Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmaczniacz do Avance Dana 501?

Robert73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dzisiaj sprawiłem sobie monitorki Dana 501 , i czas rozpocząć poszukiwanie wzmaczniacza . Kierowałem się przy zakupię tym że chciałem mieć monitorki w miarę neutralne i sprzedawca w salonie polecił mi 501, brzmiały nieźle i .. kupiłem, lecz coż mój Technics to jest cienias i dźwięk jest słabszy niz w salonie , chociaż w porównaniu do poprzednich głośników to duży postęp. Muzyka której slucham to w większości rock i rock połączony z elektroniką (NiN, Manson, itp.),czasem metal gotycki i sam metal, pokój odsłuchowy ma 9 m2 . Pytanie brzmi jaki wzmak(nowy) brać pod uwagę , budżet do 1800 zeta , no może 2000 jeżeli trzeba , oczywiście odsłuch będzie w sklepie pod warunkiem że sprzęt będzie na stanie , a tak ogolnie to chyba na forum jeszcze nikt nie pisał o tych monitorkach . Czekam na jakieś sugestie , podpowiedzi wszystko dla mnie będzie bardzo cenne , pozdrawiam Robert.

https://www.audiostereo.pl/topic/29001-jaki-wzmaczniacz-do-avance-dana-501/

sluchalem avanceow 509 z cambridgem 640 i bylo calkiem przyjemnie choc to niezupelnie moja szkola dzwieku polecam cambridgea to bdb wzmak ( niedawno za 2kzl z hakiem byl baltlab na allegro )pozdr

Ok, dzięki za te dwa wpisy , lecz czy Azury nie maja przypadkiem problemu z graniem poniżej i na godzinie 9(czasami jestem zmuszony słychać ciszej i co wtedy ?), 501 są lekko ocieplone tak więc czy Nad nie będzie przymulał dźwięku jeszcze bardziej,a co z HK 970 lub Denonami i Marantzami (nowymi) do 1500 -1800 zł czy się opłaca brać ten sprzęt czy to już zwykła masówka bez wyrazu?Panowie a w tych kwotach coś z używanych i w niezłym stanie da się cos wykombinować ? Czekam na propozycje , zakup planowany jest na listopad tak więc mam trochę czasu na spokojne rozpatrzenie sprawy.

marantzow nowcyh nie sluchalem ale z prasy wybika ze mdel chyba 7001 jest naprawde dobry z uzywanych polece pm 17 to swietny wzmacniacz cenie go za neutralnosc skoro z moimi MA rs6 nie jest za ostry to z avancami powinno byc ok. z uzywek polecam tez baltlaba, a na allegro za 2500 mozna kupic denona 1500 super sprzet i za ta cene chyba jest najlepszy, a harman to raczej dobrze gra z b&W z avancami nie sluchalem ale z 603 s3 gral najlepiej mowie o starszym modelu chyba 670 pozdrawiam

Panowie , a czy Rotel RA-931 bedzię dobry do moich monitorków , cena jak dla mnie ok (550 zł), zostanie na jakieś fajne standy ,interkonekt i kabelki (narazie słucham na Gale XL 105 po 8złm), ponoć lekko wyostrza dźwięk a 501 lekko go ocieplają tak więc taki duet moze zagra nieżle, jak myślicie opłaca się go brać?I jeszcze jedno czy ten interkonekt jest dobry za taką kasę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj zmnieniłem interkonekt z badziewnego no-name na budżetowego Tech+Link 1m(49zł), i coż teraz sytuacja sie troche zmieniła , nie wiem czy mój Technics ma tak dużo wysokich tonów czy kabel tylę dodał od siebie, a stary po prostu zamulał cały dźwięk , Dany juz nie grają ciepło , idą analitycznie z ostrzej podaną górą. Na swojej ulubionej plycie zespołu The Vision Bleak , słyszę tak dużo szczegółów że wierzyc mi się nie chcę że taki tani kabelek tak dużo mógł zmienić , wokalę są bardzo wyraźne , talerze i blachy słychać lepiej , usłyszłałem kilka nowych instrumentów (np. coś w stylu tamburynu, szok!), i teraz mam problem dla mnie jest to ciut za ostro , na granicy akceptowania(słucham z wyłączoną regulacją tonów) , czyżby szukac cieplejszego wzmaczniacza czy możę spróbować zmienic interkonekt , miał ktoś doczynienia z tym IC , bo nie wiem czy to on tak ostrzy czy Technics , mógłbym pożyczyc od kumpla Yamahę ale to jest ampli i gra tak sobię . Ogólnie mówiąc mam teraz dużo wysokich , średnice niezłą ale dół jakby zmalał , wzaczniacz wymienię niedlugo tylko na co?

