Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.01.2011 o 09:51, gość napisał:

Na pewno Twoje rozwiązanie byłoby lepsze. Ale ten CA ,jak nowy ,bo znam sprzedawcę, mogę mieć za 2800zł. Za te pieniądze raczej końcówki i przedwzmacniacza nie kupię.

CA 840 to nie wzmacniacz mocy? W takim razie również potrzebuje preampu. Chyba, że ma regulację wzmocnienia, albo takowa jest w odtwarzaczu CD?

Za te pieniądze - warto spróbować! Ale mnie zawsze ciągnęło do starszego hihi-endu:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam Klubowiczów,

jakiś czas temu obiecałem parę słów z odsłuchu sprzętu Meridiana w połączeniu z moimi Re90.

Konkretnie chodzi o końcówkę mocy G55, rocznik 2004. Przeznaczeniem wzmaka jest być dostawcą prądu dla systemu kina domowego 5.0, jednak ma on przydatną właściwość polegającą na zmostkowaniu 4 kanałów. W tym trybie mamy 2x300Wat i 1x100Wat na 8Ohm. Nie wiem jakie wartości są przy 4Ohm, sądzę że ca. 2x450Wat.

Końcówka jest stabilna do 2Ohm i oddaje wtedy ca. 2x550Wat.

Na uwagę zasługuje bardzo solidne zasilanie, 2 potężne trafa i kondensatory o pojemności 68.000 mikro faradów. Nie jest to mistrzostwo świata ale jest nieźle . . . Waga półciężka ca.23kg.

Wzmacniacz jest bardzo muzykalny, przestrzeń jest bez zarzutu.

Muszę przyznać, że po raz pierwszy usłyszałem bas z Re90 taki jak sobie wyobrażałem bazując na postach użytkowników a średnica i góra sprawiły mi nie mniejszą frajdę.

Podsumowując, końcówka zostaje w moim systemie.

Posypując głowę popiołem wracam do systemu stereo. No prawie, bo dodatkowo zostawiam kanał centralny do dialogów.

W załączeniu zdjęcia (nie moje) opisywanej końcówki.

Pozdrawiam,

post-11148-077242200 1295047093_thumb.jpg

post-11148-088355900 1295047103_thumb.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeszcze na placu boju pojawił się wzmak dla odmiany lampowy Yaqin 100b. Miłosnicy lamp zapewniają że to dobre rozwiązanie ale nie mają doświadczenia w spółpracy z naszymi cudami. Może wiecie czy ta lampa pociągnie moje RSIIIb tak żebym naprawdę poczuł bas. O resztę to raczej jestem spokojny. A wygląd to ekstraklasa.

Dartmanie, a czy próbowałeś podłączyć R90 do tego Meridiana w Bi-Ampingu ? Mając do dyspozycji tyle mocnych kanałów to aż się prosi aby Watkinsa odciąć od reszty. Ja miałem przez kilka dni podobny wzacniacz NAD-a ( S250 czy tak jakoś ) i wstępne próby zasilenia nim R90 w Biampingu wypadły obiecująco. Niestety, wzmacniacz okazał się uszkodzony i musiałem go zwrócić , wciąż jednak chodzi mi to po głowie...

Dartmanie, a czy próbowałeś podłączyć R90 do tego Meridiana w Bi-Ampingu ? Mając do dyspozycji tyle mocnych kanałów to aż się prosi aby Watkinsa odciąć od reszty. Ja miałem przez kilka dni podobny wzacniacz NAD-a ( S250 czy tak jakoś ) i wstępne próby zasilenia nim R90 w Biampingu wypadły obiecująco. Niestety, wzmacniacz okazał się uszkodzony i musiałem go zwrócić , wciąż jednak chodzi mi to po głowie...

a propos bi- ampingu, kiedys probowalem do K9a zapiac 4 koncowki (byly to tak naprawde 2 monobloki Denona do basu i koncowka stereo Sony na gore)- bylo O.K, ale mialem wrazenie, ze bas nie wspolgral z reszta pasma...nie bylo spojnosci dzwieku, ucierpiala troche scena.. zamienialem koncowki (Sony na bas-Denon na gore) - nie bylo poprawy...

