Skocz do zawartości
IGNORED

morel, scan speak co z tym zrobic?

arturro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio sprzedalem swoj samochod w ktorym mialem instalacje audio, oczywiscie wszstkie komponenty zostaly zdemontowane i tak zostal mi:

Morel MW166

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Scan speak D2904/600000

Ukryta Zawartość

zwrotnica robiona przez goscia ktory mi to wszystko montowal oraz

infinity kappa perfect 10.1

Ukryta Zawartość

Nie zamierzam w najblizszym czasie wstawiac tego do samochodu, i pomyslalem ze moze cos da sie z tych komponentow zrobic do domu. Od jakiegos czasu zachcialo mi sie zrobic cos samemu, wiec zaczelem od gainclona. teraz zrobilbym jakies moze... monitory? jak ktos ma jakies pomysly to z gory dziekuje za pomoc. Nie dodalem jeszcze ze jesli chodzi o budowe czego kolwiek zwiazanego z audio to jestem zieloniutki.

Acha, w samochodzie to gralo calkiem, calkiem.

Pozdrawiam

A

post-12961-100004123 1170303472_thumb.JPG

post-12961-100004124 1170303471_thumb.JPG

post-12961-100004125 1170303469_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29222-morel-scan-speak-co-z-tym-zrobic/

pomylilem link do suba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrób do tego obudowe o pojemności 15litrów o prostych ściankach z 25 mm MDF i pokryj fajnym fornirem.

Przednią ścianke zrób np 20x30cm . Zamontuj głośniki tak aby były na osi pionowej ścianki w odległości około 1,5 cm od siebie .

Podłącz zwotnice , która masz i posłuchaj - jesli ci sie spodoba to usiąć wygodnie i słuchaj muzyki a jesli nie to masz problem ;p

Wtedy warto oddac głosniki do kogoś kto potrafi opracować zwrotnicę . Ale dopiero wtedy - gdy sa obudowy doceloe , gdy głośniki sa zamontowane , okablowanie , wytłumienie , rury br itd.

Zadzwon do tego kto projektował zwrotnice - może sie okazac ,że zrobił pomiary i ostro sie przyłozył do sprawy i może to jest hi end tylko jeszcze o tym nie wiesz .

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Zwrotka z samochodu (nawet hi-endowo obmierzona) raczej nie będzie pasować. W samochodzie nie kompensuje się baffle step a i relacje odległościowe mogą być inne. Ponadto ta wersja gwizdka jest optymalizowana do odsłuchu pod sporym kątem więc na wprost może trochę kłuć w uszy.

Słuchałem takiego głosnika wysokotonowego . Najzupełniej normalnie grał nawet z siateczką . Mam pomiary z filtrem 1 rzędu . Taki zestaw ma pgwave . dwa 18W 8531 , jeden 12 cm rewelator i taki tweeter - oczywiście na każdą kolumnę . Założył zwrotnicę somochodowa do testów i mierzyliśmy . Nie pamietam wartości elementów zwrotnicy . Różowy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

ale moreli nie widzę

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

To nie jest chyba ten sam człowiek. A co do tych piszczałem to trochę dużo człowiek chce. Nowe w Warszawie na fakture i z gwarancja kosztuja 950zł. Pozatym zalezało mi na tych zwrotnicach ile człowiek by chciał.Pozdrawiam

Prosze się nie obrazić, ale ten zestaw nie jest wart 1500zł. Mam na wyzszej serii Mundorfa zwrotnicę i na pewno nie kosztowałą mnie 700zł. Pytałem bo poszukuje coś w miare dla brata. Pozatym Morel wcale tak super nie gra z Scan Spreak. Lepiej gra Gorlich albo MIcroprecision. Powodzenia w sprzedaży i pozdrawiam.

A można gdzieś w Polsce dostać tego Micro Precision?

wyglądają ciekawie całkiem (jak gorlich).

Ukryta Zawartość

post-165-100002805 1170305294_thumb.JPG

post-165-100002806 1170305293_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że firma Gorlich zrobiła to dla microprecision. Ja mam tez głosniki MIcroprecision zrobione na zamówienie przez ta firma. TA srebrna membrana to chyba patent gorlich także cięzko byłoby innej firmie to zrobić. Przegladałem na stronie Microprecision i nie zobaczyłem tych głosniczków. Ale faktycznie wygladaja ekstra a grac musza jeszcze lepiej.

->pawcio

dytrybucje Micro Precision, Goerlich w polsce ma firma Proa :

Ukryta Zawartość

maja tez ciekawa plyte audiofilska przez siebie nagrana i wyprodukowana w wersji normalnej (dostepnej np w Empikach) i limitowanej zlotej dostepnej na www :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ponizej zdjecie okladki:

post-11274-100002801 1170305300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcale sie nie obrazam, ale i sie z toba nie zgadzam. morel nie gra ze scanem?!!! chlopie ty chyba tego nie slyszales. docelowo system gral z nakamichi cd700 i dwoma wzmacniaczami braxa. Sluchalem tez w swoim samochodzie slawnych goerlich na ktore sie wczesniej napalilem i co? i kicha. przy wyrzszych stopniach glosnosci powstawaly jakies znieksztalcenia, dzwiek suchy i metaliczny. Mi to nie odpowiada. Potem czlowiek ktory przygotowal juz pare samochodow do mistrzostw Polski i Europy- i je wygral- po porazce goerlich, wsadzil mi do samochodu wlasnie morele i scany, w zwrotnicy grzebal sie z dwa tygodnie no i rewelacja. Dzwiek odrazu zrobil sie soczysty, bardziej przestrzenny niz w goerlich a glosniki poprostu znikaly z samochodu, grala muzyka ale nie mozna bylo zlokalizowac glosnikow. Twierdzenie ze morel nie gra ze scanem to bzdura. Bez obrazy.

A na jakim okablowaniu słuchałeś tych Goerlich-ów? TE głośniki wymagają specjalnego okablowania, stąd może ten efekt. Mi bardziej odpowiadają Microprecision w połączeniu ze Scan speak-iem. Pozdrawiam

Kable glosnikowe to byly nakamichi. Ale nie wieze ze kabel moglby wniesc az tak wielka zmiane w dzwieku.

Naprawde radze posluchac tych glosnikow przed zakupem. One wcale nie sa takie dobre. Tak samo glosniki BRAXA za ponad 10tys tez radze posluchac :) Nic specjalnego, poza cena.Moim zdaniem takie glosniki jak goerlich czy brax nie oddaja w nawet dobrym stopniu barwy dzwieku i tyle.

Pozdro

A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.