Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widac wiekszość kondensatorów owinałem FOLIĄ MIEDZIANĄ FIRMY 3M słuzy to redukcjii zakłóceń pochodzących z transformatora oraz obcych pól elektromagnetycznych...podobne zabiegi stosuje pionier i denon w swoich topowych klockach ..sony chyba równiez z tego co mi sie gdzies na oczy rzuciło..

Pozdrawiam i zycze udanych tuningów Denona DCD460,560,860 i 960 bazują praktycznie na jednym schemacie i tym samym transformatorze sieciowym, laserze mechanice..różnią sie nieco funkcjami..i bajerkami..ale to są małe rożnice..

Piotrek608 30.11.2006

> Piotrek608

Jesteś pewien, że kondensatory których użyłeś w zasilaczu są styrofleksowe?

Moim skromnym zdaniem są to kondensatory poliestrowe (KSE), natomiast te które są przy OPA wyglądają na polistyrenowe czyli styrofleksy (KSF). Poza tym styroflexy o pojemności rzędu kilkudziesięciu nF mają już spore rozmiary. Nie znaczy to oczywiście, że KSE są złe, jednak styrofleksowym troszkę ustępują. Są to foliowe kondensatory z folii aluminiowej i osobnej folii poliestrowej (nie z folii metalizowanej).

a teraz ja ...

dziekuje piotrku za ten jakze pomocny opis...dziekuje za to ze poswieciles swoj cenny czas i akurat dokonales ciekawych wskazowek na cdeku ktorego posiadam....

mam jednak pare pytan.... w sumie problemow....

na moim wyjsciu stalym mam maly przester niewiadomego pochodzenia....

nie wiem z czym to jest zwiazane ale .... staram sie uzywac wyscia regulowanego ... z tego rowniez powodu ze nie mam regolacji glosnosci na wzmaku...

moje pytanie brzmi....

na wyjsciu regulowanym dcd 860 posiada jeden choc podwojny wmak operacyjny.....

z tego co sie orientuje w cdekach jest filtr i bufor....

wiem ze bufor znajduje sie na wyjsciu stalym (podwojny wzmak operacyjny) tylko teraz tak....

ktory spelnia role filtra a ktory bufora na stalym wyjsciu....

bo jest tam 2 szt podwojnych wzmakow na wyjsciu.... moze troche zagmatwalem i nie umiem wytlumaczyc ale.... no przepraszam

a i pytanie...bo zastosowalem przejsciowke z DIP8 na 2DIP8 i kwesta jest tego typu...czy to bedzie lepsze rozwiazanie czy wstawic poprostu podwojny wzmak na stalym ...(np opa2134???) a preferuje szczegoly i dobra stereofonie.....

prosze piotrku o pomoc i odpiasanie ...pozdrawiam mateusz m

no i piotrku jakbys mogl mi pomoc wskazac wszystkie te elementy co wymienilaes aby polepszyc dzwiek na cd tylko na wyjsciu regulowanym ... nie czuj sie za mocno w elektronice ...ale duze checi i ambicje mam....

z gory dziekuje i pozdrawiam

Lunaticu wydaje mi sie ze wstawiajac pajeczynke z pojedynczych opów zrobisz wiecej złego niz dobrego..pojawiają sie pasozytnicze pojemności które prowadzą do wzbudzeń..wzrostu szumów i zniekształceń..lepsza droga bedzie poprzestac na wstawieniu podstawek i zastosowaniu normalnych podwójnych opów..takich jak wymieniłem powyzej..

Wyjscie regulowane ma dwa opy na wejsciu i dwa na wyjsciu..czyli czeka ciebie w sumie wymiana # podwójnych wzmaczniaczy operacyjnych.

Sorry ale nie mam czasu na wypisywanie co wstawiłem w jakie miejsce..nie obraź się ale po to wstawiłem fotki własnie aby to ułatwić..

Stanley najwyraźniej zostałem celowo wprowadzony w błąd w sklepie elektronicznym a gościowi tak dobrze patrzyło z oczu...ale chyba żle nie zrobiłem bo gra doskonale..

Lunatic zasada głowna w denoach ..wsie kondy maja byc NIPPON CHEMICON..koniec kropka kazde inne spierdzielą muzykę.

