Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Jaja jak berety, R90 black ash nie schodza nawet za €1000.... http://link.marktplaats.nl/593102584

Z tego co przeszło przez translator wynika, że mają chyba szary (nieoryginalny) materiał na maskownicach.

Zgadza się, ale czy to ma znaczenie dla wartości? Moim zdaniem niewielkie.

Zresztą dostałem info od pewnego dealera HiFi żeby spróbować zmienić Omegi na JBLe 250Ti Classic/Jubilee, ponoć są "lepsze w każdym calu" :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zresztą dostałem info od pewnego dealera HiFi żeby spróbować zmienić Omegi na JBLe 250Ti Classic/Jubilee, ponoć są "lepsze w każdym calu" :-)

Nie słyszałem omegi ale Renissance 90 grają znacznie lepiej( możę właściwym było by napisac inaczej) niż jbl 250 ti. Niedawno ich (jbl) słuchałem i :

1. za dużo basu do tego nie tak kontrolowany jak w re 90

2. gorsza góra ,bardziej ostra i nie tak szlachetna jak w 90

3. średnica nie robi takiej fajnej przestrzeni jak w re 90.

Oczywiście wszystko zależy od pomieszczenia i elektroniki odpowiednio dopasowanej jednak zarys brzmiena kolumny można odczytac.

Jbl to kolumny do podejrzewam sporych pomieszczeń pow 30m może wtedy bas nie będzie przykrywał reszty. Ale infinity irs beta słuchałem w jeszcze mniejszyn i nie miałem wrażenia że zą za dużę , a przecież są potężniejsze od ti 250 a mimo wszystko było rewelacyjnie pod każdym względem.

Krótko mówiąc JBL 250 ti to inna nie znaczy gorsza poprostu inna szkoa brzmienia.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Milego słuchania i pisz o wrażeniach dalej.

Napiszę po weekendzie, bo dzięki uprzejmości kolegi z klubu, będzie mi dane usłyszeć moje Kappy, dla porównania, podłączone do Nakamichi PA7E+CA5E.

Nie słyszałem omegi ale Renissance 90 grają znacznie lepiej( możę właściwym było by napisac inaczej) niż jbl 250 ti. Niedawno ich (jbl) słuchałem i :

Na niem. forach czytałem, że od Kappy 8.2i lepiej grały JBL ti 5000 - ale nei ma się co dziwić, kappy kosztowały chyba 6500 DM, Jbl 11 000 DM.

Powrót po dłuższej przerwie...

Na niem. forach czytałem, że od Kappy 8.2i lepiej grały JBL ti 5000 - ale nei ma się co dziwić, kappy kosztowały chyba 6500 DM, Jbl 11 000 DM.

"Lepiej"? Zapewne potężniej!

Str. 11 klubu mówi:

"Od czasu, gdy je posiadałem je (dalej niż 10 lat temu) miałem okazje słuchać i posiadać kilka $$$$ różnych głośników, testowanych w wielu różnych magazynach HI-FI, często opisywanych jako będące po wieloma względami lepsze od INFINITY RENAISSANCE, i chciałbyś poznać rezultaty??"...

A niech tam sobie i innym grają "lepiej":)

Oczywiście, że nie mam zamiaru nikogo nawracać...

W każdym razie również czekam na relację.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

"Lepiej"? Zapewne potężniej!

Str. 11 klubu mówi:

"Od czasu, gdy je posiadałem je (dalej niż 10 lat temu) miałem okazje słuchać i posiadać kilka $$$$ różnych głośników, testowanych w wielu różnych magazynach HI-FI, często opisywanych jako będące po wieloma względami lepsze od INFINITY RENAISSANCE, i chciałbyś poznać rezultaty??"...

A niech tam sobie i innym grają "lepiej":)

Oczywiście, że nie mam zamiaru nikogo nawracać...

W każdym razie również czekam na relację.

Pozdrawiam!

