Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy ktoś może mi doradzić czy uzyskam poprawę dźwięku inwestując w kable głośnikowe QED SILVER ANNIVERSARY Mam studio 40v3 i studio 20v3 Amplituner Pioneer VSX AX4AVi DVD Pioneer DV 989AVi Kable sygnałowe QED QUNEX SILVER SPIRAL

Mysle, ze przechodzac ze zwyklych kabli (ktore czesto zamulaja) na QED-y to poprawisz brzmienie. W gazetach kabel ten ma dobre recenzje, ale czytalem w necie opinie kilku kolesi, ktorym ten kabel nie podszedl. Osobiscie ich nie sluchalem, ale na Twoim miejscu przeszedlbym na cokolwiek zamiast zwyklych kabli do takiego sprzetu :)

Na razie byle jak. Ma dopiero 12godzin grania za sobą. Myślę że jeszcze z dwa tygodnie będzie się docierał i dopiero wówczas zacznę kalibrację. Wykorzystam do tego specjalny samplerek Chesky Records.

pozdr

http://serv15v.2.patrz.pl/

http://subwofer.patrz.pl/

To z mojego pierwszego "bliskiego spotkania III stopnia" ;-) No cóż, mogę potwierdzić że jest to jedyny mi znany (prawdopodobnie są inne ale ich nie słyszałem) subwoofer którego nie słychać! Jest rewelacyjny.

wolf, 5 Wrz 2008, 18:08

>Poniżej masz zdjęcie patentu. A są to po prostu słomki przycięte na długość rury basrefleksu

czy dobrze myślę:

zamiast jednego dużego "podmuchu" mamy kilkadziesiąt drobniutkich, które nie powodują takiego "bałaganu basowego, przy czym ilość "wypompowywanego" powietrza jest identyczna i nie zmienia ona charakterystyki basowej kolumny ?

czy jednak jest nieco inaczej w praktyce ? proszę o szczegółową informację bo mnie ten "patent" mocno zaciekawił ;)

=>don11

Teoretycznie przy małych przepływach/prędkościach powietrza czyli generalnie małych wychyleniach membrany opór otworu się nie zmienia czyli działa jak normalny basreflex. No ale przy małych wychyleniach mamy małe zniekształcenia i łatwą kontrolę głośnika tak więc nam otwór nie przeszkadza a ułatwia oddanie niuansów basowych. Natomiast przy dużych wychyleniach i dużych prędkościach przepływu opór otworu gwałtownie wzrasta a co za tym idzie obudowa zachowuje się jak zamknięta co ułatwia kontrolę basu w jego mocniejszej postaci. Tyle teoria. A w praktyce każdy może sprawdzić jak zachowa się jego kolumna z patentem "Słomeckiego-Dodrinka" koszt minimalny.

=>GT

Mieszkam w starym budownictwie. Metrowe ceglane mury :-D Ale spoko subwofera nie słychać, zero dudnienia, tylko muzyka. 2 razy go odsłuchiwałem zanim się zdecydowałem na zakup. A kupiłem servo dla odtwarzania muzyki, aczkolwiek przy filmach też daje radę ;-)

dzięki Wolf za info, jak przetestuję to na pewno dam znać jakie są różnice w dźwięku

a fajnego masz tego suba, zazdroszczę :)

tak się tylko zastanawiałem jak by on wypadał w porównaniu do Velodyne CHT 15R, mniejsze modele podobno znakomite są do muzyki a cena tego modelu 15R jest o połowę niższa od Paradigma

Możliwe, tylko że servo15 miałem okazję posłuchać w sklepie. Później posłuchałem go w domu przez tydzień czasu. Minął rok czy dwa i kupiłem ;-) To już jest za duża kasa żeby brać w ciemno :-|

jaamar1, 24 Wrz 2008, 14:50

>Jak słowami można opisać dźwięk każdego z nich?

http://www.superaudio.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=98&postdays=0&postorder=asc&start=45

A w początku wątku opisuję pierwsze moje spotkanie z servo. Generalnie oba subwoofery są nieporównywalne

pozdr

Hm .Porównywanie Servo 15 v2 z Ultracube 12 mija się z celem ,Servo jest Ponad wszystko .

Oczywiscie Ultracube 12 jest znakomicie lepsze od starego PS-1200 V4. już nawet pomijajac to,

że to jakby wyższa linia . Nastepcą linii PS jest nowa Linia DSP a tu PS-1200 gra moim zdaniem gorzej .DSP już nadaje się do słuchania stereo ,czego nie można było powiedzieć o lini PS .

aldam, tak na moje oko, to jest nowe Studio 40 v5 !!!!Studio 20 V5 to takie małe cos z 13-teczką

i owalnym bassrefleksem.

W sprzedaży gdzieś w przszłym roku, koło lutego może.

Nawet mnie nie załamuj...nie będzie już tradycyjnej dużej 40.

no i ten mały głośniczek w 20... Miałem nadzieję, że to jest 16,5cm. Jeszcze nic dobrego nie słyszałem z 13 cm głośnikiem.

Są śliczne, Studio 60 v.4 przy nich to niezgrabne klocki. A i porównanie do KEFów IQ celne, same je miałem przed Paradigmami :) Można powiedzieć, że z punktu widzenia designu to pewien mix z KEFami XQ40. Ciekawe jak hałasują.

Ech, Gilmour pięknie grał w Stoczni... Wspomnienia wracają :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.