Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Nexus_6, dzięki za odpowiedź.

ygrene, pokój ma 22m2, ale jest otwarty na przedpokój (brak najmniejszej ściany), razem ok 30m2. Trochę basu mi ucieka ale to głównie dlatego że ściana za miejscem odsłuchowym jest bardzo daleko. Siedzę w odległości ok 3m od kolumn.

@Dragon

Czy to musi być nowy wzmacniacz?

Bo z tych co napisałeś to do takiej muzyki najlepsze będą:

- Atoll IN100

- Roksan Kandy K2

i ja na twym miejscu właśnie tylko je bym starał sie posłuchać bo mają dobrą dynamike popartą solidnym zasilaniem (wydajność prądowa =lepsza kontrola głośników) i przyzwoitą mocą wyjśćiową

ale co jak co taki sprzęt to i tak wydatek grubo ponad 3 tys zł

a za 2500 można mieć np. rotel rb-990bx+rc-990/995bx

a to zwłaszcza w takiej muzyce co preferujesz "zje na śniadanko" KAŻDY z tych przez ciebie wymienionych wzmacniaczy

także jeżeli jakość - to tylko używany sprzęt, a jeżeli w sumie tylko wygląd (bo nawet nieprawdą jest to już ,że używany sprzęt sie bardziej psuje niż nowy - a wręcz jest na odwrut)

także -pomieszczenie spore - także mocy nigdy nie za wiele ... :)

?

szymek20, wolałbym wzmacniacz zintegrowany.

Do używanych też mam średnie zaufanie. Może gdybym kupował od pierwszego właściciela w stanie bardzo dobrym, a obserwując aukcje na allegro zawsze są jakie wady, a to obudowa zgięta, albo rysy, w sumie nie wiadomo co się dzieje w środku, czy nie był grzebany. Poza tym nie wiem czy mi podpasuje brzmienie.

W przypadku nowego mam możliwość przetestowania. Wiem, że cenowo wyjdzie 2 razy drożej, ale to ma być wzmacniacz na lata.

I jeszcze jedno - nie muszę mieć najlepszego wzmaka na świecie, wystarczy, żeby mi przypasował :-)

szymek20, wolałbym wzmacniacz zintegrowany.

Do używanych też mam średnie zaufanie. Może gdybym kupował od pierwszego właściciela w stanie bardzo dobrym, a obserwując aukcje na allegro zawsze są jakie wady, a to obudowa zgięta, albo rysy, w sumie nie wiadomo co się dzieje w środku, czy nie był grzebany. Poza tym nie wiem czy mi podpasuje brzmienie.

W przypadku nowego mam możliwość przetestowania. Wiem, że cenowo wyjdzie 2 razy drożej, ale to ma być wzmacniacz na lata.

I jeszcze jedno - nie muszę mieć najlepszego wzmaka na świecie, wystarczy, żeby mi przypasował :-)

Dokladnie tak jak piszesz..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

:):) pewno - spoko :)

w każdym razie ja stawiał bym na roksana albo atolla ....

mój rotelek rb990bx też idealny nie jest ma jakąś tam widoczną "kropeczke" z przodu czy malutkie boczne wgniecenie , a raczej "wybrzuszenie" z boku, ale w środku wygląda okej- nie widać śladów grzebania - gra też okej :)

a - co mi tam - pochwale sie - porobiłem pare zdjęć :)

http://ifotos.pl/zobacz/2014-02-2_enqsqqq.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/2014-02-2_enqappx.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/2014-02-2_enqaphq.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/2014-03-0_enqappe.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/2014-03-0_enqapps.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/2014-03-0_enqappq.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/rotel-001_enqaphp.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/rotel-011_enqaphh.jpg/

Edytowane przez szymek20

?

