Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana okablowania i słabszych elementów zwrotnicy, nie powinna zaszkodzić, a na pewno polepszy jakość tych głośników.

W późniejszej sprzedaży też nie zaszkodzi a może nawet pomóc.

Wymiana przetworników właściwie przywiązuje nas do tych głośników na zawsze.

Strach pomyśleć jak wyższe modele zagrałyby po modzie kondensatorów w filtrze tweetera:)

Który model kolum podłogowych Paradigm doskonale sprawdzi sie w rocku i metalu w pokoju 20m2. Zrodlo i wzmak Sony serii ES.

Edytowane przez Reaper

witam

takie malutkie pytanko

dwie godziny temu przytargałem do domu Anathem 225

wiadomo jest zimno no i mróz

ile czasu musi spędzić w pokojowej temperaturze, żebym nic się nie stało i mógłbym go podłączyć pod prąd ?

na mrozie był ze dwie godziny

no to jeszcze 2 godziny

jak ja tyle wytrzymam :)

a czas nagle zaczął płynąć strasznie wolno :(

jeszcze nigdy nie miałem tak ciężkiej elektrowni jak Anthem

PARAnienormalny - to ja mam chyba heavy weight edition :D Z ciekawosci ja na wage wstawialem i pokazywalo ponad 25 kg :P Zreszta CD tez "niedoszacowane jest" bo na wadze dobre 16 kg ;)

Primodium. Medium. Finis.

Yamnick nie ładnie zawyżać wage swojej elektrowni

Waga: 22.7kg

czyli 3.3kg a nie ponad 6kg

:P

Gratuluje i witam w 'klubie' 225! bardzo sie zdziwisz (czytaj: szczeka na podlodze).

daj jej absolutnie troche czasu na dojscie do temp. pokojowej. W sumie nie wiesz gdzie ja skladowali.

PARAnienormalny - to ja mam chyba heavy weight edition :D Z ciekawosci ja na wage wstawialem i pokazywalo ponad 25 kg :P Zreszta CD tez "niedoszacowane jest" bo na wadze dobre 16 kg ;)

Yamnick, z calym szacunkiem ale waga? To tak jak ktos ma F-150 no a ktos ma tylko STI! Sorry ale nie moglem sie powstrzymac!

Pzdr

jackk - ja sie smieje, bo wiem ze waga nie gra, czasem audiofilskie powietrze gra lepiej niz pol tony zlomu ;)

O wadze Yamy pisalem wlasnie w kontekscie tego, ze waga "zwazona" nijak sie ma do katalogowej ;)

Zas co do wrazen ad Anthema - podzielam opinie :)

PARAnienormalny - ze swoja Yamaha, starym i nowym Krellem 300, Blu-Ray Anthema, jakims starszym MF, i tania Yamaha (474?) i jeszcze z kilkoma, ale raczej starszymi odtwarzaczami, ktore nie utkwily mi w pamieci.

Najlepsze wrazenie bylo ze starym Krellem, potem moja Yamha, Blu-Ray Anthema, MF i tania Yama.

Dla mnie Krell wygral jednym z CD-S2000 - byl jasniejszy i precyzyjniejszy. W zestawie z Yama bylo cieplo-okraglo, i to do mnie trafilo.

Sluchalismy na Paradigmach (od Monitor 7v5, przez 9 i 11v6, poprzez Studio 20, 40, 100 konczac na Signature S2, S6), okablowanie glosnikowe - MIT EXp1 biwire, Nordost Flatline biwire, Nordost Red Dawn biwire, Audionova Moonwalk biwireMK.2. IC - Norrdost Blue Heaven RCA, Transparent Audio MusicLink RCA, Chord Anthem RCA, Nordost Red Dawn XLR, Transparent Audio Ultra XLR, Ultralink Platinum Ultima MK II XLR.

Isotek mu nie zaszkodzi - zwroc tylko uwage, zeby do jakiegokolwiek krytycznego odsluchu siadac nie wczesniej niz po 30 min grania jakiejs normalnej plyty wlaczonej po skonczeniu sesji z Isotekiem. Wczesniej mozesz miec dziwne wrazenia :)

Witam szczęśliwych posiadaczy Paradigmów!

