Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzja WLM Diva w ostatnim HIFI i M

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

kto ma recenzję WLM Diva z ostatniego bodajrze HiFi i M? Podzieli się? :D

pytanka:

- czy rozbierali je i robili zdjęcia flaczków?

- czy widać zwrotkę?

- czy widać przetworniki od tyłu dobrze?

- jakie było ogólne wrażenie p. Stryjeckiego i innych redaktorów na temat tych sprzętów?

O co chodzi: Żonka zmiękła i chyba będę mógł odpalić projekt kolejnych głośników (mam km-u2 na usherach 8945p i 9950). Coaxy zawsze mię ciągnęły, a widzę że te WLMy wzbudzają zainteresowanie. Co ciekawe w US komplet przetworników do Div kosztuje ok 250 dolców (o ile dobrze się dowiedziałem), są one też u nas w PL dostępne. Kto wie, czy będzie się dało tych WLMów posłuchać na AS? WLM ma być, ale ciekawe jak z repertuarem będzie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29193-recenzja-wlm-diva-w-ostatnim-hifi-i-m/

qubix, 30 Paź 2006, 10:20

"komplet przetworników do Div kosztuje ok 250 dolców"

Komplet tzn.do jednej i drugiej kolumny??Tanio jak barszcz;)A w polsce po ile sa-bo mówisz ze też dostepne.Kolumny koszt 16000 a głosniki tylko 800zł?TO jaka tajemnica tkwi we zwrotce....??

EMINENCE Beta 10CX w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kosztuje 404,43 brutto.

A to tylko sam woofer. Tweeter jest sprzedawany oddzielnie - nie maja go w ofercie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W partsexpress.com jest:

EMINENCE BETA-10CX 10" $75

EMINENCE APT-50 SUPER TWEETER $30

EMINENCE APT-3 APT TO SCREW-THREAD HORN ADAPTOR $5

razem $110 za jedną kolumnę. Oczywiście plus transport.

Podobno ten tweeter APT-50 nie jest najlepszy, a i tak go wsadzają w WLMy. Da się do tego COAXa wstawić inne.

Znalazłem coś co się nazywa "Adire’s HE10.1 High Efficiency Coaxial" kit do składania na tym wooferze właśnie. Adire proponuje inny (ponoć dużo lepszy) gwizdek -- tego z kolei znaleźć do kupienia mi się nie udało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HE10.1 wydaje się być ciekawszy nawet od WLMa. Ma sensowną zwrotkę. Jeśli w WLMie wszystko co w zwrotce jest mieści się na tylnej płytce z gniazdami głośnikowymi i pokrętełkiem, to zaciekawie nie jest... Gdzieś to na jakimś niewyraźnym zdjęciu na stronie WLMa było.

Wogóle to ciekawe, że średniej klasy estradowe przetworniki wsadzone w drogą paczkę z drogą metką dają radę innym drogim audiofilskim konstrukcjom....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

qubix, 31 Paź 2006, 09:49

>HE10.1 wydaje się być ciekawszy nawet od WLMa. Ma sensowną zwrotkę. Jeśli w WLMie wszystko co w

>zwrotce jest mieści się na tylnej płytce z gniazdami głośnikowymi i pokrętełkiem, to zaciekawie nie

>jest... Gdzieś to na jakimś niewyraźnym zdjęciu na stronie WLMa było.

oczywiście nie czepiam się i nie uważam że WLM zrobiło "źle". Skoro ludziom się podoba to jest ok. Ale jak sam bym robił, to patrząc na ch-ki i mając tyle w zapasie skuteczności, próbowałbym coś innego wykombinować.

znam Dive i Dive monitor ze slyszenia, i o ile drozsze konstrukcje w dobrym zestawieniu i zestrojeniu systamu sa znakomite , divy graja jak ...wypadek przy pracy ;) az dziw bierze ze zostaly tak ocenione w recenzji ;)

jedynie deciaki potrafia zabrzmiec calkiem dobrze... niestety, choc pewnie znajdzie sie pare osob, ktorym taki sposob prezentacji sie spodoba,

sama koncepcja ukladu coaxialnego jest bardzo dobra, niestety uzyty tweeter psuje caly efekt - APT50 to swoja droga nic innego jak gwizdek z ... Altusow ;) Tonsil produkuje go dla Eminencea, a ten sprzedaje go pod swoja marka ;)

jeszcze mala uwaga co do efektywnosci i pasma przenoszenia ktore podaje WLM - nie bierzcie tego powaznie ;)

krysias, 31 Paź 2006, 10:14

>znam Dive i Dive monitor ze slyszenia, i o ile drozsze konstrukcje w dobrym zestawieniu i

>zestrojeniu systamu sa znakomite , divy graja jak ...wypadek przy pracy ;) az dziw bierze ze zostaly

>tak ocenione w recenzji ;)

ooo... napisz coś więcej, albo daj linka do posta gdzie o tym pisałeś.

