Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Rowniez gratuluję zakupu

Don111: Okej, po prostu podaj propozycję kolumn, które grają ciepło na średnicy i na górze tak, by riffy brzmiały soczyście i wyraźnie.

Generalnie odsłuchałem RX8 i faktycznie lepiej brzmią pod tym kątem od Studio 60, ale z kolei 60-tki wyciągają więcej detali, tworzą lepszą scenę i jest 100x lepszy bas, który bardzo dobrze wypełnia górę. RX8 mają bas przerysowany, kick zbyt uwydatniony, jakiś taki nienaturalny, z tendencją do dudnień.

60v5 kontra 60v4... hm, ciezko je porównać, na górze grają podobnie, bas jednak w v4 bardziej soczysty, z większym wykopem, fajnie głęboko schodzi, że odsłuch kontrabasu czy gitary basowej to czysta przyjemność, mała tendencja do dudnień;

w v5 jest zbyt krótki i taki punktowy, IMO potrzebny do nich subwoofer, rowniez brak tendencji do dudnień.

Tak bym to ocenił na chwilę obecną.

Swoje musze wygrzać i obowiązkowo zmienić piec. Odsłuchałem, porównałem i przezyłem szok - niestety. Musze szykowac kolejne kpln

Edytowane przez ar_w

CA 851A

Aha, nic nie napisałem o średnicy w 60v5 i v4

V5 ma cofniętą w innym miejscu niż V4 i chyba w bardziej korzystnym pasmie, przez co wydają się brzmieć lepiej.

Jakby podzielić srednicę na partię, to V4 ma cofniętą wyższą partię srednicy, a V5 niższą

Mczaj napisał, ze podales wcześniej ze jest mnowstwo kolumn w tej cenie lepiej wykonanych to może podalbys chociaż ze 3 kolumny

Już podałem jakieś przykłady, gdzieś kilka postów wyżej. W ogóle w tej cenie nie trafiają się już kolumny z takimi wstawkami. Tak czy siak to wszystko jest do przełknięcia jeśli kolumny grają dobrze, a Paradigmy grają dobrze jak na swoją cenę, tyle że trzeba mieć pewne preferencje ustalone. Ja po kilku parach Paradigmów zmieniłem kierunek i powrót jest niemożliwy. Nie mogę podać kolumn idealnych na średnicy w tej cenie (przynajmniej nie będą to duże podłogówki).

Chcesz coś co spełni oczekiwania to celuj w używki, teraz masz np Dynaudio Focus II 220 za 4,5 tys. - ale to nie jest kolumna grająca agresywnie, jak chcesz coś z wykopem do mocniejszej muzyki - Infinity Kappa 8.2 - zjedzą te Paradigmy od dołu do góry, zobaczysz co to jest potęga dźwięku i dynamika wgniatająca w fotel, oczywiście przy lepszej jakości każdego pasma. Tak samo Infinity Renaissance - tutaj jest super bas i średnica, mniejszy wykop ale niesamowita głębia przestrzeni (nie grają agresywnie na twarz).

