Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich para nienormalnych

co do kolegi z zapytaniem zmiany nie ruszaj tych głośników są doskonałe tak jak napisał Irek tylko okablowanie wymień najlepiej na xlo ultra drogo ale warto

A TERAZ MOC PARADIGM studio 40v.4

wystawiłem Nada 355 na allegro zadzwonił do mnie jegomość że by chciał posłuchać elektrowni

zaprosiłem

podpięte zostały paradigm studio 40v.4 nad c355 i cd nad

chciał kupić tylko elektrownie , ale musiałem zapakować też paradigm studio 40.4

po paru godzinach do mnie zadzwonił i powiedział teraz dopiero słucham muzyki :)))))

TO JEST WŁAŚNIE MOC PARADIGM :))))

no i mam 5.000 zł na nowe cd

co możecie polecić szanowni para nienormalni

Myślałem o wymianie okablowania(jakieś typy?)Co do wymiany elementów zwrotnicy to nie mam zielonego pojęcia.Dzięki za odp.

Gorzej jak skaszanisz...i będzie klops...te lutowanie kabli to też ryzyko, przegrzejesz gdzieś przypadkowo, albo będzie trzeba wymienić głośnik i dupka...kupa roboty, a tak wyciągasz wsuwkę i po kłopocie....co do zmiany okablowania....może pomóc w odwrotną stronę również :> Jak coś nie pasuje to zmień kolumny, albo sprzęt towarzyszący....

jeszcze jedna sugestia - nic nie "ulepszaj", bo to (powiedzmy sobie szczerze) nic nie da. Sprzedaj co masz i kup sobie coś z nowszych serii studio lub signature z drugiej ręki.

Najprościej mówiąc to wymiana samych kabli oraz wyeliminowanie wsuwek wewnątrz głośników wiele zmieni.

Wymiana elementów zwrotnicy na lepsze jakościowo. I wystarczy.

witam,posiadam studio 60v4,o co chodzi z tymi wsuwkami?

Wewnetrzne okablowanie (zwrotnica-glosnik) jest mocowane na "wsuwki" - czyli w zamysle nie ma potrzeby jego bezposredniego lutowania, co za tym idzie przegrzania/uszkodzenia glosnika/elementow zwrotnicy. Ma to ulatwiac serwis/montaz/demontaz a takze (choc to nie bylo zapewne zamyslem konstruktorow) wymiane wewnetrznego okablownia. Przykladowa wsuwka nizej.

post-27564-028571500 1292261047_thumb.jpg

Edytowane przez Yamnick

Primodium. Medium. Finis.

Wsuwka jest robiona z najgorsego chłamu, zwykła blaszka, przy miedzi nawet nie leżała. Nietrudno się domyśleć, że coś takiego ma spory opór.

Jedyna korzyść to łatwość montażu/demontażu.

Ps. Żeby przygrzać głośnik to trzeba się urodzić z niezłym talentem;)

Blaszka, jak blaszka, studio do v.2 miały pozłacane blaszki, potem dali zwyczajne, ale od głośnika tez wychodzą zwyczajne blaszki, więc mamy tożsamość materiału :) te blaszki są nawet w serii Signature, choć okablowanie jest tu solidne.

post-54-010386500 1292314927_thumb.jpg

post-54-052760300 1292314944_thumb.jpg

Edytowane przez zyzio

Przestrzegam !!

Niczego nie zmieniajcie w Waszych kolumnach. Żadnych wymian komponentów. Szkoda pieniędzy, szkoda czasu.

Poprawy nie będzie, a może być gorzej.

Wierzę, że komponenty zwrotnicy są dobrane optymalnie dla danej kolumny. Całość zestrojona jest w komorze bezechowej.

Zmieniając poszczególne komponenty zwrotnicy, a tym samym ich parametry macie dużą szansę na popsucie tego, co konstruktorzy z Paradigma przemyśleli.

Nie ma znaczenia, ze będziecie wymieniać na podobne wartości (cewki, kondensatory).

Po dokonaniu zmian nigdy nie dojdziecie już do oryginału. Grzebana kolumna to nie jest już to.

Dziwię się Kerikawonowi, iż jako człowiek z branży sugeruje jakąś wymianę kabelków, ich bezpośrednie lutowanie do głośników, czy wreszcie wymianę elementów zwrotnicy.