Jacku, jasne, wszystko jest względne. Chciałem tylko przytoczyć opinie, bo jest ich niewiele na temat porównania klasycznych JBL i Infinity.

Dlatego każda relacja będzie b. cenna i wyczekuje jej niecierpliwie.

Osobiście b. mnie ciekawi także porównanie do monitorów JBL z serii 43xx.

pozdrawiam

W sumie mam fundusze na parę 250Ti Classic (sprzedałem McIntosha) ale kupowanie tylko żeby porównać też trochę mija się z celem przy obecnej sytuacji na rynku,a po drugie mam już trzy pary kolumn, więcej nie pomieszcze :-)

Pamiętaj że seria 43xx to też 4311,12 i 15. Dużo mniejsze od Infinity, tu bardziej trzeba by je porównać do Infinity Qr/Qb/QLS itp. Tu bardziej na miejscu byłoby porównanie do 4343 albo trochę mniejsze. Model 4315 wydaje się tu optymalnym konkurentem dla 250Ti/Renaissance czy dużych Kapp.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Podłączyłem znowu Omegi, ale tym razem znowu pod tą 80W popierdółkę zwaną Sony TA-S7 i zastanwiam się czy faktycznie je sprzedać bo grają, no co tu dużo gadać zajebiście. Może kupić im jakiś piec ze 2x500(4Ohm)?

wlasnie zakonczylem odsluchy elektrocompaniet AV250 DMB - R

zakonczylem je dosc pospiesznie zeby sie nie dluzej dolowac - ten wzmak to rewelacja - moj nakamichi wymiekl w wiekszosci aspektow. mogl co nawyzej dorownac basem i muzykalnoscia. w elektrokompaniet nieco razil nieco wysuniety srodek ale byc moze to byla kwestia muzyki testowej.

uporzadkowanie sceny (jeszcze lepsze niz w yamaha M40) lepsze wysokie rejestry (tutaj mogl dorownac niezastapiony hitachi HMA 8500II) ale generalnie doznalem swoistej nirvany...

nakamichi dorownywal electrokompaniet muzykalnaoscia i powietrzem ale w kontroli basu ale nie wiem czy mial az tak duza rozdzileczosc szczegolnie w najnizszych rejestrach. generalnie pelen zachwyt. przyznam ze jak na razie jest to bezapelacyjnie najepsza koncowka ktora podlaczalem do RE90. takie bezposrednie testy przypominaja mi czasem ze jednak czas pedzi do przodu i zabawa w vintage czasem po prostu nie ma sensu. jednak przepasc technologiczna daje o sobie znac.

W dniu 21.09.2012 o 08:03, darkul napisał:

Hm... no jak AV250 tak koledze zamieszała to znaczy że na szok jeszcze trzeba troszkę poczekać : )

co masz na mysli?

kumpel pisal mi dzis ze nie wolno sluchac takich klockow bo uzalezniaja :-)

W dniu 21.09.2012 o 10:09, gość napisał:

A ten AW 250 -R to końcówka mocy czy wzmak. Wygląda pięknie.

koncowka - ma wiecej powera od najmiejszych monoblokow z tej stajni ale ponoc w wersji dzielonej jest jeszcze lepiej...

W sumie mam fundusze na parę 250Ti Classic (sprzedałem McIntosha) ale kupowanie tylko żeby porównać też trochę mija się z celem przy obecnej sytuacji na rynku,a po drugie mam już trzy pary kolumn, więcej nie pomieszcze :-)

Pamiętaj że seria 43xx to też 4311,12 i 15. Dużo mniejsze od Infinity, tu bardziej trzeba by je porównać do Infinity Qr/Qb/QLS itp. Tu bardziej na miejscu byłoby porównanie do 4343 albo trochę mniejsze. Model 4315 wydaje się tu optymalnym konkurentem dla 250Ti/Renaissance czy dużych Kapp.

