Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza publiczna premiera Lektora V

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

czasem mam wrażenie, że niektórzy mylą "mulenie" z "kulturą dźwięku". Np.dla osób lubiących jaśniejsze brzmienie, niekoniecznie w negatywnym sensie, uznają np CECa za muła, podczas gdy CEC gra dźwiękiem bardzo kulturalnym, co docenia się im dlużej się go słucha. Być może tak jest też w przypadku Lektora, nie wiem, nie słuchałem piątki. Inna sprawa to tzw preferencje. Ja coraz mniej już wierzę w istnienie tego jednego wzorca jak powinien grać sprzęt. Wzorzec to jest jak się słucha muzyki na żywo, reszta to masa kompromisów. Najważniejsze to to co sprawia, że jest przyjemność z odsłuchu. Pozdrawiam

"Teraz to nawet zaluje ze tak drogiego panaslonika kupilem bo manty chodza po 30zl!"

Seniczu prognozujesz, ze trzeba się będzie wsłuchiwać,

czy raczej Twoje DVD na "dzień dobry" rozjedzie V-kę ?

Nie to, zebym miał wątpliwości...;)

Pozdrawiam

Jestem pewien. I tu jest problem. Panaslonik za 100zl nie powinien takich rzeczy robic. Ale byt kaim po takiej konfrontacji bylby zagrozony bo kto odda sprzet do testu gdy zaczna go testowac z panaslonikami? Zreszta kto zechce porownywac swoje wypieszczone kolumny ze starymi 30 letnimi Marantz-ami? a one cos mi sie zdaje zerzna d. wiekszosci slynnych kolumn.

W lipcu tego roku robiliśmy porównanie klubowego Lektora z DVD Panasonica. Szukałem wówczas odpowiedzi na pytanie jak ma się dźwięk współczesnego średniej jakości DVD do rasowego CD.

Opis jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

->piotr_lass

Trafiłeś w sedno :-) Wielu osobom kultura brzmienia kojarzy się z muleniem. Miałem starszego cec-a tl5100z, którego posądza się tu o mulenie, ale testowany kiedyś u Papamka nie wykazywał najmniejszych oznak w tym kierunku. Dodam, iż wyżyłowane ucho arka67 też uznało, że może być. O sobie nie wspominam, bo żaden ze mnie autorytet choć już trochę gratów przesłuchałem.

Z kolei u mnie na proakach studio 100 gra cec-a była bardzo dobra ale w kategoriach absolutnych chyba zbyt mało szczegółowa, plany niezbyt wyraźne itd.To z kolei zdanie andrea29.

Jaki z tego wniosek? Reszta toru w dużej mierze warunkuje o tym jak dobry lub jaki charakter brzmienia prezentuje odtwarzacz. Wniosek? Nie dyskryminujmy cd zanim go nie posłuchamy w różnych zestawieniach.

Na marginesie dodam, iż słuchałem nowego ceca XR i moim zdaniem jest to neutralny w brzmieniu cd, o wiele bardziej niż jego poprzednicy.

Pozdr.

>Senicz, zaproszenie było dla wszystkich, nie wiem czemu domagasz sie czegos 'specjalnego'. Z miłą checia Cię zobaczę i reszta ludzi też.

Masz szanse z tym dvd, bo wyglada na to, że rewelacji nie bedzie i to nie z powodu Lektorów....

Profil, ja mam model XZ. Czy orientujesz sie czy byłaby różnica u mnie w porównaniu do modelu 51XR jeśli używam osobnego przetwornika? Z tego co wiem zmiany pomiędzy XZ a XR integrą to inne przetworniki?

Jeśli ktoś jeszcze nie czytał proponuję recenzję Lektora V przez p. Pacułę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->piotr_lass,

Moim zdaniem nie ma różnicy w przypadku wykorzystania integr XZ i XR jako transportów do przetwornika 71MKII. Ostatnio słuchałem starszego transportu 51z i 71MKII, i uważam, że zagrał bdb, na pewno nie gorzej niż sam 51XR. Jednak aby to zweryfikować będziesz musiał sam posłuchać. W sprawie ceca polecam jerzyka23, sam co prawda nie miałem okazji ale ma dobre rekomendacje :-)

Pozdrawiam,

Senicz,

Lektor V będzie w klubie do soboty. Po tym czasie mamy go zwrócić. Jednak pozostaje dalej Lektor IV, jakby co.

Bardzo chetnie ujrzelibyśmy Ciebie w klubie wraz z całym 'majdanem'. Niedziele to raczej mało wchodzą w rachubę...

Możesz sobie zarezerwować jakąś sobotę?

senicz, 24 Lis 2006, 14:06

>bez zgody wlasciciela firmy od lektorow na zadne porownania sie nie zgodze. Prosze o nr na PW bo

>jeszcze nic nie wiem co z samochodem dostawczym.

Daju spokój, chcesz, to przjedź, nie chcesz to nie. Zgoda producenta nie ma tu nic do rzeczy. Jesli juz to zgoda właściciela sprzętu. A czy Ty masz zgodę własciciela firmy produkującej to Twoje dvd? ;-)

jar1,

odpuść chłopakowi bo nie wie co czyni. Cytuje z wątku o kablach:

senicz, 24 Lis 2006, 14:22

>Wydacie niepotrzebnie kase a jeszcze raz powtarzam ze sprzet np. cd ktory zmiena brzmienie

>pod wplywem kabli jest sprzetem zlym z wada konstrukcyjna lub zlym projektem. I lepeij taki klocek

>sprzedac. Dobry sprzet gra dobrze i z kiepskim kablem. Ja zawsze wszystko robie przy uzyciu

>badziewia i jak gra super to wlasciwie w celach estetycznych zamieniam na cos lepszego. Ale tylko w

>celach esteetycznych a nie technicznych.

Nie daj boże jak macie jakieś lepsze kable, ale mimo wszystko coś przeczuwa bo kręci z tym pozwoleniem...

wysalelm takiego maila

Na forum audiostereo trwa dydkusja nad Pana odtwarzaczem cd i jest propozycja jego porownania z moim badziewnym sprzetem diy czyli przerobionym dvd pasasonika s35 i reszta samodzialem. Zwracam sie z posba o to czy zezwoli Pan na taki test porownawczy i opublikowanie ich wynikow na forum?

Pozdr. Wlodzimierz Senicz

Jak przyjdzie odpowiedz to napisze ja oczywiscie jak bedzie zgoda.

>senicz obawiasz sie czy nei zaszkodzisz producentowi, gdy Twoj tani sprzet pokona wypasione drogie hi-fi? chyba obawy zbedne, ilez to razy jakis groszowy gainclone na danym odsluchu okazywal sie rewelacja pokonujaca uznane drogie marki i jakos katastrofy nie ma, krelle nadal sie sprzedaja ;) osobna kwestia to na ile tamte relacje byly obiektywne, jak dotad clony ktore sluchalem byly ok ale nic nadzwyczajnego a przy dobrym klocku po prostu cienkie. na pewno jak zwykle tez kwestia danego zestawienia...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.