Panie Irku !! Tak sie nie robi ... chyba, ze działa Pan w zmowie z serwisem w Polpaku :)

Niezupełnie, były już lamenty na forum właścicieli Paradigmów po tuningu....nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że lepszy element w zwrotnicy czy okablowanie "zagra" lepiej, może się też zdarzyć tak, że jeden aspekt ulegnie poprawie, ale kosztem innego....gwarancji nie ma żadnej, a jak się już pogrzebie porządnie to odwrotu nie ma i tyle...taka prawda...

Prawda, choć ja jestem zwolennikiem wymiany kabli wewnątrz, sam to niejednokrotnie robiłem, moi znajomi to robią i wszyscy byli i są zadowoleni z rezultatów. Warunek kable muszą być lepsze jakościowo a przed wszystkim grubsze i lepiej izolowane. Nie oszukujmy się dobre kable wewnątrz głośników widziałem w niewielu konstrukcjach. Co do elementów zwrotnicy, o wyższości cewek powietrznych nad rdzeniowymi chyba nie będziemy deliberować ???

Oczywiście podtrzymuje swoje zdanie tez w innej kwestii, jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zmian konstrukcyjnych.

Konstruktorzy Paradigm robią świetnie swoja robotę, niszczą ja tylko księgowi. I to właśnie jest do poprawienia jakość elementów niektórych !!!!

jaamar1-Pytanie zasadnicze co ma, moja rada do serwisu firmy Polpak???

• Moderatorzy

mam inne kolumny ale waszemu klubowi czasem się przyglądam, a wymiana kabli , lutowanie i wstawienie lepszych konków ma duży sens.

wsuwki są dobre jedynie dla fabrycznego montażysty i jedynie ze względu na czas montażu

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

http://audiohobby.pl/topic/1/5613/1 - jeśli chodzi o nieinwazyjny tuning za grosze proponuję przestudiowanie wnikliwe tego wątku, zapewniam że efekty są bardzo ciekawe :)

Potwierdzam spostrzeżenia zyzia, filc dobra rzecz:)

Producenci kolumn często idą na skróty, takie np. wytłumienie obudowy gąbką i zmniejszenie ilości sztucznej wełny zawsze poprawia brzmienie. Podobnie maty bitumiczne. Często też jest tak, że stosuje się piękne i solidne gniazda głośnikowe a zwrotnica jest z elementów jak z elektronicznego zza rogu... No, ale gniazda widać a zwrotnicy już nie.

Hello,

Mam 2 pytania.

1. Otoz stoje przed dylematem zakupu pary Studio 20v.5 oraz w jakiejs przyszlosci ktoregos SUBa Paradigma, przypuszczalnie takze z serii Studio.

Czy to dobry pomysl do 85% sterego i 15% jakies filmy? Czy moze lepiej zainwestowac or razu w 60-tki i zapomniec o subwooferze?

2. Mam Marantza SR8500 (7.1) oraz NADa C316BEE (stereo). Marantz ma mozliwosc pracy w trybie Pure Direct w stereo. Ktory z nich lepiej napedzi Paradigm Studio 20 lub 60?

Dzieki.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

rdzak niestety będzie raczej problem z napędzeniem tych kolumn przez oba wymienione wzmacniacze. Suba sobie odpuść kup 60v5 i dobry wzmacniacz choćby Xindaka XA-6950V.

rdzak niestety będzie raczej problem z napędzeniem tych kolumn przez oba wymienione wzmacniacze. Suba sobie odpuść kup 60v5 i dobry wzmacniacz choćby Xindaka XA-6950V.

Dokładnie, do Paradigmów ludziska, mocne, wydajne piece podłączajcie, bo będzie kiszka.

Końcówka Audiomatus + pre lampowe

Primare A30.2 w bi-ampingu + pre Primare

Musical Fiodelity A 300

Primare A32 + pre Primare

Mnóstwo tego by było second hand :)

Ten Marantz ma 140W na kanał. Oczywiście nie wiem czy to cos znaczy...

Tak się chwalą?? popatrz jaki ma pobór, nie zdziwiłbym się gdyby na pomiarach wyszło że po obciążeniu wszystkich kanałów wykazuje 30 wat na kanał. Poza tym to nisko-prądowe maszynki więc nędznie grają z wymagającymi głośnikami.

Chwala sie ze ma 7x 140 a "power consumption: 700W". Czy o to chodzilo?

Patrz jak bym zgadł. Nikt nie uwzględnił sprawności ??? Przy tej mocy deklarowanej, wzmacniacz musiałaby mieć pobór tak około 2,5KW minimum, tak sadzę.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.