Pytanie: czy są równie tragiczne konstrukcje na rynku w tej cenie? Za jaką cenę Divy przestaną być w.g. Ciebie wypadkiem przy pracy a zaczną być "średnią" w danej klasie?

>sama koncepcja ukladu coaxialnego jest bardzo dobra, niestety uzyty tweeter psuje caly efekt - APT50

>to swoja droga nic innego jak gwizdek z ... Altusow ;) Tonsil produkuje go dla Eminencea, a ten

>sprzedaje go pod swoja marka ;)

nie no, chyba nie... skąd masz takie informacje o pochodzeniu APT? Ten gwizdek to zwykły driver estradowy, dlatego jest taki "rzeźnicki"

>jeszcze mala uwaga co do efektywnosci i pasma przenoszenia ktore podaje WLM - nie bierzcie tego

>powaznie ;)

z efektywnością to spokojnie -- te sprzęty naprawdę mają grubo ponad 90 dB. I jeśli WLM zrobiło audiofilskie zwrotki pierwszego rzędu to tej efektywności nie stępili. A pasmo.... hmmm to zależy z jaką odhyłką się mierzy. Jak +/- 3dB, to trzeba wybitnie spieprzyć zwrotkę i dobrać złe przetworniki żeby nie osiągnąć wyniku przyjajmniej 50Hz-18kHz (IMHO)

Tak APT 50 to produkt Tonsila ..swego czasu zlazła mi z jednego naklejka pod spodem stało jak wół na stemplu GDWT......... pozrywałem z kolejnych -to samo... było kiedys głosno o tym chyba na "elektrodzie ".

To dobry głośnik do reprodukcji dzwięków pracy piły tarczowej ...Tonsil Robił i robi przetworniki dla wielu odbiorców .Sam zakupiłem kiedyś partię GDWT 9 w tonsilu z naklejkami APT

- >qubix

>

>>znam Dive i Dive monitor ze slyszenia, i o ile drozsze konstrukcje w dobrym zestawieniu i

>>zestrojeniu systamu sa znakomite , divy graja jak ...wypadek przy pracy ;) az dziw bierze ze

>zostaly

>>tak ocenione w recenzji ;)

>

>ooo... napisz coś więcej, albo daj linka do posta gdzie o tym pisałeś.

posluchaj sam, i ocen, pewnie na AudioShow bedzie taka mozliwosc...

>

>Pytanie: czy są równie tragiczne konstrukcje na rynku w tej cenie? Za jaką cenę Divy przestaną być

>w.g. Ciebie wypadkiem przy pracy a zaczną być "średnią" w danej klasie?

sa to baaardzo specyficzne zestawy, nie trafiaja do mnie zupelnie, sluchanie na nich jakichkolwiek wokali jest masakra dla uszu ;) choc jak pisalem dla niektorych cechy drivera coaxialnego przewaza nad pozostalymi brakami i im moge sie te glosniki podobac ;)

nie bierz sobie mojej opinii do serca - mam dosc spore wymagania co do jakosci dzwieku ;) na glosnikach coaxialnych gralem pare lat temu i zgodze sie ze potrafia byc ... czarujace ;) jednak WLM Diva do chocby Tannoy Gold daleeeeeeko ;)

co do ceny - nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia, swoja opinie pisze bardziej przez pryzmat dotychczasowych dokonan WLM, ich charakterytycznego sposobu prezentacji dzwieku, i wypracowanej hmm... " barwy"

>

>>sama koncepcja ukladu coaxialnego jest bardzo dobra, niestety uzyty tweeter psuje caly efekt -

>APT50

>>to swoja droga nic innego jak gwizdek z ... Altusow ;) Tonsil produkuje go dla Eminencea, a ten

>>sprzedaje go pod swoja marka ;)

>

>nie no, chyba nie... skąd masz takie informacje o pochodzeniu APT? Ten gwizdek to zwykły driver

>estradowy, dlatego jest taki "rzeźnicki"

co w tym dziwnego ze Tonsil produkuje dla Eminence ?

obejrzyj jeden i drugi glosnik i porownaj ;)

>

>>jeszcze mala uwaga co do efektywnosci i pasma przenoszenia ktore podaje WLM - nie bierzcie tego

>>powaznie ;)

>

>z efektywnością to spokojnie -- te sprzęty naprawdę mają grubo ponad 90 dB. I jeśli WLM zrobiło

>audiofilskie zwrotki pierwszego rzędu to tej efektywności nie stępili. A pasmo.... hmmm to zależy z

>jaką odhyłką się mierzy. Jak +/- 3dB, to trzeba wybitnie spieprzyć zwrotkę i dobrać złe przetworniki

>żeby nie osiągnąć wyniku przyjajmniej 50Hz-18kHz (IMHO)

z danych WLM wynika ze zestawy maja efektywnosc 97 dB - sa to zestawy 8 omowe, wiec do zmierzenia efektywnosci podaje sie napiecie 2,83V - i to jest akurat unormowane.

