Skocz do zawartości
IGNORED

Co dają lampowe wzmaki?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

dudivan,

Krell ma potężny i szybki bas. Tak jak jednak powiedziałem nie ma nic za darmo, a jeśli do tego ktoś ma problemy akustyczne, to bas może być nie do zniesienia, zwłaszcza jak ma potężne kolumny klasy Dali Euphonia, które nawiasem mówiąc są wybitnymi kolumnami. Cała jednak tajemnica tkwi w zrównoważonym dzwięku - czyli żaden zakres nie może dominować. Dobre lampy właśnie spełniają takie kryterium i nie tworzą nachalnego dzwięku, który można słuchać i słuchać, tak jak dobrze akustycznie nagłośniony koncert

yolaos, 23 Paź 2006, 18:28

>ps bercik nie łap tego do siebie , mozna by stwozyc watek o tym jak ludzie zauroczeni swoimi

>systemami nie przyjmują do słuchu ze coś innego moze grać lepiej nazywam to syndromem

>przyzwyczajenia, ale uwierz mi system musi sie wygrzać

nic do siebie nie biore, spoko. jesli chodzi o wygrzewanie to moze pol godziny przed wlasciwym odsluchem w celu ustabilizowania sie punktow pracy elementow, nic innego. nie ma czegos takiego jak jakies wygrzewanie systemu kilkutygodniowe itp popare godzin dziennie. rownie dobzre mozemy tak sobie wygrzewac telewizory, komputery, monitory itp. ciekwae czy zaobserwujemy po ilus tam tygodnaich jakies zmiany w balansie bieli itp. Zmiany te beda kikuset razy wieksze miedzy minuta powlaceniu i polgodziny powlaczeniu (warp-up kazdego spzertu przed regulacja, pomiarami itp) niz w wyniku jakiegos magiczngo wygrzewnaia tygodniami popare godizn. smieszne i nie prawdziwe. mzoe mowa juz o starzeniu,czyli zmianie parametrow pod wplywem czasu i dlugo wystepujacym warunkom niekorzystnym jak temperatura itp.

>a jak z wpływem sieciówek na wzmacniacze lampowe ?

No, ponieważ sa barzdo dobre i przezroczyste, to sieciówki wpływają, jak najbardziej. Bradziej niż w tranzystorach.

audiofil123,

"Wszystko jednak zależy od klasy lampy."

Zgadzam się. Wzmacniacz który posiadam do ułomków jednak nie należy. W lecie tego roku dzięki uprzejmości dystrybutora mogłem w domu posłuchac Magnepanów MG 12, które napędzałem Bonasusem. Największym defektem było ogranizenie makrodynamiki. Po prostu brakowało prądu w kulminacjach.

Z kolei Amphion Xenon to kolumna łatwa do prowadzenia, jej impedancja nigdy nie spada poniżej 7 ohmów. Jej wielką zaletą jest to, że może gra w stosunkowo małych pokojach.

Właściwie do ubiegłego tygodnia nie miałem większych problemów z dynamiką systemu, ale wtedy zasiliłem system kablem Velum Power 2 (od ściany do listwy Velum). Kurde ten kabel zjada prąd!

Mikrodynamika jest jak nigdy w moim domu, przejrzystośc także. Ale makrodynamika jest wyraźnie ograniczona.

abudzik,

tego osobiście jeszcze nie przerabiałem, ale z zaufanego źródła wiem, że wpływ jest duży. Pomimo niesamowicie wyśrubowanego systemu podłączenie sieciówek xlo limited doprowadziło do pogłębienia sceny jeszcze o metr chociaż wcześniej scena była jak stodoła. Prywatnie mam dwie teorie:

1. Albo te sieciówki są wybitne i robia czary

2. Albo niektóre sieciówki przy jakiś anomaliach prądowych - związanych np. z daleko umieszczonym transformatorem od domu - pomagają.

To jednak będzie kwestią dochodzenia w przyszłości

abudzik>>> Dobre....hihi.

A tak serio to moj AN Oto SE na zwyklym drucie tak zdychal na basie ze przypominalo to niesfornego blakajacego i smierdzacego baka w gaciach ktory to snuje sie jeszcze dlugo po zapodaniu.

Oczywiscie po wpieciu dobrej pojemnosciowej sieciowki grubej i ciezkiej jak sumienie kuby rozpruwacza wszystko sie poukladalo i mozna juz bylo wysiedziec dziure w sofie.

Witam,

zawsze pytanie mozna odwrocic - a co daja tranzystory? Odpowiedz jest tak naprawde jedna, to jak gra ma dawac w miare wierne zludzenie odbioru na zywo.

ostatnio dopadl mnie stan znany jako audionervosa. stwierdzilem, ze moja lampa to mul, slaby bas itp. wiec czas na zmiany. przesluchalem pare poteznych tranzystorowych koncowek mocy. na koniec dnia lampa stoi u mnie jak stala.

do nastepnego ataku....

I racja !

