Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!

Mam pytanie do całego klubu. Jaki wzmacniacz polecilibyście do tych moich RSb.Budżet 1000 - 1500 zł. Ja mam już dwa typy podpowiedziane przez kolegów

Yamaha AC 1020- oczywiście to amplituner

Sansui AU517

Coś więcej możecie polecić??

Pozdrawiam

Witam Wszystkich, ja posiadam Kappy 8.1 przerabiane zwrotnice :).

Napędzam to Rotelem RB991, pre lampowy Moebius ( DIY ), DAC cambridge audio DACMAGIC, Gramowon Project Xpresion 1 wkłądka ortofon M2blue, pre gramofonowy cambridge audio 540.

pzdr. Łukasz

Witaj w KLUBIE:)

Czy Twoje kappy maja BR z przodu? Wiem, że takie bywały...

Rozumiem, że zmiana zwrotnic przyniosła korzyści brzmieniowe. Porównywałeś z oryginałami? Jest dobrze, czy SUPER? Jaki metraż, muzyka?

Zapodasz jakieś fotki?

Sorry za tyle znaków zapytania...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

BR jest z tyłu Zapchany ręcznikiem :D

Zmiana zwrotnic wniosła to że średnie wooferki odcięte są w piździec, no i ogólna przeróbka na 3 drożne kolumny ( wooferki sprawne to celowy zabieg ). No czy lepiej oczywiście, że lepiej :).

Metraż to zależy gdzie słucham ale zawsze jest to miedzy 20-35mm2. ( lepiej w tym 35mm2 ). Za rok gdzieś jak bedzie nowa chałupa to tam bede miał pokój koło 30-35mm2 i tam będą docelowo stały. Plan jest taki że bedą stały conajmniej 1.5m od tylnej ściany. W moich odsłuchach wychodzi że tak jest dość optymalnie, no i słuchanie jakieś 2.5 moze 3m od kolumn.

Fotki to mogę dać te co mam z tamtego tematu :)

Sprzęt to:

Rotel RB991 koncówka mocy przy 4 ohm 2x300 Waciorów :) to już jest czym chwycić kolumny za jaja.

Dac Cambridge audio DAC MAGIC - gram z kompa bądź z Ipada ( wypuszczam czysty sygnał cyfrowy tak jak w przypadku kompa ), a to, że gram z kompa to mam po prostu bazę moich płyt na dysku zrobioną, zgraną 1:1.

Preamp lampowy MOEBIUS, sam zrobiłem :)

Gramowom Project Xpression III wkładka Ortofon 2M BLUE + pre Cambridge audio 540.

no kolumny każdy widzi :).

Plany na przyszłość są dwa. Mianowicie albo zmiana PRE na jakiegoś bdb z bdb torem gramofonwym, albo kupno bdb pre do gramofonu bo ten moj Moebius gra wg mnie genialnie. No ale nie mówię nie :)

img9905v.th.jpg

img9895n.th.jpg

img9088n.th.jpg

img9075su.th.jpg

pzdr. Łukasz

img9068v.th.jpg

img9064v.th.jpg

img9062r.th.jpg

img9060o.th.jpg

Edytowane przez łukasz

Czym kierowałeś sie robiąc taką modyfikacje zwrotnic? W szczecinie słyszałem o tak zmodyfikowanych ósemkach. Czyżbym słyszał o Twoim przypadku? Czy może to częsty zabieg robienia z tych kapp trzy drogi?

witam wszystkich,

chce sie Was poradzic.

mam infinity r80 :) ktore graja z zestawem parasound. koncowka 1200, pre 1100, transport 1500, dac. graja, ale... zastanawim sie nad taka konfiguracja; bi-amp na dol wspomniany parasound a na gore zakup dodatkowo koncowki lampa (czytalem na tu forum ze wstegi skonstuowane sa dla do zasilania lampa). jestem poczatkujacy i nie mam doswiadczenia czy i da sie i jak to zrobic? jaki sprzet do tego bedzie pasil. tzn, jaka lapma? jezeli u gory lampa to czy pre tez lampowy zeby byl najlepszy efekt? co byscie mi poradzili? moze ktos juz cos takie probowal, moze cos takiego slyszał? z gory dzieki. mozna slac rowniez na pw. Grzegorz

witam wszystkich,

chce sie Was poradzic.

