Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

zyzio, 28 Paź 2008, 08:14

>>A lepszy wzmak na gore, czy dol?

>

>Wzmaki mają być identyczne najlepiej!

Wszystko zależy. Podam przykład skrajny który zobrazuje możliwości bi-ampu. Np masz kolumny które sieją górą a mają słabo kontrolowany bas. Więc zasilasz dół mocnym tranzystorem a górę lampą. I tym sposobem całkowicie i w sposób jednoznaczny zmieniasz charakterystykę kolumn.

Ja ma mam dwie różne końcówki i skończyło się na tym że przody są zasilane całkowicie przez 4 kanały ANTHEM-a. Centralny sekcja wysokotonowa i średniotonowa przez jeden kanał ANTHEM-a a sekcja niskotonowa przez jeden kanał ROTEL-a. Zaś surrondy są zasilane prze cztery kanały ROTEL-a. Cały przód z centralnym włącznie jest zasilany przez takie same kable. Zaś surrondy zsilają różne kable na wysoktonowca i sekcję średnio-niskotonową.

Generalizując najbardziej spektakularne efekty biampingu usłyszałem przy kolumnach dwódrożnych i trzydrożnych. Przy 2,5 drożnych bywa różnie. Aczkowliek zawsze jest lepiej :-D

Aha kiedyś porównywałem te same kolumn zasilane bi-amp za pomocą kabli z Castoramy i później za pomocą firmowych kabli głośnikowych w podobnej cenie jak koszt dodatkowej końcówki mocy. I od tego czasu wrócił mi rozsądek ;-) (nie jestem kablosceptykiem)

pozdr

> Aha kiedyś porównywałem te same kolumn zasilane bi-amp za pomocą kabli z Castoramy i później za

>pomocą firmowych kabli głośnikowych w podobnej cenie jak koszt dodatkowej końcówki mocy. I od tego

>czasu wrócił mi rozsądek ;-) (nie jestem kablosceptykiem)

>

>pozdr

Czyli? Co stwierdziłeś?

jaamar1, 29 Paź 2008, 16:28

>Czyli? Co stwierdziłeś?

Kable zmieniają dźwięk. Ale włożenie tej samej kasy w końcówkę co w kable zmienia ten dźwięk jeszcze bardziej ;-) Oczywiście in plus. Dlatego proponowałbym kabloentuzjastom podejście do zagadnienia poprawy dźwięku "z kalkulatorem w ręku" ;-)

=> wolf

Kup porządne sieciówki do tych wzmaków - jak ma być w miarę tanio - to Artech Thunder, wepnij do jakiejś porządnej listwy - jak ma być tanio do Sonusolivy chociązby - nawet nie masz pojęcia jaki potencjał czyha w zasilaniu, a zaniedbujesz ten temat ;)

zyzio, 30 Paź 2008, 08:24

>=> wolf

>Kup porządne sieciówki do tych wzmaków

hmmm w przypadku ANTHEM-a kupowanie sieciówki to jak kupowanie lodówki na Grenlandię ;-) STATEMENT ma tak rozbudowany zasilacz że po wyłączeniu przyciskiem sieciowym kolumny (Pardagim 100 które są bardzo prądożerne) grają jeszcze około 20 sekund(!) Tak więc u mnie nie ma sensu zakup sieciówki :-| Kiedyś kupię ale tylko i wyłącznie ze względów estetycznych :-)

maciej26, 29 Paź 2008, 21:02

>Czy można coś z tym zrobić? Strasznie mnie to denerwuje jak na to patrze i na dodatek zasłanie

>połowę wylotu . Trochę się boje sam to rozkręcić.

Nic się nie bój...

Odkręć śruby mocujące jeden z głośników niskotonowych... Uważaj podczas odkręcania aby imbus nie objechał Ci niechcąco - można uszkodzić coś w ten sposób.

Po odkręceniu popraw wytłumienie . Możesz dodatkowo wstawić do środka odrobinę czarnego materiału, który zasłoni tą część wytłumienia, która widoczna jest przez otwór BR. Ja mam czarną watolinę i to było by najlepsze. Oczywiście materiał dajesz na spód - jako przykrycie wytłumienia tak aby nie zasłonił BR.

Pozdr.

