Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

W moim odczuciu Nad to najgorsze co można dopasować do Paradigma. Dźwięk wyeksponowany do granic absurdu, strasznie męczący, rozsadzający wręcz głowę, pozbawiony podręcznikowego uderzającego basu, a wręcz nasycony jego buczeniem.

Nie spodziewałem się takiej tragedii przy odsłuchach, niestety rzeczywistość była inna.

Jeżeli jesteś wstanie sobie pozwolić na Xindaka 600 to jest to Hi-End za swoją cenę. Bardzo dobrze zbudowany solidny klocek. Waży też swoje (50kg) i zajmuje dużo miejsca (najlepiej płyta granitowa na podłodze). W polsce dostępny za nieco ponad 9tyś.

Jak dobrze pamiętam masz niezbyt duży pokój odsłuchowy. Pewnie ze słabą adaptacją akustyczną. Dlatego też unikałbym romantycznych i przymulając sprzętów (a taki właśnie jest M6i).

Idź w coś grającego żwawo, muzykalnie, koniecznie spokojnego na górze. Kolumny masz te z bardziej dynamicznych, z szybkim uderzającym basem, więc wybór jest naprawdę bardzo duży. I nie suchaj bajek o super mocnych wzmacniaczach. Uczciwy przeciętniak wystarczy z zapasem.

Jeżeli jesteś początkujący, to robisz też duży błąd przeznaczając na to taką ilość gotówki. Duży budżet nie jest gwarancją sukcesu.

Zestaw za 4tyś w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu i grający ze sobą może spokojnie przegonić inny w który zostały wtopione pięć razy grubsze pieniądze.

Wypróbuj coś tańszego:

Xindak XA-6900

Roksan Kandy K2

Vincent SV-227

Anthem Integrated 225

Vincent SV-237

Arcam A39

Xindak A-600E

ew. jak masz możliwość Peachtree Grand 1 w polsce ostatnio była wyprzedaż za 10tyś!!! Wtłoczy Ci 785wat na każdy kanał!!! ...i będziesz spokojny i dowartościowany (dowatowany).

Nie warto naprawdę grosza więcej niż 10tyś do tych kolumn, nawet biorąc pod uwagę duży zapas. Za pozostałą gotówkę wejś rodzinę na dobre wakacje.

Pozdrawiam i przypominam o konieczności odsłuchów, zapewne 1/3 tych wzmacniaczy nie sprawdzi się w twoim systemie i na twoim uchu :)

Miłej zabawy!

mztv

Problem tkwi w tym, że tu gdzie mieszkam (Liverpool) w całej okolicy mam tylko jeden taki salon HI-FI http://www.richersounds.com/stores/liverpool

ale tam nie mają tych wyższych mdeli wzmaciazy (nie wiem dlaczego), więc jest to dla mnie prolem, ponieważ musiałbym jeżdzić gdzies indziej np. powiedzmy do Manchester-u nie mam na to poprostu czasu, muszę zamawiać przez internet.

Co do mocy wzmacniacza o której piszesz, to pewnie masz rację, bo logicznie na to spojżeć, większa moc odda lepszy bas, nawet przy niskim poziomie głosnosci tak mi się wydaje.

Wiesz, napewno z Waszą pomocą cos się wymysli jaki konkretnie wzmacniacz.

Mam pytanie, czy te modele też warto brać pod uwage ? I czy w ogóle MF to trafny wybór do Studio 60 v5 ? Czy te wzmacniacze MF mają kolokwialnie mówiąc ,kopa, ?

1. Musical Fidelity AMS35i

2. Musical Fidelity A1008

Ri.3236

Teraz dopiero przeczytałem kolegi wypowiedż.

Krótko, na temat i konkretnie-dziękuję.

Bardzo poważnie do tego podejdę.

mztv

Nie bardzo mam taką możliwosć, wypożyczyc sprzęt, i tu jest problem. Bardzo podoba mi się Audio Analogue Maestro 150 i Xindak A-600E Będę to rozważał.

lolek126

Zapytam w ten sposób.