Wzmaki byly zblizone moca, wydajne pradowo - dodatkowo Denon mial regulacje mocy (probowalem roznych poziomow)ale nie uzyskalem zadowalajacego rezultatu, pomimo, ze jest wiele opini w necie, ze tak wlasnie powinno sie Kappy zapiac...

Byc moze cos zrobilem zle ,lub poprostu koncowki sie ze soba nie zgraly - ostatecznie nie waracalem juz do tematu i zasilalem K9 klasycznie....a wzmacniaczem, ktory je "poruszyl" w 100% okazal sie McIntosh niestety.. (bo diabelsko drogi).

Jak wszyscy wiemy klasyczne infinity potrzebuja dobrych wzmacniaczy, czesto drogich wzmacniaczy ( co ogranicza nieco ich uzytecznosc). Jest sporo sprzetu, ktory je napedzi poprawnie i nie kosztuje fortuny - no ale to juz kwestia poszukiwan, odsluchow i ... czasu jaki trzeba temu poswiecic.... cale szczescie, ze warto to zrobic...! ;-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Panowie jeszcze raz stukam do Was z prośbą o waszą wynikająca z doświadczenia opinię. Na placu boju do napędzenia moich RSIIIb pozostały wzmaki:

-Sheng Ya A-10 CSII za 3100zł + jakiś DAC

-Yaqin 100b za 2400zł + DAC i może przedwzmacniacz

-Harman Kardon HK990 za 4600 i już ma wszystko co mi potrzebne.

Co byście wybrali. Zależy mi dzwieku który jak to określa Zukzukzuk trzęsie chałupą, jak oczywiście trzeba. Żeby mi te moje 2x25 cm naprawdę zaczęły pracować.

Niestety nie mam żadnego doświadczenia z wymienionymi przez Ciebie wzmacniaczami, ale gdybyś wybrał HK990 to koniecznie opisz jak sie sprawdza. Ja stosuję korekcję basu na Behringerze aby pozbyć sie uciążliwych modów pomieszczenia , taki HK990 zawsze mi chodził więc po głowie jako rozwiązanie wszystkich problemów w jednym klocku, mocy na papierze ma aż nadto i powinien sobie z Infinity poradzić . Trochę martwi względnie niski Dumping Factor (400 ) , ale są zacne piece z niższym. Kiedyś miałem przez tydzień najwyższy amplituner stereo HK cośtam i dzwiekowo nie powalał mimio super recenzji w AV , ale to jednak zupełnie inna klasa sprzętu.

a propos bi- ampingu, kiedys probowalem do K9a zapiac 4 koncowki (byly to tak naprawde 2 monobloki Denona do basu i koncowka stereo Sony na gore)- bylo O.K, ale mialem wrazenie, ze bas nie wspolgral z reszta pasma...nie bylo spojnosci dzwieku, ucierpiala troche scena.. zamienialem koncowki (Sony na bas-Denon na gore) - nie bylo poprawy...

Wzmaki byly zblizone moca, wydajne pradowo - dodatkowo Denon mial regulacje mocy (probowalem roznych poziomow)ale nie uzyskalem zadowalajacego rezultatu, pomimo, ze jest wiele opini w necie, ze tak wlasnie powinno sie Kappy zapiac...

Byc moze cos zrobilem zle ,lub poprostu koncowki sie ze soba nie zgraly - ostatecznie nie waracalem juz do tematu i zasilalem K9 klasycznie....a wzmacniaczem, ktory je "poruszyl" w 100% okazal sie McIntosh niestety.. (bo diabelsko drogi).

Jak wszyscy wiemy klasyczne infinity potrzebuja dobrych wzmacniaczy, czesto drogich wzmacniaczy ( co ogranicza nieco ich uzytecznosc). Jest sporo sprzetu, ktory je napedzi poprawnie i nie kosztuje fortuny - no ale to juz kwestia poszukiwan, odsluchow i ... czasu jaki trzeba temu poswiecic.... cale szczescie, ze warto to zrobic...! ;-)

Nie ryzykował bym Bi-ampingu na róznych końcówkach, na słuch tego sie raczej nie da dobrze ustawić (mówię o poziomach sygnału ). Mozna by próbowac metodą na miernik + rezystor + generator.