Hej koledzy mysle ze i tak nie dojdziemy do jakiegoś konsensusu bo każdy z nas ma na swój sposób racje, kolega Don ma inne spojrzenie na wygląd i ok ma takie prawo każdy może oceniac jak komu co się podoba i z tym nie ma co dyskutować.... ja np. , w zyciu bym nie kupil do salonu kolumn infinity tych co Ty masz Don z kilku powodow ze jak dla mnie sa one olbrzymy i nie bardzo mi się podobaja , dwa zona by mnie z nimi wywalila przed dom i kazala sobie je postawić miedzy drzewkami owocowymi... wiec masz super wyrozumiala zone :-) i mam nadzieje ze mieszkasz w domu bo takie kolumny w bloku tej wielkości to jak dla mnie zbrodnia... trzy nie możesz pisać ze te kolumny zjedza paradigmy bo tych kolumn nie można porownac do siebie kolego z całym szacunkiem jaki mam do ciebie a wiesz ze mam duzy szacunek do ciebie:-), a każdy z nas może tu kilka napisac kolumn które zjedza infinity tez od dolu do góry tylko trzeba inna kwote zaplacic wiec tak można się przekomarzać do ciemnej nocy... nie istotne... i ostatnia sprawa zawsze kupuje nowe rzeczy , kupuje to wyłącznie na co mnie stać bo wole nowe niż używane i we wszystkim co mam w domu...... nowe rzeczy sprawiają mi więcej radości... i jest to nieocenione jak rozpakowuje nowe kolumny kupuje nowy samochod, nowe zegarki ,nowy dom itp. rzeczy.... nie będę się ropisywal każdy wie co mam na myśli... I ostatnia sprawa Don czy sprawdzales te kolumny dynaudio kontra paradigmy w kinie domowym.... jak nie to weź sobie sprawdz jak będziesz miał możliwość i zobaczysz czemu wybrałem P. a DA.......DA sa fajne ale tylko do stereo ale jak już mialbym do stereo kupic kolumny to nie wiem czy to nie bylyby Pro Aci.... choć na 100% nigdy nie myslalem pod tym wzgledem... Kwestia co komu do czego potrzeba jak tylko do stereo to można się bawic ale jak komus potrzeba i do kina i na tym kinie bardzo mu zależy i do stereo ale troskze mniej na tym zależy to trzeba cos kupic co i w jednym się sprawdzi i w drugim mniej zaboli.... Moja konkluzja jest taka Panowie cieszmy się z tego co mamy uwagi wymieniajmy bo to pomoze nam i innym w roznych wyborach a pamiętajmy ze zawsze jest cos lepszego cos fajniejszego na tym swiecie niż to co my mamy w domu ...... Bo przecież zycie to nie tylko kino domowe czy stereo jest tyle fajnych rzeczy do robienia i na wszystko uważam trzeba mieć kase żeby przezyc swoje zycie godnie bo jest tylko jedno- wiec zycze wszystkim udanego weekendu długiego a ja we wtorek wylatuje z rodzina gdzies gdzie jest cieplej :-) ale biore ze sobą kompa to będę z wami na bieżąco :-)

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dynaudio Focus II 220 to zacne kolumny, ale bardzo wymagające wobec wzmacniacza. Faktycznie, używane można dostać dość tanio, ale to dopiero początek wydatków, bo wzmacniacz który je porządnie napędzi będzie droższy od kolumn.

Mam parę Dynaudio 52SE i po przesiadce na Studio 100v5 nie czuję braku średnicy, sypiących się gwoździ itp. Nie mam uwypuklonych sybilantów, jeśli źródło gra gładko, to wokale są gładkie. To są przejrzyste kolumny i słychać na nich każdą zmianę charakteru źródła, kable też niestety słychać. W potocznej opinii słodzące Dynaudio też można tak zestawić z resztą systemu, że krew będzie leciała z uszu.

Ja szanuje Dyn audio to sa fajne kolumny ale moim zdaniem to sa kolumny do stereo a nie do kina a przy okazji lubi się stereo ale nie jest się maniakiem stereo...,,,,,,( chyba ze mowa o jakiś kolumnach za powiedzmy 20-30 tys - takich nie sluchalem ) ja specjalnie zrobiłem taki myk ze przywiozłem kolumny paradigmy z jednego salonu do drugiego w którym były dynaudio i podlaczyli mi to pod kino 5.1 i naprawde te same kawałki w filmie przy tej samej glsonosci widać roznice było na korzyść paradigmow..... po czym pan tez to slyszal chcący mi sprzedać te kolumny i stwierdził ze paradigmy sa typowymi kolumnami kinowymi i ciężko będzie je pobic w tym aspekcie ,,,, ale wcześniej mowil mi ze dynaudio będzie lepsze i w jednym i w drugim bo jak w stereo jest lepsze cos to i w kinie również będzie lepsze.... a prawda jest taka ze nigdy nie sluchal paradigmow.... a dyn audio to zupełnie inny dźwięk w stero znacznie lagodniejszy ale ja sobie tych fajnych kolumn nie wyobrażam jak można sluchac na nich np. cięższego rocu czy metalowej muzyki .....także to tez zależy co każdy z nas slucha.... ale zgadzam sie z kolega ze i dynaudio jak się podlaczy do czegos co nie pasuje im to można popsuc dźwięk...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Do kina faktycznie te P się sprawdzają doskonale. A ten bas, ah.

lolek, które konkretnie Dynaudio słuchałeś i który to salon chętnie wypożyczył zestaw na odsłuch? ;)

Aha, i z ktorym zestawem nie wyobrazasz sobie sluchac rocka i metalu? Dynaudio?