Właśnie stałem się nowym posiadaczem studio 10v.5 (Poprzednio były mini monitor v7) i jestem nimi zachwycony. Chciałem Was zapytać czy to normalne że Pianka wygłuszająca wewnątrz jednej z kolumn jest nierównomiernie rozłożona. Ze względu na to że wylot bass reflex jest bardzo duży widać bardzo dokładnie jego koniec i w jednej z kolumn pianka na jego końcu zakrywa całość, natomiast w drugiej tylko do połowy, jest jakby ucięta a reszta jest po prostu odsłonięta.

Nie jestem ekspertem , ale mysle ze jak nic nie odczuwasz w sensie dzwieku to nie ma to zadnego znaczenia..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dzięki bardzo za odpowiedź. Słucham dopiero kilka dni, nic negatywnego nie odczuwam jeśli chodzi o dźwięk natomiast odczuwam drobny dyskomfort jeśli o tym pomyśle ale wydaje mi się że szybko mi to przejdzie pod warunkiem że nie będę tam zaglądał tzn. do jednej z kolumn. Nie będę już robił zdjęć itp. ta kwestia chyba nie ma wpływu na dźwięk. Kolumny sprawdzają się znakomicie w moim pokoju i robią nie małe wrażenie pod względem jakości dźwięku ale także ich wykonanie więc należy się nimi cieszyć.

• 3 tygodnie później...

Szanowni Klubowicze.

Również jestem posiadaczem Paradygmatów studyjnych 20 v3. Zastanawiam sie jednak nad zamianą na Paradigm S4 v2 lub studio 40, gdyż chciałbym usłyszeć jeszcze więcej ,,mięska". Czy mógłbym prosić użytkowników tychże ,,uli" o opinię, czy warto takową zamianę zastosować. Muzyki raczej słucham średni głośno (godz. 9.00) na trzech wzmakach: Technicsie, HK 6500 i Rotelu 980 ....... Za wszystkie wyjaśnienia pięknie z góry dziękuję ....

Właśnie stałem się nowym posiadaczem studio 10v.5 (Poprzednio były mini monitor v7) i jestem nimi zachwycony. Chciałem Was zapytać czy to normalne że Pianka wygłuszająca wewnątrz jednej z kolumn jest nierównomiernie rozłożona. Ze względu na to że wylot bass reflex jest bardzo duży widać bardzo dokładnie jego koniec i w jednej z kolumn pianka na jego końcu zakrywa całość, natomiast w drugiej tylko do połowy, jest jakby ucięta a reszta jest po prostu odsłonięta.

Możesz napisać co uległo poprawie po zmianie na 10v5 ?

Szanowni Klubowicze.

Również jestem posiadaczem Paradygmatów studyjnych 20 v3. Zastanawiam sie jednak nad zamianą na Paradigm S4 v2 lub studio 40, gdyż chciałbym usłyszeć jeszcze więcej ,,mięska". Czy mógłbym prosić użytkowników tychże ,,uli" o opinię, czy warto takową zamianę zastosować. Muzyki raczej słucham średni głośno (godz. 9.00) na trzech wzmakach: Technicsie, HK 6500 i Rotelu 980 ....... Za wszystkie wyjaśnienia pięknie z góry dziękuję ....

S4 v2 to głośnik szybki, bardzo dynamiczny, z basem bardziej rytmicznym niż mięsistym. Świetna mikrodynamika połączona z czystą, naturalną barwą. Zmiany pójdą więc w tym kierunku, więcej "mięska" może nie być, ale całościowo będzie to jednak dźwięk lepszy.

S2 i S4 w drugiej wersji to rzeczywiście większa kultura grania ale jednocześnie duża dawka dynamiki. Dla mniej wprawionego słuchacza niższe modele Paradigm oraz seria Studio zagrają efektownie i zapewne będą się bardzo podobać jednak dopiero Signature pokażą lepsze zróżnicowanie na dole, urozmaiconą średnicę. Słuchać lepiej realizację płyt, zmianę okablowania. Im lepsze źródło i amplifikacja tym będziesz bardziej zadowolony. Na sprzęcie typu Rotel czy HK nie usłyszysz całego potencjału tych kolumn. Ja używam serii Signature do kina ale słuchałem też ich w stereo na źródłach dobrej klasy z przedziału cenowego 10-20kzl i to chyba odpowiedni partnerzy do serii Signature. Tańsze komponenty z tymi głośnikami będą grały efektownie i będziesz z nich zadowolony - lepsze głośniki to raczej zawsze to spory krok do przodu. Jednak tylko przy odpowiednio dobrym sprzęcie towarzyszącym bardziej docenisz ich zalety.