Od bardzo już dawna myślę na zakupem przynajmniej monitorów z serii Studio. Jako, że mieszkam w Irlandii całe przedsięwzięcie jest dość skomplikowane i kosztowne. Odkryłem ostatnio jednego dealera, który jednak nie posiada nawet na stanie niczego poza nowymi 20-tkami.

No i właśnie tego modelu tyczy moje pytanie - czy uważacie, że nowa seria Studia w jakiś zauważalny sposób (nie chodzi mi o ich wygląd) rożni się na korzyść od v.4? Czy obcięcie gabarytów i zaokrąglenie tylnej części obudowy, na wzór KEFów nie odbiera Paradigmom ich flagowego basu? Co sądzicie? Może lepiej jednak kupić v.4?

Czy stare 40 to jakby nowe 20? A stare 20 to jakby nowe 10?

Witam szczęśliwych posiadaczy Paradigmów!

Od bardzo już dawna myślę na zakupem przynajmniej monitorów z serii Studio. Jako, że mieszkam w Irlandii całe przedsięwzięcie jest dość skomplikowane i kosztowne. Odkryłem ostatnio jednego dealera, który jednak nie posiada nawet na stanie niczego poza nowymi 20-tkami.

No i właśnie tego modelu tyczy moje pytanie - czy uważacie, że nowa seria Studia w jakiś zauważalny sposób (nie chodzi mi o ich wygląd) rożni się na korzyść od v.4? Czy obcięcie gabarytów i zaokrąglenie tylnej części obudowy, na wzór KEFów nie odbiera Paradigmom ich flagowego basu? Co sądzicie? Może lepiej jednak kupić v.4?

Czy stare 40 to jakby nowe 20? A stare 20 to jakby nowe 10?

Odezwij sie do mnie na PW - ja tez z Zielonej, mysle ze ulatwie Ci zakup bezposrednio u glownego dealera na Wyspe :)

Co do roznic - musisz posluchac, ale IMO Studio czy to v4 czy v5 bedzie swietna kolumna, a basu z odpowiednim piecykiem Ci nie zabraknie :) Jednak pewne roznice w brzmieniu sa, wiec wybor wersji uzaleznil bym od tego czego sluchasz i reszty toru.

Stare 40 to absolutnie nie nowe 20, tak samo 20 nie rowna sie 10. To sa rozne dzwiekowo kolumny, choc nadal klasyczne brzmienie Para.

@EDYTA

Bawilem sie dzis plyta Nordosta opisana w tym PDFie:

http://www.nordost.com/Downloads/Test%20CD%20Text.pdf

Wnioski co do zejscia S2v2 na basie (pomiary oczywiscie popelnione precyzyjnym instrumentem pomiarowym "parauszu" @ Yamnick): ledwie slyszalne 30 Hz, slyszalne 33 Hz, wyraznie slyszalne 36 Hz. Przyznam, ze jestem tym zaskoczony, nie spodziewalem sie uslyszec czegokolwiek ponizej ~45 Hz w sposob tak wyrazny i dobitny jak od 33 Hz uslyszalem...

Ogolnie fajna plytka do zabawy w ustawianie kolumn i sprawdzanie ich mozliwosci. Z czystym sumieniem polecam (~25 $).

Edytowane przez Yamnick

słuch Yamnica jest nad ludzki

więc Ja jestem zdziwiony , że On jest zdziwiony

:)

a co do SONIC FRONTIERS INTERNATIONAL ANTHEM jestem pod wrażeniem

:))

http://www.phys.unsw.edu.au/jw/hearing.html

Sprawdz sam, zakladam sie ze uslyszysz i 30 Hz i wiekszosc powyzej :)

P.S. Niestety, nie znalazlem innych gotowych probek czestotliwosci.

