Skocz do zawartości
IGNORED

Super głośnik szerekopasmowy Fostex :)

Stodal

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie bardzo przepraszam za sciemniony tytuł postu ale po doświadczeniach na tym forum niestety trzeba stosowac takie praktyki by przyciągnąc uwage zacnych kolegow :).

Mam pytanko: Czy głośnik szerokopasmowy można zastosować w konstrukcji trójdrożnej jako średniotonowy. Posiadam 2szt. Tonsili GDS 20/10 - z tego co dowiedziałem się o tych głośnikach to, skuteczność 92db, moc znamionowa 10W, pasmo przenoszenia do 15 kHz, a dolna czestotliwość rezonansowa to 70 Hz. Chodzi mi po głowie właśnie konstrukcja trójdrożna w obudowie zamkniętej w rozstawieniu głośników WWMT. Jako bass 2 x GDN 20/60/11( badz ex3), cięty dosyć nisko coś ok 200-300 Hz, potem ten GDS grający dosyć wysoko np. właśnie jeszcze nie wiem bo przydała by się ch-ka przenoszenia ale tak myślę, że do 9-10 kHz, a resztę pasma tzw super tweeter :) albo GDW 9/60 lub GDWK 9/120 albo może jakiś ciekawszy tweeter o wysokiej skuteczności z zagranicy. Wiem, że 10W na głośnik to nie dużo ale przy odpowiedniej zwrotnicy chyba nie powinno być problemu z wytrzymałością mocową. Jako wzmacniacz będzie służyła końcówka na LM 3886 i pre-amp na lampie z kitu AVT. Pomyslałem o takim zestawieniu głośnikow gdyż mozliwe by było skonstruowanie zestawu o wysokiej efektywności, mocy i myślę, że o odpowiednim brzmieniu. Proszę o jakies sugestie, może o projekt zwrotnicy.

pzdr i jeszcze raz przepraszam ze temat :).

Trochę historycznie, ale... w niektórych trójdrożnych tonsilach jako średniotonowe używano głośniki GD (uniwersalne, coś jak szerokopasmowe) zamiast typowych średniotonowych (GDM X/X).

A tak ogólnie rzecz biorąc to kłania się temat towarzystwo fullrange'a (tylko tam chyba tak brutalnie szerokopasmówek nie traktują :P ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ten temat wlasnie mnie lekko zainsiporwal do takowej konstrukcji - problem w tym, ze nie mam piniedzy na wyszukane glosniki wiec chcialem zrobic cos na low-endzie.

Lt_Bri: tak apropo wkleilem ci fotki GDN16/10 w temacie o tych kolumienkach zg15c.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->Stodal, te "10W na głośnik to nie dużo" to chyba nie było o GDS20/10? :P

Ten głośnik przy parusetmiliwatach jest tak głośny że nocą trzeba trochę przyciszyć, a przy kilku watach (o ile efektywności mu zwrotnicą nie zjesz :( ) to możliwe że z pokoju uciekniesz (albo Cię z niego policja nasłana przez sąsiadów wywlecze razem ze sprzętem :P ).

A przy okazji gra dość miodnie.

Tak te 10W bylo apropo GDS 20/10. Niestety nie slyszalem tego glosnika, mam go w domu ale nie podlaczalem go nigdy. Ale ten glosnik ma 92db skutecznosci wg jakiejs starej gazety elektronicznej to nie jest jakos bardzo duzo ale tez i nie malo. Wiec w sumie nie powinien grac nie wiadomo jak glosno przy dostarczeniu tych 10W. Na w/w tonsilach czyli 2x GDN 20/60/11 + ten GDS 20/10 i np GDW 9/60 mysle, ze moglbym stworzyc dosyc skuteczny zestaw audio. Tylko chodzi mi o to czy ten GDS wytrzyma prace jako sredniotonowy no i czy sie nadaje wogule do pracy jako taki glosnik np: czy jego srednica nie jest za duza do odtwarzania takiego pasma - chodz jak nazwa wskazuje to glosnik stworzony do odtwarzania prawie calego pasma akustycznego. Jesli mialbym sie brac za taka konstrukcje to jak zawsze jest problem ze zwrotnica. Mam juz pewien poglad tzn. GDN-y pasmo do 200-300Hz ciete 12db/okt, potem GDS pracujacy gdzies do 9-10kHz ciety 18db/okt (tu bedzie starszny problem ze zwrotka- fazy itp) i dalej GDW ciety 6db/okt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.