Jak będziesz miał czas - odezwij się....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

wszystkowiedzący_pajac, 23 Paź 2006, 17:26

>LOL Mam nowego idola Hura! Hura! Czy mogę chodzic za tobą wszędzie na forum? Mogę ? Mogę?? Prooszę

>.... No nie bądź taki .To jak będzie ?

>Zgadzasz się?

Albo jesteś dzieckiem, albo idiotą, sądzę, że jednym i drugim.

"odbioru na żywo"

ale chyba akustycznego koncertu, bo nie widzę żadnego powodu aby dążyć do naśladownictwa przekazu z typowego koncertu, gdzie banda niedouczonych, ograniczonych budżetem, głuchych "fachowców" realizuje dźwięk. Przy wsparciu bohatera wieczoru, który te sprawy też ma głęboko w d

Do tego dążycie ?

abudzik,

Tak jak mniejszość urządzeń audio jest naprawdę dobrych podobnie jest z nagłośnieniem koncertów. Lenistwo czy nawet nieuctwo i brak dobrego smaku niestety dominuje. Zdarzają się jednak koncerty dobrze nagłośnione i myślę że wynika to również ze świadomości niektórych muzyków. Byłem na koncercie na Ślasku gdzie najpierw grał polski zespół jazzowy i nie dało się tego słuchać, a potem na tych samych instrumentach grał bodajże Kenny Werner z braćmi Oleś i wszystko było tak jak trzeba. Zmienił się tylko akustyk

jar1, 24 Paź 2006, 09:43

>>Albo jesteś dzieckiem, albo idiotą, sądzę, że jednym i drugim.

>

>Nie lubisz dzieci?

Jar1, wszystkich dzieci? Sorry, ale nie podzielam twojej inklinacji.

Mariusz, smutno, że tyle złośliwości i frustracji. Odechciewa się czytać, a szczególnie pisać na tym forum.

Myślę, że Lukar powinien ostrzegać a w razie recydywy kasować niektórych forumowiczów (tak jak to robią na Audio Asylum)

Wiara w to, że tutejsza społeczność jest całkowicie niereprezentatywna w stosunku do tego co się dzieje w Polsce w skali makro nie ma podstaw, Darku. Muzyka łagodzi obyczaje jedynie w przysłowiu.

Dodam coś od siebie .Nie jestem twardym zwolennikiem żadnej z technik, ale miarę doświadczenia wymiany sprzętów i dostępu do środków finansowych stwierdziłem ,że na dziś dla mnie lepszą altrnatywą są wzmacniacze lampowe i to w układzie Single-ended.Wśród ich wszystkich wad jak i zalet to jednak one dały mi największy postęp w rozdzielczości i nasyceniu barwy.Lyżką dziekciu w beczce miodu w pierwszych urządzeniach był bas ,którego w lampach, jak i jakość tak i ilość pozostawała wiele do życzenia, a ja jednak nie chciałem zrezygnować ,więc szukłem dalej. I co się okazało ,że w końcu znalazłem wyjście z sytucji ? Dopiero wzmacniacze na wysokoprądowych lampach min:Vt-4C ,845 czy GM70 dały mi pełne zadowolenie.Uważam, że te lampy potrafią pogodzić i zbliżyć wszystkich spierających się o wyższości jednej z technik nad drugą .Pozostaje mi życzyć wszystkim uporu w dążeniu do Audiofilskiej Nirvany i znalezienie ,tak jak ja dla siebie ,złotego środka.Pozdrawiam Robert

robtango

Z Twojego wpisu rozumiem, że jak lampowiec nie jest oparty o lampy Vt-4C,845, GM70 to jest do dupy.

Nareszcie ktoś napisał coś konkretnego o lampach i czego należy szukać , by się nie wkaszanić, tylko np Jadis SE 845(końcówka mocy) na lampach 845 kosztyje w Grobel Audio 54 000 zł., tani jak barszcz prawda? a cena od tego momentu jak zaprzestano podawać je w euro na swoich stronach wzrasta w złotych o 4000 zł. miesięcznie!

Niestety prawdziwy czar lamp widocznie musi być drogi.

Lplover

ilpover do d..y to lekka przesada ,ale doświadczenie pozwoliło mi wybrać i jak dotąd nie mam godnego następcy tych lamp .Może mi podpowiedz bo być może coś pominąłem a powinienem posłuchać?Pozdro

Re: Robtango

widzę, że kolega wyczynowiec więc nieśmiało polecę pro domo sua ;-)

może OTL/OCL na 6922?

jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o monobloki Graff'a piękne i nie słuchałem i nie chcę.Bo lampa 6C33S mi nieodpowiada.Mój znajomy grał na Kanadyjskich Tenorach uważanych za najlepsze tego typu konstrukcje , a dziś gra na wzmaczniaczu, który posiada transformator wyjściowy.

pomyślałem, ze skoro piszą: "It's not an amp to leave on all day playing background music, but for a breathtaking blast up the autostrada, it's hard to beat"

to jest to coś dla Ciebie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.