Co by nie było, że Paradigmy to tylko do łojenia :)

[/quote

Masz calkowita racje. Wg mnie Paradigmy sa wrecz stworzone do Jazzu i swietnie sobie radza z muz. klasyczna. Akurat tzw. 'lojenie' to na koncu stawiam.

Pzdr

zyzio & jackk - pozostaje mi glosno przyklasnac :) "Lojenie" to moze 5% mojej plytoteki :) Za to jazzu i okolopochodnych jest tak lekko liczac 50% :) S2 swietnie sie z taka rownowaga (a raczej jej brakiem) czuja :)

jazz super z paradigm ,a z anthem225 po prostu bajka , ja kręce jaki ja super wzmak kupiłem za śmieszne pieniądze

czuje się z tym bosko i błogo

właśnie słucham E.S.T."tuesday wonderland" super to brzmi :)

'PARAnienormalny' przecież niedawno na tym forum wzmacniacz o którym mówisz został bardzo źle oceniony.

http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz-anthem-integrated-225_64892.html

Ciekawe jak sie teraz ustosunkujesz do tego .

'PARAnienormalny' przecież niedawno na tym forum wzmacniacz o którym mówisz został bardzo źle oceniony.

http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz-anthem-integrated-225_64892.html

Ciekawe jak sie teraz ustosunkujesz do tego .

Nie ma sie do czego 'ustosunkowywyac'.

Oto fragment z recenzji: Okazało się, że wąskim gardłem systemu nie była integra, a kable głośnikowe, pozbawiające wzmacniacz chęci do życia równie skutecznie, jak koszula z kołnierzykiem za małym o trzy numery. Wreszcie mogłem wygodnie usiąść i w spokoju słuchać płyt od początku do końca.

I to ma byc 'recenzja'? Przeciez to bajkopisarstwo w najlepszym style (caly artykul nie tylko ten fragment). Papier wszystko przyjmie niestety.

No nie wiem. Jak ktoś mi pisze, że wzmacniacz grał do dupy tylko i wyłącznie przez kable, to mu nie wierzę. Szczególnie, gdy wzmacniacz jest b.mocny i ma wysoki współczynnik tłumienia. Możliwości są dwie - albo wzmacniacz faktycznie jest do dupy, albo recenzent miał gorszy dzień. Czasem tak jest, że rano sprzęt "nie gra" a wieczorem nagle jest wszystko cacy. Umówmy się, że kable nic do tego nie mają.

W Audio ten wzmak miał recenzję b. przyzwoitą, inna sprawa, że autorstwa Pacuły, który jest recenzentem nowoczesnym i wie, że słucha się dotąd, aż się oceniany sprzęt spodoba. Inaczej mówiąc - dystrybutor przy odbiorze sprzętu z testów musi być zadowolony.

Irku

odpowiedz już otrzymałeś od kolegów jackk i mczaj

mój stosunek do tego kiepskiego opowiadania jest stosunkowo seksualny

firma która dała ten wzmacniacz do recenzji po prostu zbyt mało zapłaciła i pisarz poczuł się na początku urażony ,ale w połowie swojego opowiadania zrozumiał że jak nie napisze czegoś dobrego o tym sprzęcie to już nigdy nie dostanie nic z tej firmy do recenzji i przysłowiowej stówki na piwo popadnie w niełaskę , a co za tym idzie kryzys finansowy

zresztą sporo z tych recenzji sprzętu audio jest niewiarygodnych i do dupy

bardziej wiarygodny wydaje mi się test i recenzja pana Pacuły zresztą mczaj o tym pisze

mi ten wzmacniacz bardzo pasuje i basta

http://audio.com.pl/testy/anthem-integrated-225:2

kozacka cena za anthem225 w tej recenzji 8000 koła chyba to dawno było

Witam.Mam pytanie do szanownych klubowiczów odnośnie modelu 40v3.czy możliwa jest jakaś modernizacja w/w ??

Najprościej mówiąc to wymiana samych kabli oraz wyeliminowanie wsuwek wewnątrz głośników wiele zmieni.

Wymiana elementów zwrotnicy na lepsze jakościowo. I wystarczy.

Edytowane przez kerikawon
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.