=> wolf

Nieważne jaki ma zasilacz....dobre sieciówki otwierają dźwięk i dają czarne tło, ale póki nie spróbujesz nie uwierzysz ;)- dobre sieciówki + dobra listwa lub kondycjoner gdy masz beznadziejny prąd, jeśli prąd jest w miarę ok - listwa z filtrowaniem pasywnym lub pusta w środku typu Sun Leiste to jest to !

zyzio, 31 Paź 2008, 08:04

>=> wolf

>Nieważne jaki ma zasilacz....dobre sieciówki otwierają dźwięk i dają czarne tło

hmmm jakby to powiedzieć. Miałem sieciówkę. I u mnie nawet wyciągnięcie wtyczki z gniazdka na 10 sekund nie zmienia dźwięku :-> Nieważne co jest pomiędzy wzmacniaczem a gniazdkiem. Próbowałem. Tak więc u mnie sieciówka jest bezzasadna ;-)

• 2 tygodnie później...

Poradzcie mi ludzie bo sprawa niecierpiąca zwłoki.Mam zamówiony odtwarzacz Arcam CD73T a dziś na allegro pojawił się Audio Analogue Paganini-http:

//www.allegro.pl/item483989579_audio_analogue_paganini.html

Elektronika jaką posiadam to MF A3 i paradigm Studio 20v3.Różnica w cenie 200 zł.Który lepiej będzie pasował do mojego systemu?

jak na ta kase to mogłeś kupić dsdykowane cd MF.arcam gra rozlazłym basem, nie wiem jaki będzie bas bo z paradajmów v3 idzie wydobyć b.dobry niski zakres.poza tym arcam ma sztuczną średnice - to moje zdanie.

dlaczego wybrałeś arcama?

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Źli ludzie tak mówią! Znajomi twierdzą że pokój 208 grał bardzo przyjemnie zwłaszcza, dzięki temu że zastosowałem stary ale bardzo dobry przetwornik Sonics Frontiers pożyczony od nieocenionego Konrada T. Głośniki to Paradigm Signature S-6 v.2 wzmacniacz Anthem Integratet 225. Kable głośnikowe XLO Signature zworki srebrne Xindaka .Z przetwornika do wzmacniacza sygnał prowadziły XLR Ultralnka .Było miło troche mało basu, ale taki miał być efekt aby nikt nie mówił że jest go za dużo. Postawiłem na przestrzeń i szczegółowość. I tak grało.

Przypominam że w międzyczasie grały tez głośniki NHT. Było fajnie ludzie zadowoleni, Panie z przyjemnością spędzały czas w naszym pomieszczeniu.

Co do opini ,to jak zwykle na łamach Forum Audiostereo jak zwykle cisza(TABU), gdyby faktycznie tak było, na forum by pisali że porażka i Polpak bębnił i zagłuszał wszystko. A mogliśmy to zrobić bo Servo delikatnie grało w pokoju 202 ;)

Witam moze dolacze kiedys do klubu;) intersuja mnie 11v5 ale doplacac 1kzl do 9v5 aby miec wieksza srednice glosnikow? Dlaczego Paradigm nie zastosowal konstrukcji rodem z 11v4 tylko w nowej oprawie? wizualnie robily wrazenie;) Jaka byla cena 11v4? Sa dostepne nowe? Jakie roznice w brzmieniu miedzys seria 4 a 5?

Czy Paradigm bedzie dobrze gral z denonem Dcd3000 i Pma1060(moze kiedys1500ae lub cos innego) Czy raczej nie jest to super polaczenie? Cos wiecej o brzmieniu jesli mozna, Nie chce zawracac glowy w salonie odsluchami jesli jeszcze nie mam gotowki ale dobrze by bylo wiedziec czego sie chce.

Pokoj 22m +3m wysoki muzyka to Sade, 2pac, jakis soul troche jazz, i troche wsyzstkiego. Brzmienie niezamulone ale tez nie chce zeby soprany meczyly po 30 minutach.

Reikiawon lub jakos tak mam nadzieje ze nie przekrecilem, jesli pracujesz w Polpaku zapewne duzo wiesz o tych kontrukcjach. Wiec obiektywna opinia bylaby na miejscu:)

Jesli Paradigm to tylko Paradigm Studio a Monitor sobie darowac?

i tak apropos ile w tym Canady a ile Chin? czytalem ze najnizsze serie sa skladane w chinach z kanadyjskich czesci.

