Skocz do zawartości
IGNORED

Philips CD160 tuning, porady, pomoc

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

No więc stałem się posiadaczem tego cudeńka. Piszę cudeńka, bo mimo swojego wieku, niskiego modelu to trzeba przyznać gra bardzo równo, z dobrą gładką górą i w moim przekonaniu lepiej niż jego wyższy brat 471/2/3. Napęd to CDM2/10 (bardzo podobny miałem kiedyś w CD371 - też biały korpus, ale mechanizm jest rozwiązany w trochę inny sposób). Był pewien problem z CD bo nie "łapał" wszystkich płyt, ale póki co pomogła mu wymiana wszystkich kondów w sekcji servo. O dziwo pracuje dosyć głośno (w CD371 pracował cichutko) - tutaj coś szoruje, szuflada wyjeżdża jak czołg, no ale w końcu to niższy model ;-). Rewelacyjnie sprawuje się umieszczenie napędu na sprężynkach+gumowych tulejach. Ponieważ klocek warty jest grzebnięcia to postanowiłem w nim trochę podłubać. Siedzą tu takie kostki jak TDA1541, TDA5708P, MAB8441P, SAA7220P/A, jako OPy LM833N i nieszczęsny dekoder M4804A o którym nic nie wiadomo poza tym że zastąpił go Philips scalakiem SAA7210 w racji błędów jakie miał M4804A. Topologia bardzo podobna to wyższych braci np CD660. Myślę że pod moyfikacje nada się idealnie. Póki co zmieniłem kondensatory w servo i zasilaczu dla obu sekcji na dużo większe (1000u i 2200u, w standardzie chyba 220u i 1000u) i poprawa olbrzymia. Jak tak dalej pójdzie to wyjdzie z niego klocek wysokiej półki. Może ktoś modyfikował Philipsy na podobnych kostkach i powie na co zwrócić uwagę przy modach? łatwo mu nie odpuszczę ;-), z czasem pewnie z niego zrobię NOSa, ale tymczasem wolę poprawić to co się da na maxa.

Mile widziane też Wasze opinie o tym CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100004148 1170303434_thumb.jpg

post-5682-100004149 1170303432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29212-philips-cd160-tuning-porady-pomoc/

Po zdjęciach widać że Philips od środka traktował go jako niski model - też nie mogłem uwierzyć w taki bałagan ;-)

Ukryta Zawartość

post-5682-100004145 1170303439_thumb.jpg

post-5682-100004146 1170303438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek można wymienić wszystkie diody, chyba największą poprawę zaobserwowałem po wstawieniu zegara do swojego 471. Pojemności kondensatorów zasilających opy są śmiesznie małe.

os-con - do zasilania filtra (przed przetwornikiem - do wymiany taki niebieski leżący paskud), jak masz to 1541 na wersję z literką A lub S1, duże kondki w zasilaczu - do wymiany wszystkie, po stabach do dobrania (ale tu uwaga jak zamierzasz ruszać część przy opach to trzeba dobierać równolegle wszystko), wyjściowe kondki - też do dobrania ;).

Tyle na początek bym zrobił, a w ogóle to lepiej kupić coś porządniejszego - jeden wydatek a efekt też może być lepszy .... :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

też może być lepszy .... :)

Być może, ale wątpię żeby w tej kategorii cenowej. Naprawdę IMHO jest to bardzo dobry CD, jeżeli nie rewelacyjny. W moim przekonaniu bez modyfikacji gra lepiej od CD47x. Poza tym napęd CDM2 jest też obiecujący - zawsze można zrobić NOS DAC. Większym problemem w tym CD są kondensatory - chyba 50/50 jest przewlekanych i SMD, co diametralnie obniża pole manewru. Momentami jestem w stanie coś na to wymodzić, ale nie wszędzie... Kolejny minus to problem z serwisem, jeszcze inny z M4104A. Jednym słowem dobry CD na dłuuuuugie zimne wieczory ;-)

cdm2 jest kapryśny z powodu dość dużego skomplikowania mechanicznego. Myślę, że lepszy jest cdm4 , nie mówiąc o cdm1 i 0.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jeśli chcesz uzyskać poprawę - zainstaluj dodaktowe trafo toroidalne ktore zasili opy i przetwornik. Prosta plytka zasilacza. Stare trafo niech się zajmie resztą. Wymień kondensatory na wyjściu. Sprawdz ELNA SILMIC. TDA1541 - decoupling z MKP wstaw - pewnie sa ceramiczne. Do wymiany kondensatory w zasilaczu, przy stablizatorach, przy dacu. Uważaj z pojemnościami bo zabasowisz przekaz albo cofniesz średnicę. Te odtwarzacze jak dla mnie grają cieńko na gorze :(. Tutaj silmic na wyjsicu powinien to zamaskowac odrobine dodająć ciepła. Sprawdź NIPPON LXY przy opach może ozywić dźwięk trochę snującego się tda1541. Wymienić opampy - sugeruje testować rózne mixy - AD797/OPA604 - AD825/opa627. Testowac, tesotwac, testowac - to tyle :) Mam nadzieję, że to coś pomoże - Uważaj z wymianą diód w mostku - UFxxxx albo SBxxx czasami ochladzają średnicę i naprawdę wychodzi wtedy fatalnie. Jeśli masz jakieś pytania zapraszan na priv GG480008 / cdmods.prv.pl

• 4 tygodnie później...

POLECAM wszystkim którzy mają 7210 zrobić taki mod:

na pinie 22:

zmienić konda elektrolicznego z 3.3uF na 22uF i zbocznikować mniejszym,

równolegle z kondem zmienić wartość rezystora z 47R na 15R

Coś mi się popsuło w dźwięku (zaczęło charczeć) po dodaniu tantali 2,2uF/25V na nóżki TDA1541 (siedzi tam bez "A")

dodałem na 12, 13, 18 i 19 pinie... Ktoś może wie dlaczego? Czy ta modyfikacja nie obejmuje już TDA1541?

to są jakieś no name ale udało mi się je kupić po BARDZO przystępnej cenie (nabyłem aż 30szt ;)) Najlepsze jest to że tantale są na 25V a napięcia na nogach TDA max chyba 7 z hakiem.. czyli to co ktoś tutaj na forum kiedyś napisał że napięcie tantala powinno być 3x większe od zmierzonego zostało spełnione :|

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.