Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na wrodzone lenistwo kupiłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy w zamieszczonym układzie mogę EL34 podłączyć w trybie ultralinear bez żadnych dodatkowych zmian ? Posiadam trafo z odczepami 43% i chciałbym taki tryb pracy zastosować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak niebezpiecznie, jak bezpiecznie, co żeś wymyślił? Musisz to sprzęgać galwanicznie, bo jak wstawisz konda to nie będziesz miał polaryzacji siatek driverów.

Ja zmontowałem ten Hawajski schemat, gra bardzo ładnie na ruskich lampach. Inaczej tylko podłączyłem lampy mocy, w sposób "tradycyjny" - to znaczy nie zwarłem anody z pinem 1.

>toptwenty

Trzymałeś się schematu ? oprócz pinu 1 w EL34 ? wnioskuje iż można go śmiało składać ? czytałem pochlebne opinie o tym rozwiązaniu z tym iż nap. biasu -30V radzono zwiększyć do ok -40V aby prąd anodowy mieścił się w granicach 40-45mA dla lampy EL34, bo w przypadku KT88 może -30V pozostać.

>piotr_37

Masz na myśli prąd katodowy?

Można ustawić go tak, aby uzyskać 45 mA dla pojedynczej EL34. Ale u mnie są lampy 6P3S-e, więc prąd jest nieco niższy, około 30 mA na lampę. Te 30V na schemacie jest orientacyjne, reguluje się to wynikowo potencjometrem.

Gość Dink

(Konto usunięte)

Czołem, nie ma tam zadnego babola. Uklad dziala bardzo dobrze /EL34 - trioda/. Z katody górnego piętra kaskody /SRPP/ uzyskuje się niską impedancję, natomiast z anody lampy dolnej impedancję wysoką, i taka jest potrzebna do prawidłowej pracy równeległego odwracacza fazy ze wspólna katodą /6SN7/. Często stosuję talkie rozwiązania /galwaniczne sprzeżenie stopni, korzystne z uwagi na eliminacje komndensatora sprzęgającego - uwaga: nie należy podczas pracy wyjmować lampy 6SL7 / Warto jest w stopniu wyjściowym - jeśli rezygnujemy z układu triody, zrobić autobias tak, żeby na katodach występowało napięcie 32V /Rk= R470 osobno dla każdej lampy/. Dodam tutaj, ze stosowanie biasu nastawnego jest nieporozumieniem. Nie powinno się stosować takich rozwiązań we wzmacniaczach do użytku domowego. Fixed bias wymaga zbliżonych charakterystyk obu lamp wyjściowych. Jeśli ten warunek nie jest spelniony , to powstają bardzo duze zniekształcenia i często jedna z lamp jest przeciążona. Obecna produkcja lamp nie gwaranuje powtarzalnych parametrów. Stosowanie Fixed biasu ma jedynie uzasadnienie w przypadku układów SE. Rozwiązanie z autobiasem doskonale symetryzuje stopień końcowy push-pull i nie wymaga żadnej regulacji przy niewielkiej stracie mocy wytrąconej na rezystorach katodowych - dla lamp EL34 nie ma to większego znaczenia. Pozdrawiam wszystkich Dink.

Gość Dink

(Konto usunięte)

Nawiązując do mojego wpisu zamieszczam zdjęcie wzmacniacz MA 800 gruntownie przerobionego /6SL7,6SN7,EL34/ ze stopniem wejściowym i odwracacza fazy dokładnie według zamieszczonego wyżej schematu /niewielkie zmiany/. Rezultat znakomity. Pozdrawiam Dink

post-16334-100001584 1276161681_thumb.jpg

Rozumiem iż mogę zastosować stopień wyjściowy wg. poniższego rys

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Dink

Nie byłbym taki pewny poprawnego działania tego układu, chodzi o S2, w lampach mocy, ale może mnie przekonasz Swoją interpretacją zastosowania takiego połączenia ;)

S2 czasami jest na potencjale ujemnym, (najczęściej na zerowym), ale tylko po to aby wyciągnąć z układu wyjściowego wszystko co możliwe, chodzi o moc wyjściową (konstrukcje gitarowe).

Ale z prądem S2 ? - ciekawe.

Co do SRPP to pełna zgoda, z katody L1 - pin lampy 6 większa wydajność prądowa układu, z L2 pin 2 mniejsza, ale większe wzmocnienie, ćwiczyłem to wielokrotnie.

Galwanicznie sprzężenie stopnia wejściowego (SRPP) z driverem/odwracaczem fazy, jest typowe, ale zastosowanie w tym miejscu kondensatora sygnałowego powoduje brak problemów przy "strojeniu" każdego z członów wstępnych wzmacniacza, ustalaniu prądów i mocy admisyjnych lamp stopnia wejściowego.

Można niezależnie i bez problemów ustawić prądy każdej lampy, a jest to wielkie ułatwienie dla początkujących i nie tylko :)

Druga sprawa to to że, zmiana prądów i napięć układu wejściowego nie wpływa na kolejny stopień i nie ma problemów z pływaniem prądów i niestabilnością układu, tzw. brak problemów wzmacniacza składowej stałej.

Zorientowani wiedzą o co chodzi.

Długo-falowy proces użytkowania wzmacniacza jest pozbawiony problemów ze skutkującym "rozjeżdżaniem" się lampy wejściowej (SRPP) i jej dalszym (niestabilnym napięciowo) wpływem na ustawione wcześniej prądy drivera.

Forumowiczu Muzg - układ wejściowy, jak by nie patrzeć to typowy SRPP - stety/niestety :)

pzdr, sb

schemat od - piotr_379 Cze 2010, 21:26

1-sza do anody (nie katody), 2-ga przez rezystor, też do anody

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>Stary_bej

Jeżeli pytanie było do mnie , to niestety ale nie to będzie mój pierwszy "poważny" wzmacniacz lampowy ;) (to o tych rezystorach oraz napięciu biasu wyczytałem w necie rezystancje "powinny" być 33k i 36,6 k a napięcie biasu powinno być w granicach -40 V aby mieć możliwość ustawienia prądu anodowego w granicach 40mA)

nie zaznaczyłem, że pytanie moje dot. EL34

a siatki, no cóż, może liczymy inaczej

Ukryta Zawartość

post-10133-100001517 1276203782_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.