Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

christo z paradigmami slucham na codzien sony es , paradgmy jasne ,sony miekki z poteznym zapasem mocy ! do jazz disco techno i kazdej elektroniki rewelacja co do rocka nie wiem bo nie gustuje w takiej muzie

>>>> don111

Do ok 1200 PLN z drugiej reki, bo za te pieniadze to ciezko bedzie cos sensownego nabyc w salonie. Cały czas nurtuje mnie problem - NAD vs. Rotel do nowych Paradigmów. Ilu właścicieli tyle opinii. lubię brzmienie Rotel'a a NAD'ów nigdy nie miałem.

Rotela miałem, wysoki model RB 985 i nie powiem, grało całkiem nieźle chociaż wzmak raczej jasny i ciut "twardo" grający... za to detale i przestrzeń, kontrola basu na wysokim poziomie

podobnie z moimi 9v5 grał Harman Kardon 680, więc bardziej bym go polecał zamiast Rotela bo jest tańszy i chyba nawet nowszy... starszych serii Rotela nie znam, możliwe że to inne brzmienie

a z NADami różnie to bywa, ja gram na starym 3240PE i wg mnie to jednak lepsze połączenie, NAD gra ciepło i miękko, naprawdę ładnie się to równoważy z Paradigmami, jeśli tylko wygląd i śmieszna cena Cię nie przeraża to gorąco polecam - sprawdzony model :)

uwaga na te nowe NADy - bez odsłuchu nie polecam, sparzyłem się sam kupując w ciemno (zachęcony brzmieniem 3240PE) model C370 i to był koszmar z Paradigmami... ktoś tu jeszcze pisał że kupił chyba C325 do v5 i był bardzo zadowolony...

Sony'ego ES żadnego niestety nie miałem okazji przetestować ale jeśli grają tak jak pisze Jorkers to prawdopodobnie efekt końcowy to będzie brzmienie podobne jak z moim NADem - czyli warto spróbować :)

---->>don111

Ostatnio podpinałem do nich Luxmana L-210. Pierwsze wrażenie - rewelacja ale po dłuższym słuchaniu (jakieś 2 dni) wróciłem do Rotela bo zaczęło mi mulić straszliwie. popracuję jeszcze nad żródłem bo ten mój Denonek to straszliwie ostry jest. W połączeniu z moim Nakamichi BX-300 to jest dopiero jazda, tam się bardzo ładnie zgrywają, jest miękko detalicznie i strasznie głęboko. Czyli pewnie żródło.

Mario3456, 22 Sie 2009, 23:08

>A ja mam już wiele lat Paradigm studio 20v2.

Mario3456 mam małe pytanie.

czy porównywałeś swojego Studio20 do Monirotów 3 ?

jak wygląda sprawa górnych i średnich zakresów w tych Studio??

Moje Monitory 3v4 czasami są na górze niegrzeczne.

pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Seria Studio jest znaczmnie lepsza od Monitorów, co nie znaczy, ze nie może zagrać za ostro ze źle dobraną elektroniką....Seria v.2 to moim zdaniem najlepsze co wypuścił Paradigm do tej pory.....Swoje Studio 80 v.2 zamieniłbym jedynie na Signature S8....80-tki mam 8 lat - są jak wino...im starsze tym lepsze.....

zyzio, 10 Paź 2009, 13:36

>Seria Studio jest znaczmnie lepsza od Monitorów

a możesz sprecyzować w czym jest lepsza?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

McGyver całkowicie przerabiał Monitory Paradigma, ale po tym zabiegu to już nie są Paradigmy a DIY :-) Poza tym tuning to coś za coś i zazwyczaj kosztem pewnych cech in plus cierpią inne, które tracą in minus ;) Zamiast przerabiać kup inne kolumny - jak lubisz szkołę Paradigma - po prostu wyższy model tego producenta - tylko pamiętaj im dalej w las tym więcej drzew - Studio potrzebuje duuuuuuuuuuuuuuuużo prądu by w pełni rozwinąć skrzydła....

zyzio :) złe porównanie monitor to c klasa a studio taka niepełna ESKA:) bardziej pod e

mam doczynienia z studio 60 i monitor 9 i nie powiedzialbym zeby byla az taka straszna roznica miedzy tymo modelami napewno nie mercedes A bo A to nie mercedes:) a swoja drogą monitor a studio to troszke inne brzmienie monitor to takie kanadyjsko amerykanskie altusy do łupaniny

są serie Studio i Monitor od v1 do v6 (Studio do v5)

Studio v2,v3,v4 to różne brzmienie, Monitory v1-v4 to prawie to samo, v5/v6 zupełnie inne...

coś mi się obiło o uszy że w nowszych wersjach Monitorów zapożyczali coś ze starszych Studio, podobnie jak do Studio od Signature... nawet kerikawon zdaje się pisał kiedyś o nowej serii Monitorów (wtedy v5) że mocno zbliżyła się do Studio, tylko kto to potwierdzi jak nikt nie słuchał wszystkich wersji tych i tych :)

Taa, z tą ewolucją u Paradigma to ciekawa sprawa - każda kolejna seria Monitorów miała być lepsza od poprzedniej. I co z tego wyszło? Pierwszy Paradigm Mini Monitor to był fajny audiofilski głośnik, neutralny, dynamiczny, odlewane kosze. A ostatnie serie v5 i v6? Marketowe wzornictwo, plastikowe kosze, dźwięk na jedno kopyto. Dla mnie to regres.

