Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

to mój pierwszy wpis w klubie PARADIGM

w swojej przygodzie z muzyka i kinem zetknałem się juz kilukrotnie z PARADIGMAMI

Pierwsza fascynacją był sub PS 1200, miałem pierwszą wersję tego modelu potem v3 i v4

Był taki czas po jednym z AUDIO SHOW gdzie słyszałem zestaw kina oparty o serię MONITOR napędzany końcówka AMC że już w styczniu po wystawie nabyłem cały zestaw + wspomniany PS 1200 V3, w domu już stał wtedy sub B&W ASW 1000, więc razem z monitorami i PS 1200 było zabawa na całego, ale tylko w kinie bo muzyka jakoś nie podchodzila mi na monitorach.

Po jakims czasie w ogóle zrezygnowałem z kina domowgo i kupiłem zestaw stereo składający sie z elektroniki HARMAN KARDON seria 970 i glośników kitów od AKUSTYKA, na którym gram do dzisiaj.

Czytając to forum poczułem na nowo chęc powrotu do "PARADAJMÓW" ale jeśli w ogóle to do seri STUDIO, a być może SIGNATURE, bo sluchanie muzyki to jest to co na dłuższą metę daje mi najwięcej satysfakcji choc nie ukrywam,swojej wielkiej miłości równiez do filmu.

Co do muzyki podzielam odczucia WOLFA, w kwesti SERVO 15, miałem tego suba w swoim systemie(pierwsza wersje) i na muzyce rewelacja, siła, szybkość, brak jakichkolwiek dudnień w małym pomieszczeniu (20 m2), ale wtedy zachłysnięty kinem po jakims czasie zamienilem go na wspomniany zestaw PS 1200 i 1000 B&W, czego żałuję do dzisiaj, mam nadzieję wrócić do tego basowego potwora właśnie z przeznaczeniem do słuchania muzyki.

Panie Nowak słowa uznania za celowe rady dla forumowiczów,

panie WOLF za obszerne wątki swoich karkołomnych testów.

Mam nadzieje ze nie zanudziłem tym obszernym opisem

Pozdrawiam Andrew

Andrew149s,

Z wielką radością witamy w klubie;

Niestety servo 15 to przeszłość, został on zastąpiony mam nadzieję że godnie przez

Paradigm Studio SUB 15 i mniejszego brata Studio SUB 12

http://www.paradigm.com/en/reference/subwoofer_only-specification-25-4-5-13.paradigm

a tu technologiczne nowości zawarte w tym subiku

http://www.paradigm.com/en/reference/components-13-5-2.paradigm

miłej lektury;

Dzieki za miłe przyjęcie,

panie Irku ale z tego co się orientuję oba suby tzn SUB 15 i 12 nie posiadają systemu SERVO który spisuje sie rewelacyjnie dając efekt krótkiego i niesamowicie szybkiego basu a o to właśnie chodzi w muzyce.

Chyba że posiadają one jakiś system korekcji o którym nie wiem.

Proszę o odpowiedź!

Andrew149s,

efekt krótkiego basu nie jest zasługą układu servo tylko właściwości: wzmacniacza i głośnika w połączeniu z obudową. Inaczej mówiąc - servo na nic się zda, jeśli sub jest wolny, nie przyspieszy jego pracy.

Dla mnie servo to takie sprzężenie zwrotne, czyli dzięki niemu wzmacniacz wie, że głośnik już nie wyrabia i nie przetwarza sygnału zgodnie z tym, co dostaje. Czyli przy bardzo wysokich poziomach może zwyczajnie przyciszyć sygnał podawany do głośnika i to chyba tyle.

To nie jest też korekcja akustyki taka jak np. w Velodyne czy w Paradigmie ale ze specjalnym modułem, za który trzeba dodatkowo zapłacić.

Witaj mczaj

o ciekawych rzeczasz piszesz bo ja do tej pory myslalem że układ SERVO to czujnik przyspieszeniowy który:

porównuje sygnał trafiający do wzmacniacza i wychodzący na głośnik, wprowadzając odpowiednie korekty.

