Skocz do zawartości
IGNORED

monitory vs kolumny

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

elfan., 22 Paź 2006, 20:58

>P.S i majmaj,discomaniac ma racje,nie trzeba szalec ze wzkacniaczem jesli go ograniczaja kolumny

jak to sie mówi:

łancuch jest na tyle silny jak najsłabsze jego ogniwo!! :)

ale jest te ale:

pewnie kiedys do tego "dobrego" wzmaka beda podłaczone dobre kolumny :) czas Panowie czas (a raczej zł) :P

majmaj, 22 Paź 2006, 20:48

:):):) jak na poczatek tej "przygody" to nie masz źle :) ja zaczynałem mając tyle lat co i ty z większym dwukasetowym jamnikiem, ale to już było stereo :) no ale u mnie o audiofiliźmie nie ma co mówić, bo mimo że nie jestem głuchy, to obawiam się, że w praktyce nie usłyszałbym nawert połowy tego o czym pisze się na tym forum ;) a to co posiadam chwilowo mi wystarcza.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

majmaj z 2 reki trzeba umiec kupowac IMHO zarowno na Grundiga jak i Yamahe ktore wymieniles szkoda czasu - oczywiscie nie nalezy kupowac niewiadomo czego bo kolumny to podstawa ale uwazam ze mozna lepiej za te same pieniadze

Dyskusja monitory vs podłoga generalnie jest trochę bez sensu, czyli w sam raz na internetowe forum. Ale każdy sobie lubi czasem pobajdurzyć, ja też. Więc krótko i konkretnie: MONITOR.

Bo:

- nie jest zupełnie prawdą, że z monitorów "nie ma fundamentu" (chodzi o niski bas). Chyba, że chodzi o to, że nie można ich użyć zamiast zaprawy na budowie. Pomiarowo, i owszem, z pewnością podłoga "zejdzie niżej". Tylko, że to co ludzie nazwają "ilością basu" niewiele ma wspólnego z przenoszeniem pasma basu niskiego. Ilość basu to jest zwykle efekt (stosunkowo) wąskopasmowego podrasowania (górki na ch-ce), typowo z basrefleksu. I tam możemy dostać np. podbicie o kilka ładnych dB w okolicy 100 Hz. I to ludzie nazywają: "skąd tyle basu z takiej małej skrzynki ? ". A to nie z tej skrzynki tylko raczej z dziury w skrzynce. I powiecie, że to nieudiofilskie, taki boom-box ? Nie sądzę, żeby dużo lepsze zrównoważenie tonalne się udawało producentom osiągnąć z dużych skrzynek. Bo oni po prostu robią boom-box-y tylko do dużych salonów ... Więc rynek jest spolaryzowany jasno - masz pokój mniejszy niż powiedzmy 18m kw - monitor, większy - podłoga. That is it. A jak ktoś ma żonę-prawdziwą-kobietę, to może mieć tylko monitor, ot co.

I miało być na temat monitory vs podłoga a wyszło jak zwykle ... O kobietach i to z niskiego poziomu ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.