Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie proszę o pomoc. Jakieś 3 tyg temu wymieniłem układ wyjściowy w swoim wysłużonym NOSDACu na TDA1543 z pentod C3O ( w triodzie ) obciążonych rezystorem z konwersją I/V na rezystorze katodowym na nowy układ - lampę 12B4A obciążoną CCS-em w postaci kaskody na duotriodach ecc189 ( sprawdzałem też e88cc ). Niestety od 3 tyg bezskutecznie walczę z warkotem ( trudno to nazwać nawet przydźwiękiem ), który na początku wyglądał na wzbudzanie się któregoś ze stabilizatorów ( w pierwotnej wersji zastosowałem jeszcze jednego CCSa na katodzie lampy w postaci stabilizatora ale miałem problem z wyrównaniem prądów i wstawiłem rezystor ). Prześledziłem ewentualne pętle masy. Co ciekawe i w poprzednim układzie miałem podobny problem ale udało mi się go wyeliminować poprzez podłączenie metalowych ekranów C3O do masy. Mam wrażenie, że lampy zbierają jakieś zakłócenia. Kolejnym potencjalnym winowajcą może być nieekranowany kabel sygnałowy - dzisiaj to sprawdzę. Czy ktoś może mieć jeszcze jakieś pomysły co to może być. Jeżeli dotykam kawałkiem metalu gniazda ( sygnał ) warkot znika. Może to jednak kabel. Zapomniałem dodać, że DACa podłączałem zarówno do słuchawkowca ( DIY ) jak i wzmacniacza. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Tak sobie jeszcze pomyślałem że winne może być trafo zasilające układ lampowy. Cholernie się grzeje a obciążenie nie jest ekstremalne odpowiednio 25mA/80mA dla anodowego i 1.2A/2A dla żarzenia. Prostuję diodami MUR860 ( mostek ) i Schottky.

Tak sobie jeszcze pomyślałem że winne może być trafo zasilające układ lampowy. Cholernie się grzeje a obciążenie nie jest ekstremalne odpowiednio 25mA/80mA dla anodowego i 1.2A/2A dla żarzenia. Prostuję diodami MUR860 ( mostek ) i Schottky.

Daj schemat, jeden obrazek wart więcej niż tysiąc słów ;-)

Czy dobrze zrozumiałem? W anodzie lampy CCS na dwóch triodach a w katodzie tej samej lampy CCS półprzewodnikowy? Takie coś nie będzie działać. Nie wolno łączyć dwóch CCSów szeregowo nawet jak są rozdzielone lampą.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Czy dobrze zrozumiałem? W anodzie lampy CCS na dwóch triodach a w katodzie tej samej lampy CCS półprzewodnikowy? Takie coś nie będzie działać. Nie wolno łączyć dwóch CCSów szeregowo nawet jak są rozdzielone lampą.

Nie ccs-a na katodzie już nie ma jest rezystor. Mam coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Tylko dolna lampa 12b4a i inne wartości rezystorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesteś pewien, że nie można łączyć ccs-ów. Wydaje mi się, że widziałem już gdzieś coś takiego, ale to bez znaczenia.

Kolejna wskazówka : prąd w jednym kanale "pływa" - wczoraj miałem prawie równe prądy a dziś już rozjechane o 1ma. Niestety mam wrażenie, że jedna 12b4a niestety chyba pada ( żarzenia są równe ale jedna 12b4a wizualnie świeci jaśniej niż druga ). Układ sprawia wrażenie bardzo niestabilnego.

Jeszcze jedno głupie pytanie ( proszę nie bić ) czy mogę podać przez rezystor np 10k napięcie z katody górnej połówki 6dj8 do żarnika ( podniesienie potencjału żarzenia ) ?

Ukryta Zawartość

Nie ccs-a na katodzie już nie ma jest rezystor. Mam coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Tylko dolna lampa 12b4a i inne wartości rezystorów.

Ukryta Zawartość

Jesteś pewien, że nie można łączyć ccs-ów. Wydaje mi się, że widziałem już gdzieś coś takiego, ale to bez znaczenia.

Kolejna wskazówka : prąd w jednym kanale "pływa" - wczoraj miałem prawie równe prądy a dziś już rozjechane o 1ma. Niestety mam wrażenie, że jedna 12b4a niestety chyba pada ( żarzenia są równe ale jedna 12b4a wizualnie świeci jaśniej niż druga ). Układ sprawia wrażenie bardzo niestabilnego.

Jeszcze jedno głupie pytanie ( proszę nie bić ) czy mogę podać przez rezystor np 10k napięcie z katody górnej połówki 6dj8 do żarnika ( podniesienie potencjału żarzenia ) ?