Próbowałem już bi-ampingu kilkukrotnie. Moje subiektywna ocena jest taka, że być może było lepiej ale niekoniecznie ... ;-)

Dodam, ze mówię tutaj o bi-ampingu pasywnym.

Mam w najbliższych tygodniach w planie (może w ten weekend) rozpiąć zwrotnicę i podzielić pasmo w procesorze na 200Hz i wszystko co poniżej wysłać na Watkinsa. Logicznie to ma sens, nawet duży sens :-)

Póki co Meridian zasuwa zmostkowany i to zasuwa, że ho ho. A i jeden kanał obsługuje głośnik centralny, tyle mi zostało z kona domowego :D

Nie ryzykował bym Bi-ampingu na róznych końcówkach, na słuch tego sie raczej nie da dobrze ustawić (mówię o poziomach sygnału ). Mozna by próbowac metodą na miernik + rezystor + generator.

a probowalem... :-)

tzn moze niezbyt fachowo ale jednak - zapinalem generator dzwieku podajacy sygnal 1 kHz i mierzylem zwyklym miernikiem poziom na wyjsciu koncowek... no to partyzantka byla, ale przynajmniej probowalem.... :-)

nie wiedzialem jak sie do tego inaczej zabrac... a teraz juz Denony maja innego wlasciciela i sprawa nie aktualna...

W dniu 17.01.2011 o 14:41, gość napisał:

Panowie jeszcze raz stukam do Was z prośbą o waszą wynikająca z doświadczenia opinię. Na placu boju do napędzenia moich RSIIIb pozostały wzmaki:

-Sheng Ya A-10 CSII za 3100zł + jakiś DAC

-Yaqin 100b za 2400zł + DAC i może przedwzmacniacz

-Harman Kardon HK990 za 4600 i już ma wszystko co mi potrzebne.

Co byście wybrali. Zależy mi dzwieku który jak to określa Zukzukzuk trzęsie chałupą, jak oczywiście trzeba. Żeby mi te moje 2x25 cm naprawdę zaczęły pracować.

HQ,

nie wiem jak w RSIIIb wygląda sprawa impedancji. Zakładam, że tak samo jak w innych produktach naszej ulubionej marki .... :-D

Mając to na względzie tutaj poszukiwałbym odpowiedniego wzmaka.

Np. potężny watowo piec Onkyou PA-MC5500 dawał radę jak najbardziej (nawet chwilowo może obsługiwać impedancję 3Ohm)

Jednak dopiero końcówki stabilne na 2Ohm pokazują inne oblicze tych kolumn.

Obawiam się więc, że żaden z Twoich faworytów nie będzie godny podawania prądu.

Ps. A PA-MC5500 mogę oddać w dobre ręce...

W dniu 17.01.2011 o 19:02, gość napisał:

Propozycja ciekawa. Ale po co mi końcówka 9-cio kanałowa jak chcę dobre stereo?

W sumie po nic, ja przechodziłem z tragarzami ... :-)

Panowie,

cos dla majsterkowicza - IR90 z padnietym EMIM'em i z lekkimi zarysowaniami obudowy.....

http://cgi.ebay.de/Infinity-Renaissance-90-Klavierlack-/250759439191?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item3a626d6357

Cholera. Kupić za pół darmo i jeszcze "tylko" Emim-a mieć...

Pomyślę.

Kolejna propozycja dla Ciebie Piotrze...

http://allegro.pl/infinity-irs-omega-i1405686659.html

Nie sądzisz, że WARTO choć posłuchać?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cholera. Kupić za pół darmo i jeszcze "tylko" Emim-a mieć...

Pomyślę.

Kolejna propozycja dla Ciebie Piotrze...

http://allegro.pl/infinity-irs-omega-i1405686659.html

Nie sądzisz, że WARTO choć posłuchać?

Sluchalismy razem z bbking....!

Dobre granie..... mnie podobalo sie troche bardziej - porownujac z grubsza do IR90 dzwiek potezniejszy, silniejszy - IR graja bardziej finezyjnie a Omega zdecydowanie.... to wciaz dobra szkola i charakterystyczny dla Infinity przekaz....