Dziekuję za wypowiedzi. Z Waszych opinii jasno wynika, że basu raczej nie przybędzie, ale jasność i czystość sceny muzycznej i owszem. Ja natomiast poszukuję mocnego basu..... Poza tym, cena tych s4 jest bardzo duża w stosunku do studio 40. Może lepiej rozejrzeć się za subem: velodyne, rel i skonfrontować dźwiek z posiadanymi studio 20? Tylko na razie warunki lokalowe na ten zabieg mi nie pozwalają i eksperyment chyba odłożę na póxniej. Jeszcze raz pieknie dziekuję za pomocne refleksje!

Możesz napisać co uległo poprawie po zmianie na 10v5 ?

Niestety nie mogę Ci za wiele napisać ponieważ moje nowe paradigm studio 10v.5 dokładnie po siedmiu dniach użytkowania odmówiły posłuszeństwa i aktualnie znajdują się jakiś czas w serwisie - czekam na odpowiedź. Ciężko mi jest stwierdzić czy problem ten był od początku ale faktem jest że jeden z głośników wyraźnie "trzeszczał" lub "brzęczał" w niektórych momentach wybranych utworów (tweeter). Nie ciekawa sytuacja ale co poradzić.

Dziekuję za wypowiedzi. Z Waszych opinii jasno wynika, że basu raczej nie przybędzie, ale jasność i czystość sceny muzycznej i owszem. Ja natomiast poszukuję mocnego basu..... Poza tym, cena tych s4 jest bardzo duża w stosunku do studio 40. Może lepiej rozejrzeć się za subem: velodyne, rel i skonfrontować dźwiek z posiadanymi studio 20? Tylko na razie warunki lokalowe na ten zabieg mi nie pozwalają i eksperyment chyba odłożę na póxniej. Jeszcze raz pieknie dziekuję za pomocne refleksje!

Chyba wiem co masz na myśli.Mam właśnie takie połączenie jakie myślę by Ciebie satysfakcjonowało.

Studio 40 i Rel T5. To jest właśnie mięsko..... Za dynamikę i szczegóły odpowiada rdac, a wszystko łagodzi i umuzykalnia MF A3.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Niestety nie mogę Ci za wiele napisać ponieważ moje nowe paradigm studio 10v.5 dokładnie po siedmiu dniach użytkowania odmówiły posłuszeństwa i aktualnie znajdują się jakiś czas w serwisie - czekam na odpowiedź. Ciężko mi jest stwierdzić czy problem ten był od początku ale faktem jest że jeden z głośników wyraźnie "trzeszczał" lub "brzęczał" w niektórych momentach wybranych utworów (tweeter). Nie ciekawa sytuacja ale co poradzić.

cóż, przykra sprawa, natomiast pocieszę Cię, że ja miałem zdecydowanie większą traumę - po kupnie S8 "trzeszczały" dwa basowce w jednej kolumnie... Dobre jest to, że serwis wszystko wymienia bez gadania.

Uspokoiłeś mnie związku z tym serwisem. Ja jestem przekonany że niczym nie zawiniłem i problem ten występował chyba od początku ale siedem dni udało mi się nimi nacieszyć. Telefonicznie wszystko serwisantowi wyjaśniłem dołączając do głośników szczegółową notatkę opisującą problem. Serwisant wspominał coś o ekologicznym kleju itp. ale wiadomo jak to jest na odległość - mam nadzieję że będzie wszystko w porządku także pod względem stanu w jakim do mnie wrócą (zadrapania, zabrudzenia itp.) bo to w końcu kompletnie nowe głośniki. Mimo wszystko nadal mam słabość do tej firmy i nie planuje żadnych zmian.

