Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mialem już wpis na stronie 18.Do moich Paradigmow studio 20V2 miałem podpięty Ultralink jakiś tani za 15 zł/cena z 2002r/.Teraz mam podpięty kimber 4PR i według mnie jest gorzej.Niby jest lepsza rozdzielczość większa dynamika i większe zróznicowanie basu,który potrafi zejść niżej ale całościowo odbieram muzykę gorzej.Zrobilo się jakoś sterylnie sucho szorstko zniknęła muzykalność i ciepło którą oferował taniutki ultralink. Poza tym teraz przy małym wysterowaniu potencjometru /7,30-8,00/ słuchając wieczorami górne pasmo jest uwypuklone i mam slabą czytelność średnicy i basu.Nawet loudnes nie pomaga.Czyli co? kimber z Paradigmami nie gra ? A Audioquest 6+ lub sonic link by się spasowały? A może lepiej nie zawracać sobie głowy i wrocić do Ultralink/tamten musiałem zwrócić koledze,który zauważył że jego B&W 602S3 grają milej dla uszu niż kimber /.Jeśli już ultralink to który z obecnie produkowanych/max do 100 zł za metr no chyba że tańsze nie będą gorsze to oczywiście wolę wydać mniej/Paradigm zaleca Ultralink do swoich zestawów czyli pewnie coś w tym jest.Proszę o porady.

Black Rhodium S 300 bi-wire o nazwie Horizon dobrze się sprawdza, mam go od lat, dynamika, bas, muzykalność - zamrażana srebrzona miedź w środku siedzi :)

Mirekjon.,wszytko zależy od kaski , ja bym na twoim miejscu wypożyczył, i posłuchał przepracowany Ultralink MBW-412 .z rolki chyba cena sugerowana to 65 zł z metra .Jest to typowy kabel do podwójnego drutowania .

http://www.koda.pl/produkt/88/KABEL_GLOSNIKOWY_ULTRALINK_MTP-412_125*_(BI-WIRE)

zyzio, 22 Paź 2008, 11:09

>http://www.allegro.pl/item464965880_glosniki_podstawkowe_paradigm_studio_20.html - dobra cena !

Cześć Zyzio.

Cena dobra i... Pozamiatane:) Mój koleżka już się cieszy. Zobaczymy jak będzie po odsłuchach.

=> radoslavm

Tu nie było nad czym się zastanawiać, nawet Monitor 3 drożej chodzi :))) Mam nadzieję, że są w bardzo dobrym stanie jak pisał sprzedający :)

zyzio, 22 Paź 2008, 15:46

Stąd też od przesłania przeze mnie linku do momentu zakupu nie minęło więcej niż 10 minut;)

Ale zawsze twierdziłem, że dobra decyzja to szybka decyzja:)

Z tego co widzę to chyba wersja 2, nieprawdaż?

Cena za studio 20 v1 faktycznie była bardzo dobra.Z recenzji w czasopismie pamiętam że po porównaniu z innymi monitorami w tym samym przedziale cenowym pozostały na wyposażeniu redakcji do testowania systemów budżetowych.

RECENZJE

RECENZJA KOLUMN PARADIGM REFERENCE STUDIO/20

Magazyn "HI-FI i MUZYKA" MAJ 1999 POLSKA

Do tej pory opisywaliśmy tańsze serie Paradigma. Konkluzje zawsze były jednakowe - świetny produkt w swej cenie, a dla Monitor 3 wyróżnienie roku 98.

Z tego kanonu wyłamał się jedynie najtańszy Micro, którego pozwoliliśmy sobie "zjechać". Jak widać 570 zł to za mało za dobre minimonitory. Tym razem mamy jednak do czynienia z zupełnie nową serią, sprzedawaną jako odrębna marka Paradigm Reference. Seria Studio to nadal okazyjne ceny, ale jak zapewnia producent - zupełnie inna technologia.