Z serią studio natomiast chyba odwrotnie, seria v4 (nie znam v5) wg mnie jest faktycznie najlepsza.

hahahahahahahahahahah

hahahahahahahahhaahah

MCZAJ mnie negujesz w wątkach a ja ciebie ośmiesze w tym przed wszystkimi:)))

monitor v5 czy v6 ma kosze metalowe ,plastik wykorzystuje sie w produkcji bomb:)

kosze moga byc co najwyzej z tworzywa sztucznego:)

nie miałem doczynienia z monitorami ponizej v5 ale z tego co wiem don111 jasno sie okreslil fascynat paradigmów ze v5 to calkiem inne brzmienie w stosunku do starych wielkich monitorów inne nie znaczy gorsze:) brzmienie bardziej ukierunkowane w kierunku STUDIO:) spokojniejsze precyzyjne

co do studio :) mam 60v4 ostatnio odsluchiwałem studio v5 i nie powiedzialbym zeby były takie naj :) nie wiem czy z lekka nie zaszkodziło im tyle głosnikow na przodzie

MCZAJ powiem ktorys raz z kolei KUPUJ,TESTUJ PRAKTYKUJ WYPOWIADAJ SIE

pleciesz bzdury

Tradycyjnie już pokazałeś, że jesteś typowym internetowym znawcą wszystkiego.

Cyt. z recenzji paradigma Titan Monitor v5 w Audio:

"Kosz głośnika nisko-średniotonowego jest z tworzywa, ale gęsto żebrowany. Tunel basrefleks ma średnicę aż 6,5-cm - zupełnie wystarczającą do współpracy z nawet 20-cm głośnikiem."

Tworzywo to nie metal, tylko w mowie potocznej plastik (wiesz co to jest mowa potoczna?)

A odnośnie studio, to przeczytaj sobie, lub poproś żeby ktoś ci przeczytał, co napisałem. A twoja odpowiedź jest tradycyjnie od rzeczy. I ty tak pewnie właśnie czytasz i przyswajasz informacje. I potem głosisz wszem i wobec, że monitor ma kosz metalowy, że Yamaha z11 ma te same końcówki co 3800 itp. itd.

Dyskusja z tobą to niestety kopanie się z koniem.

A paradagim monitor v5 ma kosze metalowe. Poczytaj sobie jeszcze:

"Mamy dużo tworzyw sztucznych, okleina na ściankach bocznych to winyl imitujący drewno, na froncie folia, kosze głośników też są plastikowe, a membrany... jak zwykle u Paradigma polipropylenowe."

Kilku forumowiczów już pytało: czy ty jesteś klonem vitold_mana? Po tym jak dostał bana na tym forum, nagle pojawiłeś się ty. Dziwnym trafem też wyznawca tonsila siesty i yamahy. Też brak znajomości ortografii i gramatyki. Trudności z czytaniem. Obrażanie wszystkich z odmiennym zdaniem. Kompleksy. Poczucie humoru finezyjne jak u rolnika.

Jorkers, twój pobyt na tym forum sprowadza się, jak to u internetowych frustratów-onanistów bywa, do uprawiania chamówy i wszczynania awantur. Próbka twoich tekstów kierowanych do róznych forumowiczów z ostatniego miesiąca poniżej. Przekazuję do admina, dla mnie jesteś vitold manem. A jeśli nie, to i tak powinienneś zostać zbanowany za to, jaki rynsztok wprowadzasz na to forum.

"nadal twierdze ze pleciesz straszne bzdury i sie nie osmieszaj !"

"nie bede wiecej z toba wchodzi w dialogi bo masz za slaby sprzet na to"

"totalna kicha "

"bzdura !"

"jak to ma grac? to jest gorzej zbudowane jak manta"

"polecasz koledze zwykly smietnik jakim jest sharp 20 stka? doskonale znam tego klocka o ile mozna to tak nazwac ! "

"ty chociaz wiesz co to dobry sprzet? skoro polecasz takie jajco jak sharp??"

