Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam sluchaj ja nie jestem jakims audiofilem wiec nie potrafie ci opisac tak jak to co niektorzy opisuja brzmienie kolumn czy innych sprzetow. Ja odsluchiwalem paradigm DSP 3200 i velodyne cht 10 Q odlsuchiawlaem to na amplitunerze onkyo 5007 i 906 i bluray oraz cd bylo podlaczone pod ten ampltuner. Sam uklad kalibracji ktory jest w velodyne a ktorego nie ma w paradigme to juz jest duzy plus do tego pilot niby pier**la ale nie musiz wstawac za kazdym razem jak chcesz cos zmienic tak jak ja to teraz robie i co mnie delikatnie wkurza. Teraz mam suba paradigma starej serii ADP i szalu to nie ma a zeby bylo smieszniej to DSP w cale jakos duzo lepszy mi sie nie wydaje od tego co ja mam w chwili obecnej pomimo ze ja mam gorszy amplituner onkyo niz np 906. Ja calosc swojego systemu sprzedaje i na poczatku przyszlego roku bede wszystko wymienial i mysle wlasnie nad velodyne cht 10 Q lub SPL 1000 ultra ale to juz jest drozsza maszynka ale i zupelnnie inna od cht. Uklad kalibrujacy jeszcze lepszy wieksza moc, sub typu zamknietego ( weieksza kontrola basu ) i uklad magnetyczny prawie 10 kg. Tez wazne dla mnie jest wielkosc jesli ktos ma 30 pare metrow to jemu wszystko jedno jest ja mam 25 m wiec wielkosc jest wazna a spl w porownaniu do suba serii studio jest znaczenie mniejszym subem a swoja moc tez ma. A tak rasumujac to czy podczas sluchania muzyki czy ogladania filmow velodyne byl dla mnie przyjemniejszym i bardziej kontrolowanym subem niz paradigm serii DSP. A i od razu mowie ze nic nie mam do pradigmow bo w tej chwili mam caly zestaw z zlozony z paradigmow i jak bede zmienial to tez beda paradigmy tylko studio 60 v 5. Pozatym jesli firma zajmuje sie tylko robieniem subow to musi cos w tym byc ze takie suby maja cos w sobie co przykladem jest oceny i recenzje jakie ma sub velodyne, a takze oceny ludzi do ktorych dotarlem i ktorzy potwierdzili to co pisza w roznych gazetach. A wybierz to co tobie bardziej odpowiada. Moze rela tez warto sprobowac aczkwoleik slyszalem ze jest ciezki do wysterowania ale nie wiem czy to prawda tak ludzie mowia ktorzy sprzedaja te subyi z ktorymi rozmawialem i jesli w sklepie byl do wyboru velodyne to proponowali velodyna. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

lolek126 pamiętaj ze Velodyne robi tylko suby i świetnie ,za to Paradigm robi i świetne głośniki i super suby i świetną elektronikę. Sadzę że skoro Studio sub 15 jest lepiej oceniany niż Servo 15 to coś znaczy. A pamiętajmy że Velodyne nigdy się nie zbliżyło do tej jakości, Choć jest to jedna z niewielu przeze mnie Uznawanych firm na tym polu. Dodatkowe bajerki w stylu mikrofonu i eqalajzacji ??

Przecież Paradigm też to ma począwszy od serii DSP w górę. Pilot haha po co pilot jeśli jest prawidłowo ustawiony subwoofer i jeszcze dobity systemem pomiarowym PBK Paradigm to nie trzeba juz nic kręcić przez następne parę lat. CO do ocen velodyne cht 10- wszyscy którzy się na tym znają kręcą głową i robią sobie żarty. Ale wiadomo papier wszytko zniesie ;). On po prostu się jęst bardzo handlowy, wabi bajerkami, ale konkurować to nie może z Paradigm. Przykład sprawdźcie sobie Panowie jakie zniekształcenia daje przy mocniejszych natężeniach!!! Prawdziwy subwoofer do stereo dla nieosłuchanych bębniarzy. Tyle. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam, ale czuje się w obowiązku reagować na powtarzanie nie sprawdzonych plotek. Sadzę że na pewno odezwie się zaraz ktoś po poważnym teście DSP- 3100 v2 i Velodynka 10 obu po kalibracji.

