncu sie przedobrzy... i bedzie ryk i

>zgrzytanie zebami :)

A cóż tam można spieprzyć? Co to niby jest? Zupa, że jak raz przesolisz, to już można ją tylko w kiblu spuścić?

Wystarczy zachować w całości oryginalne zwrotnice, i zrobić sobie nowe od zera. W razie niepowodzenia wstawiasz z powrotem stare, i masz kolumny w oryginalnym stanie.

Hehe śmieszna ta honda ,myślałem o czymś takim http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4114668 to jest porsche 911 GT3 czyli udoskonalone 911 carrera zmiany miały na celu nawiązanie walke z hi-endem samochodowym czyl np tym http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4550942

Z tym akurat nie będzie problemu bo ja np. wszystkie oryginalne elementy zachowałem łącznie z kablami i jak ktoś stwierdzi że moje poprawki źle grają to zamontuje na starych gratach. Jeżeli jeszcze dojdą nowe cewki to zrobię zwrotnice na nowych płytkach.

>McGyver

Ta wartość cewki dla wofera 1.42mH to była oryginalna wartość czy dobierałeś ją pod kątem współpracy z Vifą?

Danielus, 24 Kwi 2008, 22:49

>>McGyver

>Ta wartość cewki dla wofera 1.42mH to była oryginalna wartość czy dobierałeś ją pod kątem współpracy

>z Vifą?

Dobierałem pod kątem wyciśnięcia z tego midwoofera jak najlepszej średnicy, bez schłodzenia i z pełniejszymi barwami.

>>>McGyver

>Dobierałem pod kątem wyciśnięcia z tego midwoofera jak najlepszej średnicy, bez schłodzenia i z

>pełniejszymi barwami

A te oryginalne dużo się różnią? Czy wartość 1.42 jest krytyczna czy nie ma dużej różnicy przy zastosowaniu 1.40 lub 1.45?

Ale czegos tu nie rozumiem... skoro Paradigm ma brzmienie, ktore kochamy, to po co jeszcze dodatkowo grzebac? Moje odczucie jest takie, ze jezeli mialbym kupowac kolumny z drugiej reki, to w zyciu nie kupilbym klockow, w ktorych ktos grzebal...

spaniard, 26 Kwi 2008, 12:04

>Ale czegos tu nie rozumiem... skoro Paradigm ma brzmienie, ktore kochamy, to po co jeszcze

>dodatkowo grzebac? Moje odczucie jest takie, ze jezeli mialbym kupowac kolumny z drugiej reki, to w

>zyciu nie kupilbym klockow, w ktorych ktos grzebal...

Ktoś kto kocha muzykę i wysoką jakość dźwięku raczej zawsze będzie dążył ku lepszemu. Skoro sami użytkownicy Paradigmów wpadają na pomysły by coś poprawić za pomocą upgradu, to najwyraźniej po jakimś czasie użytkowania tych kolumn, gdy je już poznali na wylot, zaczęli odczuwać pewien niedosyt w niektórych aspektach brzmienia. A skoro decydują się upgradować Paradigmy zamiast wymienić je na inne kolumny, to też świadczy o czymś.

Wielokrotnie zlecano mi upgrade różnych modeli Paradigma, i zapewniam Was, jest co upgradować, a poprawa jest warta zachodu. W tych kolumnach (zwłaszcza w serii Studio) siedzą znacznie lepsze przetworniki niż zwrotnice.

Przetworniki w studio mają zadatki hi-endowe zwrotnice trzeba poprawic ,zaoszczędzimy przy tym mnustwo pieniędzy oraz nauczymy się czegoś o elektronice ,gdy zainwestujemy w modyfikacje 500zł + koszt kolumn 3000zł daje razem 3500zł ,firma paradigm z takimi ulepszeniami sprzedawała by te kolumny nie za 3500zł lecz za ok 6000zł

To naprawde tak zmieni dzwiek? I czy w studio 60 takze warto zmodyfikowac zwrotnice? I ostatnie pytanie... wprawdzie sroce spod ogona nie wypadlem, ale w elektronike nigdy sie nie bawilem. Czy to jest jakas proscizna, ktora kazdy moze zrobic, czy lepiej zostawic to fachowcowi?

A tak na marginesie... choroba audiofilska ma to do siebie, ze zawsze cos bedzie nie tak, zawsze cos bedzie mozna polepszyc. Jak wyzej koledzy pisali - zmieni sie kondensator czy inne ustrojstwo (nie znam sie na tym) i myslicie, ze na tym sie skonczy? - bedziemy zawsze gonic za doskonalym dzwiekiem, az zycia nam nie starczy na sluchanie muzyki...

spaniard, 26 Kwi 2008, 12:04

>Ale czegos tu nie rozumiem... skoro Paradigm ma brzmienie, ktore kochamy, to po co jeszcze

>dodatkowo grzebac? Moje odczucie jest takie, ze jezeli mialbym kupowac kolumny z drugiej reki, to w

>zyciu nie kupilbym klockow, w ktorych ktos grzebal...

Ustalmy pierw jedną rzecz. Nasze Paradigmy np.Studio kupiliśmy nie dlatego że się nam dźwięk Avalona, albo WLM-a nie podoba tylko dlatego że jest to najlepsze dla nas na co nas stać. A że przeskoczenie o kolejny pułap to wydatek z reguły 2xcena tego co wydaliśmy, więc niektórzy zaczynają sami działać. Co jak się okazuje przynosi wymierne korzyści.

A jeżeli byś słuchał takich kolumn "grzebanych" czy innego sprzętu i stwierdził że grają znacznie lepiej niż takie w sklepie to nadal byś ich nie kupił?

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.