Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Tych Rs2a z ostatniego linku bym nie kupił, folie w Emimach już są nieciekawe.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Miałem w sobotę w domu miłych gości. Kolega z forum razem z małżonką przyjechał prawie 400km żeby moje skromne stereo posłuchać. A człowiek ma dużo większą wiedzę na temat muzyki i sprzętu ode mnie. To miłe.

On ma paki ATC SCM 40 zasilone z ASR Emittera 1 i jako źródło Naim CDX-2. Więc sprzęt dużo, dużo droższy od mojego. I bardzo miło mi było zobaczyć jak reagują na to co słyszą. Więc dobra nasza. Dla niego bardzo dużym zaskoczeniem był bas, przestrzeń i holografia. Twierdził że niektóre dźwięki miał na wyciągnięcie ręki. U siebie tego nie ma.

Mało tego na chwilę włączyłem mu zestaw kina domowego gdzie mam na frontach RSIIIB i powiem Wam, że jego zdaniem grało to na pewno nie gorzej niż stereo. A nie miałem żadnego koncertu na BD tylko włączyłem MTV z N-ki.

• 2 tygodnie później...

http://allegro.pl/infinity-kappa-6-2-2x20cm-rasowe-kolumny-usa-i2579918354.html

cena chyba trochę przesadzona... w dodatku jakieś kombinowane, bo chyba nie siedzi tam jak w oryginale emit-r ?

Nie, ktos tam wsadzil zwykla kopulke, trzymac sie z daleka.

No, moje Infinity beda mialy ciezki orzech do zgryzienia, w weekend skonfortuja sie z Audiostaticami ES300RS z membranami DCI-LT :-)

Podejrzewam ze te elektrostaty je rozjada...

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

http://allegro.pl/infinity-kappa-6-2-2x20cm-rasowe-kolumny-usa-i2579918354.html

cena chyba trochę przesadzona... w dodatku jakieś kombinowane, bo chyba nie siedzi tam jak w oryginale emit-r ?

Kappy 6.2 w stanie idealnym są warte max. 1500-1600 zł. Te z "podrobionym" emitem są warte kilkaset złotych. Za 5-6 stówek można wylicytować na ebayu 2 sprawne emity i podmienić. Pozostaje jeszcze kwestia zwrotnicy, jak wysokotonowiec wymieniony , to pewnie zwrotnica grzebana. Ogólnie, śliska sprawa, za 25% ceny z aukcji można ryzykować ale nie za 2000zł.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Nie, ktos tam wsadzil zwykla kopulke, trzymac sie z daleka.

No, moje Infinity beda mialy ciezki orzech do zgryzienia, w weekend skonfortuja sie z Audiostaticami ES300RS z membranami DCI-LT :-)

Podejrzewam ze te elektrostaty je rozjada...

Skoroś się zgłosił na ochotnika, to teraz masz obowiązek naisać co i jak wyszło! :) Czekamy.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jadę je kupić (gość chce za nie śmieszne pieniądze) tylko kurka mam nadzieję że uda mi się załatwić transport bo kolumny mają 190cm wysokości :-(

Ale te Infinity małe :-)))

2ps3clj.jpg

Jutro napiszę więcej, dopiero wtargałem je do pokoju. To Audiostatic ES300RS przerobione na DCI4-LT z elektroniką od p.Geschki

Edytowane przez czolgista778

Hello Klubowicze,

Nie zagladalem jakis czas ale widze, ze Klub preznie dziala!

Wszystkim szukajacym pieca do Re90 polecam Bryston 4ST2. Po wielu drozszych I tanszych eksperymentach ten wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem.

Pozdrawiam,

Basu zabrakło, ale Infinity....niesamowite ale prawdziwe. Audiostatic 300RS przerobione na DCI4LT mają pasmo przenoszenia od 25Hz do 22KHz w dodatku duża powierzchnia membrany pomaga zniwelować fale stojące które występuja przy Infinity. Co ciekawe elektrostaty mają dużo większe ciśnienie akustyczne, bas czuć na całym ciele.

Audiostaticom brakuje trochę miejsca, przydałoby się ze 25m2 zamiast moich 16m2.

Infinity wygrywają jeśli chodzi o separację poszczególnych dźwięków, elektrostaty dość słyszalnie wypychają średnicę na pierwszy plan ale tu słychać wyraźnie ograniczenie przez zbyt małe pomieszczenie, zalecana odległość od tylnej ściany to 120-130cm i 70-80cm od bocznych ścian, w moim przypadku jest to jakieś 80-90cm w tył i po 40cm po bokach.

Witajcie!