PS. Moje P sie powoli wygrzewają, bo ewidentnie nabierają brzmienia. Ale kluczem do sukcesu to i tak bedzie wymiana pieca

Mczaj na razie wrazenie to ni jakie bo ja nie mam czym je napedzic obecnie mam amplituner onko 602 wiec wiesz ciezko czym takim napedzic amplituner i bluray bede mial gdzies na okolo polowe maja wiec na razie poprostu graja sobie zeby troszke sobie pochodzily... roznica jest bardzo duza miedzy monitorami ktore mialem dotychczasz wiec jest dobrze ale na wieksze wrazenia musze poczekac bo niestety na wszystko co drozsze w Polsce trzeba czekac nie wspomne tu juz o velodyne gdzie na spl 1200 rowniez musze sobie poczekac i na inny kolor niz zakladalem ale takie zycie niestety.... AR-W ja odsluchiwalem w Wawie ale to tak poprzez inny salon inaczej nie daloby rady

( znajomy znajomego ) ciezko jest cos posluchac dynaudio poniewaz sa to drogie kolumny i malo kto je ma na miejscu... ja sluchalem jak sie nie myle to one nazywaly sie Excite X 36 cos kolo 10 tys jak dobrze pamietam ..... w kinie Paradigmy zabily te kolumny, w stereo to tak jak napisalem wyzej ( mysle ze wiekszosci osob dynaudio lepiej sie spodoba ze wzgledu na barwe, ale i ponad 3 tys wiecej kosztuja ) generalnie bardziej podobaly mi sie w stereo Triangle Genese Quartet i powiem szczerze ze naprawdę juz myslalem powaznie o nich niestety onkyo 5010 nie bardzo radzi sobie z tymi kolumnami trzeba kupic do nich jakis wzmacniacz lub koncowke mocy a to na razie nie wchodzi w gre , nawet w kinie byly znacznie lepsze od dynaudio a prawie te same pieniadze, ale paradigmy w kinie najbardziej mi sie podobaly.... ale kto wie czy nastepne to nie beda traingle...:-) Mi co sie podoba tez w paradigmach studio 60v5 to fakt ze gabarytowo sa to nie zaduze kolumny a to ile maja basu i jak jest on kontrolowany i jaka jest dynamika tych kolumn to nie moge sie nadziwic plus cena niezla daje efekt ten ze ludzie chetnie je kupuja... podobno... Ale powiem wam uczciwie ze jak pierwszy raz je zobaczylem to chcialem od razu wyjsc z Polpaku bo nie wierzylem ze cos to zagra z tak malymi glosnikami , ale jak gosc mi puscil pisoenke zespolu nightwish to pamietam do dzisiaj jak z kolega sobie siedlismy bo stalismy wtedy, nie wierzylem ze to te kolumny graja... :-) I z ciekawostek podam tez podlaczyli wtedy mi suba dynaudio cos okolo 8 tys czy ponad 8 tys ( nazwy nie pamietam ) mniej wiecej te pieniadze co velodyne spl 1200 ultra to powiem wam ze velodyne nie ma co z nim robic .... ale tu Panowie obydwaj z salonu powiedzieli otwarcie ze suby to nie jest mocna strona dynaudio... dla ciekwostki podam ze salon jest w chwili likwidacji lub juz go nie ma bo niestety na same drogie kolumny ludzie tak nie leca jak na kolumny z kazdego przedzialu cenowego.... a odsluchy po 150 zl tez dla ludzi dzialaja odstraszajaco.... a tam byly w wogole kolumny z wysokiej polki a na pewno bardzo drogie, ale jest kilka sklepow w Wawie gdzie sa sprzedawane dynaudio tyle ze tam nie ma za duzego wyboru niestety tylko na zamowienia ewentualnie cos mniejszego czy cos tanszego z podlogowek... Sklepy nautilus sprzedaja miedzy innymi jak sie nie myle dynaudio. Pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

Wiesz co, idąc dalej porównaniem V4 i V5, to fajniutki bas mam na mysli w V4.

Jakos w V5 nie przypadł mi, bo o ile góra w tych wersjach gra podobnie, środek jest w innych miejscach cofnięty, choć już czuję, że u mnie lekko wychodzi na wierzch, tak dół dość znacząco się różni.

