Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem kolumn Infinity Kappa 8.2 na które zdecydowałem się po odsłuchu różnych nowych kolumn ;-) Niestety wzmacniacz który obecnie mam podłączony nie pokazuje wszystkiego na co ich stać - Yamaha AX-592. Gra to poprawnie, choć wydaje się, że brakuje mocy. Odczuwalne jest to choćby przy basie który nie brzmi tak jak by mógł.

Budżet na wzmacniacz to 3000 pln. W przypadku jakiejś bardzo ciekawej oferty mogę relokować trochę więcej funduszy - powiedzmy do 4000 PLN - jednak wolałbym się zmieścić w budżecie podstawowym. Ciekawą ofertą wydaje się używany HK-990 (o którym było już nieco w tym wątku) - elementem dodanym w tym przypadku jest wbudowany DAC na pokładzie do którego mógłbym podłączyć laptopa po złączu cyfrowym. Oczywiście wzmacniacz + osobny dac może być lepszym rozwiązaniem.

Oczywiście mówimy o sprzęcie używanym, chyba że jest jakiś nowy sprzęt który podoła zadaniu - w tym przypadku jestem skłonny zapłacić te parę złotych więcej za komfort gwarancji itp.

Z góry dziękuję za pomoc !

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 16.12.2012 o 22:44, Edisson11 napisał:

HQ masz super okazję posłuchania i porównania do infinity kappa.

Nie przegap !!!

Trzeba by go namówić, żeby mi je do domu wypożyczył. Mogę co prawda wziąść Zagrę pod pachę i u niego posłuchać, ale warunki w domu ma mocno ograniczone. Zobaczymy. Może się skuszę.

Ale, ale, pamiętam Edisson że Tobie też się nie udało 90-tek przed zakupem Kapp połsuchać. To co jedziemy razem?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No właśnie. Raczej niewykonalne. Najlepiej byłoby u mnie w domu. Ale jakbym swój wzmak podłączył pod te 90-ki to i tak myślę dałoby mi to już jakiś obraz różnic dźwięku.

A tu dwa piece które myślę, że warto z naszymi skrzyniami skonfrontować:

http://allegro.pl/musical-fidelity-p270-p172-135w-w-pelnej-klasie-a-i2878344367.html

http://allegro.pl/monobloki-lampowe-omak-jewel-three-i2855513893.html

Przecież nie będziesz tachał ze sobą trumien.

Słuchasz ich na co dzień,więc wiesz jaki dzwięk wydobywają.

Chętnie bym pojechał,bo mam akurat urlop,ale musiałbyś piecyk ze sobą zabrać,bo ta yamaha na zdjęciu to nie to.

Jak chcesz to zagadaj.Renaissance 90 to półka wyżej,więc musi być różnica,a czy na plus do naszych preferencji brzmieniowych,to trzeba się samemu przekonać.

Z tego co pamiętam to zukzukzuk miał kiedyś piec omak,więc może się wypowie. I tak trzeba posłuchać,bo każdy preferuje inne brzmienie.

Strach trochę,bo jak kopara opadnie,to Święta zmarnowane i znowu po nocach infinity re90 będą się śniły heeh.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Strach trochę,bo jak kopara opadnie,to Święta zmarnowane i znowu po nocach infinity re90 będą się śniły heeh.

Dobre:-)

Ja tam Zagrę mogę wypiąć. Trochę kabelków jest, ale to nie czołg, jak Nakamichi.

Ja na swoje Kappy mam już chętnego więc i tak następcy są potrzebni.

cena tego Musical Fidelity P270 troche z kosmosu - nawet ja po wymianie kondow

a co do omakow to pare dni temu atakowalem zukzuka o omaki ale nie odpowiedzial- moze przygotowania swiateczne weszly mu na glowe - taki czas...

co do tych omakow to juz od jakiegos czasu chodza mi po glowie ale wlasnie zuk zuk w koncu zamienil je na STASIS nakamichi

kurcze powinien sie wypowiedziec bo sluchal tego i owego

acidsun

Jak byś podał muzyke jakiej słuchasz to łatwiej by było coś poradzić :) Pierwsze co mi do głowy przychodzi to Rotel rb-990bx/991obecnie na allegro w przystępnej cenie.Brzmienie jakie oferuje to dynamika i jeszcze raz dynamika. Do rocka idealne.Lekko przyciemniona góra, twardy i mocny wykop na basie i szczegułowość bardzo dobra. Kolejny kandydat to Nakamichi pa-5. Przeciwieństwo kompletne Rotela. Yamaha mx-1000, Nad 208, Sony ta-n80es/77es, Denon poa-6600.

rotel bedzie gral sucho - podobnie do yamahy. z tym tylko ze z lepsza dynamika ale yamache bedzie ,mmiala lepsza kontrole w basie. denonki dobre ale absolutnie nie warte ceny z alledrogo. sony jest pewnie ciekawe ale nie sluchalem..naka mam sam i jest ok ale moze byc lepiej - z tym ze to juz jest inna klasa cenowa