w rzeczywistosci woofer bez ciecia zwrotnica ma efektywnosc ok 93 dB (wedlug eminence 93,3 dB) wiec roznica wynosi 4 dB ;)

co innego sprawa pasma przenoszenia , tutaj jesli producent nie podal przy jakim spadku mierzy , ma w zasadzie dowolnosc ;) i moze wpisac co chce, choc zwyczajowo podaje sie przy spadkach +/- 3dB , lub +/- 6 dB , czasem dodajac inne pasmo zaznaczajac przy jakim spadku, badz tez podajac spadek dolnej czesci pasma w pomieszczeniu.

krysias i utopia: dzięki za info o pochodzeniu APT50. Miło wiedzieć :D

krysias: co do efektywności, jeśli takie są różnice to rzeczywiście przegięli, jakie koaksjale miałeś i które uważasz za udane?

zrobiłem jedne głośniki na seasach MP14-coax i vifie 21cm polipropylenowej trójdrożne, dlatego chciałbym temat podrążyć... Lubię coaxy, ale nie za wszelką cenę, dlatego MP14 się pozbyłem :D

Chyba znalazłem głosniki z monitor diva.To tez oczywiscie eminence ale nie coaxial tylko midrange.Eminence Delta-10A 10" za 85$

Ukryta Zawartość

A te DIvy(zwykłe) zejda maks do 50Hz a nie do 35 jak na stronce...chyba ze przy f=10,hehe

Ukryta Zawartość

A to nie ten ?

Ukryta Zawartość

Swoją drogą średnie tony w tym głosniku na pomiarze to tragedia...lepiej wypada 12" i 8" coax .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Nie arturp.W Diva jest ten co ty mówisz i co podałes link.Ale w DIVA MONITOR jest Eminence delta-10a do której podałem link i nie jest ona coaxem tylko zwykłym midrange ciagnacym do 3500Hz

WLM stosuje chwyt marketingowy z drobnym druczkiem, 35 Hz to wynik a i owszem do osiągnięcia ale z użyciem passive control za 4500, takie nieaudiofilski za to dość skuteczny basopodbijacz :-)

Jako małopiśmienny na forum (a wiecej czytajacy) nie powinienem zbytnio mieszac ale obawiam sie że nawet wiadro elementów na zwrotnicydo jakiejkolwiek Bety to i tak niezagra ..... obie wersje tj alpha i beta niesą lubiane przez muzyków ani przez początkujacych DJ-ów (czytaj dzieciaki) . Poprostu grają środkiem ... Efektywność jest mocno zawyżona bo chyba ktos podał max efektywnośc osiagnietą przez całą konstrukcję. Kiedyś Eminence podawało tabelki z prawdziwymi efektywnosciami dla poszczególnych częstotliwości .Ułatwiało to projektowanie i dawało juz jako-taki obraz na brzmienie głośnika. Jedyne co mogę powiedzieć nt tej konstrukcji -osobiście niesłuchałem -to że układ coax zastosowano w celu poprawy lokalizacji dzwieku i polepszenia stereofonii -jak dla mnie lepiej i taniej sprawdzi sie tesla... sorry -pewnie za to mnie ukamienują ale po co kombinowac z badziewnym głosnikiem pół estradowym skoro jeden szerokopasmowiec zagra w wielu aspektach lepiej -no napewno dynamika bedzie lepsza na becie.. ale reszta..?

obawiał bym się o trwałość tego głośnika z korekcją dla tak niskich częstotliwości . napewno pełnej mocy to nieprzetrzyma. Te głosniki nie były konstruowane do pracy poniżej 100hz ...na estradzie stosuje sie je jak midrange ze wzgledu na krótką cewkę.

co ztego że tweeter ma ok100 czy ponad jak niski jest cienki jak barszcz,,(oczywiscie w porównaniu do produktów PRO) co do apt zobacz na stronie eminenca , poczytaj na elektrodzie , albo zadzwoń do protonsilu .. wielu niedaje wiary ale podobnie z GDN13... mission i tym podobne..

>kto ma recenzję WLM Diva z ostatniego bodajrze HiFi i M? Podzieli się? :D

>pytanka:

>- czy rozbierali je i robili zdjęcia flaczków?

tak

>- czy widać zwrotkę?

tak

>- czy widać przetworniki od tyłu dobrze?

widac ale nie wiem czy "dobrze"

>- jakie było ogólne wrażenie p. Stryjeckiego i innych redaktorów na temat tych sprzętów?

super-hiper-aj-waj ;-)

dobrze ze nie mam 16kzl to nie musze zastanawiac sie nad takim paskudztwem (i paroma innymi hajendowymi potworkami) ;-D

Ukryta Zawartość

post-6836-100003904 1170303794_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>kto ma recenzję WLM Diva z ostatniego bodajrze HiFi i M? Podzieli się? :D

skan lezy (poki nie skasuje ;-))

|

|/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazdy plik ok 500kB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.