Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzja WLM Diva w ostatnim HIFI i M

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, 5 Lis 2006, 12:29

>to co, kopijujemy je? koszt przetworników śmieszny ;) hihi

też tak myślałem zaczynając ten wątek. Ale 250 dolców to chyba na przetworniki można sensowniej wydać, jeśli mowa o kolumnach 2way do zwykłego tranzystorowego wzmaka i pomieszczenia ok 20-30 m2.

To gra świetnie pod warunkiem ,ze zasila to lampa za min 10tys. PLN , sygnał generuje źródło za 10 tys PLN i kable sa za 10 tys. PLN ... tylko ,że z taką elektroniką nawet ALTUS'y zaśpiewają .

...there is no spoon...

Obawiam sie ,że wątek klonowania tych głosników jest ,,teoretyczny" . Głównym powodem jest koszt przetworników , obudowy , kabli itd , który trzeba ponieść w celu sprawdzenia czy ta koncepcja ma sens . A jak nie ma to co ? Około 1k PLN do kosza ?

Drugim powodem może byc brak zaplecza do zaprojektowania zwrotnicy , bo o zastosowanej nic nie wiadomo.

Jest jeszcze kwestia modyfikacji tweetera ale to może byc bajka jak w przypadku Totem Mite .

Moja propozycja jest prosta - opracuje zwrotnicę jeżeli ktoś zdecyduje sie na zakup przetworników , zrobienie obudowy , okablowania , wytłumienia itd

O ile pamietam , podobne głośniki stały w saloniku na Waliców w Warszawie - posłucham .

...there is no spoon...

słuchałem tego na AS 2006. No spodziewałem się że góra będzie kaszaniasta i nie zawiodłem się. Ale miałem nadzieję, że przestrzeń będzie na miarę koaksjali. A nie była. W życiu bym tych głośników nie kupił. No chyba że za 500 pln dla samych pudeł, bo ładne są.

Temat zamknięty.

>>qubix

hehe, takie samo wrażenie odnoszę. Dla mnie totalna kupa. Nic nie było na miejscu i takie jakbym chciał. O ile Grande Viva jeszcze pod paroma względami była rewelacyjna o tyle Dine nie jest wart ani złotówki.

Hola hola! ;-) nawet jeśli w aspektach audiofilskich jest to kaszanka to napewno są osoby którym się takie brzmienie spodoba.

Pozatym idealnie nadają się na imprezy czy potańcówki:-), mają taki wykop że urywają jaja:-) Koszt nie jest jakiś kosmiczny , nawet może się zostać surowy MDF....np gdyby się ktoś na nie wyrzygał;-)

hmmmmm... mieć takie Cóś właśnie w celach imprezowo rozrywkowych....szkoda moich Scanów na imprezki......Sylwester za pasem:-)

nawiasem mówiąc prezentacja drozszego modelu była z subem.....siedzieliśmy koło niego był przykryty jakimś materiałem..dziwne że zorientowalismy się dopiero po tym jak ulotka połozona na nim zaczęła podskakiwać:-)

>>antoś

dla mnie ten bas to się wlókł tak, że mnie to denerwowało. Podobało mi się zdziwienie osób, które podczas jednego z utworów (z grzmotem na początku) podskakiwały nie wiedząc co się dzieje hehe

na stronie WLM pojawil sie test Divy monitor z pomiarami w pdf :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Eminence Beta10CX przenosi efektywnie do 56Hz i niestety ale bez suba to się nie da zejść nisko.

Faktycznie też podskoczyłem;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pokazie podłogówek WLM usiadłem koło suba, choć na początku o tym nie wiedziałem, dopiero kiedy sukno na nim zaczęło wibrować pomyślałem, że przecież to nie normalne i sprzęt został sprawdzony organoleptycznie. Trochę nas okłamali na tej prezentacji nawet bardzo trochę. Było fajnie dopóki grała muza wybierana przez prezentera, ktoś z widowni poprosił o puszczenie kawałka PF wyszło szydło z worka ten dźwięk to estrada w pełnej krasie choć trzeba przyznać, że dobra estrada, może to te lampki tak czarują. Tak dla porównania ja i tak wybrałbym kolumny Twonka z Kaim.

• 1 miesiąc później...

A jaką to tubę zamontować w tym koaxialu? Tonsil (APT-50) jak każdy wie jest beznadziejny. Adire używa czegoś tajemniczego. "Mój" niemiec szuka coś do tego...

Czy ktoś ma ochotę sklonować Divę (bo o superpaku to mam przekonanie że moze tam być Heil bo z kopułek jakoś nie mogę sobie wyobrazić pasma od 800 Hz do 25kHz...

- > arturp

Mam nadzieje ze jesli na tym "eminensie" zbudujesz jakiegos potwora o wysokiej efektywnosci to sie podzielisz wrazeniami z tego eksperymentu no i samym projektem:)

Pozdrawiam Janek

Jrymar, 12 Sty 2007, 16:58

Tak myślę.

Ale , z drugiej strony , może przejdę na ,,zawodostwo" i będę brał czapkę dolarów za schemat zwrotnicy i rysunek obudowy ? Albo lepiej za gotowa zwrotnice zalaną żywicą ,żeby nie można było jej skopiować :D

Do tego koplet głośników i kit jak u Audio Note gotowy . Jakieś 1 k$. Jak za darmo w stosunku do cen WLM-ów .

Ach , rozmarzyłem się ...

...there is no spoon...

Piękne są .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000125 1170309226_thumb.JPG

post-3970-100000126 1170309225_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To jest prawdziwy układ napędowy . Trudno objąc palcami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

saczek_XTRM, 12 Sty 2007, 19:33

Nie byłem na audioshow w tym roku ale taki Eminence jest w Aurach , Lurach - czyli seria Reference .

Moje monitory maja podobny kształt i wymiary ale inny głośnik wysokotonowy i co za tym idzie rozmieszczenie głośników na ściance frontowej , nie będzie rury br tylko ,,szczelina " w obudowie ( MDF na obudowy juz pocięty )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.