Nippony kupisz u Javoreczka z Allegor dział elementy pasywne/kondensatory albo wpisz w wyszukiwarkę poprostu "nippon"

Piotrek 608

Kolega mi kiedys zaproponowal taka wymiane elementow...tylko zastanawiam sie czy czy zmiana pojemnosci kondow nie zmieni znacznie dzwieku ..bynajmniej na gorsze...przeanalizuj jak mozesz to co napisalem i jesli nie bedzie to dobrym rozwiazaniem to bede scisle i zgodnie postepowal z twoimi wskazowkami....pozdrawiam.....

DCD860

CC710,C711 kondensator sprzęgający na wyjściu Elna Silmic 47u-100u

C308,C309 1nF poliproplenowy lub polistyrenowy lub Silver Mica 2.5% lub

1% - kondensator filtra

C310,C311 200p polistyrenowylub Silver Mica 2.5% lub 1% - kondensator

filtra

C214 kondensator odsprzęgający 220u/6.3V Sanyo Oscon

nowe kondensatory te co doryowałem i nowe zasilanie

R316,R416 - 47k na metalizowany dobrej jakości 1% lub lepiej

np.Tesla, Beyschlang, Elpod

R318,R319 - 11K j.w

R320,R321- 11k j.w

R322,R323 - 5.6k j.w

R724, R725 - 30k na metalizowany dobrej jakościnie musi być 1%lub lepiej

R720, R721 - j.w lub też Allen Bradley

c300, c301 100-220u/16V Sanyo Oscon

c701 4.7-22u Sanyo Oscon

1 Gru 2006, 19:43

Piotrek 608

Kolega mi kiedys zaproponowal taka wymiane elementow...tylko zastanawiam sie czy czy zmiana pojemnosci kondow nie zmieni znacznie dzwieku ..bynajmniej na gorsze...przeanalizuj jak mozesz to co napisalem i jesli nie bedzie to dobrym rozwiazaniem to bede scisle i zgodnie postepowal z twoimi wskazowkami....pozdrawiam.....

DCD860

CC710,C711 kondensator sprzęgający na wyjściu Elna Silmic 47u-100u

CO TAK MAŁO?? SILMIC OWSZEM ALE NAJMNIEJ 220uF!!

C308,C309 1nF poliproplenowy lub polistyrenowy lub Silver Mica 2.5% lub

1% - kondensator filtra TYLKO NIE MIKA MIKA W TYM MIEJSCU TO GÓWNO

C310,C311 200p polistyrenowylub Silver Mica 2.5% lub 1% - kondensator

filtra WPIS JAK WYZEJ

C214 kondensator odsprzęgający 220u/6.3V Sanyo Oscon NIE 220 TAM JEST ZWYKŁY KOND 220 WIEC OS CON MAKSYMALNIE 100/16V

nowe kondensatory te co doryowałem i nowe zasilanie

R316,R416 - 47k na metalizowany dobrej jakości 1% lub lepiej

R318,R319 - 11K j.w

R320,R321- 11k j.w

R322,R323 - 5.6k j.w

R724, R725 - 30k na metalizowany dobrej jakościnie musi być 1%lub lepiej NO MOZESZ TYLE ZE METALIZOWANE OPRONIKI STRASZNIE ZYLETUJA DZWIEK..W NADMIARZE POPADA W KLINICZNOSC...

R720, R721 - j.w lub też Allen Bradley..O TAKIE REZYSTORY WSTAW!!! WSZEDZIE TO ZAGRA!!!

c300, c301 100-220u/16V Sanyo Oscon

c701 4.7-22u Sanyo OsconMOGO BYC

piotrek608....

to jak mozesz to napisz mi w tych miejscach co dokladnie wstawic bo bede robil zamowienie to odrazu kupie....

napisz dokladnie jakie wartosci i jakie firmy ....

z gory dziekuje i pozdrawiam....

a opy wloze 2134 tak mysle i na zasilanie 2*4700 nippon i diody mur120 tak jak proponowales.....

mam madzieje ze dostanie moje cd wiecej szczegolow powietrza sceny i stereofoni????????