Kerikawon widzisz wiedzialem ze jedyny ty zareagujesz nawet zalozylem sie z kumplem ze na pewno cos napiszesz bo nie mozesz przebolec jak ktos cos powie inaczej na temat paradigma ( zauwazylem to nie raz i nie tylko ja) , ale dzieki temu wygralem podwojny bilet do kina takze dziekuje :-) A teraz odniose sie do tego co napisales.... Wiec po pierwsze tak jak napisalem jestem zwyklym gosciem lubiacym posluchac muzyki czy poogladac dobry film a nie jakims audiofilem bo oprocz filmu i muzyki jest jeszcze wiele rzeczy nad ktorymi warto sie zaglebic. Staram sie byc obiektywny i pisze swoje zdanie tak jak wielu ludzi ktorzy pisza na tym forum i nie wiem czy jest sens pisania cos takiego jak Ty piszesz ze ocena firmy velodyne to jest jakis zart i w wogole... szkoda slow. jesli sub dany jest dobrze oceniany w kilku roznych gazetach to po mojemu cos to oznacza jednak ..... Fakt moze byc artykul sponsorowany ale to tak samo oznacza ze artykul w gazecie w ktorej byla opisywana kolumna paradigma studio 60 v5 tez moglbybyc sponsorowany idac Twoim tokiem rozumowania :-) Ale wierze ze tak nie jest bo sam kupie te kolumny bo tak jak wspomnialem lubie paradigma i obecnie tez mam paradigma wiec choc wszyscy niemalze w wawie mowia mi ( chodzi o dobre sklepy ) ze paradigm to szkoda pieniedzy i w wogole szkoda slow bo tak mowia nie znalazlem chocby jednego sklepu co by powiedzial dobrze o paradigmie( za wyjatkiem tych ktorzy sprzedaja te kolumny ) to pomimo tego ja z nimi sie nie zgadzam bo mi sie podoba paradigm i nikt tego nie zmieni mowiac ze lepiej jest kupic cos innego co duzo lepiej zagra. JA I TAK KUPIE STUDIO 60. Dalej idac skoro uwazasz ze suby paradigma sa najlepsze .... to jak wytlumaczysz taka rzecz ze jak sie zadzwoni do sklepu ktory sprzedaje i paradigma i velodyna to oni jednak proponuja bardziej velodyna .... Przynajmniej kilka sklepow takich jest co tak mi powiedzieli .... Kolejna sprawa ja nie powiedzialem ze suby paradigma to sa jakies zle , powiedzialem tylko tyle ze DSP czy ten ktory ja mam ADP w porowaniu do velodyna cht 10Q dla mnie sa slabsze i tyle. Zyje w wolnym kraju i mam prawo powiedziec to co mysle a jesli nie to jest to chore.Ponadto co wazne ja nie mam ani DSP ani CHT wiec nie mam powodu kogokolwiek faworyzowac tak jak ty ktory pracujesz w paradigmie i gdzies juz bylo na tym forum ze jestes stronniczy moze warto sobie to wziasc pod uwage i byc bardziej obiektywnym w stosunku do ludzi ktorzy maja swoje zdanie na te czy inna elektronike czy tez kolumny.... Nastepna sprawa mowisz ze wszystko co paradigm to jest swietne ja wiem jedno i mysle ze wszyscy wiedza to jest wiele firm ktore sa bardziej zasluzone jesli chodzi o kolumny i nie wiem czy ktoras z tych firm jakis przedstawiciel oficjalnie by powiedzial ze wszystko co np sonus faber to jest boskie i w wogole nikt i nic nie moze podjesc pod jakosc jaka oferuje sonus faber , a mysle ze sonus faber jest duzo bardziej renomowana firma niz paradigm .... takze proponuje wiecej dystansu co do miejsca gdzie pracujesz i do asortymentu ktory proponujecie. Ostatnia sprawa nie wiem czy miales mozlwiosc bycia w USA czy Kanadzie jakbys tam pojechal i pogadal ze sprzedawcami ile sprzedali subow velodyna a ile paradigma to tez jakies to mialoby odzwierciedlenie w stosunku do tego jak ludzie szanuja i lubia firme velodyne. A jak dobrze wiesz Kanada to tam wlasnie robia paradigma a w sklepach czesto gesto proponuja velodyna - zreszta tez mozna poczytac na kandyjskich forach jaki maja stosunek tam ludzie do firmy valodyne. Wiec nie wiem czy mozna od tak sobie napisac z gorki ze valodyne to wabi bajerkami bo znam juz takich ludzi ktorzy na temat bajerkow czy to w tv czy w samochodach czy w innych sprzetach wypowaidali sie negatywnie a jak juz cos kupili to zmieniali swoje zdanie o 360 stopni. Bo Polak niestety boli go jak ktos cos ma lepszego z bajerkami jak to ty mowisz do czasu kiedy sam tego nie kupi. Na tym koncze bo ani ty mnie nie przekonasz ani ja ciebie tylko diabli mnie biora jak cos ktos ocenia niesamowicie ( bo np tam pracuje )a cos co gro ludzi szanuje i ceni uwaza ze to jeden jest wielki bajer. A do wszystkich ktorzy sie zastanawiaja moja rada i nie tylko moja to trzeba isc do dklepu i sami sie przekonajcie jak cos gra to o czym marzycie czy chcecie kupic bo zaden kerikawon czy inna osoba niech nie wmawia wam ze cos innego jak paradigm to jeden wielki bajer . Pozdrawiam wszystkich fascynatow paradigmow i nie moge sie doczekac kiedy ja sobie kupie studio 60 v5 i bede sie mogl cieszyc tym dzwiekiem dla ktorych moze nie jest za duzo wart ale mi sie podoba i to jest najwazniejsze. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