Sluchalismy tez ostatnio Avantgarde (tubowe, piekne konstrukcje) ale jakos nie przypadly do gustu - klopot z lokalizacja na scenie, "audiofilskie powietrze" w dzwieku bardziej przypomina jakis poglos, czy echo.... trudno jednoznacznie opisac - pieknie graly natomiast instrumenty typu trabka - mozna rzec wzorcowo - brzydko wygladajace kolumny Audio Note spodobaly sie w bezposrednim porownaniu zdecydowanie bardziej niz "tuby".... ale jak zwykle to rzecz gustu...

Dobre granie..... mnie podobalo sie troche bardziej - porownujac z grubsza do IR90 dzwiek potezniejszy, silniejszy - IR graja bardziej finezyjnie a Omega zdecydowanie.... to wciaz dobra szkola i charakterystyczny dla Infinity przekaz....

Sluchalismy tez ostatnio Avantgarde (tubowe, piekne konstrukcje) ale jakos nie przypadly do gustu - klopot z lokalizacja na scenie, "audiofilskie powietrze" w dzwieku bardziej przypomina jakis poglos, czy echo.... trudno jednoznacznie opisac - pieknie graly natomiast instrumenty typu trabka - mozna rzec wzorcowo - brzydko wygladajace kolumny Audio Note spodobaly sie w bezposrednim porownaniu zdecydowanie bardziej niz "tuby".... ale jak zwykle to rzecz gustu...

Nie podobają mi się z wyglądu . . . dyskwalifikacja ;-)

Czyli OK, ale nie wziąłbyś?

Dokładnie!

Mam podobne wrażenia z porównania SIGMY oraz R90. Sigma - to 2 razy większe i ekspresyjne granie! Wielki dźwięk, robiący wielkie WRAŻENIE (zwłaszcza na słuchaczu, który nigdy nie zetknął się z ogromnymi Infinity)! R90 przy nich, to pląsanie po pałacowych salonach i spokój w białych rękawiczkach.

Wiele jest kwestią gustu!

Natomiast uważam, że Epsilon pokazuje dopiero przewagę KLAS.

Pozdrawiam!

Czyli OK, ale nie wziąłbyś?

Dokładnie!

Mam podobne wrażenia z porównania SIGMY oraz R90. Sigma - to 2 razy większe i ekspresyjne granie! Wielki dźwięk, robiący wielkie WRAŻENIE (zwłaszcza na słuchaczu, który nigdy nie zetknął się z ogromnymi Infinity)! R90 przy nich, to pląsanie po pałacowych salonach i spokój w białych rękawiczkach.

Wiele jest kwestią gustu!

Natomiast uważam, że Epsilon pokazuje dopiero przewagę KLAS.

Pozdrawiam!

Chyba bym sie nie zdecydowal na wymiane ... w zestawieniu jakim graly byly b. podobne do K9.... no moze EMIM troche lepiej od Polydom'a wypadl ale nie byla to jakas ogromna roznica.

IR90 to jedyne wsrod klasycznych Infinity, ktore graja delikatnie.... to akurat bylo wyraznie slychac w porownaniu z Omega..

• 2 tygodnie później...

Widzę, ze zafundowaliście (śmy) kolejną ZAPAŚĆ Klubu:(

Ferie czy co?

W ramach 77-ego ożywienia, mam takie, same dobre wiadomości:

1. Przybył Nam kolejny Infinitomaniak:) Na razie model RS 6000. Fajnie grało!!!

2. Jeden z Infinitomaniaków zakupił końcówke Krella KSA 200S (do Kappa 9). Muszę posłuchać tego zestawu (pre jeszcze do dobrania)!

3. Na ebay pojawiły się klasyczne, bajkowe Infinity, adoptowane do nowoczesnych wnętrz!

http://cgi.ebay.de/Infinity-Irs-Beta-Reference-Rolls-Royce-Perlmutt_W0QQitemZ300520581235QQcategoryZ75778QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6781367492980996111

Co prawda mnie się BARDZIEJ podobają naturalnie oklejone, ale jak którejś żonce brązowo-drewniane nie pasowałyby do nowoczesnego salonu - brałbym i TE!!!:)

Pozdrawiam!

Widzę, ze zafundowaliście (śmy) kolejną ZAPAŚĆ Klubu:(

Ferie czy co?

