Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Po co obniżać impedancję zasilacza stabilizowanego dławikiem ?

Można co najwyżej dać jakiś dławik rzędu kilku mikro henrów do redukcji zakłóceń RF

ok dzięki!

a teraz mam pytanie kolejne,

poniżej zamieszczam obrazek, jest na nim kondenstaor 0,47u na wyjśćiu, jeśli dam 1u to muszę zmienić rezystor do masy za nim? ten 4k7 na większy, mniejszy..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zmieniając rezystor zmienisz mocno wzmocnieni, bo i tak układ jest już przeciążony. Na wyjściu kond 0,47u i rezystor 4k7 tworzą filtr na ok 72Hz. Zmieniając konda na 1u, zmienisz częstotliwość filtru na jakieś 33Hz.

Aktualnie układ posiada wzmocnienie ok 14x, zmniejszając rezystor dwa razy uzyskasz wzmocnienie ok 10x. Aby pozostawić starą częstotliwość odcięcia zmienisz wzmocnienie i tak w kółko. Układ jest jakoś dziwnie zestrojony i zmieniając jeden element wszystko się zmienia.

wsadzenie tam 4,7k to jakieś dziwaczenie. Tak jak Muzg gada daj tam 100k albo i więcej. Poza tym ja bym wywalił (zwarł) to 470R w szereg z wyjściem, nie wiem po co psuć impedancję wyjsciową takim oporem.

Właśnie miałem napisać mniej więcej to, co Muzg, ale mnie ubiegł:D. Obciążanie wyjścia tego pre tak małą rezystancją jest bez sensu, na dźwięk będzie miała wpływ pojemność kabla IC, impedancja nastopnego stopnia, pasmo od dołu ucięte. Ja dałbym 470k i spokój. Rezystor szeregowy do wyjścia jest niepotrzebny wywalić. W filtrze CRC na schemacie jest błąd, prawa gałąź jest bez sensu.

zmiana tej stałej czasowej na duzo wyzsza bedzie skutkowała znaczym obnizeniem dolnej czestotliwosci granicznej a to spowoduje przenoszenie juz od pojedynczych Hz.A wiec wszelkie flutuacje napieciowe,szumy typu 1/F itp.do dalszej cześci wzmacniacza.

To jest ten przedwzmacniacz.. AR PL-04

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

on naprawdę jest niezły ;) jestem w posiadaniu jego i chcę skopiować..

mierzyłem go i ma 300V anodowego oraz przez lampe płynie dokładnie 5mA, wstarczy lekka zmiana napięcia anodowego i magia ginie, chiałem właśnie dokładnie użyć taki wartości jak na schemacie ale jedynie nie mam dobrego konda 0,47u tylko mam 1uF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne (tylnie) dwie lampy są na pełnym wzmocnieniu i dają sygnał na Subwoofer..

a o jeszcze jedna uwaga, jak się załacza układ to nie ma "puknięcia" w głośnikach.. a żadnych przekaźników załaczających nie ma, czy to możliwe właśnie przez to że kond na wyjściu jest 470n i rezystor do gleby 4k7?

Matthew, 22 Maj 2010, 16:40

>madly, 22 Maj 2010, 13:56

>

>W filtrze CRC na schemacie jest błąd, prawa gałąź jest bez sensu.

>

>w którym miejscu?

B+ dołączone powinno być z drugiej strony rezystora 1k5, wówczas anoda lampy widzi w zasilaniu filtr CRC, tak, jak narysowałeś masz tylko C, gałąź RC jest nie spożytkowana :D

witam,

mam pytanie czy jest jakiś program by symulować zasilacz lepszy niż

psu designer .

Dokładnie mi chodzi o to by mógł sobie policzyć jaki dać rezystory by uzyskać dane napięcia ,

do tej pory robię to na czuja,a nie zawsze mam fuul rezystorów :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy ktoś wie skąd wziąć wiarygodne charakterystyki 12GN7/12GN7A/12HG7 połączonej w triodę? W datasheetach GE i RCA nie ma. Chodzi mi o rodzinę Ik=f(Uak) z Ugk jako parametrem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

piotr_37, 25 Maj 2010, 22:56

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/129/e/EL34.pdf Na drugiej stronie masz rozpisane co i jak.

Ponawiam moje pytanie o charakterystyki 12GN7/12HG7 w połączeniu triodowym.

Jeszcze jedno pytanie , poszukując sprawdzonego schematu do PP na EL34 zauważyłem iż w starszych konstrukcjach w pierwszym stopniu stosowano często lampę EF86 ,jednak w współczesnych konstrukcjach przeważają stopnie na podwójnej triodzie ,jaki jest tego powód ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Powód jest taki, że mimo powszechnego (a IMO zupełnie nieuzasadnionego) uwielbienia dla vingage'u, części elektroniczne w dawnych czasach były g*wniane, oględnie mówiąc. Elektrolity miały małe pojemności i wielkie rozmiary, trafa wyjściowe dawały duże zniekształcenia. "Oswajano" więc to barachło stosująć bardzo głębokie globalne sprzężenia zwrotne (np. władowanie 40 dB GNF było powodem do dumy dla konstruktora). A żeby mieć rozsądną czułość przy głębokim sprzężeniu zwrotnym, było potrzebne wysokie wzmocnienie układu. Stąd stosowanie stopni na pentodach.

Krótko i treściwie: BREDNIE

______

Admin: Dlaczego Father_PiO, dawny coś_tam pio, trwale zabanowany za prymitywizm i chamstwo pisze bez problemów pod nowym nickiem? Jeśli administratorzy na to przyzwalają to chyba są świadomi tego, że tak zarządzane forum nigdy nie wróci do formy.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Krótko i treściwie: poucz się chłopczyku historii, bo nie wiesz o czym piszesz. Podnieś swój poziom, bo jak na razie to tylko ty jesteś totalnym prymitywem. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.