Skocz do zawartości
IGNORED

ebay - jak wyszukiwać?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

skaczę po niemieckim, angielskim i amerykańskim i polskim ebayu i wyskakują mi różne aukcje, niektóre np. nie pojawiają się w wyszukiwarce angielskiej, inne w niemieckiej itd.

czy ktoś ma receptę na wyszukiwanie na ebauy aby wszystko z Europy wyskakiwało?

czy znacie jakieś serwisy aukcyjne takie jaka allegro - z innych europejskich krajów, których użyuwacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/29403-ebay-jak-wyszukiwa%C4%87/

Niestety trzeba skakać po różnojęzycznych ebay`ach. Te róznice w wyświetlaniu poszczególnych klocków wynikają z tego, że niektórzy sprzedawcy wybierają opcję sprzedaży tylko w swoim kraju - wtedy przy wybraniu opcji "cały świat" lub "europa" takie aukcje się nie pojawiają. Z moich doświadczeń wynika jednak, że warto w takich przypadkach skontaktować się ze sprzedającym i zapytać go czy wyślę sprzęt do Polski - zazwyczaj nie ma z tym problemu.

Jeśłi chodzi o serwisy to ja często zaglądam tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiogon`a pewnie wszyscy znają

Ukryta Zawartość

Polecam ściągnąć programik wyszukujący wszystkie zadane aukcje na całym świecie ebay:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 lat później...

Mam pytanie do wytrawnych użytkowników ebay'a.

Otóż lista towarów które mnie interesują jest długa i często nie mam czasu i ochoty na wklepywanie tych nazw w każdą witrynę ebay i stąd mam pytanie:

Czy istnieje taka opcja, że wpiszę na jakąś listę to co mnie interesuje i gdy tylko pojawi się gdziekolwiek na jakimkolwiek ebay'u to dostane automatycznie mail z informacją że jest na sprzedaż?

Tak, musisz sobie odpowiednio skonfigurować wyszukiwanie, zapisać wyszukiwanie i ustawić opcję wysyłania powiadomień dla takiego wyszukiwania. Ja ustawiam osobno dla .com, co.uk i .de, nie wiem, czy można ustawić jednorazowo dla wszystkich... jeśli sprzedawca nie sprzedaje poza swój krajowy ebay, to chyba nie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak, musisz sobie odpowiednio skonfigurować wyszukiwanie, zapisać wyszukiwanie i ustawić opcję wysyłania powiadomień dla takiego wyszukiwania. Ja ustawiam osobno dla .com, co.uk i .de, nie wiem, czy można ustawić jednorazowo dla wszystkich... jeśli sprzedawca nie sprzedaje poza swój krajowy ebay, to chyba nie.

Krzyśku,

Mógłbyś naprowadzić gdzie i jak w ustawieniach to zrobić?

Wyszukujesz interesujący Cię przedmiot (możesz też szukać w opisach aukcji lub wykluczać niepożądane słowa), zawężasz wyszukiwanie do odpowiedniej kategorii, nad wynikami wyszukiwania pojawia się opcja "Save search". Gdy ją naciśniesz, masz opcję "receive e-mail notifications when matching items found" albo jakoś tak. Jak ktoś wystawi nowe aukcje odpowiadające kryteriom wyszukiwania, dostajesz maila.

Oczywiście musisz być zalogowany.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość

(Konto usunięte)

jeśli sprzedawca nie sprzedaje poza swój krajowy ebay, to chyba nie.

Należy zaznaczyć "Cały świat" i działa wtedy na wszystkich eBay. Potem zapisać to ustawienie w "Ulubione wyszukiwania" i zaznaczyć powiadomienia e-mail. Sam korzystam z takiego właśnie ustawienia :)

jeśli sprzedawca nie sprzedaje poza swój krajowy ebay

Gwoli wyjaśnienia:

To nie jest wybór sprzedającego, bo on może w opcjach zaznaczyć, że nie wysyła za granicę. Kwestia, czy dany przedmiot pojawia się tylko na np. eBay Polska, związana jest z samym działaniem eBay. Jeśli chcesz, by przedmiot był widoczny na eBay.com, to musisz go tam właśnie wystawić - tak samo, jak np. na eBay UK - też musisz go tam wystawić.

Można też wystawić tylko na eBay UK i zaznaczyć opcję, by aukcja była widoczna na eBay.com oraz eBay Canada (za dodatkową opłatą). Na polskim eBay nie ma takiej możliwości i jeśli tam wystawimy przedmiot, to by go inni odnaleźli (np. w UK), muszą użyć właśnie opcji "Cały świat".

Należy zaznaczyć "Cały świat" i działa wtedy na wszystkich eBay. Potem zapisać to ustawienie w "Ulubione wyszukiwania" i zaznaczyć powiadomienia e-mail. Sam korzystam z takiego właśnie ustawienia :)

No dobra. Wchodzę na ebay.de. Jest jakaś aukcja, pierwsza z brzegu "Rotel RA1060 Jubilee Edition". Następnie wchodzę na ebay.co.uk, wyszukuję tego rotela, zaznaczam Item location "Worldwide" i ta aukcja nie pokazuje mi się w wynikach wyszukiwania.

Czy może się nie zrozumieliśmy :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wyszukaj ten przedmiot, nic nie znajdzie, ok, zapisz to wyszukiwanie z pustą listą i zaznacz opcję przesyłania na maila. Jak coś się pojawi, dostaniesz maila.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ok już mam,

Ale jeszcze jedno. W tym przypadku chodzi mi o odtwarzacz cd i nie ma go nigdzie i dodaje go do ulubionych wyszukiwań i chciałbym aby nie powiadamiano mnie o tym, ze jest do niego instrukcja, laser czy cokolwiek innego a w tej opcji "zapisz wyszukiwanie" nie mogę doprecyzować kategorii. Jak to zrobić aby powiadamiano mnie tylko o odtwarzaczu z kategorii sprzęt audio/odtwarzacze cd?

<br />Niestety trzeba skakać po różnojęzycznych ebay`ach.<br />

Niekoniecznie. Serwisy krajowe różnią się czasem interfacem od siebie, ale wszędzie jest opcja: w danym kraju, w UE, na całym świecie. I w ten sposób można przeglądać np. oferty z niem. ebay, a potem po zmianie na EU z całej Europy.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 3 miesiące później...

Mam pytanie do osób sprzedających przez e-bay.

Otóż kilka dni temu wystawiłem poprzez serwis ebay.pl płytę winylową. Płyta niestety jest widoczna tylko dla osób wyszukujących poprzez wyszukiwarkę ebay.pl. Płyta natomiast nie jest widoczna w rezultatach wyszukiwania na ebay.com, u.k. czy tez de. Czy można ustawić opcję że będzie ją znajdowała każda wyszukiwarka ebay?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.