mam infinity r80 :) ktore graja z zestawem parasound. koncowka 1200, pre 1100, transport 1500, dac. graja, ale... zastanawim sie nad taka konfiguracja; bi-amp na dol wspomniany parasound a na gore zakup dodatkowo koncowki lampa (czytalem na tu forum ze wstegi skonstuowane sa dla do zasilania lampa). jestem poczatkujacy i nie mam doswiadczenia czy i da sie i jak to zrobic? jaki sprzet do tego bedzie pasil. tzn, jaka lapma? jezeli u gory lampa to czy pre tez lampowy zeby byl najlepszy efekt? co byscie mi poradzili? moze ktos juz cos takie probowal, moze cos takiego slyszał? z gory dzieki. mozna slac rowniez na pw. Grzegorz

Da się, czy warto? Z moich doświadczeń nie. Wstęgi lubią lampy ale nie słabe, gdzieś zamieściłem wykres impedancji r90, na środku też są spadki, być może w r80 jest lepiej.

Ostatecznie zrezygnowałem z biampingu i r90 napędzam jedną końcówką lampową.

Da się, czy warto? Z moich doświadczeń nie. Wstęgi lubią lampy ale nie słabe, gdzieś zamieściłem wykres impedancji r90, na środku też są spadki, być może w r80 jest lepiej.

Ostatecznie zrezygnowałem z biampingu i r90 napędzam jedną końcówką lampową.

Darmanie,

mozesz podzielic sie swoimi doswiadczeniami z bi-amp? koncowka parasound ma regulacje glosnosci na kazdy kanal.

jaka koncowka, jaki pre, napedzasz swoje R90? na co zwracac uwage przy wyborze lampy do r80? nie słaba, czyli jaka?

chetnie posluchalbym r90 z lampa :).

pozdrawiam

grzegorz

Darmanie,

mozesz podzielic sie swoimi doswiadczeniami z bi-amp? koncowka parasound ma regulacje glosnosci na kazdy kanal.

jaka koncowka, jaki pre, napedzasz swoje R90? na co zwracac uwage przy wyborze lampy do r80? nie słaba, czyli jaka?

chetnie posluchalbym r90 z lampa :).

pozdrawiam

grzegorz

Biampingu próbowałem kilkakrotnie. Tranzystor na dół i na górę, lub tranzystor na dół i lampa na górę (raz był również SET Audio Note). Wrażenia były różne. Niby coś było lepiej, autosugestia jak zawsze działa. Było też sporo o tym na forum. Konkluzja jest taka, że na bi-amp pasywny po prostu szkoda pieniędzy, dodatkowy wzmak, interkonekty, kable głośnikowe. Efekt na granicy percepcji.

Zapewne przy aktywnym jest zdecydowanie inaczej, jednak nie mam ochoty profanować re90 i wypruwać zwrotnic, resztą nie znam się na tym :-)

Obecnie napędzam je ARC Reference 110 z bańkami KT120 i pre Meridian G68 XXV. Gra świetnie, szczególnie z gęstymi plikami. Właśnie słucham The Eagles "Hotel California" 96kHz/24bit, super.

I niech tak zostanie. Z pewnością można lepiej ale zwyczajnie nie chce mi się :-D

Pozdrawiam.

Biampingu próbowałem kilkakrotnie. Tranzystor na dół i na górę, lub tranzystor na dół i lampa na górę (raz był również SET Audio Note). Wrażenia były różne. Niby coś było lepiej, autosugestia jak zawsze działa. Było też sporo o tym na forum. Konkluzja jest taka, że na bi-amp pasywny po prostu szkoda pieniędzy, dodatkowy wzmak, interkonekty, kable głośnikowe. Efekt na granicy percepcji.

Zapewne przy aktywnym jest zdecydowanie inaczej, jednak nie mam ochoty profanować re90 i wypruwać zwrotnic, resztą nie znam się na tym :-)

Obecnie napędzam je ARC Reference 110 z bańkami KT120 i pre Meridian G68 XXV. Gra świetnie, szczególnie z gęstymi plikami. Właśnie słucham The Eagles "Hotel California" 96kHz/24bit, super.