Można napewno lepiej ale nie zapominajmy o podanym budzecie. Co do tej kontroli to polemizował bym. Coś mi sie wydaje ze Rotel będzie duzo lepiej kontrolował niskie rejestry od yamahy :)

kajojek

Problem w tym, że trudno to jednoznacznie określić. Zdecydowanie lubię nowoczesne brzmienia, elektronikę, chętnie również sięgnę po klasyczny rock, jednak również chętnie posłucham skrzypiec w klasyce czy jakichś etno wynalazków ;-). Przy tym kompletnym braku określenia się co do gatunku to jednak wiem, że w elektronice muszę mieć dynamikę, solidny bas i tego nie poświęcę za eteryczne brzmienie audiofilskiej gitary. Nie widzę tego Rotela, choć właśnie zwróciłem parę dni temu uwagę na rb-991 w ciekawej cenie na aledrogo.

Czyli o nowych egzemplarzach lepiej zapomnieć (w budżecie do 5k) ?

Jestem zdania ze jaki napęd byś nie wziął z wyżej wymienionych to po przesiadce z tej yamahy będziesz wniebowzięty. Według wszechobecnych opiniach o rotelu to właśnie największą jego zaletą jest poteżny twardy dynamiczny wykop. Dynamika dźwięku w pełnym zakresie. Najlepiej sprawuje sie w rocku i metalu ale mysle ze elektroniki również da sie bardzo przyjemnie jak na wymagania tego gatunku muzycznego posłuchać. Napisz do użytkownika " łukasz " ponieważ on miał do czynienia z tym rotelem i z tymi kolumnami jak i z innymi napędami wiec napewno Ci dobrze doradzi :)

Edytowane przez kajojek

ten rotel jest do wyrwania za cienka kaske i dlatego jest atrakcyjnym rozwiazaniem ale slychalem serii MICHI i jak dla mnie poza konkretna dynamika to slabo. ale do metalu i ostrego rokowaego grania by sie nadal.

ale fakt - czegos z w.w bys nie nabyl bedziesz zachwycony

Czyli o nowych egzemplarzach lepiej zapomnieć (w budżecie do 5k) ?

emotiva xpa 2 (czy jakos tak) ale chyba brak polskiego dystrybutora

Edytowane przez mateuszek
Gość Gosc

(Konto usunięte)

To jak masz czas i chęci to dzwoń do gościa i spytaj czy da radę odsłuchać.

Edisson może je nam nawet na odsłuch wypożyczyć. Więc jakbyśmy je wtargali do mnie, to spokojnie możemy słuchać.

Napisz co,jak,gdzie i kiedy i się możemy umówić.

Łukasz miał rotela i zmienił na nakamichi pa7.

Co do pa5 - zagra,ale jak lubisz czasem przyłoić to może być problem,bo się wyłącza.Mateuszek próbowałeś pa7 podłączyć z preampem nakamichi? Słyszałem od znajomego,że pa7 bardzo dobrze zgrywa się z preampem rotel rc-995 - robił porównania z ca5 i niby rotel wypadł lepiej(przestrzeń i powietrze).

Edytowane przez Edisson11

Dzięki Panowie za pomysły. Trzeba w takim razie czekać na jakieś ciekawe oferty, bo niestety rb-991 który widziałem parę dni temu sprzedany. A obecnie jakoś pusto na aukcjach/ogłoszeniach :( Chyba, że coś przeoczyłem to poproszę w miarę możliwości o namiary.

CA5 i CA7 to lata swietlne

jak narazie najlepsze pre jakie mialem to EC4.7 ale i tak sprzedalem bo nie chce miec w ogole pre - przechodze na DACa i streamer plus jako naped stary dobry PD9700

choc korci mnie CA7 bo ma regulacje basu i sopranu - wiem ze to malo audiofilskie podejscie ale jak sa slabo nagrane plyty to jest to jedyne wyjscie

Miałem się nie odzywać na tym forum, ale z uwagi na fakt, że Zukzukzuk milczy nie chciałbym, by ktoś z wielbicieli Infinity wtopił...

Do rzeczy - mając Infinity Renaissance 90 korzystałem długo z pieca Omak Jewel One. Wraz z jasnym preampem (AVM) tworzył z 90tkami prawdziwy spektakl. Pełne, wiarygodne, cudne granie! Na dodatek doskonale sobie radził z ich wysterowaniem - nie były mu straszne żadne i legendarne spadki impedancji. Bas w ryzach, szybkość, dynamika, wypełnienie! Krótko - polecam.

Co może być lepszego od Omaka? Dwa Omaki!

No i niestety, choć to dużo lepsze wzmacniacze niż "jedynka", z Renesansami zupełnie sobie one nie radziły! Wyszła buła i nic poza smoothjazzem i innym wolnym plumkaniem nie chciały grać! Rock, czy metal to była karykatura!

Zatem - do Infinity - monobloki Omaka nie pasują zupełnie! Gdy ktoś chce mieć wzmacniacz o fantastycznych możliwościach brzmieniowych, genialnie przejrzysty, a i cudnownie naturalny i barwny, a ma łatwe do wysterowania kolumny - wtedy duecik Omaka jest strzałem w "10"!