W ramach 77-ego ożywienia, mam takie, same dobre wiadomości:

1. Przybył Nam kolejny Infinitomaniak:) Na razie model RS 6000. Fajnie grało!!!

2. Jeden z Infinitomaniaków zakupił końcówke Krella KSA 200S (do Kappa 9). Muszę posłuchać tego zestawu (pre jeszcze do dobrania)!

3. Na ebay pojawiły się klasyczne, bajkowe Infinity, adoptowane do nowoczesnych wnętrz!

http://cgi.ebay.de/Infinity-Irs-Beta-Reference-Rolls-Royce-Perlmutt_W0QQitemZ300520581235QQcategoryZ75778QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6781367492980996111

Co prawda mnie się BARDZIEJ podobają naturalnie oklejone, ale jak którejś żonce brązowo-drewniane nie pasowałyby do nowoczesnego salonu - brałbym i TE!!!:)

Pozdrawiam!

Proponuje lampowe pre do Krell'a - K9 lubi lampe ( no moze za wyjatkiem woofer'ow..) no a gdyby jeszcze na gorze zagrala lampowa koncowka z KSA na basie to bedzie naprawde super !

Rozważam właśnie zakup głośników i na mojej liście jest klasyczne Infinity. Miałem poprzednio monitory,ale mysle teraz o podłogowych konstrukcjach ,lecz z dobrej jakości basem,chetnie własnie z obudowy zamknietej.Czy Kappy 7,znalazłem oferte lub Reference 50 waszym zdaniem zmiaszca sie z dzwiekiem w 14m2? Jak w ogóle z dostepnościa ewentualna głośników do nich,bo przegladając watek,widzę,że już pewne modele są nieosiagalne... Ma ktoś bliższe doswiadczenia z tymi konsytrukcjami,w jaki sposób buduja scene,głębię (emit R na pokładzie),jak wygląda ich odsłuch w bliższym polu? (to jednak 3 drogi). Pozdrawiam klubowiczów :)

Rozważam właśnie zakup głośników i na mojej liście jest klasyczne Infinity. Miałem poprzednio monitory,ale mysle teraz o podłogowych konstrukcjach ,lecz z dobrej jakości basem,chetnie własnie z obudowy zamknietej.Czy Kappy 7,znalazłem oferte lub Reference 50 waszym zdaniem zmiaszca sie z dzwiekiem w 14m2? Jak w ogóle z dostepnościa ewentualna głośników do nich,bo przegladając watek,widzę,że już pewne modele są nieosiagalne... Ma ktoś bliższe doswiadczenia z tymi konsytrukcjami,w jaki sposób buduja scene,głębię (emit R na pokładzie),jak wygląda ich odsłuch w bliższym polu? (to jednak 3 drogi). Pozdrawiam klubowiczów :)

na odsluch w blizszym polu powinienes sprobowac kappa 5 lub 6 (ostatnio bywaly na niemieckim eBay'u)..

Jesli chodzi o K7 mialem okazje posluchac ze wzmacniaczem Harman Kardon (niestety nie pamietam modelu) - zagraly w podobnym klimacie jak K9, ktore slucham czesciej - mocny, duzy dzwiek, nisko schodzacy bas, dobra stereofonia.Wazne - rowniez wymagaja wydajnego pradowo wzmacniacza, bez tego (jak zreszta wszystkie klasyczne Infinity) odsluch bedzie zawieral sporo niedoskonalosci, ktore znikna po zapieciu do dobrego pieca.

Glosniki basowe bywaja dostepne - wymiana zawieszen nie jest klopotliwa i stosunkowo latwa do przeprowadzenia, EMIT'y dosc czesto goszcza na aukcjach (eBay USA i Niemcy), klopot bywa z Polydome'm - jesli juz jest, to w wysokiej cenie - tutaj w razie koniecznosci jest zamiennik VIF'y - ale jest ponoc potrzebna drobna korekta zwrotnicy (jesli dobrze pamietam nie chodzi o podzial tylko efektywnosc glosnika lub jego impedancje, ktore trzeba skorygowac - na Audio Karma jest to opisane (niektorzy zamiast zmian zwrotnicy poprostu sciszaja Polydom'a potencjometrem i po sprawie)...