12B4 jest trudną lampą do pracy, ponieważ bardzo łatwo się wzbudza.

Dwie sprawy. Grid stopery MUSZĄ być dolutowane do obydwu pinów siatki.

żarzenie 12B4- jest lampą żarzona 12,6V można grzać 6,3C ale trzeba zewrzeć pin 4-5 i podać napięcie na 4i5 razem oraz 3.

Ostatnia rada ;-)

Olej tak skomplikowany układ CCS-a na lampach kup lub zrób sobie kaskadowego CCS-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I podłącz do lampy fixed bias 3,6V na baterii litowej..;-) (zakładam że jest to lampa wejściowa). W takim wypadku prąd płynący przez lampę ustawisz CCS-em a siatka jest spolaryzowana ujemnie na wystarczająco dla każdego standardowego źródła które daje 2v p-p ;_)

U mnie działa to tak ;-)

post-14895-0-01249900-1305584705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj schemat, jeden obrazek wart więcej niż tysiąc słów ;-)

Dam zdjęcie. Prośba o wyrozumiałość. To trafo za bardzo siedzi na układzie stabilizacji żarzenia 12b4a - jeszcze dzisiaj je odsunę - mam nadzieję, że pomoże. Filtr wyliczyłem w PSUD-zie. Za diodami CLCRC ( 10uf/3H/67uf/2k/22uf ). Ostatni kondensator blisko układu. Czy między trafami a dławikiem indukują się jakieś niebezpieczne zakłócenia ? Czy ten układ żarzenia bezpieczniej wcisnąć gdzieś bliżej układu tak jak dla ecc189 ( mam cholernie mało miejsca ) ?

Na razie to straszna prowizorka ale mam nadzieję, że zaprojektuję do tego jakieś chassis.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12B4 jest trudną lampą do pracy, ponieważ bardzo łatwo się wzbudza.

Dwie sprawy. Grid stopery MUSZĄ być dolutowane do obydwu pinów siatki.

żarzenie 12B4- jest lampą żarzona 12,6V można grzać 6,3C ale trzeba zewrzeć pin 4-5 i podać napięcie na 4i5 razem oraz 3.

Ostatnia rada ;-)

Olej tak skomplikowany układ CCS-a na lampach kup lub zrób sobie kaskadowego CCS-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I podłącz do lampy fixed bias 3,6V na baterii litowej..;-) (zakładam że jest to lampa wejściowa). W takim wypadku prąd płynący przez lampę ustawisz CCS-em a siatka jest spolaryzowana ujemnie na wystarczająco dla każdego standardowego źródła które daje 2v p-p ;_)

U mnie działa to tak ;-)

Tego na temat grid stoperów nie wiedziałem. Trzeba dać po 1 na każdą stronę siatki czy wystarczy zewrzeć na jednym ? Żarzenie zrobiłem stabilizowane jak na zdjęciu ale chyba ryzykownie je umieściłem względem trafa. Czy ta lampa musi mieć podany na żarnik jakiś ekstra potencjał np 60v ?

Dzięki za ccs-a, chciałem się po prostu pobawić lampowym. Wcześniej spróbowałem w roli ccs-a e810f ale to chyba był za duży hardcore :-)

Ukryta Zawartość

Tego na temat grid stoperów nie wiedziałem. Trzeba dać po 1 na każdą stronę siatki czy wystarczy zewrzeć na jednym ? Żarzenie zrobiłem stabilizowane jak na zdjęciu ale chyba ryzykownie je umieściłem względem trafa. Czy ta lampa musi mieć podany na żarnik jakiś ekstra potencjał np 60v ?

Dzięki za ccs-a, chciałem się po prostu pobawić lampowym. Wcześniej spróbowałem w roli ccs-a e810f ale to chyba był za duży hardcore :-)

Na każdy pin oddzielny rezystor, możesz zacząć od 2,2kR na każdej z nóg. Jak byś miał problem dalej spróbuj zwiększaj wartość.

Ja stosuje żarzenie AC symetryzowane względem masy nie mam większych problemów. Wartość max V DC kataoda - żarzenie jest 100V jest to sporo więc podnoszenie masy chyba raczej nie ma sensu. Jeśli chcesz to zrobić daj dziennik rezystorowi 50%/50% między masą a B+ i z stamtąd wyprowadź masę grzejnika.

Istnieje również duża szansa że masz kiepskie lampy. Ludzie w necie piszą, że zdarzają się dość często takie egzemplarze które brumia, świszczą lub coś innego. Zmień je miejscami zweryfikuj czy masz tak samo. Pamiętaj proszę że 12B4 wolno się rozgrzewają. Ja prąd ustawiam co najmniej po ok 5 min pracy.