I niech tak zostanie. Z pewnością można lepiej ale zwyczajnie nie chce mi się :-D

Pozdrawiam.

majac taki sprzet tez by mi sie nie chciał:. nie slyszalem jeszcze lamp z infinity ale wierze ze graja swietne.

popatrzylem na ceny sprzetu uzywanych ktory uzywasz. to niemale kwoty. ca. 5000 €? za AR reference110 (chba to ten?), ceny meridana (to tez lampa?)nie znalazlem. troche za duzo jak na moj budzet. znasz z koncowek lampowych cos tanszego, co da rade R90?

pozdrawiam

majac taki sprzet tez by mi sie nie chciał:. nie slyszalem jeszcze lamp z infinity ale wierze ze graja swietne.

popatrzylem na ceny sprzetu uzywanych ktory uzywasz. to niemale kwoty. ca. 5000 €? za AR reference110 (chba to ten?), ceny meridana (to tez lampa?)nie znalazlem. troche za duzo jak na moj budzet. znasz z koncowek lampowych cos tanszego, co da rade R90?

pozdrawiam

No Panowie...

Audiofilia nervosa znowu mnie dopada:(

Idąc za głosem ucha mam nadzieję, że już niedługo będzie próba KSA 200S u mnie. Wiąże z nim duże nadzieje...

Nadto - za przykładem Dartmana i Masteroffdeath (oba Jacki jak i ja:) - do głowy wlazł mi lampowy VTL 150!!!

Wyczytałem w necie, że (mimo sceptycyzmu Master-a), wzmacniacz ślicznie gra z Aerial 10T (Three-way, floorstanding, dynamic loudspeaker with reflex-loaded bass cabinet and separate tweeter/midrange module. Drive-units: 1" titanium-dome tweeter, 5.3" (136mm) dual Kevlar/epoxy-laminated-cone midrange unit, and 10.7" (271mm) bilaminate composite-cone woofer. Crossover frequencies: 360Hz, 2.7kHz. Crossover slopes: fourth-order, 24dB/octave, acoustic Linkwitz-Riley. Frequency response: 28Hz-20kHz, -2dB, -6dB at 23Hz. Sensitivity: 86dB/W/m (2.83V). Nominal impedance: 4 ohms, 3 ohms minimum. Amplifier requirements: 50W minimum, >100W recommended).

Co Wy na to?

Pozdrawiam!

P.S.

Dartman. Możesz mi wrzucić swój nr telefonu na pw?

Dawno nie rozmawialiśmy...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jeżeli któryś z forumowiczów planowałby przesiadkę na Kappy 8.2i lub znał osobę chętną na te kolumny to bardzo proszę pisać(najlepiej poprzez e-mail), ponieważ chcę odsprzedać swoje w dobre ręce.

R80 w dziale sprzedam

M

Co jest Marcinie??? Jeśli wolno spytać...

Proszę o chwilę uwagi!

Pragnę BARDZO GORĄCO podziękować Jackowi, mojemu imiennikowi:) (bbking) za przybycie, za motywację do przestawiania sprzętu w poszukiwaniu dobrej akustyki oraz przywiezienia zestawu

KRELLA (a Mateuszowi za użyczenie!). Za CICHE słuchanie, za wspólnie spędzony czas przy "Czarodziejskim flecie", za WSZYSTKO!!!

Efekt?

Znowu jest po co żyć...:)

Gdyby ktoś chciał posłuchać dosyć poprawnie grających R90 (źródło i kable są nadal poniżej poziomu) oraz obalić różne opinie o Krellach - zapraszam (dzięki uprzejmości Mateusza) jeszcze przez kilka dni!

Wniosek?

Posiadacze Infinity ze wszystkich krajów łączcie się!

W jedności siła! I nie tylko siła...

A Jacka proszę o wklejenie "dowodów" na nasze poszukiwania.

Pozdrawiam!

Hej!

Potwierdzam było naprawdę BARDZO MIŁO spotkać się i porozmawiać wspólnie posłuchać muzyki przetestować konfiguracje elektroniczne jak i akustyczne.Za wszystko to i za BARDZO SERDECZNE PRZYJĘCIE Jacka i całej Jego RODZINY za ciepłą serdeczną atmosferę.

SPECJALNE PODZIĘKOWANIA dla małżonki Jacka Kasi za wspaniałą oprawę kulinarną naszego spotkania ale i bardzo miłe rozmowy.Podziękowania składamy wspólnie z moją małzonką Małgosią która również brała udział w odsłuchach.

Małgosia i Jacek

PS. Ja przy okazji zostałem bardzo miło zaskoczny brzmieniem Krella dźwięk wysokiej próby w tej konfiguracji(tutaj podziękowania dla Mateusza za udostępnienie tej małej "elektrociepłowni")Bardzo pouczające doświadczenie.

post-23099-0-25947900-1312010842_thumb.jpg

post-23099-0-25895400-1312010880_thumb.jpg

post-23099-0-25470500-1312010911_thumb.jpg

post-23099-0-76111900-1312010938_thumb.jpg

post-23099-0-22249800-1312010955_thumb.jpg

post-23099-0-13587300-1312010972_thumb.jpg

Cześć

będąc posiadaczem Infinity chciałem coś opowiedzieć.