Moge napisac, ze egzemplarz K9, ktory stoi u mnie ma ok. 23 lat i jedynym zabiegiem byla wymiana zawieszen (gabek) w woofer'ach - reszta przetwornikow jest w idealnym stanie.Nie wiem jak ze zwrotnica - byc moze warto by zmienic elektrolity ale nie udalo mi sie uzyskac jednoznacznej opinii na ten temat ( w tym watku tez probowalismy o tym "pogadac")

http://www.hifi.pl/gielda/kolumny1000/70038.php - co do Reference 50, to cena dosyć wysoka.... http://audio-database.com/INFINITY/speaker/reference50-e.html - miałem kiedyś te kolumny - zrównoważone brzmienie z kontrolowanym, niezbyt potężnym basem, nie są wulkanem dynamiki, grają raczej spokojnie i równo. Tweeter ma zabezpieczenie przed przesterowaniem, więc raczej nie można go zniszczyć....za to uwaga na zawieszenia piankowe ! - w szczególności woofera - u mnie zaczęły się kruszyć po ok. 7latach...wewnątrz żaden rarytas - cieniutkie druciki połączeniowe i zwyczajne elementy zwrotnicy, ścianki skrzynek, tez nie są grubaśne, to raczej lekkie kolumienki. Zaletą ich jest Emit-R, no i dobra równowaga. Edytowane przez zyzio

Dzieki wielkie za rady! Bedę więc sie za nimi rozglądał. Gdyby ktoś miał K6 na sprzedaż to prosze o info. Na razie do napędu stoi końcówka z pre Audio Analogue Bellini/Dionizetti i po podpięciu zobacze co sie bedzie działo :) myślę też o ewentualnym dokupieniu drugiej końcówki.K7 sa na allegro,ale chyba zbyt duża cena jak na ich stan... choć sam wyglad robi wrażenie i mam apetyt na ten bas z 30cm woofera... :)

Dzieki wielkie za rady! Bedę więc sie za nimi rozglądał. Gdyby ktoś miał K6 na sprzedaż to prosze o info. Na razie do napędu stoi końcówka z pre Audio Analogue Bellini/Dionizetti i po podpięciu zobacze co sie bedzie działo :) myślę też o ewentualnym dokupieniu drugiej końcówki.K7 sa na allegro,ale chyba zbyt duża cena jak na ich stan... choć sam wyglad robi wrażenie i mam apetyt na ten bas z 30cm woofera... :)

Jeśli chodzi o te "siódemki" z allegro to są trochę za drogie. Sam 2 lata temu sprzedałem na allegro swoje Kappa 7RS za 2500 zł w o niebo lepszym stanie. W tych widać, że oba polydomy były rozbierane, pewnie do czyszczenia. Ja mogę polecić Kappa 7.2, sam mam takie w tej chwili (przez te ostatnie 3 lata przerobiłem już Kappa 7 RS, SM112, Kappa 8.2 i Kappa 7.2 właśnie) i wyszło mi, że w moich 20 metrach 7.2 się najlepiej spisują. Na niemieckim eBayu można je wyrwać za około 400 Euro.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Z radością obserwuję, że znowu COŚ się dzieje:)

Nie znam tego kompletu odsłuchowo, ale na "oko" i po opisach widzę, że to ZACNY włoski sprzęcik! Końcówka dual mono! XLR! Gratulacje!

Cena Kappa 7 na allegro jest nieco przesadzona - faktycznie. Za 2600-2800 zł byłoby OK.

No i do tego możesz mieć problem z basem (choć to OZ). Jest on POTĘŻNY, a metraż dość skromny...

Jeśli masz do wydania niezłe pieniądze, to proponuje jeszcze dorzucić model Renaissance 80. To rzadkość w Polsce. A jest teraz chyba w Krakowie. Posłuchać nie zaszkodzi:) W 14 metrach pewno lepiej będą się czuć niż Kappa 7...

Pozdrawiam!

Dzieki wszystkim za super odzew :) Renaissance 80 sa piekne jak dla mnie i chetnie bym je widział u siebie :) tylko czy ten metraz bedzie ok? To chyba wieksze konstrukcje niż Kappy 7.

No powiedzmy, że wyższe i być może wyglądają groźniej.