lolek126, weź pod uwagę, że "wiśnia" w serii studio jest inna niż w serii signature. Ma trochę inny odcień, bardziej pomarańczowy rzekłbym, poza tym lakier jest bardziej matowy.

hej biore to pod uwage i tez sie zgadzam ze lakier w studio 60 jest bardziej matowy i wpadajacy w pomarancz aczkwolwiek trudno mi powiedziec bo widzialem tylko studio 20 v 5 w kolorze wisni ale to nie jest to samo jak sie widzi duza kolumne. Ale moze ktos bedzi emial studio 60 v5 w kolorze wisni to sie doczekamy zdjecia :-) Pozdrawiam

lolek

Lolek moim zdaniem sub velodyne jest lepszy do muzyki a do filmów paradigm. Idąc dalej moim tokiem rozumowania do muzyki suba nie powinno się używać więc teoretycznie paradigm wygrywa jak dla mnie ale oczywiście każdy lubi co innego i może mieć inne oczucia.

Pieniądze nie grają !

Hej Boras 1 i wlasnie o to chodzi kazdy sobie moze napisac co mu sie podoba ale nie nalezy zaraz mowic ze cos jest tylko bajerem bo gdyby tak bylo to nikt by velodyne nie kupowal a kupuje wiele osob wiec cos w tym musi byc. A propo wiesz sluchania muzyki z subem to mysle ze kazdy robi to po swojemu wiele ludzi nie korzysta z suba podczas muzyki ale znam i takich co dwa suby maja w zestawie i oba sluchaja podczas muzyki :-) co kto lubi .... Ale jak sluchalem koncertu nightwish i sa momenty ze gosc na perkusji gra na dwoch stopach to powiem ci ze to jest jakis efekt przy dwoch subach, ale ja sam bym dwoch subow nie kupowal, osobiscie slucham n ajednym i to mi wystarczy.A osobiscie zastanawiam sie wlasnei nad velodyne cht -q 10 lub model z wyzszy spl 1000 ultra ale to juz jest inna jakosc wykonania inna moc i w wogole nie mozna tego porownac co cht ale i cena jest ponad dwa razy wieksza. Ale forum jest po to zeby sie wypowaidac i nie mowic ze cos czego sie nie ma jest zle bo dobre jest to co akurat sie ma samemu. Pozdrawiam Cie goraco.

lolek

Sory za bledy i za stylistyke ale juz zmeczony deko jestem . Pozdrawiam wszystkich.

Lolek

lolek126 Ciesze się że kolejny raz kogoś uradowałem. Jak już wcześniej pisałem, nie było moim celem obrażanie nikogo lub wyśmiewanie. Nie powiedziałem też albo mi się tak wydawało że Velodyne jest złe.

To super firma!!! Powiem ci w zaufaniu natomiast dlaczego Sub o którym dyskutujemy zawsze jest bardziej polecany przez sprzedawców.