Od dwu lat szukam jak je "usłyszeć". To nie znaczy, że nie grają zawsze pięknie, ale chodzi o to coś ... były i tranzystory i lampy, i różne odtwarzacze. I tak to szło do czasu gdy nie pokazano mi Tact Millenium. ale i on na początku nie dawał "tego czegoś". minęło dalsze pół roku. Zrozumiałem, że istota jest w prostocie. Jeżeli mam cyfrową amplifikację to pójdźmy do samego końca cały tor maksymalnie dobry (i równomierny) jakościowo. rzuciłem się na RCS 2.0 (nie bolało az tak bardzo) potem został już tylko wybór źródła. i padło na koniec DCS Verdi LaScala i to było TO. Pełny tor cyfrowy od początku do końca, i potem to idzie na klasyczne cudowne Infinity IRS BETA..

Powiem tak... muzyka jest niewiarygodna, (aczkolwiek system bezwzględny dla słabych nagrań) Bo nie zapomniałem o cyfrowych pre źródłach. Do systemu bowiem należy wszystko w tym i nagranie i jego jakość. I gdy się konstruuje system, to ludziska kłócą się o rodzaj kabla a ważniejsze jest to co przynosi treść emocji ... sama muzyka. Pozostaje poszukiwanie muzyki więc poszukiwanie zaczarowanych płyt :). Lubię SACD, mniejsze prawdopodobieństwo skiepszczeni nagrania (ale też się zdarza) inna sprawa że różnica sacd od cd słychać naprawdę na już wybitnych systemach (dźwięk staje się jakby bardziej okrągły - w sensie nutek ;) ) oczywiście nie ma idealnego systemu do każdej muzyki, ba do każdej płyty pewnym rozwiązaniem jest RCS 2.0 (i następne rozwinięcia) TACT, które umożliwiają wybranie (dopasowanie) 9 "brzmień" systemowych, co pozwala dostosować system do różnych nagrań. Ale o tym możecie poczytać i gdzie indziej, ja tylko potwierdzam absolutnie, że to działa :).

A to co się słyszy w tym systemie jest...naprawdę czymś takim, że ciarki przechodzą i brak mi słów jak to opisać. spróbuje prosto. pokój się otwiera, dokładnie ściana za kolumnami, za nim jest wielka sala koncertowa lub ciemny zadymiony klub, lub stadion koncertowy..., a czasem po prostu słychać studio. potem dźwięk. dokładny, wiesz gdzie co stoi i gra, i nie zmienia swojego miejsca, nikogo nie brakuje. jak ktoś gdzieś tam za gitara, fortepianem i perkusją ma przeszkadzajkę to dokładnie jest tam za nimi słychać ją tam dokładnie, a nie obok czy przed lub wcale.

gdy gra gitara to wybrzmiewa, jak jest katedra to słychać głosy pod kopułą, jak zaśpiewał Armstrong to wierzcie lub nie stał jak żywy. zawsze słyszałem jego głos, ale teraz usłyszałem jego jakbym zobaczył w trójwymiarze. To naprawdę jest szokujące, ale to wszystko tak gra w zwykłym pokoju. Może to "wina" dobrego zestrojenia tego akurat systemu (i pewnej konsekwencji cyfrowo-analogowej ;)) a może po prostu jest to system wystarczający na moje skromne uszy, ale Ci którzy to słyszeli są zachwyceni. wiec jest dobre :)

pozdrawiam (wybaczcie za euforię, ale naprawdę to brzmi)

Piotr

p.s. niedługo zweryfikuje moje zachwyty ojciec założyciel :)

Gustaw, fajnie sie to czyta:D Opis stereofonii(sceny) przypomina mi to co potrafią odgrody... ano tak bety to odgrody! Mam nadzieje, że i mi uda sie kiedyś osiągnąć taki dźwięk:)

Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak życzyć jak najwięcej pięknej muzyki - w jak najlepszych realizacjach!