Jeśli sądzicie, że nic się nie dzieje w temacie, jesteście w błędzie:)

Wychodząc naprzeciw mojemu szaleństwo i obłędowi (zna się człowiek trochę na psychologii:-), ukochane dziewczyny zafundowały mi taki oto prezent.

Ponoć rozmawiały wstępnie z firmą o uruchomieniu produkcji seryjnej... Oczywiście z możliwością wyboru koloru i wyszycia odpowiednich danych osobowych.

A tak na serio. Cieszy to, że nasza "rodzinka" się powiększa!

Pozdrawiam!

post-7648-0-47319300-1346406550_thumb.jpg

post-7648-0-72179200-1346406556_thumb.jpg

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

logo moglo by byc wieksze...

nie podobaja mi sie motywy glosnikow...

ale generalnie pomysl mocny

Mam nadzieje że zukzukzuk się nie obrazi ale mam podobne zdanie :)

Logo trochę powiększyć i przydałoby się zrobić motyw z jakimś głośnikiem Infinity, może z Emitami?

Mam nadzieje że zukzukzuk się nie obrazi ale mam podobne zdanie :)

Logo trochę powiększyć i przydałoby się zrobić motyw z jakimś głośnikiem Infinity, może z Emitami?

A dlaczego mam się obrażać:)

Pomysły przednie!

Te głośniki to z car audio . Kolor i rozmiar koszulki też zmieniłbym (nieco przydługawa i na 5 miesiąc ciąży jak ulał!).

Lecz czego można wymagać ukochanych od kobiet:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zapytam z drugiej strony...czy €1500 za IRS Omegi z lekkimi śladami użytkowania to za drogo?

Czołgista>>>

B.dobra cena! Rozumiem, że sprzedajesz swoje...

Mateuszek>>>

Lampami do R90 bawił się sporo Dartman. Jego zapytaj. Ale widziałem, że kolejną, która miała być TĄ jedyną - wystawiał...

Edytowane przez zukzukzuk

Zuk, tak. Niestety kolumny stoją już 2 tyg. i jakoś brak zainteresowania :-(

Sprzedaję bo mam problem z falami stojącymi i nie chce mi się ładować już pieniędzy akustykę, jak to mówią z g... bata nie ukręcisz. Dopiero elektrostaty miały w moim pomieszczeniu normalny bas, ale znowu bardzo wypychają średnicę i mają problemy ze stereofonią w tak małym pokoju, tu Omegi były dużo lepsze ale niestety brak basu je dyskwalifikował.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To może je lepiej napędzić. Ja też mam trudne pomieszczenie i czego jak czego ale basu mi nie brakuje. Przy Kappach 8.2i. Nie sądzę, żeby wybitne Omegi były w tym temacie słabsze. Albo pomyśl o drugim wzmaku do bi-ampingu. Wtedy wysterujesz sobie swobodnie dół i resztę pasma. To też może pomóc w trudnym pomieszczeniu.

Ja miałem podobny problem jak Ty. Przy poprzednim piecu, ASR Emitterze 1, też nie miałem problemu z basem tylko było go za mało:-). Podobnie jak Ty kiedyś napisałeś o wrażeniach z odsłuchu u Siebie. Klocek wybitny ale akurat tak zestrojony, że nie dawał mi w pełni tego co lubię. Obecnie mam bas taki, że ho, ho. Oczywiście nie tracąc nic z reszty pasma.

Ale za tydzień mam mieć dzieloną konstrukcję tego samego producenta, z czterema w pełni zbalansowanymi końcówkami mocy, do bi-ampingu. Mało tego, kazałem sobie zrobić w pre regulację poziomu wysterowania poszczególnych par końcówek, abym mógł sobie w pewnym zakresie móc wysterować osobno bas i resztę pasma. Do tego końcówki są 2.5 raza mocniejsze od tego co mam obecnie we wzmaku.

HQ,

Moim zdaniem to nie jest problem z napędzieniem, miałem x różnych kolumn i im większe tym gorzej było z basem, wątpie też żeby McIntoshowi brakowało pary mając zmierzone około 400W na kanał przy 4Ohmach ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oj nie jestem taki pewien. Tu nie o brak pary chodzi. ASR Emitter 1 ma podobną moc. 50kg wagi i swobodnie schodzi do 2Ohm. To też nie jest ułomek. Nowy kosztuje 25tzł. A mimo to nie dawał aż tak spektakularnego basu.

Do tej pory też szukałem jak najmocniejszych, jak najpotężniejszych pieców. Teraz już wiem że nie zawsze się to sprawdza.

Dowcip polega nie na mocy opisowej czy też mierzonej , bo te na ogół są prawdziwe ale dla danych warunków pomiaru.