Otóż jako wyrób składany w CH jest tańszy a więc sprzedawca ma na nim większą marżę co w wypadku Paradigm bez zwiększenia cen nie jest możliwe, a więc wygrywa on w dwóch konkurencjach ceny i marży, lecz nie w jakości. Nie odnieś tez wrażenia ze jestem wojującym Paradigmowcem nic bardziej mylnego.

Znam wszystkie wady i zalety produktów P natomiast subek V o którym mówimy w ogóle mnie nie przekonał, faktem jest że miałem możliwość macania go tylko w systemie wielokanałowym i być może kiedyś doczekam, porównania DSP 3100 V2 i Velka obydwu po korekcji w czymś w stylu stereo. Jeszcze raz Lolku pozdrawiam z wielkim szacunkiem dla własnego zdania każdego uczestnika tego wątku.

Witam ja się nie obraziłem i mysle ze ci co maja velodyna również nie za bardzo sobie wzieli do serca bo i tak nie zamienia swojego suba na żaden inny bez wzgledu jaki posiadaja model. Biorac pod uwage to co piszesz ze velodyne jest robiony w Chinach to tak naprawde wiele już firm ma swoje fabryki w tym kraju i kto wie czy P…… również kiedys nie przeniesie swojej faryki do tego kraju żeby być konkurencyjnym w stosunku do innych firm – takie jest zycie i nikt na to nie ma wpływu. I tak się dzieje nie tylko jeśli chodzi o sprzet elektroniczny ale i samochodowy ze fabryki przenosza się tam gdzie jest taniej. A i tak w koncowym procesie odbiera to odpowiednia osoba która jest z macierzystego kraju skad pochodzi dany towar . Nikt sobie nie pozwoli na jakis bubel bo za duzo by to firme kosztowalo. Tearaz jeśliby porównać jakościowo wykonanie subow CHT konta DSP to mysle ze jakość ich wykonania jest taka sama ( nie biore pod uwage dźwięku bo to rzecz subiektywna ) natomiast jakbysmy popatrzyli wyzej seria studio 12 i SPL to dla mnie jakość wykonania okleina , gabaryty itp. to mi osobiście odpowiada bardziej velodyne. A przykład gdzie robione sa kolumny w Chinach a kolumny sa bardzo ladnie wykonane to np. KEF XQ 40 gdzie tak naprawde to jakość wykonania i okleina przewyzsza kilkakrotnie kolumny studio 60 aczkolwiek sam dźwięk mi bardziej odpowiada paradigma ale wykonanie i okleina w kefie jest duzo ladniejsza. I takich przykładów można sypac z rekawa przez godzine ale nie o to chodzi…. Teraz sprawa marzy bo tez mnie to zaciekawilo i tez się z tym nie zgodze co napisałeś otoz dlatego ze w sklepach tych samych co pisalem w poprzednim poscie gdzie sa sprzedawane produkty V…. i P… wieksze upusty dawali wlasnie na P…. mówiąc ze lepsza mogą dac cene bo jest z czego zjechac  dlatego tez P…. jest konkurencyjny w stosunku do innych firm produkujących kolumny jak triangle, monitor audio, im lab, b&w , Cantony itp. co powoduje ze P… wygrywa swoja jakością w stosunku do ceny. Jeśli chodzi generalnie o wykonanie to teraz P… studio 60 znacznie się poprawilo bo i wykonanie i okleina , kształt gabaryty ulegly znacznej poprawie z czego osobiscei się ciesze. Ale nie wiem czy wiesz firma P… jakis czas temu kazala swoim ludziom pojechac do kilku panstw w Europie celem podpatrzenia czego słuchamy co kupujemy i jakie mamy metraze w naszych apartamentach  celem wlasnie lepszej poprawy sprzedazy w Europie bo ta nie była zadowalajaca wg paradigma…. I co się stalo ano to ze studio 60 zostalo zmniejszone i poprawione pod względem jakosciowym czyli okleina itp. sprawy co znowu spowodowalo ze już wiecej ludzi może sobie kupic serie studio do tych naszych apartamentow jakie mamy :_) I na koniec powiem ci co powiedzial jeden z dydtrybutorow sprzedających Paradigma w Kanadzie a było to trzy miesiace temu odnośnie subow – powiedzial ze na chwile obecna swiat nic lepszego nie wymyślił jak sub velodyne serii DD i z przykrością stwierdzil ze niestety paradigm nie ma takiego suba ale wierzy ze inżynierowie cos wymysla i będzie taki sub który moglby konkurowac wlasnie z seria DD. Oczywiscie było to jego subiektywne zdanie i każdy może mieć inne i dzieki temu swiat jest piękniejszy nieprawdasz? W wogole odnosze wrazenie ze w Kanadzie czy w USA dystrybutorzy maja wiecej luzu w stosunku do sprzętu oferowanego przez firme ktorej sa dystrybutorami. Bo u nas nikt w sklepie czy w salonie za bardzo nie przyzna się ze jakis tam sprzet niezależnie czy to elektronika czy jakis samochod nikt się nie przyzna ze powiedzmy idac do salonu opla powiedza ze ford w danym modelu jest lepszy a tam można cos takiego usłyszeć i jest to dla nich calkiem normalne – my w Polsce musimy się jeszcze pouczyc i nabrac dystansu . Pozdrawiam