Nie spojrzałem do opini , a tam jest o moim "wzmaku" parę słów ,no cóż IC pokazał jego "twarz" , ostra góra i słaby dół ,muszę zmienic go jak najszybciej , jeżeli teraz dźwięk już się poprawił to co będzie z lepszym sprzętem , mój faworyt to Rotel Ra-931 , czy to dobry wybór jak sądzicie?

Myśle że dobry, pare lat temu miałem okazje poznać go krótką chwile podzczas gdy napędzał dali 505, pośle twojego technola do lamusa dynamiką i basem a ireszta niczego sobie, pamiętam że te zestaiwneie zrobiło na mnie wrażenie efektownym odważnym dzwiękiem, trochę przebasowoionym ale to domenadali 505. Napisz jak wrażenia? Do kompletu polecam upolować kompakt rotka z tej sdamej serii.

No cóż Rotel jednak odpadł , kupiłem Denona Pma-750 , staruszek , ale sprawny w 100%, moc masakryczna jak dla mnie , Dany dosłownie podskakują na godz.11 , hehe Technics na 11 był ledwie głośny a ten Denon to lokomotywa normalnie , potworny kop i bas o 3 klasy lepszy, wysokie łagodniejsze , średnica ładna , w końcu gitary dają czadu , ogólnie jak za 380 zł jestem bardzo zadowolony. Teraz mam pytanie : tego Denona do jakich wzmaczniaczy w tej klasie mozna porownać ?

• 1 miesiąc później...

Panowie co sądzicie o Nad 325BEE cztytałem jego test z listopadowego Audio, w podsumowaniu napisano że to powrót do cieplejszego brzmienia w stylu 3020, pytam bo denona oddaję dla brata i będe szukał jednak czegoś nowego, miał ktoś możę ł już z tym Nad-em styczność słuchową .Sam go też posłucham lecz obecnie nie mają go w sklepie na stanie i muszę czekać ,a możę Azur 540 , 640, Rotel ra-02,sam nie wiem . Wolałbym coś z cieplejszym dźwiękiem i jak ostatnia trójka prezentuję się w tym przedziale , jest ostro czy łagodniej?

Skoro zamierzasz sie wybrać w te rejony cenowe polecam zostać mimo wszystko po wzmak paro letni, ale z wyższej półki. Spójrz w ogłoszenia wzmaków na forum np creek, baltlab, marantz, densen, arcam czy wyżej vincent i exposure. Myśle że każdy z tych wzmaków przeniesie cię na wiele wyższy poziom i satysfakcje. Pozostanie jeszcze cd i jakieś kabelki.

Dzisiaj kupowałem nowe standy i w sklepie stał sobie używany Vincent Sv-129 ale w super stanie, cena 1350 zł.Z powodu braku czasu nie miałem czasu dłuzej mu sie przyjrzeć , moze warto nim się zainteresowć bo w przyszłym tygodniu mam umówiony odsluch wzmaków do 2000 ze swoimi monitorkami , jak myślicie czy warto moze go sobie zakupić , jak ma się on w odniesieniu do Ca540 , NAD-a325, HK970, MarantzaPM-4001,lub Roteli , z tego co wyczytałem to niektorzy na forum piszą o nim dobrze i polecają lecz widziałem kilka wpisów mniej entuzjastycznych , dodam że nie bardzo interesuję mnie ostre i podsuszone , metaliczne brzmienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.