Jak masz więcej 12B4 spróbuj zrobić SRPP na tych lampach, efekt może być bardzo pozytywny.

Przy niskich napięciach anoda-katoda ustawa duży prą tak do 80% mocy admisyjnej. Ja np w powyższym układzie mam 40mA/70V

BTW Może ten wątek Ci pomoże coś pozmieniać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na każdy pin oddzielny rezystor, możesz zacząć od 2,2kR na każdej z nóg. Jak byś miał problem dalej spróbuj zwiększaj wartość.

Ja stosuje żarzenie AC symetryzowane względem masy nie mam większych problemów. Wartość max V DC kataoda - żarzenie jest 100V jest to sporo więc podnoszenie masy chyba raczej nie ma sensu. Jeśli chcesz to zrobić daj dziennik rezystorowi 50%/50% między masą a B+ i z stamtąd wyprowadź masę grzejnika.

Istnieje również duża szansa że masz kiepskie lampy. Ludzie w necie piszą, że zdarzają się dość często takie egzemplarze które brumia, świszczą lub coś innego. Zmień je miejscami zweryfikuj czy masz tak samo. Pamiętaj proszę że 12B4 wolno się rozgrzewają. Ja prąd ustawiam co najmniej po ok 5 min pracy.

Jak masz więcej 12B4 spróbuj zrobić SRPP na tych lampach, efekt może być bardzo pozytywny.

Przy niskich napięciach anoda-katoda ustawa duży prą tak do 80% mocy admisyjnej. Ja np w powyższym układzie mam 40mA/70V

BTW Może ten wątek Ci pomoże coś pozmieniać:

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie. Z dostępnością tych 12b4a jest mały problem. Ale i tak będę się musiał zaopatrzyć w drugą parę. Prąd mam dużo niższy ale napięcie prawie 2 razy wyższe. W necie piszą, że 15mA/100V jest OK do pre i daca. Z tym wolnym rozgrzewaniem to ważna informacja to pewnie dlatego miałem problem z ustaleniem prądu. Poeksperymentuję jeszcze z tymi grid-stoperami.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Panowie co myślicie o układzie "TentLabs Negative Bias Supply" ?

Ukryta Zawartość

Nota:

Ukryta Zawartość

Komponent drogi bo w sumie z przesyłką prawie 200 EUR.

Ciekaw jestem opinii doświadczonych kolegów. Generalnie patrząc na dużą cześć schematów wzmacniaczy lampowych układ biasu jest traktowany po macoszemu.

W wypadku tego układu ktoś bardzo mocno się wysilił projektując taki układ.

Co sądzicie warto nie warto, ściema marketingowa ?

Jeszcze jeden artykuł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda sensownie, tym bardziej że maczał w tym palce Vanderveen. Bardzo dobry fachman jeśli chodzi o końcówki mocy i transformatory.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

co to tam te nasze ambitne wysiłki - popatrzcie jak buduje się porządny wzmacniacz

Ukryta Zawartość

post-10133-0-17001500-1306527845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 tygodnie później...

Moglibyście napisać jak wg noty katalogowej ustawić właściwy punkt pracy lamp??

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Jakich lamp konkretnie i w jakiej konkretnie aplikacji??

6CG7 w yaqinie mc10l.

Co prawda nie masz dla lam wyjściowych ale ładny tutorial dla "małych" lamp ;-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobry ten tutorial, tylko nie wiem czy dobrze mi wyszły kalkulacje. Wynika z nich, że w tym momencie rezystor na katodzie jednej z lamp jest za mały o 700ohm( jest 1k a kalkulator pokazuje mi 1.7k)...Czy mogę wstawić spokojnie większy rezystor bez obaw, że uszkodzi mi lampę??

W katodę zawsze możesz wstawić większy rezystor bez obawy uszkodzenia, ponieważ im większy rezystor tym mniejszy prąd płynący przez lampę.

Nie ma czegoś takiego jak JEDYNY punkt pracy lampy. Istotne jest jedynie to aby punkt ten spoczywał na liniowej charakterystyce pracy lampy oraz żeby nie była przekroczona moc admisyjna lampy. Generalnie przyjmuje się że moc ad misyjna powinna być ok 20% mnisza niż mocy maksymalnej. Oczywiście są od tego wyjątki i konstruktorzy świadomie przekraczają ten parametr w celu uzyskania takiego lub innego brzemienia jednak zawsze wpływa to na żywotność lamp.

Masz w takim razie jeszcze jakiś samouczek??Bo ciągle mi się nie zgadza.