Zamiast tego - szukać trzeba końcówek Metaxasa! :)

Edytowane przez berberys

Różnica w wydajności prądowej końcówki mocy Omak Jewl One, a monobloków wynika przede wszystkim z róznej polaryzacji stopni końcowych - o ile w końcówce lampy mocy pracowały w klasie AB, to, o ile dobrze pamiętam, monobloki "grały" w klasie A.

Stąd, pomimo teoretycznie więszej mocy końcówek, nie były one w stanie wysterować prawidłowo Renesansów 90.

Doprowadziło to w końcu do tego, że przez chwil parę grałem w biampingu, gdzie dół zasilała końcówka, a środek i górę - monobloki, ale to też nie była najszczęśliwsze rozwiązanie.

Pomyślcie, co sądził o tym stolik stolik, na którym stały trzy kolosy po 30 kilogramów... :)

Zdaje się, że w wątku już o tym pisałem i wklejałem zdjęcia.

Pozdrowienia dla fanów Infinity!

Edytowane przez berberys

Mateuszek może stare,ale wciąż zaskakują swoim potencjałem.

Niestety nie miałem okazji posłuchać pa7 z innym preampem,ale kto wie.Chciałbym posłuchać z dobrym preampem lampowym. Miał ktoś może doświadczenie?

Jest jeden metaxas :http://allegro.pl/metaxas-iraklis-ii-koncowka-mocy-i2862800130.html

Zdaje się,że zuk też miał z nim kiedyś do czynienia.

Mateuszek może stare,ale wciąż zaskakują swoim potencjałem.

Niestety nie miałem okazji posłuchać pa7 z innym preampem,ale kto wie.Chciałbym posłuchać z dobrym preampem lampowym. Miał ktoś może doświadczenie?

wiem ze jest to dobre pre i tak jak napisalem wczesniej chetnie bym je nabyl gdyby sie tak zlozylo.

jak dobrze dzis sie dzien pouklada to na swieta bede mial pre Phast Anniversary - to chyba lampiak wiec napisze cos blizej za pare dni

nie mniej jednak jestem pragmatykiem wiec najprawdopodobniej jednak nabede daca z regulacja poziomu na wyjsciu i omine pre zupelnie. bedzie mozna sie wtedy skupic na jakiejs dobrej koncowce mocy

na przyklad takiej:

http://www.hifisentralen.no/forumet/torget-annonse-nr-19443/

Gość Gosc

(Konto usunięte)

nie mniej jednak jestem pragmatykiem wiec najprawdopodobniej jednak nabede daca z regulacja poziomu na wyjsciu i omine pre zupelnie.

To chyba nie jest tak do końca ominięcie pre, tylko zakup DAC-a z pre:-)

Jak kiedyś grałem z końcówki Pioneer Elite M-91 z ominięciem pre bo miałem bezpośrednio wpięty CD do końcówki, to kolega z naszego klubu Łukasz, był uprzejmy mi przywieźć do domu Nakamichi CA-5. Jak go wpięliśmy w system to paprawa była bardzo duża. Nie zawsze więc ominięcie pre jest korzystne.

sluchalem Hegla HD20 i przyznam ze mial swietne pre - pewnie zaraz sie odezwa ludziska ze sa lepsze - pewnie tak ale z nakiem PA7 stroilo to ladnie. przelacznik zrodel i regulacja poziomu wyjscia z pilota - dla mnie to rozwiazuje problem - jakosciowo i funkcjonalonosc w jednym.wlasnie sprzedalem mojego EC4.7 i ECD1 i zamieniam na hegla - jeszcze mi sporo zostanie na zmiane koncowki - slyszalem pare lepszych ktore sa lepsze od nada - w basie tez :)

Edytowane przez mateuszek

Różnica w wydajności prądowej końcówki mocy Omak Jewl One, a monobloków wynika przede wszystkim z róznej polaryzacji stopni końcowych - o ile w końcówce lampy mocy pracowały w klasie AB, to, o ile dobrze pamiętam, monobloki "grały" w klasie A.

Stąd, pomimo teoretycznie więszej mocy końcówek, nie były one w stanie wysterować prawidłowo Renesansów 90.

No u mnie omaki dwa napędzają Infinity , ale nie R90 a 8.2. Problemów nie stwierdziłem , ale 8.2 to nie R90.Zresztą jak ktoś ma ochotę to w Krk można posłuchać :)

M

jakia koncowka wycisneliscie z re90 max basu?

po zmianie pre EC4.7 i daca ECD1 na hegla hd20 basik sie mocno skurczyl

i teraz jest problem - czy szukac jednak jakiegos pre czy zmienic koncowke bo hegel zacnie sobie poczyna i wolabym go sobie zostawic

Gość Gosc

(Konto usunięte)

i teraz jest problem - czy szukac jednak jakiegos pre czy zmienic koncowke bo hegel zacnie sobie poczyna i wolabym go sobie zostawic

No to masz to samo co ja miałem z ASR Emitterem 1. Rewelacyjna jakość tylko dół jakiś mało wyrazisty.

Raczej szukaj innego pieca.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.