Co racja to racja. FAktycznie chyba 4315 byłoby najodpowiedniejsze.

A mógłbyś napisać jak Infinity grały Ci z tym Maciem? Rozumiem, że nie najlepiej skoro go pogoniłeś?

W dniu 21.09.2012 o 11:30, gość napisał:

A z jakim pre słuchałeś?

dedykowanym - 4.5 - troche stary model ale dawal rade - potem robili 4.6, 4,7 a teraz jest 4,8 ale to juz jakas chora cena

podlaczylem tez na moment do mojej yamahy E800 - jakos specjalnie gorzej nie bylo - moze scena troche zdechla

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ciekawi mnie co by było jakbyć pre Nakamichi ożenił z tą końcówką? Nie próbowałeś?

Ja kiedyś na próbe podpiąłem jakieś nie za wybitne pre do ASR Emittera 1 . To był dramat. Wytrzymałem 20s. Dosłownie.

Ale widzę że nasze stare trumny dostają coraz zacniejsze towarzystwo. Ten Elektrocompaniet z nowym pre to ponad 30tzł. Nieźle.

W dniu 21.09.2012 o 12:33, gość napisał:

Ciekawi mnie co by było jakbyć pre Nakamichi ożenił z tą końcówką? Nie próbowałeś?

oczywiscie ze probowalem - ale nie wbilo mnie w fotel - prze zacne i nie wnosci zadnych zmian do dzwieku bardzo przezroczyste - probowalem tez z samo pre z koncowka yamaha m-40 (ona ma potki wbudowane) wiec mialm mozliwosc wybadania co ten pre potrafi - generalnie nic do zarzucenia - ot hi end:-)

aha - bardzo ladny pilot

generalnie nakamichi chyba bedzie mialo nowego wlasciciela bo po tej traumie nie moge go sluchac ;-) moge poszperac i znalesc jakies zacne pre co podbije nieco gore i srednice albo dalej jechac duet nakamichi i hitachi ( gubimy w ten sposob dziure nakamichi ale tracimy powietrze i scene nakamichi - hitachi jest jednak ciut slabsze) ale to wszystko to jednak polsrodki

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 21.09.2012 o 12:55, mateuszek napisał:

generalnie nakamichi chyba bedzie mialo nowego wlasciciela bo po tej traumie nie moge go sluchac ?

To ciekawa opinia, bo do tej pory większość osób z tego klubu, ten duet Nakamichi PA7 +CA7 stawia tutaj jako wzór. Jako top we współpracy z naszymi pakami.

Ja w niedzielę bedę miał przyjemność pierwszy raz to usłyszeć. Już się cieszę.

koncowka jest na prawde zacna ma dosc kontrolowanego basu i nie ma problemu z nisko schodzacym oporem - i pewnie dla tego jest tu stawiana jako wzor - dodatkowo dochodzi cena - jest ona stosunkowo tania do swoich parametrow. w porownaniu do krellow i innych passow ma sie rozumiec. poza tym jest muzykalna. bardzo muzykalna. mam teraz w domu 3 koncowki a w zasadzie 4 bo jedna jest zdublowana i nakamichi bije je wszystkie . mimo ze brakuje mu moi zdaniem gory i nie ma jakies super stereofomi. ale gra i to bardzo dobrze

nigdy nie slyszalem tego pre ale wiem ze z drugiej (trzeciej a nawet piatej - te klacki maja swoje lata) osiagaja cene nie mniejsza niz koncowka. poza tym japonczycy to nie idioci wiec byc moze tego co brakuje samej koncowce mogli dolozyc w pre. poza tym jest to jeden z niewielu high endowych klockow ktore maja regulacje basow i sopranow. jest to bardzo ciekawe rozwiazanie moim zdaniem dla ludzi ktorzy nie sa totalnymi purystami i przyznaja sie ze maja w swoich zasobach kiepsko zrealizowane nagrania. moze to jest jakies rozwiazanie ale sceny sie nie dorobi tak jak i nie dorobi sie tak wielkiej separacji instrumentow jak mial ten AW250 dmb-r

ale moze jest inaczej - nie wiem niech sie branza wypowie. ja mam niewielkie porownanie - rocznie jak mam okazje sprobowac 5-6 koncowek to i tak jest dobrze. podobnie z pre. dodatkowo dochodzi akustyka itp

Gość Gosc

(Konto usunięte)

mateuszek

Dzięki za opis wrażeń. Ja po weekendzie będę mógł coś napisać na temat tego duetu.

