Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

radek862, 29 Sie 2007, 09:17

> jeśli słuchasz rocka i czasami(lub często) łojenia to lepiej na tym wyjdziesz niż z 40 ...takie jest moje odczucie

A moje dokładnie odwrotne. :-D No, ale może to syndrom pliszki i jej ogonka... ;-)

>radek862, 29 Sie 2007, 09:17

>

>> jeśli słuchasz rocka i czasami(lub często) łojenia to lepiej na tym wyjdziesz niż z 40 ...takie

>>jest moje odczucie - a czego ta wypowiedź dotyczy ???? Może to pomyłka ?? .

Wolfi miałeś rację .....

With SACD, there are two choices:

1. No conversion to PCM - a player containing DSD digital to analog converters is required. Use Analog-Direct connection to AVM/D2.

2. Use conversion to PCM - a player with DSD to PCM converter is required (e.g. Oppo 970). The advantage of conversion to PCM is that bass management can be performed, as well as time alignment, PLIIx, THX etc.

Some people want to have bass management without conversion to PCM - the only way to do this is with analog crossovers. Analog crossovers add more noise to the signal than digital crossovers, therefore this is not an good choice. Processors that accept DSD (few do, including the AVM/D2) are converting to PCM when performing bass management.

Nie wiem, czy to to samo, ale to wersji signature w katalogu jest tak:

S4 v.2 dedykowany stand 58,4 cm

S2 v.2 dedykowany stand 73,7 cm

Ja właśnie do swoich studio 20 planuję 75 cm

...jeśli ktoś jest z okolic Częstochowy ( promień wedle uznania ;) ) to mogę polecić człowieka, od którego kupiłem swoje... obsługa klienta bez zarzutu - po zakupie studio 20 gość przyjechał - pomierzył i po paru dniach miałem przerobione podstawki idealnie pod wymiar.:) kwestie pierścieni tłumiących wibracje itp. opcje nie stanowią problemu - wykonawca jest otwarty na nowe pomysły...

Ja do 40v4 zamówiłem standy o wysokości 54cm (liczonej z kolcami i resztą bajerów). Komplet kolumna+stand będzie miał wtedy wysokość ok. 110cm, tweeter będzie znajdował się te 2-3cm niżej (czyli jakieś 107cm).

Jak już wszystko stanie tam, gdzie ma stać, to Wam powiem, czy jest OK. ;)

lesio - moim zdaniem odpuść podłogówki (a już na pewno studio 60)... będziesz miał problem z basem... a co dwóch, które wymieniłeś - mam wrażenie, że 20 "lepiej" się tu nadają...ale - najlepiej jak weźmiesz dwie pary i porównasz bezpośrednio ;) pozdr.

W pomieszczeniach o jakiej powierzchni uzytkujecie studio 20 i studio40? nie chcialbym zeby basu bylo za duzo lub za malo. niedlugo ruszam na odsluchy ale chcialbym poznac wasze zdanie,poniewaz odsluch bedzie kolo godzinki a u was jest juz na co dzien. wiec mozecie sie wypowiedziec o dzialaniu dlugofalowym.

kerikawon

Dziekuje za odpowiedz. Czyli studio20 jeszcze do mniejszego? Chodzi mi o energiczny bas w nagraniach rockowych taki zeby bylo mozna go "poczuc" moze lepsze beda jakies podlogowki paradigma?

lesio, 3 Wrz 2007, 18:33

>Czyli studio20 jeszcze do mniejszego? Chodzi mi o energiczny bas w nagraniach

>rockowych taki zeby bylo mozna go "poczuc" moze lepsze beda jakies podlogowki paradigma?

Niekoniecznie. Kiedyś porównywałem "20-tki" z "100-tkami" ;-) I nie uważam żeby na 17m2 "20" nie dały energicznego basu w nagraniach rockowych :-) Myślę że dadzą odpowiedni "power", tym bardziej że różnicę w cenie warto włożyć w droższy wzmacniacz a wówczas :-D

pozdr

Ja grałem na 20v3 w pomieszczeniu 25mkw o wysokości 3.15m. I było spoko. Oczywiście, obecnie 40v4 lepiej grają i lepiej wypełniają pomieszczenie dźwiękiem, ale i poprzednikom nie brakowało energii i wykopu.

Te kolumny lepiej będą grać w większych pokojach, niż w zbyt małych (np. 12mkw - moje 20v3 zupełnie się nie sprawdziły już w takim pokoju).

Niekoniecznie i jeden i drugi głośnik Paradigm sprawuje sie dobrze w takim pomieszczeniu , Różnica polega na czułości oraz na szczegółowości i dokładności .40 mają znakomicie lepsza średnicę oraz lepiej różnicowany bas w skrócie więcej słychać......

Czyli 40 nie powinny dudnic w 17m? natomiast 20 nie beda za male? wybor jest prosty,skoro 40 lepsze...to musze umowic sie niedlugo na odsluch.

W zestawieniu z nadem 352 i cd 542 ktos moze sprawdzal?

lesio, 4 Wrz 2007, 13:45

>Czyli 40 nie powinny dudnic w 17m?

"40-tki" to takie obcięte "60-tki", a "20-tki" wcale nie są małe (patrz wpis "Snajpera"). Sugerowałbym wpłacenie kaucji i sprawdzenie obu. Kerawikon wielokrotnie stwierdzał że dystrybutor chętnie się na taki wariant zgadza.

pozdr

i - moim zdaniem - przy basie tanich Nadów (miałem 320 bee rok a 352 parę dni) byłbym ostrożny z paradigmami bo bas może zdominować resztę... dla mnie te nady mają cienką górę ...jednym słowem - te kolumny to będzie "przyszłościowa górka w systemie jaki masz" - rozwiązanie przyszłościowe lub początek hard core jak kto woli hehehehe;P)

Matko Boska i się zaczeło, już coś nie pasuje, chciałoby się trochę inaczej.

NAJGORSZE jest jednak to, że dzisiaj chciałem sobie popatrzeć na głośniczki bez maskownicy i CO SIĘ OKAZAŁO??!!

W jednej kolumnie głośnik wysokotonowy jakby stracił kolor przez wytarcie, w górnej części jest również trochę przerysowany jak się okazało po dokładniejszym zbadaniu. Najdziwniejsze, że jest to, że albo pod, albo tuż obok tej pionowej ''ochronki'', więc wygląda to jakby to o nią głośnik uderzał!!! No i teraz nie wiem. Przełączam raz jeden raz drugi głośnik i wydaje mi się, że coś jest nie tak, brat znowu twierdzi, że nie ma różnicy w dźwięku.

Jeśli jest coś nie tak to jak to jest z gwarancją??

Ale się normalnie ze stresowałem.

Czy ktos z paradigmowcow moze posiada jakies polskie recenzje prasowe studio 20 lub 40?

Osobiscie jestem w posiadaniu recenzji z hi-fi 1/2004 paradigm 20v3.

Wiem iz w hi-fi 4/2002 byla recenzja studio40v2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.