A co ci się nie zgadza ? ;-) Podaj napięcia, wartości rezystorów katodowych, anodowych lub impedancję trafa ;-).

Pamiętaj proszę, że w wyliczeniach należny odjąć od napięcia anodowego napięcie jakie odkłada się na rezystorze katodowym tak prawidłowo liczy się napięcie na anodzie ;-)

W przypadku "dużych" lamp i autobiasu spadek może dochodzi do 100-150V

Żeby nie było błędu, wklejam zdjęcie ze schematem gdzie podane są napięcia. Chodzi mi o część po lewej stronie. W schemacie są lampy 6n1p, ja mam 6cg7.

Chciałbym zrozumieć zasadę tych wyliczeń ponieważ z tego co widzę, to co yaqin to inne napięcia:)u mnie np. nawet bez obciążenia napięcie 455V nigdy nie było, przy prądzie z sieci 238V(więcej nigdy nie zaobserwowałem).

Dlatego chciałbym sprawdzić jak to jest z tymi punktami pracy.

Nota katalogowa 6cg7

Ukryta Zawartość

post-19559-0-87134200-1307431619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na temat stopnia SRPP trochę teorii jest tutaj

Ukryta Zawartość

i tutaj

Ukryta Zawartość

Na tubecad znajdziesz też coś na temat splitterów typu long tail. Dużo szukania, ponieważ autor jest dość płodnym;) specjalistą.

Tutaj też jest na ten temat trochę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby coś policzyć potrzebne jest jeszcze napięcie powyżej rezystora 510R dolnej lampy.

Górna lampa (jeśli napięcia powpisywane na czerwono są zdjęte z reala) pracuje z napięciem anodowym Ua=176V (300V-124V), Ug = 3V (124V-121V), Rk=1K a więc Ia=3mA.

W przypadku dolnej lampy Ua= 12V, Ug= ? (spadek napięcia na rezystorze 510R+ spadek napięcia na rezystorze 47R), Rk=557R, Rk = Vg/Ia.

Przyznam, że nie wiem dlaczego dolny rezystor katodowy nie jest równy górnemu ;-(

Jeśli coś pomieszałem to koledzy na pewno mnie poprawią ;-)

Aby coś policzyć potrzebne jest jeszcze napięcie powyżej rezystora 510R dolnej lampy.

Górna lampa (jeśli napięcia powpisywane na czerwono są zdjęte z reala) pracuje z napięciem anodowym Ua=176V (300V-124V), Ug = 3V (124V-121V), Rk=1K a więc Ia=3mA.

W przypadku dolnej lampy Ua= 12V, Ug= ? (spadek napięcia na rezystorze 510R+ spadek napięcia na rezystorze 47R), Rk=557R, Rk = Vg/Ia.

Przyznam, że nie wiem dlaczego dolny rezystor katodowy nie jest równy górnemu ;-(

Jeśli coś pomieszałem to koledzy na pewno mnie poprawią ;-)

Poniżej symulacja dla Rk=1kR i Ua = 300V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed rezystorem 510r powinno być ~1,8V;za 47r 0.1V.

Kiedy jest policzone wszystko, co dalej?? Rozumiem, że w tym momencie patrzę ma wykres charakterystyki pracy lampy. W jakich warunkach punkt pracy jest najlepszy???

Przed rezystorem 510r powinno być ~1,8V;za 47r 0.1V.

Kiedy jest policzone wszystko, co dalej?? Rozumiem, że w tym momencie patrzę ma wykres charakterystyki pracy lampy. W jakich warunkach punkt pracy jest najlepszy???

Punk pracy powinien leżeć na liniowej charakterystyce lampy ale poniżej maksymalnej admisji (3,5W).

Tak bardzo na oko przy napięciu ok 160V akceptowalnym prądem będzie ok 10mA. Ja bym poeksperymentował ;-).

Mam nadzieję, że zdajesz sobie jakie ryzyko niesie ze sobą grzebanie w sprzęcie lampowym..;-)

Punk pracy powinien leżeć na liniowej charakterystyce lampy ale poniżej maksymalnej admisji (3,5W).

Tak bardzo na oko przy napięciu ok 160V akceptowalnym prądem będzie ok 10mA. Ja bym poeksperymentował ;-).

Mam nadzieję, że zdajesz sobie jakie ryzyko niesie ze sobą grzebanie w sprzęcie lampowym..;-)

Chodzi Ci o zagrożenie życia czy uszkodzenie sprzętu??:)

Czy liniowa charakterystyka to jest mniej więcej to co zaznaczyłem na wykresie??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.