Czy słuchałes Studio 60 v5 z MF M6I ? Czy to dopasowany zestaw ?

To znaczy, czy MF M6i nie będzie mulił na basie ? Przy dynamicznej z wykopem muzyce ?

Pytam, ponieważ IMHO Nad C370 w połączeniu ze Studio 60 v5 tak jakby nie miał kontroli nad basem.

Tak słuchałem tylko ja słucham muzyki rokowej i jak dla mnie jest fajnie i do studio 60 spokojnie ten wzmak wystarczy, natomiast jeśli masz kasę i nie musisz się szczypać to kup model wyższy MF - wiadomo im wiece mocy tym lepiej, a 500 -tka to mała elektrownia :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam

Tak myslałem, że to zabawki do kina domowego, ale nie byłem pewny.

Również poważnie podejdę do MF M6 500i

Jeszcze wciąż szukam...

Zapytam jeszcze, czy ten model będzie lepszy ?

http://www.ebay.co.uk/itm/Musical-Fidelity-AMS35i-amplifier-pure-class-A-still-in-warranty-and-boxed/191485585018?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3Dff07503f6ca64f0694c08fd9d4d6f119%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D6%26mehot%3Dpp%26sd%3D391028513192&rt=nc

Ale tem ma 35W w klasie A, to pewnie mało.

Martwi mnie tylko to, że po co komu pół kilowata w warunkach domowych jest potrzebne.

Robisz zasadniczy błąd, wybierasz w ciemno. Szansa na sukces jest bardzo mała, każdy ma inne preferencje słuchowe, każdy lubi inaczej. Słuchać kogoś, że musisz kupić MF M6, bo on jest najlepszy i basta, jest nade nie rozsądne.

Na dodatek cena produktu nie zawsze jest adekwatna do jego możliwości i zadowolenia, próbowałem przedstawić Ci tańsze propozycje, tak aby w razie porażki straty były jak najmniejsze. Ci którzy naprawdę siedzą już trochę w tej branży, wiedzą że produkt za 6tyś wcale nie musi ustępować temu za 15tyś. To tylko kwestia przekonania klienta, że coś jest tyle warte.

Najprościej można określić to słowami: "Nie istnieje coś takiego jak Hi-End, to nasze chcieć go wyznacza".

A koledzy to chyba Peachtree nigdy nie słyszeli, że wyciągają takie opinie...

W ogóle nie popularny w polsce sprzęt, ale wystarczy wejść na anglojęzyczne fora...

Mądre słowa Ri.

Musical oczywiście bardzo dobry, ale pisanie że peachtree grand to zabawka...

Tak się opisuje gdy się go nie poslucha. Klocek z wyzszej półki, a to że komuś nie podszedł to zupełnie inna sprawa.

Ten wzmak w swojej cenie, z wbudowanym dobrym DACiem jest super propozycją.

Niektórzy muszą mieć znane logo:) Ale to dobrze dla rynku.

Witam i dziękuję kolegom za odpowiedzi.

Napisałem zabawki, ponieważ skojarzyem te urządzenia z kinem domowym, ale faktycznie nie zdając sobie do końca sprawy, co to tak na prawdę jest. Początki wskazują na niewiedzę, sugeruję się tylko tym, co tutaj mi koledzy doradzacie na tym forum, sorry.

Z tych wszystkich propozycji, które sugerujecie, myslę o tym wzmacniaczu Vincent SV-237, może to smiesznie zabrzmi , ale na moją logikę, chociasz dopiero zaczynam, myslę że potrzebuje ciepło grający wzmacniacz, a Vincent SV-237 IMHO taki chyba jest, ponieważ jest zbudowany na lampach, któymi można modulować dżwięk i na tranzystorach, lampy ocieplają dżwięk a tranzystory trzymają bas na wodzy. Nie wiem czy dobrze myslę,piszę jeżeli żle prszę mnie popawić.

Tymczasem wszystkie Wasze propozycje biorę pod uwagę, za co jestem wdzięczny i dziękuję.