Na ebayu sa pięknę Bety za 6tUSD.

nigdy nie slyszalem tego pre ale wiem ze z drugiej (trzeciej a nawet piatej - te klacki maja swoje lata) osiagaja cene nie mniejsza niz koncowka.

No nowe pre kosztowało sporo więcej niż końcówka

HQ, a RS1B w takim sobie stanie za 4250 ;)

Co racja to racja. FAktycznie chyba 4315 byłoby najodpowiedniejsze.

A mógłbyś napisać jak Infinity grały Ci z tym Maciem? Rozumiem, że nie najlepiej skoro go pogoniłeś?

Mac jest za wolny, może Krell albo ML23/ML27 byłby lepszy. Dlaczego sprzedalem? Spójrz na moją sygnaturkę ;-)

no dobra- lista na trojce sie zakonczyla wiec w koncu ulegne prosba i wrzuce pare fotek Infinity renaissance 90 limited white edition

calosc byla prostsza w produkcji niz mozna sie bylo tego spodziewac a efekt? - no coz - sami ocencie

generalnie w tej edycji wygladaja duzo lzej i nie wydaja sie takie klockowate. poza tym ich nietypowy ksztalt powoduje ze potrafia zniknac w pokoju. nie wiem czy to jest sposob na glosniki ale jakies rozwiazanie na pewno

post-983-0-60043100-1348258214_thumb.jpg

post-983-0-21257200-1348258430_thumb.jpg

post-983-0-14149500-1348258453_thumb.jpg

post-983-0-73923600-1348258478_thumb.jpg

post-983-0-74888500-1348258499_thumb.jpg

post-983-0-96584500-1348259303_thumb.jpg

post-983-0-95320800-1348259319_thumb.jpg

post-983-0-06058000-1348259342_thumb.jpg

Edytowane przez mateuszek

Panowie, co myślicie nad Krellem KSA80 do zasilania IRS Omegi? Pojawił się właśnie jeden 3km ode mnie za €1000.

Czy porównywał ktoś końcóekię Nakamichi PA7 do PA7II. Czytałem opnie na zagranicznych forach żę PA7 (wprawdzie starsza i niby mniej watów) ale lepsza no i osiąająca lepsze ceny do PA7II?

Sam ma PA7 z RE90 (bez przedwzmacniacza ca7) - tę rolę pełni przedwzmacniacz w karcie muzycznej (profesjonalna karta stydyjna - Echo Layla 3g) i też podobnie jak Mateuszek mam wrażenie że braki nakamichi, przy jego wielkim potencjale oczywiście to:

1.Trochę brak tzw. drywing (szybkiej pulsacji) na basie, zwłaszcza na mid basie

2. bardzo szeroka scena, jednak mało odseparowane instrumenty , mało precyzyjna lokalizacja i drodny bałagn w muzyce w któtej gra bardzo dużo instrumentów.

Poza tym MIODZIO.

no ale przecież nie wszystko słyszałem a lepszych i droższych końcówek jest na pewno bez liku.........

Może wyniana elektrolitów z zacnym nakamihi by pomogła, tylko gdzie to zrobić i jak sprawdzić czy trzeba?

A tak na marginesie to szkoda żę pieniądze nie rosną na drzewach bo wtedy forum było by niepotrzebne, a każdy mógłby wszystko kupić i sam podłączyć.....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.