Najmniejszy i najtańszy model Studio 20 otrzymał głośniki z potężnym układem magnetycznym. W porównaniu do reszty kolumn z tego testu różnica jest przytłaczająca. Membrana niskośredniotonowa została wykonana z polimeru wzmocnionego cząstkami miki. Cewka głośnika ma budowę wielowarstwową, a jego kosz jest jednolitym aluminiowym odlewem. Kopułka wysokotonowa to czyste aluminium, zawieszone na bardzo miękkim resorze. Oba głośniki Paradigm wykonuje samodzielnie. Obudowa nie poraża precyzją wykonania, ale jest wystarczająco solidna i dobrze wytłumiona, abyśmy mogli zapomnieć o rezonansach i innych paskudztwach wydatnie wpływających na jakość dźwięku. Słowem - dobra robota bez fajerwerków. Wygląda ładnie i spełnia swoją rolę. No i zwrotnice - piętrowe, dość skomplikowane, ale złożone z dobrych elementów. Surowe wykończenie połączone z jakością podzespołów rozbudziło nasze oczekiwania, bo wrażenie, że pieniądze wydano właściwie przeważnie zawsze potwierdza się w odsłuchu.

BRZMIENIE

To była masakra. Wystarczyło pięć sekund, aby stwierdzić, że Studio 20 dramatycznie odstają od konkurentów z tej grupy. DUŻY i otwarty dźwięk przywrócił nam wiarę w to, że miniaturki mogą nieraz skutecznie walczyć z podłogowymi skrzyniami. Wprawdzie Monitor 3 udowodnił, że nie zawsze rozmiary są najważniejsze, ale dwukrotnie mniejsze Studio 20 nie ustąpiły mu pola pod względem dynamiki i rozciągnięcia basu ani na krok. Czy sprawiły to potężne magnesy - nieważne. Liczy się efekt, a ten był natychmiastowy. W zakresie basu doprawdy trudno znaleźć jakieś ograniczenia. Schodzi głębiej niż u konkurentów z rankingu, zachowując odpowiednie tempo i barwę. Dynamika też zaskakuje. Nareszcie symfonika zabrzmiała pełną gębą, a uwertury operowe zachowały wigor i energię, również zaklętą w mikrodetalach. W rocku kolor i ciepłe zabarwienie średnicy połączyły się z właściwą przejrzystością. Co tu dużo mówić - dynamika i bas były świetne, a i do reszty nie była się jak przyczepić. Fortepian - znowu najlepszy. Czysty, selektywny dźwięk miał właściwe oparcie w basie, a przez to i odpowiedni ciężar. Słychać było "co artysta chciał powiedzieć". W audiofilskich małych składach dźwięk był otwarty. Głos Eileen Farrell czarował ciepła barwą, a akompaniujące instrumenty w tle snuły swoją opowieść, dowodząc niezbicie, że wierność oryginałowi została zachowana. W "Dziewiątej" Beethovena znów - swoboda i przestrzeń, dynamika, energia i rozmach.

KONKLUZJA

Nareszcie daliśmy odpocząć rękom. Po tym teście zwróciliśmy tylko cztery pudełka. Studio 20 zostały w redakcji, więc nazwę Paradigm przeczytacie nieraz, w rubryce "system" poprzedzającej każdą grupę testów budżetowej elektroniki. Dla nich Studio 20 jest wymarzonym partnerem - wyrozumiałym i jednocześnie stymulującym, pozwalającym rozwinąć skrzydła.

* Obecnie dostępna jest nowa wersja Studio/20 v2, która charakteryzuje się jeszcze lepszym brzmieniem dzięki gruntownym modyfikacjom w zwrotnicy, zwiększeniu wewnętrznych użebrowań obudowy oraz innym zmianom. Cena nowego modelu jest wyższa.