lolek

lolek126 co do produkcji w chinach - dotyczyło to interesującego nas suba. Co do wykonania Paradigm , prawda jest że gdyby wyższe modele były robione -składane w chinach ,wykonanie byłoby na pewno lepsze, a i sam produkt tańszy choć ...

Co do Pracy ludzi w Europie to przecież sprawa jest mi znana, sam byłem obecny przy takich rozmowach.

Szkoda że Paradigm nie zgodził się robić w chinach serii Monitor w ładniejszych obudowach.

Co do luzu spoko. Natomiast w naszych sklepach sprzedawcy nigdy, nie mogą wypowiadać negatywnych opinii o sprzęcie innych firm/. Wybacz ale to co najmniej niewłaściwe

Witaj kerikawon dobrze napisales paradigm powinien sie zgodzic na produkcje kolumn w Chinach bo wtedy tak jak napisales obudowy na pewno bylyby ladniejsze i lepsze pod wzgledem wykonania a cena to tak roznie moze byloby taniej ale niekoniecznie tak jak jest to w wypadku kefa. A propo wypowiadania sie zle na temat innych firm to nie mowielm ze ktos w Polpaku ktos krytykowal inne firmy, mi raczej chodzilo o to ze w twojej wypowiedzi tak wynikalo ze velodyne to cos co tylko ma bajery a tak nei jest i wszyscy o tym dobrze wiedza ale to juz nie ma co tematu dalej rozwijac bo jzu o tym pisalismy. Pozdrawiam i miejmy nadzieje ze paradigm dalej tak bedzie robil ze bedzie ceniona firma robiaca dobre kolumienki.

lolek

lolek126

paradigma to tez jakies to mialoby odzwierciedlenie w stosunku do tego jak ludzie szanuja i lubia >firme velodyne. A jak dobrze wiesz Kanada to tam wlasnie robia paradigma a w sklepach czesto gesto >proponuja velodyna>

Nie wiem ile czasu byles w Kanadzie ale wyciagasz calkiem bledne wnioski. Velodyne za wyjatkiem wyzszych model='junk'. Jest dostepny w wielu sklepach gdzie sprzedaje sie wszystko (lodowki, odkurzacze, AGD, itp.) i sprzet audio z nizszych polek (np. Future Shop). Paradigma tam nie ma.

Paradigm ma bardzo wysoki standard 'sprzedazy' swojego sprzetu (w Kanadzie) i slynie z 'dbania' o klienta. To tez musi kosztowac. Firma nie tylko z zaslugami ale opierajaca sie i korzystajaca np. z bazy badawczej Kanady (Ottawa), wielkie zaplecze badawcze (akustyka, database). Powiedzialbym ze Paradigm wprowadzil 'Hi End' kolumny pod strzechy, a wiec po uczciwej cenie. Jakosciowo sa swietni (mam oryginalne kolumny z roku 1991 i wygladaja i graja jak nowe). Tak jak ktos powyzej powiedzial w niuczciwych sklepach promuje produkty z wieksza marza.

Cesc,

Cos ci sie chyba pomylilo! Paradigm robi skrzynie w Chinach do serii Signature i wiem to na pewno ze mieli drobne problemy na poczatku sprzedazy. Podobno to wyeliminowali. Jesli by przeniesli produkcje do Chin to straca napewno przynajmniej jednego klienta: mnie.