S8 sprzedałem koledze forumowemu, obecnie mam S4v2 (dlatego wypowiadałem się w ich temacie) obsługujące w 90% kino domowe, napędza je stare poczciwe Onkyo 905 w bi-ampingu.

Zapisuję się do klubu z moimi Paradigm Studio 60v5. Zastąpiły mi Vienna Acoustic Mozart. Wzmacniacz to A28 + CD17. Z racji mundialu słuchałem dopiero godzinę i powiem, że jest dobrze. Uzyskałem to co chciałem, czyli lepiej kontrolowany bas i żywszą górę, średnica też już nie jest tak nachalna. Obawiałem się tej góry, ale okazało się, że bezpodstawnie. Żadnego zapiaszczenia. Bas też schodzi nisko. Dla mnie wystarczająco. (Test dźwięku C1 z utworu Bjork - Hyper Ballad odtworzony wystarczająco głośno) Posłucham dłużej, kolumny trochę popracują i zdam relację. No i wygląd o wiele lepszy niż na zdjęciach. Te plastikowe stopy nie przytłaczają kolumn. Nie jest źle.

Moje Vienny już nie długo będą na sprzedaż.

Jedno pytanie. Czy warto montować kolce, czy te stopki standardowe są wystarczające? Kolce są trochę irytujące przy przesuwaniu kolumn.

• 2 tygodnie później...

Witam znowu Szanownych Uzytkowników Paradygmatów.

Na jednej z aukcji gościu wystawił na sprzedaż PARADIGMY STUDIO 100 V2, za 4500 w licytacji. Jesli w klubie są użytkownicy tych uli, to niech wspomogą swoim doswiadczeniem i odpowiedzą na kilka pytań:

1) Wiem, że 4500 zł to zbyt wysoka cena. Jaka Waszym zdaniem jest rozsądna cena za te podobno zadbane i oryginalne kolumny???

2) Ze specyfikacji wynika, że zejście basu w tych skrzynkach jest niższe niż w nowszych produkcjach studio 100, choć moc jest trochę mniejsza. Jak to jest naprawdę???

Niestety na opolszczyźnie Paradigm nie ma swojego przedstawiciela, więc muszę oprzeć sie na Waszych ocenach ....... I na nie liczę!! :-))

Zapisuję się do klubu z moimi Paradigm Studio 60v5. Zastąpiły mi Vienna Acoustic Mozart. Wzmacniacz to A28 + CD17. Z racji mundialu słuchałem dopiero godzinę i powiem, że jest dobrze. Uzyskałem to co chciałem, czyli lepiej kontrolowany bas i żywszą górę, średnica też już nie jest tak nachalna. Obawiałem się tej góry, ale okazało się, że bezpodstawnie. Żadnego zapiaszczenia. Bas też schodzi nisko. Dla mnie wystarczająco. (Test dźwięku C1 z utworu Bjork - Hyper Ballad odtworzony wystarczająco głośno) Posłucham dłużej, kolumny trochę popracują i zdam relację. No i wygląd o wiele lepszy niż na zdjęciach. Te plastikowe stopy nie przytłaczają kolumn. Nie jest źle.

Moje Vienny już nie długo będą na sprzedaż.

Jedno pytanie. Czy warto montować kolce, czy te stopki standardowe są wystarczające? Kolce są trochę irytujące przy przesuwaniu kolumn.

Ja nie mam kolcow i nie narzekam, wiec darowalbym sobie te kolce.. a za to wywal zworki - blachy i zrob sobie z jakis kabli, wiecej to da niz te kolce.. a jesli chodzi np o bas to ja bym powiedzial ze nawet bardzo nisko schodzi jak na glosniki 14.. Edytowane przez lolek126

To że za wysoka to już wiem, ale napiszcie ile faktycznie można za nie zapłacić i czy basowo są lepsze od 100 V3, 4, 5 .......????? Gdy kupuję auto, po roku traci 1/3 wartości, a jak jest z np 12 - 15 letnimi paradygmatami (myślę, że to taki mercedes jest) ?????

a jak jest z np 12 - 15 letnimi paradygmatami (myślę, że to taki mercedes jest) ?????