Piszesz że system korekcji akustyki jest dostepny wraz z dodatkowym modułem, a z którym subem PARADIGMA mozna to kupić? Czy taki jest obecnie w sprzedaży?

A może pan I.Nowak cos podpowie?

Pisałem o takim oto urządzonku, nie wiem, czy Polpak ma to w regularnej sprzedaży:

http://www.paradigm.com/en/paradigm/subwoofers-paradigmperfectbasskit(pbk1)-series-1-5-30.paradigm

Wracając do układu serva Paradigma, to informacje na ten temat są krótko mówiąc oględne. Porównuje i wprowadza korekty. Pytanie właśnie jakie korekty i co porównuje.

Na pewno nie chodzi tylko o wejście i wyjście wzmacniacza, bo wtedy byłaby tylko informacja, że wzmacniacz wchodzi w przesterowanie (output inny niż input). Na pewno czujnik układu serva jest przymocowany do układu drgającego głośnika, więc monitorowana jest praca głośnika vs sygnał z wzmacniacza (pewnie wejściowy). I jak jest niezgodność, to następuje korekta. Pytanie, jaka to może być korekta poza przyciszeniem wzmacniacza.

Kerikawon, znasz szczegóły?

wolf

>I witam. Myślę że za jakiś czas znowu się pojawią bo powoli szykuję się do testów pod kątem

>wyposażenia pokoju odsłuchowego.

Wyposażenie pokoju to ciekawy temat, czekam z niecierpiwością

mczaj, 3 Gru 2009, 17:38

>Pisałem o takim oto urządzonku, nie wiem, czy Polpak ma to w regularnej sprzedaży:

Mają mają : http://www.polpak.com.pl/produkt/1926/SYSTEM_KOREKCJI_POMIESZCZENIA_PARADIGM_PBK-1

mczaj sadzę że nie tyle ściszał co wycinał skrajne piki w sygnale, mogące wprowadzić nieliniowość w pracy membrany. W skrócie trochę oszukiwał poprzez wycinanie niepasującej do prawidłowej pracy informacji. Układ prosty, acz skuteczny i jakże miły dla ucha. Dlatego pokładam większą ufność w nowym pomyśle który potrafi dopasować charakterystykę do rezonansów pomieszczenia wynikających z pracy suba. Serwo nie mając takich układów albo grało wspaniale jeśli pomieszczenie współpracowało, albo wcale, aż do całkowitego braku słyszalności basu, co w mojej karierze raz się zdarzyło.

Nigdzie nie mogę trafić na informację o serii Paradigma przeznaczonej do instalacji w ścianie, przy okazji remontu rozważam takie rozwiązanie a nie wiem czego mogę się spodziewać po tych głośnikach, myślałem nad:

- http://polpak.com.pl/produkt/916/GLOSNIK_PARADIGM_CS-160_v.2 (wersja budżetowa)

- http://polpak.com.pl/produkt/935/GLOSNIK_PARADIGM_AMS-250_v.3 (wersja droższa ale do rozważenia)

- http://polpak.com.pl/produkt/921/GLOSNIK_PARADIGM_CS-60SQ-SM_v.2 (centralny)

niestety w Polpacku nie wiele się o nich dowiedziałem, czy ktoś z was miał okazję ich słuchać ??

W tym momencie mam Monitory 9v.1 i CC-370v.4, z monitorów w Bi-Ampingu i po wymianie cewek w wysokich na nowe z v.2/v.3 jestem bardzo zadowolony, centralny mam na wyrost, pokój 14m i z powodu tej powierzchni przy okazji remontu szukam oszczędności miejsca a Monitory poczekają na przeprowadzkę do większego M :)

Stawiałbym na tego CS-160 ponieważ jest to pomysł tymczasowy do czasu przeprowadzki, dlatego wyższe i droższe modele od AMS-250 nie wchodzą w grę, w przyszłości chciałbym je wykorzystać jako Surroundy i dlatego myślę też nad AMS-250 jeżeli miały by się lepiej zgrać z Monitorami.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Ponieważ teraz oglądam filmy bez woofera (Monitory starczają) to przy takiej zabudowie muszę rozejrzeć się za subem, czy ta nowa seria DSP będzie dobra do muzyki???