Po prostu praw fizyki nie oszuka, 14-tki mają dośc wysokie fs, oraz spore magnesy dające niskie Qts (kojarzycie parametry Thiella Smalla wykorzystujące do projektowania kubatury?) nie daje najlepszych rezultatów pod względem głębi basu, prócz tego, że mają wspaniały impuls a bas jest krótki i zwarty, ale właśnie to lekkie rozciagnięcie i niskie zejście nadaje dźwiękowi mięsko i głębie, jak to ma miejsce w V4, wliczając w to prawie 2x większą kubaturę (objętość).

Powiem szczerze, że jakbym nabył V5 i odsłuchał gdzieś V4, to bym się wkurzył, a w tej konfiguracji dając za swoje nówki Paradajmy 3500pln, zostaje czekać na koncowy efekt po calkowitym "rozruszaniu" głośników i pracy z nowym piecem, by zyskać maksymalne zadowolenie.

Zawsze bede miał mozliwosc wymiany kolumn jesli ostatecznie nie podpasuje gdy znajde coś jeszcze lepiej brzmiącego (Focus 220, 360?), bo w tej cenie zakupu calkiem mozliwe, ze nawet nie bede stratny.

Pozdro i sluchaj ich teraz jak najdluzej - ja w swoich "daję po garach" dość konkretnie ;) ale bez sadyzmu

Edytowane przez ar_w

Focusy 220 na bank zagrają lepiej, pod warunkiem, że na piec wydasz 10000.

Dynaudio świetnie grają rock i metal z mocnymi wzmacniaczami. Wtedy jest twardy bas, uderzenie i mięcho.

Ar-w wiesz tak naprawdę to tobie maja się podobać i jak ci się to podoba to ok , mi bardziej odpowiadają v5 i pod względem dzwieku a już nie wspomnę jesli chodzi o wygląd ale to tak naprawdę nie ma znaczenia bo i Ty i ja mamy być zadowoleni wiec jeśli jesteś zadowolony to spoko... Dynaudio fajne kolumny ale nowe swoje kosztują i tak jak kolega wyżej napisał trzeba dac te 10 tys. za piec ale jak już mialbym nowe dynaudio kupować kupiłbym wyżej wymienione triangle + piec.... choć tych focusow nie sluchalem ale podejrzewam ze one sa droższe niz Excite X 36 jeśli sa droższe to podchodzą pod Paradigmy signature S3 a wtedy nie wiem czy nie chciałbym wlasnie tych kolumn.... ale tak czy siak potrzebny jest piec do tych PS S3 czy do dynaudio..... chyba ze ktoś lubi używane kupować, ja tylko nowe rzeczy kupuje i tego nigdy nie zmienie, za dużo radości daje mi otwieranie nowych pudelek i czucia tego zapachu i wszystko co związane jest z nowymi rzeczami :-) to uczcucie jest bezcenne...:-) Pozdrawiam.

Zgadza się, porównywanie nowych sprzętów z używanymi jest bez sensu, tak samo jak wiadomo, że w cenie nowego Golfa można kupić używaną S-klasę, tylko co z tego? Nie rozumiem po co w klubie ciągłe smęcenie, że można kupić coś innego, że dynaudio albo srynaudio - no wiadomo ż zawsze można kupić coś innego, tylko że co to ma wspólnego akurat z klubem Paradigma, takie refleksje można umieszczać w każdym jednym klubie, w klubie X że można kupić Y, w klubie Y że można kupić Z, w klubie Z że można kupić X i tak bez końca i bez sensu.

Zgadzam się z kolega rozmawiajmy o paradigmach bo to fajne glosniki i żadna inna firma tego nie zmieni...;-) a na pewno np. w klubie dynaudio nie rozmawiają o paradigmach...:-) Pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

Dobra, chłopaki,.

Jaki macie sprzęt, który towarzyszy Waszym Paradajmom?

Marka, model, źródło też mile widziane.

Zastanawiam się nad zmianą. Xindak XA6950 to dobry wybór? Tylko czemu ma tak niski współczynnik tłumienia? (damping factor = 59 dla 4ohm)

Myślę jeszcze nad Denonem PMA-1500 (1510 niby nowsza wersja, ale widzę sporo mniejsza moc i pytanie czy na pewno lepsza), no i DF aż 220 dla 4ohm, więc różnica spora do Xindaka

+ źródło DCD-1510, które podobno gra muzykalnie i z ociepleniem.