"straszny muł:), pewnie to pisal jakis kolega audiofil ktory slucha na codzien operetki"

"mozesz sobie go postawic dzieciom do zabawy"

"polecam troche praktyki i obycia w sprzecie testow i tym podobnych rzeczy zanim napiszesz takie bzdury"

"gadasz totalne glupoty"

>Pierwszy Paradigm Mini Monitor to był fajny audiofilski głośnik, neutralny, dynamiczny, odlewane >kosze. A ostatnie serie v5 i v6? Marketowe wzornictwo, plastikowe kosze, dźwięk na jedno kopyto. Dla >mnie to regres.

sorry ale tutaj akurat zwyczajnie piszesz jakieś głupoty.. po pierwsze jak można nazwać pierwsze serie Monitor audiofilskimi czy neutralnymi ? dla mnie było zupełnie przeciwnie, choć mi się takie brzmienie podobało... nowe Monitory grają jak dla mnie bardziej dynamicznie od starych, już to pisałem gdzieś, choć równiej w całym paśmie (tamte miały cofniętą średnicę)

co do jakości wykonania jest ogólnie identyczna - przeciętna ale wystarczająca obudowa (w nowych dodali plastiki ozdobne wg mnie niepotrzebnie) + bardzo dobrej jakości przetworniki... więc nie rozśmieszaj nikogo że kosze są plastikowe :) a może z wosku :))) jakiś rodzaj tworzywa sztucznego ale na pewno nie plastik...zresztą kogo to obchodzi, przecież się nie rozleci :D

wiesz ile waży jeden głośnik 6,5' z v5 ? mimo tych "plastikowych" (wg tego pismaka) koszy, 2kg - czy to wystarczy aby się odczepić od jakości przetworników w nowych seriach ?

zresztą wygląd i wykonanie to kwestia gustu, najważniejsze jest brzmienie, ja tam jestem zadowolony mimo, co ciekawe, że nie do końca odpowiada mi charakter brzmienia Paradigmów (bardziej w kierunku np Vienna, Dynaudio)

no ale te coś jednak mają w sobie, nie są tak bezpłciowe jak co poniektóre marki, także jeśli kiedyś jeśli kiedyś zmienię kolumny to na coś z innego przedziału cenowego, te mimo przeciętnego wykonania i wyglądu w swojej cenie grają więcej niż dobrze

Fakt pozostaje faktem: w pierwszej serii kosze były metalowe, w ostatniej plastikowe. I to jest regres, tyle. Sorry, zmieniając serię v5 na v6 paradigm chwalił się ... nowymi śrubkami mocującymi glośniki.

I wciąż utrzymuję, ża Paradigm Mini Monitor v1 to był dużo lepszy głośnik niż obecny Titan Monitor.

Jak ktoś mówi, że miał podbity bas i wysokie, to znaczy, że go po prostu nie słyszał. Taką charakterystykę miał Monitor 3 z głośnikiem 20cm.

ja miałem Mino Monitory v4, podobnie jak podłogowe starsze 7-ki, wszystkie na tych samych przetwornikach co v1, więc wiem jak grają i to z niejednym wzmacniaczem

to nie są kolumny do każdej muzyki, nowe są bardziej uniwersalne wg mnie ale oprócz dynamiki nic już je nie łączy

a Monitor 3 to odpowiednik Titan v5/v6, więc trzeba było posłuchać nowych Mini Monitor i je porównać

don111, żeby było jasne: rozumiem że masz monitory, podobają Ci się i bardzo dobrze. Nie jest moim celem ich deprecjonowanie.

Mam natomiast własne odczucia związane z tą serią, które wyraziłem parę pięter wyżej. Nie wymagam żebyś się z nimi zgadzał, nie powiem jak co poniektórzy że pleciesz bzdury. Nie musimy się przekonać. Mi osobiście ich wzornictwo się nie podoba, kosze - zostawmy już to, opinię o dźwięku wyrobiłem sobie na podstawie odsłuchów monitorów 7 i, no cóż, nie podobało mi się to brzmienie. To są po prostu moje odczucia, nie prawdy objawione które tu głoszę.

Pamiętam jak prawie 10 lat temu wybierałem dla siebie "udiofilskie" głośniki. Na krótkiej liście zostały właśnie Mini Monitor i Mirage Frx3. Koniec końców wziąłem te drugie, mam je do dziś w innym systemie. Natomiast Mini Monitory zrobiły na mnie świetne wrażenie. W bezpośrednim porównaniu grały moim zdaniem lepiej od Monitora 3, właśnie bardziej naturalnie, mniej basu i wysokich, ale lepsza równowaga. Sam mam obecnie z tyłu dipole oparte na tej konstrukcji tyle że v2 (z każdej strony dipola komplet głośników jak w jednym mini monitorze). Pomimo że z przodu grają flagowce paradigma z serii signature uważam, że dipole ładnie się z nimi zgrywają.

Jorkers, jesteś jak taki mały kundelek, co szczeka zza płota i robi wiele hałasu. Mnie irytują, moja rotweilerka nawet na nie spojrzy. Mądry pies, stwierdzam.

Jako audiofil jesteś kotem i sporo lat upłynie, zanim ten stan rzeczy się zmieni. Kupiłeś sobie kolumny niecałe pół roku temu i od tamtej pory tylko szczekasz. Czytasz różne fora i zgrywasz eksperta, choć jesteś zwykłym ignorantem i do tego prostakiem.

Wróć na forum za dwa-trzy lata, posłuchaj w tym czasie trochę, nabierz pokory. Awansujesz z kota na młodszego referenta.

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.