OCENA (maksymalna ocena 5 punktów, 6 - ocena wybitna)

NEUTRALNOŚĆ *****

DYNAMIKA *****

STEREOFONIA ******

PRZEJRZYSTOŚĆ *****

MUZYKALNOŚĆ *****

BAS *****

BRZMIENIE *****

JAKOŚĆ / CENA *****

© Copyright 2003-2004 QuickNet

Strona główna e-mail do góry

Niestety mieszkam w małej miejscowości pod Olsztynem i nie mam możliwości wypozyczenia i przetestowania przed zakupem.Stąd zakup poprzez internet na zasadzie ryzyka popartego jednak opinia innych użytkownikow.A ktoś może testował Audioquesta 6+ z Paradigm studio 20V2? Teraz słucham na wypożyczonym od kolegi przewodzie głośnikowym Alphard SP 146 DA VINCI.Według mnie jest lepiej niż z kimberem 4 PR.Bardziej dżwięcznie i lepsze wybrzmienia.Dziękuję za wpisy.

witam,

nadal będe wychwalał, świetne skrzynki.sprzedałem tylko ze względu na zmiane mieszkania.teraz głównym pokojem odsluchowym będzie 28 metrów. więc sam rozumiesz.zresztą zastanawiam się na kilkoma podłogowymi zestawami mi.studio 60v.4 ;-)

Bedzie lepiej także przy zastosowaniu odpowiedniej klasy zworek powiedzmy X..... lub X.., sam to testowałem. Dlaczego tak jest, ano pomimo wielkiego szacunku dla Paradigm, w dalszym ciagu firma stosuje zwory mosięzne. To wyklucza dobra jakość połączenia obydwu elementów elektronicznych zwrotnicy.Oczywiście BI-AMPING rules

Jest sens bi-ampingu do ampli dodac wzmacniacz? czy lepiej normalnie do ampli koncowke mocy? Czy inne rozwiazanie? Uwielbiam muze, ale i kinem nie pogardze... stad nie za bardzo wiem w ktorym kierunku zmierzac ;) Ktos mi mowil o integrze, ale nie do konca kumam o co w tym chodzi.

Troszkę nie na temat...

Ostatnio zaglądnąłem do swoich Studio 60v4 *przez tylni otwór bass reflex. Co się okazuje.... Z powodu źle ułożonej watoliny (wytłumienia) - otwór BR w jednej z kolumn był zasłonięty. Otwarłem obie kolumny (wykręcenie głośników średnio, nisko tonowego oraz tunelu przedniego BR), a następnie poukładałem wytłumienie. Warto tutaj dodać, że różnice w ułożeniu wytłumienia w obu kolumnach były bardzo duże !! Zachęcam wszystkich użytkowników kolumn Paradigm wykonania przeglądu... może i u Was jest coś nie tak...(?)

Wydaj mi się, że teraz jest lepiej...a może to tylko autosugestia :)

Po rozkręceniu widać było, ze Pani, która wkładała watolinę do środka - miała wszystko w nosie i symetria wykonania głośników poszła gdzieś w las.

Dlaczego Pani? Jakoś tak sobie to wyobrażam.... Znudzona pracą kobieta wkłada watę do środka... Ale co ona wie o dźwięku? I co ją to wszystko obchodzi?

spaniard, 25 Paź 2008, 18:27

>Jest sens bi-ampingu do ampli dodac wzmacniacz?

Jest sens.

>czy lepiej normalnie do ampli koncowke mocy?

ten wariant także wchodzi w grę

Generalnie najprostszym sposobem jest wyprowadzenie z preout sygnału za pomocą kabli typu "Y" do dwóch końcówek mocy lub do jednej a resztę zasilać z amplitunera. Możliwości i kombinacji jest naprawdę dużo, a efekty spektakularne :-D

Ja też ostatnio robiłem test . Pożyczyłem od kolegi ONKYO Integra 8850 i z wyjścia PRE OUT frontowe głośniki zasiliłem z tego wzmacniacza i nie powiem różnica była duża i to na lepsze nawet nie miałem podłączone bi-amp .Ale najpierw muszę kupić jakieś przewody głośnikowe a potem się pomyśli o jakimś wzmaku lub końcówką .

Bi-amping to zasilanie jednej kolumny z jednego wzmacniacza, a drugiej z innego - lewy i prawy kanał z osobnych wzmaków, albo lepiej moim zdaniem - zasilanie sekcji niskotowej z jednego wzmaka, a średnio-wysoko tonowej z drugiego - wtedy jest jazda :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.