Pzdr

Czesc Kerikawon

Co do elektroniki Paradigma (Anthem) miales moznosc sluchania najnowszego 225 (zintegrowany). Przymierzam sie powoli do odsluchow, opinie ma swietne ale moze miales mozliwosc sluchania tego wzmaka.

Pzdr

>Tak jak ktos powyzej powiedzial w niuczciwych sklepach promuje produkty z wieksza marza<

Jackk nie do końca zrozumiała jest ta wypowiedz. Gdybyś mógł jaśniej.

Witam wszystkich dyskutantów ;) velodynowiczów i Paradigmowiczów ;)

Na początek chciałem się podzielić swoim zdaniem na temat subwooferów Paradigma i Velodyna

Miałem okazje słuchać i testować w domu najbardziej liczące się modele na rynku kilka subów velodyna jak CHT 12 Q ,15Q , SPL oraz DD12 ale to już inna liga , SVS , Ertaquaqe Supernova 15 oraz Paradigma wszystkie prócz SUB 25 SUB 1,SUB 2 Nawet zrobiłem sobie bezprzewodowy przełącznik subwooferów na pilota żeby dokładnie przeanlizować różniece w brzmieniu Jestem miłośnikiem najlepszych subwooferów na rynku , a słuchałem chyba wszystkie liczące firmy Wybrałem Paradigma SUB 15 i Servo 15

.Oczywiście chciałem podważyć chwalebne oceny Velodyna jakie one są wspaniałe i odnieść się głownie do modeli CHT i SPL które testowałem wielokrotnie

Biorąc pod uwagę zastosowane wzmacniacze ,przetworniki jakość ich wykonania,waga moc i technologie mimo wielkiego szacunku do Velodyna wygrywa Paragigm.

Głownie skupiłem się na porównaniu skrzynek z wyższego kalibru.Ale żaden z tańszych modeli nie jest mi obcy .

Skonfrontowałem kilka modeli Velodyna z Paradigmem . I jedynie co mogę dobrego powiedzeć to zę są to muzyczne subwoofery o szybkim kontrolowanym basie jednak na tym się konczy .W najniższych częstotliwościach dławią się żygolinami to za sprawą słabych wzmacniaczy i głośników o słabym wychyleniu

Ostatnio miałem okazje rozkręcuić CHT 15 jak i CHT 12 przed rozkręceniem już poczułem na sobie zapach naszych żołtych przyjaciół, a po rozkręceniu lepiej nie pytać .... ! Wykonanie jak sam driver moim zdaniem serii CHT jest tak tandetne że szkoda gadać gra przeciętnie. W SPL wykonanie nieco lepsze ale bez rewelacji niektóra Koda jest o lepiej wykonana .

Szkoda że Paradigm serii Monitor w chinach nie robią skrzynki były by piękne to prawda Kerikawon ;) .Ogólnie mowiać serie CHT i SPL to totalna chninszczyzna .Z zewnątrz plastikowe ozdobniki , sterowanie z pilota equalizery po co ??? Ale raz ustawiony sub ma grać kilka lat! słuszna uwaga kerikawon . Kalibracja Velodyna CHT przypomina dokręcanie uszczelki w zardzewiałym kranie ...nie ważne jak dokręcisz jak ustawisz zawsze będzie kapać ...

Zdolność przepompowywania powietrza w Velodyna jest dużo mniejsza i przy większych amplitudach wychyleniach głośnika Velodyne dławi się dostaje zadyszki.Przy np 25 Hz Velodyne CHT 15 muszą stać dwa żeby wypompować tyle co SUB 15 np.

. Seria SUB 12 15 jest w stanie przepompować więcej powietrza niż DD Wychylenie ma dużo wyższe i SPL również .Do tego liniowa praca bez zniekształceń. naprawdę niesamowicie dopracowali .Poogłaszanie w Velodyne jest niesamowicie powolne i żmudne , zbiera się jak syrenka nie można dać odrazu ognia i sprawdzić czy sie nie zadławi przez to nie można odpowiednio skalibrować z resztą systemy nie wiedząc kiedy ma dość to największa wada Velodyne jaka mnie drażniła.

Ogolnie mowiać dla mnie velodyne serii CHT i SPL poza seria SPL ULTRA i DD to żadna rewelacja .Jedynie seria DD przed którą chyle czoła jest warta wydanych pieniędzy .

reszta to padlina wybaczcie ale jak zobaczyłem wykonanie i driver velodyna mizerny , membrana jak DEBISI gorsza od chińskiej KODY układ magnetyczny też mizerny że szkoda gadać .