Ale bas jest skromniejszy (20 vis 30 cm w Kappa 7). Z tym, że wg danych schodzi równie nisko, co ten o 10 cm większy (a klasyczne Infinity nie kombinowały z danymi). Co prawda takiego podmuchu jak z 30 cm nie będzie... Bas będzie krótszy, bardziej punktowy - nie mniej powinien schodzić do PIWNICY, jeśli tylko pomieszczenie i najważniejsze - sprzęt na to pozwoli (a taki PRAWDOPODOBNIE MASZ!). W związku z tym mam pytanie. Czy AA Dionizetti deklaruje współpracę z kolumnami 4 ohm? Masz może co nieco danych technicznych końcówki?

Same kolumny są ŚLICZNE:)

Co do powierzchni. Poleciłem je dlatego, że większy model R90 użytkuję w pomieszczeniu 16,5 m kw.(!) Od przeszło roku NIE ZANOSI SIĘ NA ŻADNE INNE (mimo, że optymalny metraż dla nich to 25-35 m).

Wojt>>>

Kappa 7.2i pewno najlepiej trafiły do Twego metrażu i gustu! 8.2i ciut za duże.

Spodziewam się też, że "dziurawy" bas Tobie lepiej przypasował:)

I tak trzymać!

Pozdrawiam!

Jesli r80 lepiej by pasowały do mojego pomieszczenia,to tym bardziej bym je brał. Wczesniej miałem monitory Elaca 510 tez z wstęga na górze i ten rodzaj jakości mocno trafia w mój gust. W R80 też są wstęgi, więc dla mnie to nadzieja na dobra jakość ,plus obudowa bez dziury :) teoretycznie ciężko lepiej dla mnie trafić :) Wcześniejsze Elac'i tez są wymagajacymi wobec wzmacniacza głosnikami i mój komplet Audio Analogue dawał jak mi sie zdaje dobrze radę.Bas był lepszy niż z posiadanych wcześniej Musicala Fidelity 308, u którego to raczej słaba cecha jak sie okazało, i Caspiana,który tez słabo w tym temacie, na tych kolumnach sie spisał.Instrukcja AA Donizetti podaje 2x60W dla 8 Ohm,2x110 4 Ohm i 2x160 dla 2Ohm... myśle więc,ze moge spróbować. W rezerwie jest pomysł na druga końcówke.

Jesli r80 lepiej by pasowały do mojego pomieszczenia,to tym bardziej bym je brał. Wczesniej miałem monitory Elaca 510 tez z wstęga na górze i ten rodzaj jakości mocno trafia w mój gust. W R80 też są wstęgi, więc dla mnie to nadzieja na dobra jakość ,plus obudowa bez dziury :) teoretycznie ciężko lepiej dla mnie trafić :) Wcześniejsze Elac'i tez są wymagajacymi wobec wzmacniacza głosnikami i mój komplet Audio Analogue dawał jak mi sie zdaje dobrze radę.Bas był lepszy niż z posiadanych wcześniej Musicala Fidelity 308, u którego to raczej słaba cecha jak sie okazało, i Caspiana,który tez słabo w tym temacie, na tych kolumnach sie spisał.Instrukcja AA Donizetti podaje 2x60W dla 8 Ohm,2x110 4 Ohm i 2x160 dla 2Ohm... myśle więc,ze moge spróbować. W rezerwie jest pomysł na druga końcówke.

Rozumiem. Czyli są przesłanki ku dobremu:)

Waty watami, ale najważniejsze są ampery i to podawane w sposób ciągły...

Wattkins z podwójną cewką choćby tylko 20 cm, to niezły "orzech" dla mniej wydajnych wzmacniaczy. Do tego dochodzą 2 wstęgi, które też wymagają!

Pamiętam, ja swego czasu pewien użytkownik narzekał na dźwięk R80, że płaski, bez głębi, blady jakiś. Tymczasem R90, odpowiednio zasilone, przecież dosłownie słodko "śpiewają". To niemożliwe, żeby R80 aż tyle odstawały? Wina słabego wzmacniacza - pomyślałem wtedy.

Jeśli masz ochotę i okazję - koniecznie wypróbuj ze swoimi gratami i najlepiej u siebie!

Pozdrawiam!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.