zamów od javoreczka kwarc z allegro sunny 16,9344mhz

kondensator sxe 5600-16V sztuk2....220/63 sxe sztuk4....kondy mkt 1/50v WIMA sztuk 10

diody mur120...sztuk4...

witaj piotrku608

wymienilem diody standardowe w tym cd na mur120 tak jak proponowales.....powiem tak...bass jest wiekszy na moje ucho glebszy ale bardziej kontrolowany.... to tylko i wylacznie moje odczucie.....

a kondensatory pozmieniam jak tylko przyjda od javoreczka..... a juz ida.... dokladnie takie jak napisales w poprzednim wpisie...

a tak przy okazji...220uF nippon nie przyciemni mi zbytnio cdeka???? bo tak na moje ucho to teraz mam normalne kondy NP o pojemnosci 68uF i wydaje mi sie na moich podlogowkach w sam raz ...choc na monitorkach (mam dwie pary kolumn) wydaje mi sie za malo basu ale jest duzo bardziej czysty dzwiek na 68 uF jak na 100uF- takie byly w standardzie....

a powiem szczerze to 47uF gralo najciekawiej pod wzgledem jakosci tylko basu bylo malo ....za malo na monitorkach..... bo na podlogowkach byl dobry mniejszy ale szybszy bardziej kontrolowany....

pozdrawiam mateusz

Hmm widzisz tu jest kwestia odsłuchu załoz kondy posłuchaj..no coz ja mam kolumny phhonar szybkie ostre i jasne..u mnie gra własciwie na 220uf..jezeli sie okaze ze wysarcza 68uf to rewelka to nie jest jakis sztywny parametr.

a jeszcze sprawa bocznikowania diod w tym cd.... wogole napisz mi co i jak... jakie kondy i jakiej firmy oraz jak je do mostka podlaczyc...bo widze ze wykorzystales te 4 wolne owory na plytce kolo diod.... pozdrawiam....

i cos mi sie wydaje ze idziemy w przeciwnych kierunkach jesli chodzi o gusta dzwiekowe..... a przynajmniej chcemy osiagnac cos podobnego przy kolumnach ktore graja u mnie jasno i mulowato a u ciebie szybko itd....

prawdopodobnie bede musial na 68 lub 47 uF zamienic te 220 .... ale to kwestia odsluchu.... no nic najwyzej zloze nowe zamowienie u javoreczka hihiih

pozdrawiam

wiec tak piotrku...zalozylem nowy kwarc SUNNY jesli sie nie myle 16.9344Mhz , kondy SXE na wyjsciu 220uF oraz wiekszosc 220uF wymienilem na SXE... diody mur120 , w zailaniu 5600 sXE zbocznikowane 1uF mkp, i powiem szczerze....stracil na dynamice..... bas jest wiekszy ale wolniejszy, detale mniejsze ...wokale wyszly do przodu.... no i sopran ...niepokoi mnie jego jakosc.... jak z mp3 .... normalnie jestem w szoku... nie wiem dlaczego tak jest.... moze to kwesta gustu???? w kazdym razie poczekam az elementy sie wygrzeja (sa w miedzianych opaskach) i zobacze...moze wroce do poprzedniej konfigoracji??? albo sprobuje z elna silmic????

jeszcze nie wymienialem kondow na stabilizacji opampow i rezow na metalizowane 1% i nizej....

zobaczymy.....

a z calym szacunkiem dla piotrka608 za przekazanie mi duuuzej wiedzy na temat tuningu cd -serdecznie dziekuje piotku....

jak bede jeszcze mial niejasnosci to sie zwroce.... pozdrawiam...

mateusz

jak Ci się bas wlecze to zmniejsz wartość konda wyjściowego - powinien być bardziej punktowy i sprężysty. Możesz też pobróbować innych boczników dla kondensatorów (tj inne wartości, raczej w dół, rzędu nF)

hmmm znaczy sie moje tuningi do dupy są...??

chyba ten 1uf mkp po diodach tak muli...220 yf tylko diwe sztuki trzeba wymnienic a nie wszystkie..to własnie chyba zmulilo..chyba..nie wiem robie sie powoli gupi..