Porównująć serie SPL do SUBA 12 czy 15 to jakbym porównał espero do Audi .Nie chcę wypowiadać się o serii DSP do CHT

Nie rozumiem jednej rzeczy skoro Velodyne gra i tak znika totalnie jak to niektórzy piszą i zgrywa się idealnie z frontami to po co kupować subbwofer ? Lepiej zainwestować ldobre fronty Pamiętam jak słuchałem CHT 15 z DYNAUDIO Audience 82 nić nie wniósł od siebie, tak jakby go nie było nie był obecny ...Więc rodzi się pytanie po co kupować Velodyna .

Dla mnie sub ma wnieść powietrze i obecność a nie grać tylko punktowo szybko i zeby całkowicie znikał , owszem kontrola zgrywanie się z frontami jest najważniejsza Ale to podstawa dobrych frontów a nie subwoofera Subwoofer ma myć obecny i mamy go czuć i ma wyciskać to co czego nie słyszą frony taki jest paradigm SUB 12 15

SUB 12 15 ma REWELACYJNĄ kontrolę szybkość dokładność i ma to coć czego nie ma Velodyne

Bass pierwsza liga szczególnie po pomiarach z PBK .REWELACJA !

Oczywiście Wszystko zależy od preferencji

Ogólnie mówiąc żaden sub poza DD12 mnie nie oczarował tylko rozczarował kupą chińskich pomyj...Za mniejszą kasę mamy SUB 12 nie ustępujący pod żadnym względem DD 12 )kupą chińskich Moim zdaniem velodyne jest mocno przereklamowany .

kerikawon

Mialem na mysli praktyki sklepow audio gdzie czesto 'upycha' sie klientowi towar gdzie roznica ceny w detalu i w hurcie jest najwieksza, pomimo ze produkt jest nizszej klasy a koncowa cena ta sama.

Choc musze przyznac ze znam sklepy gdzie nie jest to praktykowane.

Z tym PBK u paradigma mam jeden zgryz - dlaczego nie jest wypożyczany za jakąś tam opłatą, albo nawet bez opłaty, bo jak ktoś płaci dychę za suba, to można zrobić ukłon w stronę klienta.

Jak pisze kolega dwa piętra wyżej - parametry (oprócz głośności) ustawia się w danym pomieszczeniu raz i starczy. Więc po co to kupować? 1400zł. za jedno ustawienie i z powrotem do pudełka? Czy to nie przegięcie?

No ja jestem na pełnym luzie, i na szczęście mam duży dystans do siebie oraz mojej pracy ;)

Jeśli wyrażam jakąś opinie to dlatego ze jestem o tym przekonany lub tak uważam. Na tym forum jestem całkiem prywatnie i nie w głowie mi przekonywać kogoś do Paradigm. Ten wątek ma służyć pomocą, wzajemną wymianą doświadczeń, oraz tematom okołoParadigmowym. Także liczę na testy w konkretnych aplikacjach oraz porównania z konkurencją. Jeśli ktoś ma zastrzeżenia do jakiegoś modelu to niech to pisze ale szczerze i prawdziwie, to nie boli, a przyczyni się tylko do zadowolenia innych, którzy w poszukiwaniu dobrych głośników wybiorą model chwalony i sprawdzony. Nie oszukujmy się żadna firma nie ma monopolu na robienie wszystkiego najlepiej......

No ja jestem na pełnym luzie, i na szczęście mam duży dystans do siebie oraz mojej pracy ;)

Jeśli wyrażam jakąś opinie to dlatego ze jestem o tym przekonany lub tak uważam. Na tym forum jestem całkiem prywatnie i nie w głowie mi przekonywać kogoś do Paradigm. Ten wątek ma służyć pomocą, wzajemną wymianą doświadczeń, oraz tematom okołoParadigmowym. Także liczę na testy w konkretnych aplikacjach oraz porównania z konkurencją. Jeśli ktoś ma zastrzeżenia do jakiegoś modelu to niech to pisze ale szczerze i prawdziwie, to nie boli, a przyczyni się tylko do zadowolenia innych, którzy w poszukiwaniu dobrych głośników wybiorą model chwalony i sprawdzony. Nie oszukujmy się żadna firma nie ma monopolu na robienie wszystkiego najlepiej......