Dobra ludzie, nakręciłem się na Titany v.6. Problem w tym, że nie wiem czy dadzą radę w takim pokoju:

http://www.audiostereo.pl/Trudne_pomieszczenie,_akustyka_59929.html

Jak sądzicie?

Z dwoma Denonami, jeden to ampli do kina (wiem, wiem...), a drugi to stricte stereo. Niestety, nie wiem jakie to modele były. Ale grało bardzo fajnie, chociaż ja będę szukał bardziej sterylnego wzmaka.

Jeszcze nie mam kolumn Paradigm, ale raczej będę miał i już proforma zapisuję się do klubu :-) Słuchałem narazie Monitorow 7v6, 9v6 oraz Studio 20v5 i 60v5 i widzę, ze to firma, która we wszystkich konstrukcjach trzyma poziom. Już nawet Monitory 7v6 oferują świetny szybki nieźle rozciągnięty bas przyjemny środek i dość szczegółowy, raczej nie męczący aczkolwiek trochę uwypuklony górny zakres. Dodatkowo podoba mi się to jak kolumny tej firmy lubią grać głośno nie gubiąc się przy tym.

Kerikawon widze, ze pojawiły się nowe Signature i chciałem zapytać czy słuchałeś ich już i jakie widzisz różnicę do serii v2? Co i na ile się poprawiło i czy jest to duża różnica? Pytam bo myślę nad kupnem starszej serii, która teraz jest w dobrych cenach. Miałem kupić Studio 60v5, ale może nie będzie błędem kupic Signature 4v2. Pomieszczenie odsłuchowe ma 27m2 i myślę, ze te duże monitorki będą idealne do takiej powierzchni.

"Dodatkowo podoba mi się to jak kolumny tej firmy lubią grać głośno nie gubiąc się przy tym" - to najbardziej wkurza miłośników rzekomo bardziej audiofilskich paczek :)))

Iceman007 Paradigm Signature to głośniki z innej bajki, nie ma jak porównywać z seria Studio.

Zdecydowanie inna dokładność i wierność. Z tym ze nie wyobrażaj sobie że uzyskasz jakąś mocna podstawę basu,>4< to jednak głośniki podstawkowe duże ale jednak. Nie miałem czasu dłubać po forum i szukać skąd jesteś. Może w twojej okolicy jest sklep w którym będziesz mógł porównać te dwie konstrukcje.

Tak, seria signature jest bardzo fajna - zwłaszcza model S8. Z tym, że Paradigm Studio 100 v.2 to moim zdaniem najlepsze kolumny w historii Paradigma obok modelu Active 40, który jest niesamowity !!! http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?vdone&1195737207&read&keyw&zzparadigm%20studio%20100 - lekkie zmiany i mamy ponoć kolumny przewyższające serię Signature...biorąc pod uwagę solidność skrzynek pierwszych wersji jest to jak najbardziej możliwe....Nie wiem dlaczego paradigm odszedł od bardzo ciężkich, najsolidniejszych obudów serii v.2....pewnie znowu księgowy....ulepszyli natomiast głównie tweeter...chociaż w danej konfiguracji v.2 i tak może okazać się górą.....

Jestem z okolic Zielonej Góry i własnie w nowym sklepie w Zielone Górze słuchałem Studio 60v5. Całkiem fajny nowy sklep i widać, że właściciel lubi tą markę. Sporo kolumn Paradigm mieli na stanie a i bardzo przyjemna salka odsłuchowa. Trochę się zdziwiłem, że coś takiego powstało w Zielonej Górze. Zamówiłem u nich Signature S4v2 i jutro będe je odsłuchiwał. Umówiłem się, że jeśli ich nie wezme bo coś mi nie przypasuje to kupię Studio 60v5, które mi się bardzo podobają, ale mam nadzieje ze S4 zagrają jeszcze ciut lepiej a pieniądze prawie te same.