Bardziej taki Golf GTI z podtlenkiem azotu :))

Edytowane przez tomgda

Bardziej taki Golf GTI z podtlenkiem azotu :))

Golf jak Golf ale na pewno nie jest to mercedes i na pewno kolumny tez swoje traca.. Troche z tym mercem Kolega przesadzil..

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Trochę już się zapoznałem z brzmieniem mojego zestawu.

Przypomnę Paradigm studio 60v5 + Arcam A28 + Arcam CD17 lub NuForce Air DAC

Zacznę od plusów.

1. Kontrola basu rewelacyjna z czego wynika super rytm w wielu utworach. Bas nie lata mi już po pokoju.

2. Nienachalna średnica, dzięki temu nie mam specyficznego efektu nosowego jaki miałem wcześniej. Zauważalny był on szczególnie jak słuchałem rozmów w radio.

3. Więcej powietrza na górze.

4. Bezproblemowo radzą sobie z dużą ilością instrumentów. A w rocku z tzw. "ścianą dzwięków". I to na wyższych poziomach głośności. Przy Viennach często jak utwór zaczynał się spokojnie było ok, ale jak wchodził głośniejszy fragment to wychodziła na wierzch średnica i musiałem wyłączać płytę. Tu nie mam takich efektów.

4. Najważniejsze, że teraz już jestem w stanie przesłuchać większą ilość moich płyt. Praktycznie każda jest akceptowalna.

5. No i perkusja wreszcie gra tak jak powinna. Wreszcie ją słychać.

A teraz problemy do rozwiązania. I tu myślę, że głównym winowajcą jest chyba wzmacniacz. (Poprawcie mnie jeśli uważacie inaczej). Różnic pomiędzy CD a DAC nie słyszę. I dlatego wzmacniacz planuję zmienić.

1. Przyzwyczajony do ciepła Vienna, przydałoby się trochę ocieplić brzmienie ale bez utraty tego powietrza, czy to możliwe?

2. Bas jest rytmiczny i w większości gatunków muzycznych jest idealny, to już np. w reggae jest trochę za krótki. Nie "masuje" tak przjemnie jak bas z Vienna. Jest taki utwór zespołu Vavamuffin - Dabuday. Efekt jest taki jakby bas za szybko wygasał. Nie znam się, może właśnie to jest koszt krótkiego dobrze kontrolowanego basu? A może piec jest za słaby? Jego moc to w stereo 2 x 91W/8 omach i 2 x 136W/4 omach. Czy mocniejszy piec da więcej basu czy mniej? W utworach gdzie bas jest grany wolniej wszystko jest idealnie. Np. utwór The Cure - Lullaby. Cudowny rytm - cudowny dobrze słyszalny bas.

3. Dalej brakuje mi życia i mięsa. Dźwięk jest trochę za chudy. Poprawny ale nie ma mięsa. Taki za bardzo neutralny. Aż przydałoby się wcisnąć przycisk kontur.

4. Na niektórych płytach pojawiły się sybilanty.

To by było na tyle.

Wstępnie wytypowałem kilka wzmacniaczy. Nie wiem od którego zacząć, który mógłby rozwiązać moje problemy:

1. Vincent SV 237

2. Vincent SV-236MK

3. Xindak XA-6950V

4. Xindak XA-6950

5. NAD 375bee

6. Anthem Integrated 225

7. Musical Fidelity m6i

8. Arcam A38

A może zaproponujecie coś zupełnie innego? Z racji tego, że nie jestem ortodoksem jeśli chodzi o audio to wolę jak wzmacniacz ma możliwośc włączenia korekty dźwięku. Przy nocnych odsłuchach jak znalazł. Ale nie jest to dla mnie priorytet.

Edytowane przez norbitek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.