Stąd pytanie co byście polecali, co macie i ew. co chcielibyście mieć za w miarę przyzwoite pieniądze (piece za 10tyś pln odpadają - nie sram pieniędzmi ;) )

Edytowane przez ar_w

Widzę, że ostatnio na forum jest nowy fetysz : współczynnik tłumienia. Ktoś rzucił, że czy wyższy tym lepszy bas, no i poszło. Idąc tym, jakże prostym i wygodnym tropem, łatwo dojdziemy do wniosku, że np. denon pma 1500 ma lepszy bas od:

- krella S300i - współczynnik tłumienia 86

- accuphase e-450- współczynnik tłumienia 109

- większego i mocniejszego brata - denona PMA 2010 (a jakże) - współczynnik tłumienia 95

Otóż nie ma lepszego basu. Miałem u siebie w domu na testach Accu 450 i jego bas był jak zły pies na łańcuchu, o 2 klasy lepsze uderzenie i kontrola od denona 1500ae, którego miałem przez ponad rok. I DF nie ma tu jak widać nic do rzeczy.

Sugeruję zapoznać się również z opisami brzmienia basu tego Krella z linka, a następnie skonfrontować je z wynikami pomiarów DF:

http://audio.com.pl/testy/krell-evo402-+-evo222:2

Tylko z tym podawaniem tego parametru przez producentów też jest różnie, bo jedni podają go dla 8ohm inni dla 4ohm, jeszcze inni dla 1kHz a czasami można spotkać taki podany pełnym paśmie i bądź tu mądry. Trochę przypomina mi to podawanie czasu reakcji matrycy w monitorach ci co podają 2ms (GTG albo G2G) Grey-to-Grey) a ci co mają czasy zbliżone do 8ms podają White-to-Black. Ale przeczytałem gdzieś kiedyś taką oto mądrość:

cyt: "Sławny i modny ostatnio termin DAMPING FACTOR (współczynnik tłumienia) to stosunek rezystancji wyjściowej wzmacniacza do rezystancji obciążenia - głośników. Im wyższy jest ów "DF" tym jest lepiej. Nie będę tu wchodził w szczegóły... Ważne jest, że w następstwie opisanej wyżej modyfikacji wraz z dołożeniem dodatkowych tranzystorów wyjściowych - rośnie wydatnie DAMPING FACTOR"

mczaj: zagalopowałeś się troche i błędnie oceniłeś moją interpretację tego parametru.

Myslisz, ze przeczytałem sobie tu i ówdzie o DF i się ślepo tych informacji trzymam, nie.

Troche złożyłem subwooferów, może nie mam wiedzy i doświadczenia by sie zakwalifikować do profesjonalistów, ale jako takie rozeznanie mam w kontekście parametrow i ich wpływu na odsłuch.

Należałoby może najpierw zdefiniować co to jest lepszy czy gorszy bas.

Akurat niski DF wzmacniacza przy współpracy z kolumnami, które mają bardzo niski Qts, a z pewnością do takich należą Studio 60v5, bo mają ogromne magnesy osiągając spore Bl, co przy małej powierzchni membran i automatycznie małej masie drgającej daje algebraicznie Qts - idę o zakład - nawet mniejszy od 0.25, może nawet 0.20.

To daje bardzo krótki impuls, sporą twardość basu, strome schodzenie ch-ki od czestotliwosci granicznej, jak dla mnie taki bas jest suchy i bez wyrazu i bardziej uderza "kickiem" niż mięsem (dlatego najpierw trzeba zdefiniowac pojęcie dobrego basu).

Takie odtwarzanie basu można poprawić własnie niskim wspolczynnikiem tlumienia wzmacniacza, ktory nieco ten bas rozciągnie i zejdzie w dół, przez co z basu zaczną wypływać soki, ale może wlasnie sa i tacy którzy taki bas lubią (szybki, krótki, uderzający górnymi rejestrami)

W moich 60v4 Qts jest dość spory, więc tłumienie samo w sobie nie jest takie dobre, bas przy moim obecnym wzmacnaiczu, który po zmiankach z pewnoscią ma DF w okolicy ~200 odtwarza idealnie, ale przy niskim DF prawdopodobnie rozciągnie się na tyle, że stanie się "rozlazły", mało kontrolowany, jak to się pisze na forum, z tendencją do dudnienia.