Iceman007 Jestem bardzo ciekawy co wybrałeś. Fajnie też by było gdybyś napisał o swoich spostrzeżeniach, oraz napisał w którym sklepie tak właściwie dokonywałeś odsłuchów.

No a co mógłbym wybrać ? Z całym szacunkiem dla Studio 60v5, które są świetne nie mogłem zrobić nic innego jak skorzystać z tej okazji, że wylatuje teraz seria Signature v2 i za dobrą cenę stałem się posiadaczem jeszcze lepszych kolumn :-) Zanim doszło do odsłuchu grały w sklepie przez całe dwie noce, żeby choć trochę sie wygrzały. To co mnie natychmiast zaskoczyło to bas. Totalna kontrola i szybkość. Wrażenie jakby muzyka grała szybciej. Słuchałem na dwóch wzmacniaczach. Pierwszy to Vincent SV236MK dość spokojne brzmienie, ale nie pozbawione dynamiki i świetna delikatna a zarazem przejrzysta góra. Bas bardzo nisko schodzący i dobrze kontrolowany. Kawał dobrego wzmacniacza więc tym bardziej zdziwiony byłem, że po podpięciu Xindaka XA-6950v rytm jeszcze bardziej nabrał tępa a bas był jeszcze ciut lepiej kontrolowany chociaż odbyło się to trochę kosztem wypełnienia. Był czasami ciut za suchy bez mięsa. Średnica z XIndaka nie gorsza niż z Vincenta bardzo miła i ładnie wysunięta przed głośniki. Wocale były bardzo naturalne i przyjemne w odbiorze. Niestety widać było troche gorszą detaliczność góry pasma. Może nie była to metaliczność ale taka lekka szorstkość. Vincent tutaj wypadł wyraźnie lepiej, ale jednak jest 2x droższy no i pewnie pomaga mu w tym to ze to hybryda. Co do samych kolumn. Na odsłuchu były jeszcze trochę ostre, teraz w domu już dochodzą do siebie i stają się coraz łagodniejsze a jednocześnie serwują bardzo dużą przejrzystość. Scena jest odpowiednio oddana nie za duża, ale bez problemu można lokalizować instrumenty w przestrzeni. Nie ma też wrażenia, jakby grały z oddali co juz zauważyłem w niektórych kolumnach. Nie powiększają niepotrzebnie przestrzeni grają bardzo bezpośrednio. Uwielbiają grać głośno i do tego ta dynamika, zmiany poziomów są imponujące i to w trochę większych monitorkach. Bas w domu wydaje mi się jeszcze większy niż w sklepie, ale to pewnie z powodu bliższego ich położenia przy ścianie no i ja siedzę pod ścianą. W sklepie miałem za sobą 2m do tylnej ściany i były odsunięte około metra od ściany przy której stały. Niestety mój stary dzielony Rotel nie gra tak dobrze jak wyżej wymienione wzmacniacze na odsłuchu i szukam właśnie czym je napędzić. Myślę trochę nad tym Xindakiem w sumie niezły wybór na początek i zostanie kaska na wymianę kabelków na lepsze i zakup jakiś ładnych podstawek. Poniżej fotki z odsłuchu i mój nowy nabytek :-) Kolumny kupiłem w Zielonej Górze w sklepie Audiozakupy przy ulicy Dworcowej ludzie tam pracujący naprawdę lubią naszą ulubioną markę więc szczerze mogę polecic. Można się z nimi dogadać i są cierpliwi a zanim kupiłem byłem u nich na 3 odsłuchach + jeszcze ze 2 krótkie pogawędki. Slyszałem, że po nowym roku mają zorganizować prezentację serii Signature v3. Z miłą chęcią bym posłuchał o ile nowa seria jest lepsza od moich S4 v2.

post-24408-100007261 1261448180_thumb.jpg

post-24408-100007262 1261448180_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.