Wzmacniacz powinien mieć umiejętność sterowania obciążenie równomiernie w pasmie mocy niezależnie od dołków i górek impedancji.

Tak zwane historie o wyższości jednej klasy pracy nad drugą też można sobie zainstalować głęboko.

Jest jeszcze jeden być może najistotniejszy aspekt, a mianowicie umiejętność amplifikacji do naturalnego oddawania akustycznych składowych. Wtedy nawet niedomogi innych parametrów nie będą denerwować w odsłuchu.

Tak że ani potężne baterie kondensatorów ani też wielkie trafa w zasilaczach nie pomogą jak układ po prostu jest zły.

Wydaje mi się też że DF będzie miał tutaj duże znaczenie, MC2300 ma b.mały DF, coś koło 15 więc teoretyzując powinien mieć dużo basu i w odpowiednim pomieszczeniu właśnie tak jest, co ciekawe bas nie jest wtedy rozlazły czy buczący.

Ogólnie jeśli chodzi o charakter brzmienia to dla mnie wzmak idealny ale testowałem też inne wzmaki (słabsze) i było dokładnie do samo, żadnej różnicy. Tu ewidentnie jest problem z akustyką.

Z DF to jest tak że zbyt niski źle zbyt wysoki też źle bo nie wybrzmiewa.

Musi być bezpieczny w okolicach 50...100.

Lecz to tylko wartość umowna.

DF spełnia tylko wtedy swoją rolę gdy dotyczy on całego obrabianego pasma akustycznego.

Tak na chłopski rozum, 20...20000 Hz chwacit.

Tak na rozum normalnego melomana 16 ...16000 Hz.

Podstawa to poprawnie oddana barwa dźwięku danego instrumentu czy tez instrumentarium.

Skala dynamiki zawsze w domu będzie pod kastrowana , wynika to z nagrań o mimo wszystko sporej kompresji oraz warunków odsłuchowych.

Najprostszy test kolumn, podłączyć parapet ( syntezator ) nawet z własnym ampem i podłączyć pod nasze domowe po pierdółki i okaże się że 90% high wzdętu pogubi resory i cewki : )

Witam wszystkich klubowiczów.

Jestem nowym posiadaczem RS 90:)

Napędzam to Primare a30.1 źródło Krell kav 250 interkonekt Wireworlg xlr eclipse gold głośnikowe Nordost red dawn filtr sieciowy esa sieciówki od Jeremiego(prezes Jacek dostał namiary gość solidny i nie wciska ciemnoty) oddzielne nie zależne zasilanie z nie zależnym uziemieniem.

Jestem bardzo zadowolony z RS pod wieloma względami:barwa,przejrzystość równowaga brzmienia no i ta głębia dla mnie masakra:)odkrywam wszystkie swoje płyty na nowo.

Jestem ciekawy opinii waszej co do zestawienia jak dla mnie gra to zjawiskowo ale!!!!!

Prezesie koszulka klasa kobiety ci się postarały:)

Pozdrawiam

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

mateuszek,

Jest w nich coś "de luxe" oprócz koloru? Tuningowałeś zwrotnice? :)

Witam Kolegów.

Pragnę dopisać się do klubu. Skromne Kappa 8.2i. Jak na dzień dzisiejszy grają kilka godzin i dużo jeszcze nie mogę napisać, ale zapowiada się, że nie jest źle. Wystąpiły dwa problemy, pierwszy to wtarganie ich do mieszkania, drugi takie ich zainstalowanie w przestrzeni, by grały dobrze. Jedno i drgie udało się rozwiązać. teraz testuję wytrzymałość sąsiadów, bo katuję je na maxa. Posłuchali już Bacha i Metalkicy. Była Anna Maria Jopek i Peder af Uglas. Nie wiem jak im , ale mnie zaskoczył Bach, do tej chwili płytkę z tym wykonaniem uważałem za przeciętną. Jak się okazało, myliłem się. Zabrzmiała super. Kolumny grają w około 25 metrach, bez adaptacji akustycznych, jedynie wyposażenie ,. Napędza je Sansui Alpha 907, źródło to CD-Alpha 507 i Luxman D 105U, grałem już na obu te same kawałki , dla porównania. Lux ma typowe dla lampy brzmienie. Basu mi już nie zabraknie, ale jest ok, na szczęście wpasowały się w pomieszczenie. Średnica dobra a góra nie razi w uszy. Kolumny więc już uważam za niezły nabytek. A, próbowałem je również z wzmacnaiczem Lector ZX60, nadspodziewanie dobrze sobie radził.

Pozdrawiam

Jan

P.S. Koszulka - fajny pomysł, widać, że rodzina pamięta.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.