:: 17:14:30Czołem!

Od pewnego czasu noszę się z myślą o drobnej modyfikacji posiadanego sprzętu. Na chwilę obecną dźwięk wydobywam za pomocą:

źródło: FLAC, GNU/Linux +serwer dźwiękowy JACK

+ karta muzyczna: Asus Xonar Essence ST

interkonekt: Ultralink MX

wzmak: HK 980

głośnikowe: Ultralink Exce 2.4-125

kolumny: Paradigm Monitor 7 v6

Powierzchnia: ~25m kw.

Nuta: dziennie 6-7 godzin w porywach do 12, często eksperymentuje i nie ograniczam się do konkretnego gatunku z małym naciskiem na szeroko pojętą elektronikę (nu-jazz/eksperymentalny jazz/chillout/downtempo/ambient/industrial/triphop/d'n'b/psytrance), metal (black/death/thrash), rock (psychodeliczny/klasyczny/indie) oraz fuzje tych gatunków.

W związku z tym, iż obecny sprzęt posiadam zaledwie kilka miesięcy, wciąż jestem pod niemałym wrażeniem. Przyznam się, iż przerósł moje oczekiwania, gra solidniej niż podczas odsłuchu (o ile pamietam - inne źródło: HD980, kable UL-C2) i chciałbym pozostać przy Paradigm.

Plany dotyczą wymiany kolumn na ref. studio 60 v5

Czy powinienem zakładać zwiększenie kosztów o nowy wzmacniacz, źródło, bądź kable? Czy wymieniając kolumny na ów model poniosę stratę/nie wykorzystam w pełni zostając przy pozostałych elementach?

P.S. Post opublikowany został za uprzejmością jednego z forumowiczów (ze względu na 7 dniową karencję). Jeśli ktoś preferuje odpowiedzieć PW, uprzejmie proszę o kierowanie ich na konto uzytkownika Pasazer-Balonu.

Pasazer-Balonu

Fajny zestawik, ale.

..

IMO HK980 nie wyciagnie wszystkiego co potrafia Studio :) Daleki jestem od krytyki 980, jednak jesli chcesz sie bawic pelnia mozliwosci kolumn, pomysl o innym (z rozmyslem nie napisze lepszym) wzmacniaczu.

Jeszcze slow kilka o rescie Twojego seta - okablowanie uwazam za sluszne (sam wlasnie wskoczylem zupelnie przypadkiem na IC Ultralink Ultima MK II i czuje do niego milosc bez mala), natomiast Asusa osobiscie bym sie pozbyl, nie przekonywal i nie przekonuje mnie. Jesli chcesz korzystac z samej karty rozwaz Auzentech Prelude (wymienne OPAMPy, naprawde wysoka jakosc dzwieku), a najlepiej poprostu zastanow sie nad odpowiednim do upodoban i reszty toru DACiem.

Primodium. Medium. Finis.

Pasażer Balonu:

"Pozwolę sobie rozwinąć nieco poprzedni post.

Zastanawiam się nad:

- ref. studio 60 v5

- signature s4 v2

Jeśli ktoś potrafi wskazać konkretne różnice na +/- tych kolumn, byłbym rad. Proszę o własne, śmiałe oceny tych wynalazków, gdyż artykuły znajdę z pewnością w sieci.

Również wzmaki, źródła, kable (celowo nie podaje ceny) z jakimi sluchaliście/słuchacie.

@Yamnick

Jeśli masz konkretne propozycje co do wzmacniacza - śmiało, z pewnością wezme je pod uwage. Zakup planuje dopiero późną jesienią, więc mam pokaźną kupę czasu na osłuchanie i zapoznanie się z tematem.

Nie jestem pewien czy mówimy o tym samym Asusie.. mój model posiada wymienne opampy, sprawia wrażenie solidnie wykonanego, dodatkowo zasilany jest przez molex i - co wydaje się być równie ważne - do wzmaka wpięty jest rca-rca.

Mógłbyś podać konkretną nazwę tej kartki Auzentecha? Znajduje same x.1 w dodatku z małym jackiem. Niemniej chętnie przetestowałbym, gdyż tego Asusa zestawiałem jedynie z Edirolem UA-25 i przyznam, że został rozjechany z prędkością światła."

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.