Więc zgodze się z tym, ze nie zawsze im większy DF tym lepiej, po prostu trzeba bardziej na to patrzeć pod kątem dopasowania do kolumn

Edytowane przez ar_w

Mi bardzo pasuje wzmacniacz marantza Pm Ki peral lite i z roznymi kolumnami sluchalem go ( B&W, Paradigm, dali, viena acoustic ) i mi sie podobal ten wzmacniacz a i cenowo za nowy nie jest bardzo duzo, tani nie jest ale mozna sie zastanowic.... ja swoje paradigmy bede sluchal na amplitunerze onkyo 5010 i odtwarzaczu cd marantz SA ki pearl lite, a kiedys pewnie cos sie kupi jakis wzmacniacz czy jakas koncowke mocy ale na razie o tym nie mysle.... a propo basu to ja osobiscie wole szybki, kontrolowany bas niz taki rozciagly i paradigmy studio taki maja -przynajmniej ja takie mam odczucie ... dlatego rowniez bardzo mi sie podobaja suby velodyne sa swietne bardzo szybkie i kontrolujace bas jak trzeba to uderza w czasie akcji w filmie....i pomimo ze swoje kosztuja te suby to uwazam ze naprawde warto wydac kase jak ktos lubi kino domowe a i w muzyce sie sprawuja swietnie...

Należałoby może najpierw zdefiniować co to jest lepszy czy gorszy bas.

Accu 450 podobnie jak końcówka Ushera miały pod każdym względem lepszy bas od denona 1500ae (i szybkość, i masa, i rozciągnięcie) pomimo niższego DF, więc nie ma za bardzo co dywagować co to znaczy lepszy bas itd. Po prostu DF jest tylko jednym z parametrów wzmacniacza i sam jeden nie decyduje o jakości/kontroli basu.

Jak ma być ekologicznie, to może coś z Audiomatusa. Większość konkretnych wzmacniaczy z trochę wyższej półki ciągnie po 50W w spoczynku, więc 120W to znowu nie tak dużo.

AR-w wiadomo ze onkyo 5010 to nie to co wzmacniacz stereo czy jakas koncowka mocy ale sluchajac na odsłuchach dawal rade z tymi kolumnami , pewnie z jakims wzmakiem będzie lepiej ale coz na razie będzie ten amplituner ... żeby CA były ladniejsze z wyglądu i były zrebrne to kupiłbym CA amplituner bo one maja po 1,5 kW poboru pradu a onkyo 1160 W ale niestety CA wyglądem mi nie odpowiada i nic na to nie poradzę a w przyszłości pomysle może i cos dokupię do mojego zestawu... Arcam znowu 600 kosztuje około 20 tys wiec lepiej kupic mi teraz onkyo a później za te peiniadze lub pdoobne wzmak ....w kinie nawet sluchalem tych kolumn przy 5.1 z onkyo 5010 na 35 metrach i dawal rade taki metraz napedzic atmosfera filmu.... i naprawdę mocy nie brakowało a jeszcze bylo na gałce co do wcisniecia... :-) a w stereo będzie wiadomo gorzej ale coz zrobić takie zycie... jak podlaczylem wlasnie PS100v5 tam już było odczuwalne brak mocy czy tez jak triangle podlaczylem a tutaj w studio 60v5 było dużo dużo lepiej... dla mnie stereo jest na drugim miejscu pomimo ze lubie sobie posluchac muzyki i troszkę mi się tych plyt cd uzbieralo .... i tak się wlasnie zastanawiam jak juz troszkę się wygrzeją te kolumny i gdzies około 20 maja pojawi mi sie w domu onkyo 5010 to przesłuchanie samych około 300 plyt cd to troszkę czasu zejdzie nie wspomnę o filmach chociaż tych lepszych żeby na nowo obejrzeć :-) Pozdro...

Edytowane przez lolek126

kurde, piec Xindaka odpada. 120W w spoczynku? Wolne żarty.

Jakieś propozycje może macie ciekawsze?

Może Roksan Kandy? http://audio.com.pl/testy/roksan-kandy-k2-cd-+-kandy-k2-amp:2

AR-w wiadomo ze onkyo 5010 to nie to co wzmacniacz stereo czy jakas koncowka mocy ale sluchajac na odsłuchach dawal rade z tymi kolumnami , pewnie z jakims wzmakiem będzie lepiej ale coz na razie będzie ten amplituner

Ja mam w domu TXNR5007 i będę niedługo podłączał go pod Studio100 żeby się "zapoznać" dźwiękowo - szkoda, że Onkyo od 5009 wzwyż nie ma możliwości mostkowania końcówek (funkcja BTL) , ja teraz tak używam u siebie z Focalami i jest to spora różnica na korzyść.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.