MF też jest w sumie ciepło grającym wzmakiem to nie jest ostry wzmak ( wiadomo nie jest to lampa ale...),a co do wzmaka na lampach to ja nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie dla Paradigma ja bym koniecznie najpierw posłuchał... Z lampami jakoś mi się kojarzą inne kolumny...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

lolek126

Aha, rozumiem.

Z tego co się dowiedziałem wczesniej, to MF jest ciepło grającym wzmacniaczem.

Nie jestem pewien, czy interkonekty które mam wpięte, są dobre. Są to Wireworld Solstice 6 (srebrzona miedż) ale kable głosnikowe natomiast mam też WireWorld Solstice 6 bez srebra, podobno są ciepło brzmiącymi do ciążającymi kablami. Może dlatego wydaje mi się, że w połączeniu z C370 + studio 60 v5 tymi interkonektami posrebrzanymi dżwięk jest jaskrawy, chociasz z drugiej strony z każdym dniem wydaje mi się że jest coraz mniej sybilantów.

Tak czy tak, chcę wyższą klasę wzmacniacza od Nad C370 do Studio 60 v5, teraz tylko trzeba dobrze go dobrać.

U mnie z Paradigmami wybornie sprawdza się Krell Kav 400ix. ale tu z reszta trzeba poruszac się z rozsadkiem i więdzą . 400 tka nie wybacza półśrodków a co gorsza błędów

Jakikolwiek nie wypróbujesz, będzie lepiej od tego Nada, one naprawdę nie są dobre.

http://www.audiostereo.pl/paradigm-11v7-wzmacniacz-do-8-tysiecy_117501.html

Zobacz tutaj, podobne kolumny, ten sam problem. Zaistniałe sytuacje mnożą się bez końca. Ludzie robią nagonke na Nady (szczególnie branża), a potem nie osłuchani to kupują.

Jak już pewnie pisałem, to nie daj sobie zmówić, że za kwote 6tyś złotych nie da się dobrze wybrać, bo to już całkiem konkretna półka sprzętu, zwłaszcza do tych kolumn.

Vincent to całkiem dobre połączenie do tych głośników, oczywiście każdy oczekuje innych smaczków. Ja na tych głośnikach co masz preferowałem kierunek poszukiwania właśnie w brzmienie dociążone na dole, zmiękczające brzmienie.

Np. na Cambridgeach (aktualnie mam najwyższy model końcówki) Paradigmy grały za ostro, za jasno, z kiepskim środkiem i zubożałym dołem.

Nie znam MF więc nie krytykuję, ale w ciemno bym go nie wziął, kosztuje majątek, a jest wiele opinii o jego romantycznych nastrojach muzycznych, co jakoś mi nie pasuje do tych kolumn. Nie polegałbym też do końca na opiniach posiadaczy tego sprzętu, często to są poszukiwacze goniący za "króliczkiem". Robi nagonke na jaki to dobry sprzęt, by potem było łatwiej go odsprzedać.

Witam

Ri.3236

Wszystkie Wasze, kolegów propozycje, opinie, czytam uważnie i biorę pod uwagę. Czytam i analizuję to wszystko bardzo dokładnie.

Chcę dobrać wzmacniacz na dłużej, nie na rok czy na 5 lat, dlatego chcę być ostrożny w wyborze, chcę dobrze trafić bez odsłuchu, aby potem nie żałować i nie odsprzedawać.

Temat z linka obserwowałem, ale ja nie wiem czy ten Atoll IN 200 byłby dobry do Studio 60 v5.

Tymczasem z tego co koledzy piszecie, jest kilka typów wzmacniaczy:

Musical Fidelity M6 500i

Musical Fidelity M6i

Vincent SV-237

Krell Kav 400ix

Osobiscie mam jeszcze na uwadze kanadyjczyka Anthem Integrated 225, nie wiem co o nim mysleć, poproszę kolegów o wypowiedż.

Nie mam siły już tłumaczyć, że sukces nie jest gwarantowany gdy będziesz polegał na opiniach innych.

Wtedy warto kupić coś popularnego, co łatwo odsprzedaż. W twoim wypadku Vincenta, Roksana...

