Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Max na katodzie to 100V, bo taka jest bezpieczna granica przebicia katoda-zarżenie, dla ECC88 nawet 150V DC, więc jeśli nawet wierzchołek 100V DC jest obcinany to i tak chwilowo (bez przekaźnika) pojawia się na R6 i tak za duże napięcie :(

A ja mam opóźniacz na przekaźniku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten sterownik z allegro jest bardzo dobry, a jego konstruktor elastyczny. Nie potrafisz odróżnić co jest gównem a co nie jest, i dopierdzielasz się do ludzi bez sensu, przy czym sam sprzedajesz gówno na allegro.

Te pre jadisa było zrobione z takich elementów że ty nigdy takich nie widziałeś

trafo robione na zamówienie ,nie tak jak ty z jakiś starych radi

obudowo robiona na zamówienie front 10mm

a nie tak jak ty z jakiegoś starego tunera

i rezystory AB kondensatory bc componets itp

a twoje dac bez symetryzacji na gównie robione

a dla potwierdzenie mogę pokazać jak to polutowałeś bo miałem pożal sie boże twój cd !!

wiesz dam sobie już spokój bo jak zwykle gówno wiesz gówno widziałeś

utopia., 8 Sie 2010, 21:00

>Te pre jadisa było zrobione z takich elementów że ty nigdy takich nie widziałeś

Gówno wiesz co ja widziałem, a czegto nie widziałem, więc czep się tramwaja.

>trafo robione na zamówienie ,nie tak jak ty z jakiś starych radi

Twój preamp mimo to brumił i nie potrafiłeś tego usunąć, tak napisałeś w aukcji. I wszystkie te wypasy na gówno się zdały, bo zabrakło umiejętności. A mój nie brumi ani trochę mimo zastosowania trafola ze starych zapasów.

>

>obudowo robiona na zamówienie front 10mm

>a nie tak jak ty z jakiegoś starego tunera

Gówno widzialeś i gówno wiesz jaką zastosowałem obudowę. Moja obudowa też ma front 10mm z frezowanego i anodowanego alu. Robione na zamówienie. No i przede wszystkim preamp NIE BRUMI. Bo jak preamp brumi, to cały razem z tą swoją 10mm obudową jest gówno wart.

>i rezystory AB kondensatory bc componets itp

A to jakiś cud jest? Nie lubię Allen Bradley.

>a twoje dac bez symetryzacji na gównie robione

Gówno widziałeś i gówno wiesz na czym moje DACki są robione, więc czep się tramwaja.

>a dla potwierdzenie mogę pokazać jak to polutowałeś bo miałem pożal sie boże twój cd !!

Gówno wiesz i gówno masz.

>wiesz dam sobie już spokój bo jak zwykle gówno wiesz gówno widziałeś

Nie pierwszy raz się do mnie dopierdalasz niczym nie sprowokowany, więc czep się tramwaja człowieku.

krzys5, 8 Sie 2010, 21:39

>Czy komuś chodzi ten układ z str 19 , zmontowałem i nic tnie juz od 800hz - 16khz do dołu ,jakies

>około 10 db, co moze być przyczyna !!!!

Ale co, wzmak na EL34??

Jesteś pewien, że nie 9dB? ;-)

Zrobiłeś wzmaka na EL34??

Jak masz oscyloskop, to sprawdź, który stopień tak obcina, ale to pewnie w otwartej pętli trzeba robić. Może źle wlutowałeś tego konda w odwracaczu fazy? Ze schematu nic nie wynika. Najlepiej wklej schemat tego, co zrobiłeś, bo jak do tej pory, to nie wiemy o który pytasz.

nie chodzi mi ten układ gdzies jest babol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam to o ten schemat chodzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

mam pytanie w jakim celu jest ten kondensator,zaznaczony czerwoną strzałką ?

czy może być inna pojemność i jakiego typu był by najlepszy, mkp , elektrolit ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Koledzy,

prosze o uwagi co zmienić? i dodatkowo osiagnąć jak najwieksze wzmocnienie?

Input from PCM1704 - w tej chwili Output mam 1V (dla 1kHz) a chcialbym powyzej 2V na wyjściu.

Koledzy,

prosze o uwagi co zmienić? i dodatkowo osiagnąć jak najwieksze wzmocnienie?

Input from PCM1704 - w tej chwili Output mam 1V (dla 1kHz) a chcialbym powyzej 2V na wyjściu.

Najłatwiej zmień lampę jeśli masz taką możliwość. JA bym dał E180F zapiętą w triodę obciążoną źródłem prądowym. Przy takim układzie osiągniejsz maksymalne wzmocnienie ok 50x i stosunkowo niską impedancję wyjściową.

Lamp nie chce zmieniać - jest 180V zasilania i ma byc rodzina ecc88 (u mnie gra CCA Philipsa).

Przed chwila wywaliłem: L1 oraz C2+R2.

R3 zamienione z 330 na 680.

Efekt: prądy R3=10mA , LED=6mA , na wyjściu 1,5V

Niestety ale bez induktora L1 jest kaszana - wraca na miejsce i podciągne troche prąd na LED czyli R3 sprobuje 470.

No i pewnie trzeba pomysleć o czyms takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety ale bez induktora L1 jest kaszana - wraca na miejsce i podciągne troche prąd na LED czyli R3 sprobuje 470.

Ukryta Zawartość

hmm, myślałem, że chcesz zwiększyć wzmocnienie. Jeśli tak to tylko wymiana lamp lub trafo 1:2. W ramach tej samej lampy możesz próbować jeździć w prawo i w lewo punktem pracy ale wzmocnienie się nie zmieni. W układzie SRPP wzmocnienia układu jest bliskie wzmocnienia zastosowanej lampy.

Ukryta Zawartość

hmm, myślałem, że chcesz zwiększyć wzmocnienie. Jeśli tak to tylko wymiana lamp lub trafo 1:2. W ramach tej samej lampy możesz próbować jeździć w prawo i w lewo punktem pracy ale wzmocnienie się nie zmieni. W układzie SRPP wzmocnienia układu jest bliskie wzmocnienia zastosowanej lampy.

Nie jest. Wzmocnienie układu SRPP to około połowy wzmocnienia lampy. Nawet z kondensatorem bocznikującym rezystor katodowy jest to zaledwie ok. 3/4 wzmocnienia lampy.

Ukryta Zawartość

Możesz to bliżej sprecyzować, co jest nie tak ?

Ukryta Zawartość

tzn. pod wzgledem elektrycznym jest ok - bez induktora dzwiek staje sie szorstki, twardawy i mniej rozdzielczy.

Zmniejszylem na wejsciu I/V R1 do 47,5 i jest jeszcze lepiej, prady ustawiłem na 9mA - tak by moglo zostac, tylko... ze uzywam jako pre TVC to niestety 0,7V na wyjsciu jest troszke malo. i tak pozostaje transformatorek.

tzn. pod wzgledem elektrycznym jest ok - bez induktora dzwiek staje sie szorstki, twardawy i mniej rozdzielczy.

Zmniejszylem na wejsciu I/V R1 do 47,5 i jest jeszcze lepiej, prady ustawiłem na 9mA - tak by moglo zostac, tylko... ze uzywam jako pre TVC to niestety 0,7V na wyjsciu jest troszke malo. i tak pozostaje transformatorek.

Moje pytanie wynikało z tego iż elementy CLC tworzą filtr dolnoprzepustowy ok 12khz, właśnie też zastanawiałem się nad tego typu filtracją na ok. 18khz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.