>Czy Paradigm bedzie dobrze gral z denonem Dcd3000 i Pma1060(moze kiedys1500ae lub cos innego)

jeśli chodzi o serię Monitor to z tą serią wzmacniaczy Denona zgrywa się bardzo dobrze (zarówno seria v4 jak i v5), w skrócie takie połączenie = bardzo dynamiczne i potężne brzmienie

o różnicach między v4 i v5 pisałem kiedyś na forum, v5 gra lepiej i naturalniej od v4, za wyjątkiem może muzyki typu dance czy hip hop - tam "efektowność" wersji v4 jest nie do pobicia

a jak z rodowodem monitorow skladane w kanadzie czy jednak china? w rankingu jakies gazety 9v4 mialo przewage nad 11v4 a 9v5 bylo ocenione nizej niz 9v4 aff, btw kiedy wyjdzie v6??

Tench, 24 Lis 2008, 14:34

>a jak z rodowodem monitorow skladane w kanadzie czy jednak china? w rankingu jakies gazety 9v4

>mialo przewage nad 11v4 a 9v5 bylo ocenione nizej niz 9v4 aff, btw kiedy wyjdzie v6??

skąd masz te informacje o Chinach ?? :D

9v4, 11v4, 9v5 - były testowane razem albo wspominane w czytanym artykule że jedne są lepsze od drugich ? coś mi się wydaje że tylko patrzysz na końcowe oceny, jakieś gwiazdki, procenty itd

miałem v4, mam v5 - nie ma porównania - grają zupełnie inaczej (wg mnie 80% zmian na lepsze, 20% na gorsze)

11v5 możesz wyrwać dużo taniej, wystarczy poszukać... a to ile kolumny są warte to pojęcie względne, zależy czego oczekujesz

generalnie zasada jest taka - pomijając preferencje brzmieniowe - im mniejsze kolumny w tej samej cenie tym są lepsze (ogólnie jakościowo) np w cenie takich 11v5 można kupić znakomite podstawkowce albo ładniej grające mniejsze podłogówki (niekoniecznie Paradigma), ale jak chcesz połączyć bardzo dużą moc z dobrą jakością to te 11v5 będą ciężkie do przebicia w tej cenie

za wyższej jakości kolumny o mocy porównywalnej trzeba niestety zabulić dużo dużo więcej

Co do wartosci to raaczej mialem na mysli jakosc przetwornikow, bo npw slynna WLM La scala jest warta moze z 20% swojej ceny, co do chin to gdzies na tym forum widzialem w watku ze najtansze modele sa skladane w chinach z kanadyjskich czesci i nikt jakos tego nie dementowal. Co do tanszej opcji to w "visatexie" we Wrocławiu chyba stoja za 4k, czy da sie taniej pewnie sie da ale zalezy mi na gwarancji(realnej) i systemie ratalnym, w gre wchodza duze podlogowki, marzeniem jest zeby plyte "Raquiem for a dream" dalo sie sluchac z przyjemnoscia a nie wk***iac sie na niedostatki sprzetu. Nie toleruje szeleszczacych piaskowatych wysokich od ktorych boli glowa po 30 minutach. Bas szybki miesisty zroznicowany. Przy szybszym beat'cie bas sie nie gubil ale zeby nie przypominal stukania w karton.

Ja nigdzie nie trafiłem na informację o tych Chinach za wyjątkiem farmazonów wypisywanych przez marcin1982/vitold man (to ta sama osoba). Z tego co wiem wszystko idzie z Kanady ale może Kerikawon powie coś więcej...

Wartości przetworników nie oszacujesz bo one są produkowane przez Paradigma tylko do konkretnych modeli kolumn tej firmy i chyba nie stosowane w kolumnach innych marek.

Co do tej ceny, 11v5 nówki w kartonach widziałem poniżej 3,5k. Generalnie przy zasilaniu tak dużych kolumn bardzo dużo zależy od wzmacniacza, jak kupisz porządny i mocny to zagrają takim basem jakiego oczekujesz. I nie dotyczy to tylko tych kolumn.

Wzmak obecnie to 150w przy 4 ohm/105w przy 8, eh wiesz raz kupilem nowki w kartonach za pol ceny, spalilem wysokie... Jesli znajde w sklepie za 3,5k bedzie ok ale nie wiem czy sie zdecyduje na nowki w kartonach na gieldzie przywiezione z Niemiec. Poza tym wole miec kolumny w domu i odkladac na nie niz odkladac i po 2, 3 miesiacach kupic je za gotowke;)

oj napisze dosłownie, sklep, gwarancje, papiery - nie żadna giełda :P

a co to konkretnie za wzmacniacz, jaka marka i model ? bo wiesz, np amplitunery do kina też podobno mają ponad 100W na kanał...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.