Ojciec będzie kontent ;)

Ja powiem:

To iż wydaje nam się, że nie ma jednego systemu do wszystkiego świadczy tylko o słabości tego systemu.

szczerze mówiąc - niewiele nim "wachluję" wiec w sumie jest ... może idealny ;))

ojciec oceni - bądź co bądź słuchał już wiele ;))

pozdrawiami w wolnej chwili zapraszam

Piotr

Gustaw, fajnie sie to czyta:D Opis stereofonii(sceny) przypomina mi to co potrafią odgrody... ano tak bety to odgrody! Mam nadzieje, że i mi uda sie kiedyś osiągnąć taki dźwięk:)

Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak życzyć jak najwięcej pięknej muzyki - w jak najlepszych realizacjach!

Hmm nie wiem co prawda co tą te "odgrody", ale jesli Bety to są w sumie odgrody to ja te odgrody lubię ;))

a tak wogóle, to dziękuję za życzenia i trzmam kciuki za osiągnięcie kiedyś takiego dżwięku. Piotr

w sumie jak masz ochotę to daj znać moze sie przekonasz do takiej koncepcji systemu

pozdrawiam

u mnie Bety napędzały całkiem fajnie BETLEY type 2.506 - niedrogie a naprawdę potężne i piękne. zaraz po wizycie Ojca Założyciel, który - jak znam życie nie zrezygnuje z okazji posłuchania BETY na lampach mogę porozmawiać o sprzedaży(muszę sie troszkę odnowić w manie po ostatnich zakupach ;))

Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez gustawst

Co Wy z tym ojcem???

W lubuskim już jest jeden:)

Przepraszam, że nie piszę, ale jestem ostatnio tak zasłuchany, że kładę się rano...

Cóż.

Komplet Krella (KSA 200S + KRC-2) pokazał dopiero, co R90 potrafią!

Nocą gram dosłownie na ćwierć wata (śmiałem się - po co mi reszta - jakieś 399,75 W/przy 4 omach???). Nie można odkroić kawałka z tej skrzynki? Byłoby lżej i taniej:)

Ufff... Co za dynamika, co za bas!!! Co za barwa, szczegół i przestrzeń!

No i bonus. Przy cichutkim słuchaniu nie ma problemów z przybuczaniem niskich częstotliwości (niewielki pokój 4,05x4,20), które występują w dzień jak słuchamy na poziomie, który jest daleko poza granicami akceptacji podczas nocnych sesji. Graja tylko kolumny. Aż nie chce się wierzyć JAK!

Polecam zrobić nocne "testy" Waszych skrzynek.

Renaissance 90 (z odpowiednim towarzystwem!) grają pełnym blaskiem i dźwiękiem od samego początku!

Dźwięk nie jest w ŻADEN sposób odchudzony czy rozjaśniony. Ma ciężką wagę! Wielkie granie!

A jeśli Bety są znacznie wyżej? Strach się bać!

Niezmiernie jestem podekscytowany!!!

Przepraszam za być może nadmierną egzaltację...

Ale gdyby ktoś miał ochotą wpaść do mnie o północy - serdecznie zapraszam! Nie ma to jak przekonać się nausznie.

Co ciekawe. Do IRS BETA na górę proponują jednak lampkę...

" In short, I love these speakers, and I cannot imagine anyone not being absolutely blown away by their performance. If you can afford them, and have the space, buy them. If I could, and had, I would. But if you do, be prepared to give up any smug preconceptions about the superiority of solid-state over tubes. A good transistor amp will work fine on the woofers, but only with the best tube preamps and upper-range power amps will these speakers deliver the remarkable musicality and realism of which they are capable. Also, make sure your panels are at least similar in sound. Perhaps my experience with three of them was unusual, but then again, it may not have been. Consider yourself warned! "

Pozdrawiam serdecznie!

P.S.

Z ostatniej chwili:

http://www.audio-markt.de/_markt/uploaded/9963888182_g.jpg

890 euro...

Edytowane przez zukzukzuk

Panowie maly off topic..... :

http://www.audio-markt.de/_markt/uploaded/3424717102_g.jpg

L EMIM w cenie 890 EUR.... toz to IR80 mozna juz w tej cenie znalezc....

Pozdrowienia dla Jackow ! gratuluje udanych odsluchow !

Powoli stawiam na nogi sub Modulus'a.... i mam nadzieje, ze niedlugo zagra z moimi satelitami...

Zuk - jesli bedziesz w okolicach Krakowa (a wiem ze bedziesz ! )- zapraszam na odsluch - Modulus krolem Infinity nie jest - ale jako ciekawostke mozna posluchac !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.