Jak wszędzie SXE to nic dziwnego,że dźwięk siadł. Za dużo ocieplenia

Piotrek, wstawiłem u siebie jako odsprzęganie do masy za diodami,a przed elektrolitami 9,1nF styrofleksy i jest SUPER :) dzięki!!! Jeszcze można bocznikować diody, ale chyba nie o to Ci chodziło, tak?

potrek608....

zle mnie zrozumiales......

nie mowie ze twoje tuningi sa do d....tylko poprostu chyba idziemy w innych kierunkach z gustami muzycznymi a pozatym roznica w sprzecie zapewne jest.....

Ja mam Wharfedale 9.1 z Cambridge audio A300vII....i kabelki klotz - interconekt a glosnikowe cordial225 na bas a na sopran cordial 215..... polaczenie bi wire

poprost to ta roznica....

przepraszam ze tak dziewnie to brzmi ale doceniam twoja wiedze ,,,,dziekuje za pomoc ,,,, byla naprawde przydatna....

a teraz wiem juz an czym stoje.... pozdrawiam piotku..... jeszcze bedziemy w kontakcie

lunaticAllegro

No ale w tym wszystkim jest odrobina dobrych wniosków - każdy tuning jest indywidualny i mocno zależny od pozostałych klocków. To naprawdę bardzo ważny wniosek.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. a za "wolny" bas to może być sprawką za dużych pojemności za stabilizatorami - jednak podkreślam słowo MOŻE :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tfuu, miało być za opampami :)

Lunaticu nie gniewam sie ani nie czuje sie urazony...przepraszam za nieco ostry wpis bo zanim sie tu wpisałem zostałe poprostu podkurzony przez kolege Vlad?Atopos i sam rozumiesz moze człowieka nawet tak spokojnego jak ja ponieść..ale teraz dałem mi ignora i zlewam goscia.

Dokładnie..kazda konfiguracja zagra inaczej..niekiedy długa droga zanim klocka własciwie ztuningujemy...od kilkudziesieciu dni mecze sie nad swoim DCD2560..dwa razy niby zrobiłem rzeczy logiczne a tak wdupiłem...np kwarc z OMIGu niby rewelka kosztuje77zł a zagrał mi ostro srednicowo i klinicznie..dopiero po załozeniu kwarca firmy sunny (2,44zł/10 sztuk)zrobiło sie miodnie..

Kondensatorki styroflexowe wyraznie graja lepiej po mostku prostowniczym NAWET ZE ZWYKŁYCH DIÓD!! ale nie wieksze jak 47nf bo zaczynaja mulić to samo miałem w DCD2560.

opis tuningu jest ok. Ja "kupuję" sposób usztywnienia spodniej płyty :) a z tym kwarcem z omigu to dziwna sprawa... dokładność taktowania powinna raczej wpływać na "miłe" ocieplenie ... może on wymaga podstrojenia f ze względu na totalnie inne parametry...

ha,ha Rambo jest tu na forum taki kolega DIYowiec (niestety nicku nie pamietam) który swego cd sony 222es "usztywnił" choc raczej rzekłbym zesztywnił...stalową blacha o grubosci !!4milimetrów..masa cd wzrosła o prawie 5 kg!!..najlepsze ze w mailu do nie pytał: Piotrek a czy mozna zastosowac blache z ołowianki

a teraz mam pytanie...mam juz kondy sxe w bardziej strategicznych miejscach.... opy BB+AD diody mur120 i kwarc sunny i teraz wymienilem wszystkie rezystory w torze audio na metalizowane tesli albo Vishay... i co sie stalo????

mam duzo wiecej detali...wyszly na plan pierwszytylko ze mi sie najwyzsze rejestry cofnely,.....sa cos takjakby za mgla...w tle.... i nie takie krystalicznie czyste tylko.... no nie wiem jak to ujac.....

co z tym zrobic??? ty;lko nie proponujcie mi wlozenie starych rezystorow bo oszaleje.....

jak mozna zwiekszyc sopran..... zrobic go bardziej czystszym?????

przypomne ze rezystory wlozylem max 1% byly tez 0.25% a nawet 0.1%.... pozdrawiam i prosze o pomoc.....

a moze to te kondy 1uF ktorymi bocznikuje elektrolity na zasilaniu SXE 5600/16V tak mula????? no sam juz nie wiem... moze bocznikowac diody???? pomocy przez duze P!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.