Każdy audiofil przerobił co najmniej kilka sztuk wzmacniaczy, a co poniektórzy zmieniają je jak ja, co rok... wiele z nich gra dobrze, inne się nie nadają. Po prostu hobby,... lub choroba?

pozdrawiam i ja już odłącze się od dyskusji :)

Ri.3236

Więc kategorycznie proponujesz mi zakup Vincent SV-237 lub Vincent SV-236 MK i to będzie dobre połączenie ze Studio 60 v5 tak ?

Nie szukać dalej ?

Jeżeli tak podejmuję próbę zamówienia.

Który lepiej ?

Vincent SV-236 MK czy Vincent SV-237 ?

Ri.3236

Więc kategorycznie proponujesz mi zakup Vincent SV-237 lub Vincent SV-236 MK i to będzie dobre połączenie ze Studio 60 v5 tak ?

Nie szukać dalej ?

Który lepiej ?

A jaką kwotę chcesz maksymalnie na ten cel wydać?

dyzman69

Ogólna kwota to 4kgbp na audio, po zakupie Studio 60 v5, ale nie jest powiedziane, że wzmacniacz musi być do tej kwoty.

Chciałbym wzmacniacz, CD i okablowanie do kwoty 4kgbp (Mieszkam w Anglii, więc podaje w funtach)

Ri.3236

Nie szukać dalej ?

Który lepiej ?

Kolego Ty jednej spray nie chcesz zrozumieć ;-) Kolega nie pisze Tobie że to jest najlepsze rozwiązanie czy ja też nie twierdzę że np MF czy Atoll jest najlepszym rozwiązaniem.... Najlepiej jest to sprawdzić samemu ale jak nie masz chęci testować to niestety na coś trzeba się zdecydować i normalne jest że czysto teoretycznie lepiej jest kupić coś tańszego bo szybciej się sprzeda jakby coś nie wyszło niż kupić drogiego MF... Kolejna rzecz nie martw się kablami bo kable to na koniec się kupuje, a najpierw powinieneś kupić kolumny i elektronikę a pod to kupować kable... przecież nikt nie kupuje wzmaka pod kable jakie ma... jeżeli nie będą pasować to sprzedaż...

Następna sprawa Ty musisz być sam pewien ile chcesz kasy wydać na sprzęt bo jak czytam Twoje posty to Ty sam do końca nie wiesz tego...

Ostatnia sprawa jeśli w Polsce można się dogadać że wyślą wzmak do odsłuchu i jakby co to można odesłać oni kasę zwracają to nie wierzę, że w Anglii nie można zrobić czegoś takiego i być pewnym tego co się kupuje. Bo wszyscy to co Ci doradzają patrzą pod w względem siebie i to co nam pasuje i co lubimy, a nie pod względem Ciebie i tego co Ty lubisz... A to są dwie różne sprawy... i musisz to zrozumieć bo inaczej będziesz 3 miesiące kupował wzmak i po kupnie możesz być nie zadowolony.. a chyba nie o to chodzi..

Edytowane przez lolek126

lolek126

Rozumiem kolegę i zgadzam się z tym.

Ale powiedzmy w przybliżeniu, bez odsłuchu (bo nie mam takiej możliwosci), nie chcę też zamawiać potem odsyłać, można okreslić z Waszej strony jakim (urządzeniem), wzmacniaczem, najlepiej napędzić Studio 60 v5 i to czynicie ja wiem.

Co do kwoty, napisałem już kilkakrotnie, 4000kgbp na wzmacniacz i CD skoro kable póżniej.

dyzman69

Ogólna kwota to 4kgbp na audio, po zakupie Studio 60 v5, ale nie jest powiedziane, że wzmacniacz musi być do tej kwoty.

Chciałbym wzmacniacz, CD i okablowanie do kwoty 4kgbp (Mieszkam w Anglii, więc podaje w funtach)

To jest ju ż pokazna kwota więc zawracanie sobie głowy xindakami czy vincentami za 4=6 tys zł to raczej strata czasu. Myslisz o nowych urzadzeniach czy moga być uzywki?

Z takim bużetem jest w czym wybierac.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.