Skocz do zawartości
IGNORED

IC o super parametrach RLC za grosze.

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

>Po około 4 minutach było mi bardzo głupio, bo nagle CASSANDRA WILSON wrosła przed nami i chciała się

>napić troszeczkę kawki przed następnym utworem

Trza było dać kobicie ;)

Wedłóg mnie to nie kabel gra tylko urzadzenia które są dołaczone do niego ;-).

Dokładniej mówiac wpływa on na pracę stopni wyjsciowych urządzeń poprzedzających go.

Wiele wzmacniaczy operacyjnych ma problemy ze stabilnością po podłączeniu obciazenia innego niz rezystancyjne, poza tym dochodza równiez zakłócenia łapane z otoczenia, jak równiez zakłócenia przedostajace sie przez zasilacze.

Wszystko to wpływa na pracę stopnia wyjsciowego jak równiez na pracę stopnia wejsciowego.

A co do techniki studyjnej to stosuje sie tam dużo wyższe poziomy sygnału, połaczenie symetryczne oraz dopasowanie impendancyjne, to w powoduje mniejszą wrażliwość użadzeń na jakość kabli.

I po 4 minutach kabelek się wygrzał? Na pewno?

W tym czasie wygrzewał się też CD, wzmacniacz, kolumny - jeśli już o tym mówić, a słuch także mógł się zaadaptować. Skąd wiadomo, że to był właśnie ten kabel?

Jeśli kable aż tak słychać - to bardzo źle.

Gdyby chociaż rozpatrywać najważniejszy patametr, czyli pojemność - różne typy izolacji kabla, tak jak różne typy dielektryka określają klasę kondesatora - czy jest to zwykły ceramiczny, poliestrowy czy lepszy.

do gry wchodzi oprócz pojemności - tangens konta stratności, określający ogólnie jakość kondensatora, oraz ewentulanie przebieg pojemności w funkcji częstotliwości.

Nie ma też żadnych informacji o wpływie długości kabla - czy skracać np. do 25cm, zostawić standardowe 0.5m, trochę dłuższe 0.75m, a może jednak 1m, 1.5 czy 2-3m?

Dlaczego nikt nie chce ograniczenia wpływu kabla skracając ich długość do minimum?

>marjan1, 10 Lis 2006, 21:50

>cyfrowy sygnał HDSL 2048 Mbit/s (pasmo 2048Mhz)

Coś cię Koledze nie pomyliło? Nie zabrakło tam przecinka?

Tzn. 2MHz i jeszcze 48kHz ?

Jestem Europejczykiem.

solo, 10 Lis 2006, 21:52

kabelek też musi się uformować, "ładuje się", przecież to taki niby kondensatorek ;) lepszy numer jest jak grasz n apodłączonym jakiś czas a potem weźmiesz i podłączysz odwrotnie..... raz tak podłączyłem jak RCA miałem... i nie wiedziałem co się zepsuło ;)

Nie dodałem ,że sprzęt był wygrzany

Ja to nazywam ,, naładowaniem się kabla "

Też kiedyś byłem nie wierząc w czary kabli podstawek pod CD itp

ale co zauważyłem to że czym wyżej tym drobne zmiany w systemie mogą go dość mocno zmienić

Długość kabla też odgrywa rolę kiedyś miałem okazję posłuchać Klotza 0,5m i 1,5m ten dłuższy grał dźwiękiem bardziej pełniejszym

Jaro_747 >>

Czujność , czujność . Przecinka zabrakło :D ale faktu to znacząco nie zmienia . Nie potrafie tego zrozumieć jak tak krótki kabel może wpływać na parametry sygnału akustycznego .

wsrod tych calych parametrow RLC wazne sa przede wszystkim dwa:

L/C i LC (czyli stosunek indukcyjnosci i pojemnosci i iloczyn indukcyjnosci i pojemnosci), impedancja falowa itp...

Na to producenci przewodow maja jakis wplyw i jak zwykle ida na kompromisy bo wszystkiego miec nie mozna.

Jezeli kogos bawi temat parametrow RLC to niech sobie poczyta fachowa literature - szukać pod LINIE DŁUGIE... ostrzegam ze temat jest straszny i mało przyswajalny....

a ze rozne kable brzmia roznie?? to wina tylko i wylacznie producentow innych klockow - a raczej gra kompromisow... dobrze skonstruowane wejscie wzmacniacza i wyjscie zrodla jest praktycznie niewrazliwe na zmiane IC - oczywiscie skonstruowanego, nie "na pale" ale pod katem zastosowan w pasmie akustycznym i tylko akustycznym. zadne kabeli cyfrowe, skretki komputerowe to nie jest to - rozmawiamy przeciez tutaj o szybkozmiennym sygnale cyfrowym ktorego pasmo idzie w MHz i wiecej - producentowi ze sie tak wyraze wisi jak to sie zachowuje w kHz bo po prostu nie musi tego uwzgledniac - nie te zastosowanie....

naprawde nie jest trudno skonstruowac IDEALNY kabelek ktory bedzie łączył jedno konkretne urządzenie z drugim w sposób absolutnie satysfakcjonujący i spełniając bardzo wyzylowane kryteria - problem jest w tym ze kazdy konstruktor robi klocki po swojemu, szczegolnie zaniedbujac sprawe wejsc/wyjsc bo przeciez wszystko mozna zrzucic potem na kabelki :)

gdyby kazdy odtwarzacz mial wyjscie o scisle okreslonych i unormowanych parametrach elektrycznych i kazdy wzmacniacz mial wejscie o scisle okreslonych i unormowanych parametrach elektrycznych to sprawa IC by nie istniała - ponieważ kabelek skonstruowany do łączenia takiego wejscia i wyjscia bylby z elektrycznego (i kazdego innego tez) punktu widzenia najlepiej dopasowany i wnosil najmniejsze znieksztalcenia dotransportowaneog sygnału...

sprawa izolacji to juz zupelnie inny watek....

>emroth, 11 Lis 2006, 15:07

Nie jest jakimś problemem zbudowanie układu który w znacznym stopniu eliminuje

wpływ kabli. Jest znany od lat i można go znaleźć pewnie w kazdej książce o wzmacniaczach

operacyjnych. Dlaczego nie stosuje się go w HiEndowych systemach dla audiofilów?

Bo zepsułoby to mnóstwo zabawy (i businessu).

Jestem Europejczykiem.

emroth, 11 Lis 2006, 15:07

>wsrod tych calych parametrow RLC wazne sa przede wszystkim dwa:

>L/C i LC (czyli stosunek indukcyjnosci i pojemnosci i iloczyn indukcyjnosci i pojemnosci),

>impedancja falowa itp...

Ludzie zlitujcie sie..... jakie moga byc granice ignorancji. W koncu to watek chodz troche techniczny i nie powinno sie wypisywac tak koszmarnych bzdur. Kto z sznownych dyskutantów pragnie zbadac wpływ impedancji falowej kabla dla f=20kHz?

Zawodowcy uzywaja dobrych kabli, bo musza przesyłąć sygnały na duze odległości. Pojemnośc kabla widziana od wejścia jest proporcjonalna do długości i przy iluś tam metrach mozę osiagać rzędy nanofaradów i to moze byc juz problem. Jezeli łączysz zródło sygnału z odbiornikiem to 50pF czy 100pF nie wnosi zadnych mierzalnych zniekształceń - chyba ze stopien wyjsciowy jest dramatycznie zle zaprojektowany - a to raczej nie ma miejsca w sprzecie troszke lepszym od magnetofonu Kapral.

Podobnie ze złaczami - profesjonalne musza byc dobre bo sa czesto właczane i musza zapewniac dobry styk.

marekzawa, 10 Lis 2006, 21:25

>Matthew

>

>Widzę że po trudach poszukiwań w materiałach i splotach przeszedłeś na firmówki.

>Mi też się podoba Golden Ref. Solidny drut, choć pewnie RLC ma gorsze od sond pomiarowych :-)

Nadal nie podales mi tych parametrow. Skoro producenci kabli audio robia cos lepszego to musza to robic metodycznie, a wiec manipulowac w procesie tworzenia kabla okreslonymi parametrami. A wiec musza je rowniez mierzyc. (Chyba ze wedlug ciebie wszytko odbywa sie na sluch LOL :)

Co wiec jesli nie parametry RLC jest jeszcze w kablu wazne.

Prosze podaj konkretne parametry fizyczne.

Jeszcze raz bo chyba nie zrozumiales. Nie pisalem nigdzie koniecznie musi byc to niska pojemnosc (szczegolnie dla fanow korygowania brzmienia kabelkami :). Pisalem za to ze wsrod kabli za grosze stosowanych w pomiarowce itp mozna znalezc cale spektrum kabli o pozadanych stosunkach parametrow RLC.

Poza tym czym sa te wielkie firmy kablarskie audio ktore raczej nie moga sie rownac sprzedaza, kapitalem i zapleczem technologicznym firm produkujacych kable do wszelakich zastosowan.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Helukabel oczywiscie nie brzmi tak pieknie jak Velum LOL

Ukryta Zawartość

->Molibden

"Dlaczego nikt nie chce ograniczenia wpływu kabla skracając ich długość do minimum?""

Ja tak zrobilem. Mam tak krotki IC aby wygodnie bylo polaczyc CD ze wzmakiem.

adamo_0, 12 Lis 2006, 21:42

Cardas Golden Ref. XLR 1m

Outside Diameter: .415

Dielectric Type: Teflon®, Air

RCA Capacitance: 12 pf/ft

XLR Capacitance: 7 pf/ft

Cable AWG: 26 x 3

Shield Type: Double

Conductor Type: Matched Propagation, Golden Ratio, Constant Q, Crossfield, Pure Copper, Litz

Cardas Neutral Ref. XLR 1m

Outside Diameter: .355

Dielectric Type: Teflon®, Air

RCA Capacitance: 19 pf/ft

XLR Capacitance: 9.7 pf/ft

Discrete Conductors: 34

Cable AWG: 24

Shield Type: Double

Conductor Type: Matched Propagation, Golden Ratio, Constant Q, Crossfield, Pure Copper Litz

nordost też lubo podawać parametry np:

Ukryta Zawartość

* Insulation: High purity class 1 extruded FEP

* Conductor: x32 optimized diameter

* Material: 75 microns extruded silver over 99.999999% OFC

* Capacitance: 7.9pF/ft

* Inductance: 0.12uH/ft

* Propagation Delay: 95% speed of light

Ukryta Zawartość

Matthew

Jak widac podawana jest pojemnosc i induktancja.

Jest ona jak widac bardzo niska ale nadal rzedu 50 pF na metr.

Mozesz jeszcze podac ceny?Interesuje mnie czy maja tez IC o pojemnosciach rzedu 100 pF/m w podobnych cenach.

Propagation Delay: 95% speed of light jest tez parametrem podawanym przez producentow typowych kabli w zastosowaniach przemyslowych i jest podobenej wartosci

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.